Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.

Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.

Η συνολική διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου υπολογίζεται στους 18-24 μήνες μετά την εμφιάλωση. Από τη στιγμή μάλιστα που θα ανοιχτεί το μπουκάλι, ιδανικό είναι να καταναλωθεί μέσα σε 6-9 μήνες.

Πώς πρέπει να το αποθηκεύσεις όμως για να παρατείνεις τη φρεσκάδα του όσο γίνεται περισσότερο;

Καταρχήν, δεν πρέπει να εκτίθεται άμεσα στο φυσικό φως – γι’ αυτό άλλωστε συσκευάζεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια.

Αν, από την άλλη, συνηθίζεις να αποθηκεύεις ελαιόλαδο σε διάφανο μπουκάλι, καλό είναι να το μεταφέρεις σε ένα άλλο, πιο σκούρο δοχείο. Διατήρησέ το δροσερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, και περιόρισε όσο μπορείς την έκθεσή του στο οξυγόνο.

Και πώς θα καταλάβεις ότι το ελαιόλαδό σου έχει αλλοιωθεί; Το χρώμα του θα αλλάξει, δηλαδή θα γίνει πιο σκούρο, και θα αποκτήσει δυσάρεστη οσμή.

Αν λοιπόν συνηθίζεις για λόγους οικονομίας να αγοράζεις μεγάλες συσκευασίες ελαιολάδου, περιόρισέ τις στην ποσότητα που μπορείς να καταναλώσεις μέσα σε 6 με 9 μήνες. Καλύτερα λιγότερο και ολόφρεσκο, παρόλο περισσότερο και μπαγιάτικο.

empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Ένας ανορθόδοξος τρόπος να κόψεις το ψωμί σε φέτες (έχει αποτέλεσμα!)

Μάλλον θα έχεις συνηθίσει να κόβεις μια φραντζόλα ψωμί σε φέτες ακουμπισμένη οριζόντια στον πάγκο. Ωστόσο, ένας πιο αποτελεσματικός αν και ανορθόδοξος τρόπος είναι να τη γυρίσεις στο πλάι (όπως στη φωτό).
empty alt

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα σύμφωνα με τους σεφ

Βρετανοί σεφ επέλεξαν, για λογαριασμό της Independent, τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε, κατά τη γνώμη τους, κατά την προετοιμασία ενός γεύματος.
empty alt

Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τη μαγειρική σόδα

Η μαγειρική σόδα είναι ο βασικότερος παράγοντας ζύμωσης. Οι χημικοί διογκωτικοί παράγοντες ήταν γνωστοί ακόμη και στην αρχαιότητα, αλλά μέχρι τα μέσα του 19ου αιώνα, όταν το καθαρό όξινο ανθρακικό νάτριο έγινε εμπορικά διαθέσιμο, η δημοτικότητά τους στο ψήσιμο πραγματικά απογειώθηκε.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Ρεβεγιόν στη Νέα Υόρκη μέσω Γαλλίας και το French 75

Έχεις κουραστεί από συνταγές κοκτέιλ που απαιτούν ακριβές κάβες, σκοτεινά κελάρια και τεχνικές ειδικού; Σε νιώθουμε. Μην ανησυχείς αυτό που σου προτείνουμε είναι ό,τι πρέπει για σένα.
empty alt

Πάστα φλώρα κεράσι

Το να αφιερώσετε χρόνο για να φτιάξετε τη δική σας γέμιση στην πάστα φλώρα κεράσι είναι κάτι που σίγουρα αξίζει τον κόπο.
Back To Top