Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας. Για να τη φτιάξεις, ακολούθησε την παρακάτω βασική συνταγή, που αναφέρεται σε μπεσαμέλ μέτριας πυκνότητας, ιδανική για φαγητά κατσαρόλας και ζυμαρικά. Αυξομειώνοντας το βούτυρο και ανάλογα το αλεύρι, μπορείς να την κάνεις πιο λεπτόρρευστη (π.χ. για σούπες) ή πιο παχύρρευστη (π.χ. για σουφλέ).

Τι θα χρειαστείς:

2 κ.σ. βούτυρο (εναλλακτικά, 1, 3 ή 4 κ.σ., ανάλογα με την πυκνότητα)
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (εναλλακτικά, 1, 3 ή 4 κ.σ., ανάλογα με την πυκνότητα)
¼ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο αλεύρι
1 φλιτζ. γάλα

Πώς θα τη φτιάξεις:

1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
2. Προσθέτεις το αλεύρι στο βούτυρο σιγά σιγά, ανακατεύοντας.
3. Ρίχνεις το αλάτι και το πιπέρι.
4. Μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, για τουλάχιστον 2 λεπτά ή μέχρι να εξαφανιστεί η γεύση του αλευριού.
5. Προσθέτεις σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς.
6. Συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει κρεμώδης και πηχτή.

Αν θέλεις, μετά το γάλα προσθέτεις κρεμμύδι, μαϊντανό, μοσχοκάρυδο σε σκόνη και άλλα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά.

empty alt

Freekeh: γνώρισε το σιτηρό που είναι τάση στη διατροφή!

Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό.
empty alt

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

Αν τυλίγεις το τυρί σε πλαστική μεμβράνη πριν το βάλεις στο ψυγείο για να το διατηρήσεις καλύτερα, τότε κάνεις ένα μεγάλο λάθος! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πλέον οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute (GHI), που επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις το τυρί σου για να μην...
empty alt

Ο άνθρωπος που έβαλε τον ανανά στην πίτσα ήταν Έλληνας

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.
empty alt

Υπέροχες ιδέες για σπασμένα αβγά

Όλοι θέλουν να τσουγκρίσουν αβγά. Ορισμένοι μάλιστα θέλουν να τσουγκρίσουν παραπάνω από ένα ή να συναγωνιστούν με όλους μέχρι να βγουν νικητές.
empty alt

Deep Dish Pizza – η σπιτική πίτσα… στο τηγάνι

Πιο εύκολη από ποτέ, αυτή η εκδοχή της θα σε ενθουσιάσει
empty alt

Γιορτές φαγητού από όλο τον κόσμο

Σίγουρα δεν είναι λίγοι οι γονείς ή οι παππούδες και γιαγιάδες που όταν βλέπουν ένα παιδί να παίζει με το φαγητό του, σπεύδουν να του πούν πως αυτό που κάνει δεν είναι σωστό και θα έπρεπε να δείχνει περισσότερο σεβασμό, γιατί το φαγητό είναι κάτι το ιερό.
empty alt

Διεθνής Μέρα Ιρλανδικού Καφέ κι έχεις πολλούς λόγους να την τιμήσεις

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
Back To Top