Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας. Για να τη φτιάξεις, ακολούθησε την παρακάτω βασική συνταγή, που αναφέρεται σε μπεσαμέλ μέτριας πυκνότητας, ιδανική για φαγητά κατσαρόλας και ζυμαρικά. Αυξομειώνοντας το βούτυρο και ανάλογα το αλεύρι, μπορείς να την κάνεις πιο λεπτόρρευστη (π.χ. για σούπες) ή πιο παχύρρευστη (π.χ. για σουφλέ).

Τι θα χρειαστείς:

2 κ.σ. βούτυρο (εναλλακτικά, 1, 3 ή 4 κ.σ., ανάλογα με την πυκνότητα)
2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις  (εναλλακτικά, 1, 3 ή 4 κ.σ., ανάλογα με την πυκνότητα)
¼ κ.γ. αλάτι
φρεσκοτριμμένο αλεύρι
1 φλιτζ. γάλα

Πώς θα τη φτιάξεις:

1. Σε ένα μικρό κατσαρολάκι, λιώνεις το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά.
2. Προσθέτεις το αλεύρι στο βούτυρο σιγά σιγά, ανακατεύοντας.
3. Ρίχνεις το αλάτι και το πιπέρι.
4. Μαγειρεύεις σε χαμηλή φωτιά, ανακατεύοντας διαρκώς, για τουλάχιστον 2 λεπτά ή μέχρι να εξαφανιστεί η γεύση του αλευριού.
5. Προσθέτεις σιγά σιγά το γάλα, ανακατεύοντας διαρκώς.
6. Συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι η μπεσαμέλ να γίνει κρεμώδης και πηχτή.

Αν θέλεις, μετά το γάλα προσθέτεις κρεμμύδι, μαϊντανό, μοσχοκάρυδο σε σκόνη και άλλα φρέσκα ή αποξηραμένα μυρωδικά.

empty alt

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.
empty alt

Γιατί να ζηλέψει κανείς τη σκανδιναβική δίαιτα;

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.
empty alt

Τα 10 καλύτερα ελληνικά πιάτα και πού θα τα φας

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph ταξιδεύουν, δοκιμάζουν, γεύονται και αποφασίζουν ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει ένα ταξιδιώτης όταν έρθει στη χώρα μας.
empty alt

Ό,τι κι αν έχει περισσέψει από το χτεσινό φαγητό, αξιοποίησέ το σε αυτή τη συνταγή

Αυτό που δεν πρέπει να λείπει ποτέ από την κουζίνα σου είναι μερικές τορτίγιες (μεξικανικές πιτούλες). Μπορείς να τις χρησιμοποιήσεις ανά πάσα στιγμή θελήσεις να εκμεταλλευτείς τα χτεσινά αποφάγια, για να φτιάξεις πεντανόστιμες κεσαντίγιας, που θα λατρέψουν μικροί-μεγάλοι στην οικογένεια.
empty alt

Αυγά στρουθοκάμηλου – και άλλες ιδέες για ένα βασιλικό brunch

Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.
empty alt

3 διαφορετικοί τρόποι να απολαύσεις τις αντζούγιες

Λατρεύεις τις αντζούγιες; Ή, απλά, σου περίσσεψαν μερικές από μια άλλη συνταγή και δεν ξέρεις τι να τις κάνεις; Ακολουθούν τρεις μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις εντάξεις στη μαγειρική σου.
empty alt

Ψητές μπουκιές αβοκάντο τυλιγμένες σε φέτες μπέικον

Ναι είναι αλήθεια! Δεν μπορείς να αντισταθείς σε τίποτα που είναι τυλιγμένο σε μπέικον. Κι ακόμα περισσότερο δεν μπορείς να πεις όχι στην πράσινη απόλαυση που ακούει στο όνομα «αβοκάντο».
empty alt

Σολομός διακοπές σε ελληνικό νησί!

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών.
Back To Top