Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
Ίσως έχεις την εντύπωση ότι το ελαιόλαδο… κρατάει για πάντα. Στην πραγματικότητα όμως αλλοιώνεται πολύ πιο γρήγορα από όσο ίσως νομίζεις.
Η συνολική διάρκεια ζωής του έξτρα παρθένου ελαιολάδου υπολογίζεται στους 18-24 μήνες μετά την εμφιάλωση. Από τη στιγμή μάλιστα που θα ανοιχτεί το μπουκάλι, ιδανικό είναι να καταναλωθεί μέσα σε 6-9 μήνες.
Πώς πρέπει να το αποθηκεύσεις όμως για να παρατείνεις τη φρεσκάδα του όσο γίνεται περισσότερο;
Καταρχήν, δεν πρέπει να εκτίθεται άμεσα στο φυσικό φως – γι’ αυτό άλλωστε συσκευάζεται σε σκουρόχρωμα μπουκάλια.
Αν, από την άλλη, συνηθίζεις να αποθηκεύεις ελαιόλαδο σε διάφανο μπουκάλι, καλό είναι να το μεταφέρεις σε ένα άλλο, πιο σκούρο δοχείο. Διατήρησέ το δροσερό, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος, και περιόρισε όσο μπορείς την έκθεσή του στο οξυγόνο.
Και πώς θα καταλάβεις ότι το ελαιόλαδό σου έχει αλλοιωθεί; Το χρώμα του θα αλλάξει, δηλαδή θα γίνει πιο σκούρο, και θα αποκτήσει δυσάρεστη οσμή.
Αν λοιπόν συνηθίζεις για λόγους οικονομίας να αγοράζεις μεγάλες συσκευασίες ελαιολάδου, περιόρισέ τις στην ποσότητα που μπορείς να καταναλώσεις μέσα σε 6 με 9 μήνες. Καλύτερα λιγότερο και ολόφρεσκο, παρόλο περισσότερο και μπαγιάτικο.
Όταν καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα γυάλινο ή ένα πλαστικό τάπερ, η απάντηση καθορίζεται ανάλογα με την εκάστοτε χρήση του αλλά και τα δικά σου ζητούμενα.
Πριν από μια δεκαετία περίπου, τα λαχανάκια Βρυξελλών έκαναν μια τεράστια εμφάνιση και έγιναν δημοφιλή όχι μόνο στον οικιακό πάγκο της κουζίνας σου στο σπίτι, αλλά και στις κουζίνες εστιατορίων.
Το Caprese είναι μια απλή σαλάτα από την ιταλική περιοχή της Καμπανίας, που παραδοσιακά περιλαμβάνει φρέσκο τυρί μοτσαρέλα σε φέτες, ντομάτες και βασιλικό.