Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος. Δεν είναι μάλιστα λίγοι όσοι επιλέγουν το λεγόμενο βιγκανισμό, την αποχή δηλαδή από όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, ακόμα και από το μέλι! Το 2016, μάλιστα, διοργανώθηκε στη χώρα μας το πρώτο θεματικό φεστιβάλ Vegan Life Festival, φέρνοντας περισσότερους σε επαφή με το vegan τρόπο ζωής.

Ωστόσο ακόμα και οι πιο φανατικοί… κρεατοφάγοι μπαίνουν σε μια διαδικασία αποτοξίνωσης του οργανισμού μετά τις γιορτινές κραιπάλες, επενδύοντας σε όσο το δυνατόν πιο φυσικές τροφές φυτικής προέλευσης. Έτσι, αυτό το Σαββατοκύριακο το timing είναι ιδανικό για να απολαύσεις με τους φίλους και την οικογένειά σου ένα χορτοφαγικό μενού που εκμεταλλεύεται τους θησαυρούς της εποχής. Οι παρακάτω προτάσεις προέρχονται από το βιβλίο «Χορτοφαγία. Συνταγές όλο φρεσκάδα»:

Μανιταροσαλάτα με μυρωδικά

Για 4 μερίδες

400 γρ. μανιτάρια πορτσίνι
80 ml λάδι
1 κρεμμύδι
Αλάτι
Πιπέρι
300 γρ. τομάτες
3 κ.σ. λευκό ξίδι μπαλσάμικο
1 κ.σ. μέλι
1 ματσάκι ραπανάκια
1 ματσάκι λεβιστικό
1 ματσάκι μυρώνια
½ ματσάκι σχοινόπρασο
1 ματσάκι κάρδαμο

Εκτέλεση

1. Τρίβουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Βάζουμε 2 κ.σ. λάδι σε τηγάνι να κάψει και τηγανίζουμε τα μανιτάρια για 7 λεπτά, ανακατεύοντας συνεχώς. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το ρίχνουμε στο τηγάνι να σοταριστεί για 3 λεπτά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε. Αδειάζουμε τα μανιτάρια σε ένα μπολ και τα αφήνουμε να κρυώσουν.

2. Πλένουμε τις τομάτες, αφαιρούμε το κοτσάνι, τις κόβουμε σε κύβους και τις ρίχνουμε στα μανιτάρια. Ετοιμάζουμε το ντρέσινγκ, χτυπώντας το μπαλσάμικο με το υπόλοιπο λάδι, το μέλι και το αλατοπίπερο. Περιχύνουμε τις τομάτες και τα μανιτάρια με τη μισή ποσότητα του ντρέσινγκ και αφήνουμε τη σαλάτα για 20 λεπτά να τραβήξει.

3. Πλένουμε τα ραπανάκια, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε φέτες. Πλένουμε τα μυρωδικά, τα τινάζουμε να στεγνώσουν και τα ψιλοκόβουμε. Κόβουμε το σχοινόπρασο σε ροδέλες. Ξεπλένουμε το κάρδαμο και χωρίζουμε τις κορυφές από τα κοτσάνια.

4. Ανακατεύουμε τα μυρωδικά με τα ραπανάκια, περιχύνουμε με το υπόλοιπο ντρέσινγκ και αναμειγνύουμε με τις τομάτες και με τα μανιτάρια.

mushrooms

Αφράτη πατατόσουπα

Για 4 μερίδες

500 γρ. πατάτες
Λαχανικά για χορτόσουπα ( 1 κλων. μαϊντανός, 1 καρότο, 1 πράσο, 1 κλων. σέλινο)
1 κρεμμύδι
40 γρ. βούτυρο
1 κ.γ. αποξηραμένη μαντζουράνα
800 ml ζωμός λαχανικών
300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους
1 κ.σ. λάδι
Αλάτι
Πιπέρι
Μοσχοκάρυδο
200 ml κρέμα γάλακτος
1 κ.σ. χυμός λεμονιού
2 κ.σ. ψιλοκομμένα μυρώνια

Εκτέλεση

1. Καθαρίζουμε τα λαχανικά για τη σούπα, τις πατάτες και το κρεμμύδι, τα πλένουμε και τα κόβουμε σε κυβάκια. Σοτάρουμε τα λαχανικά στο μισό βούτυρο και προσθέτουμε τη μαντζουράνα.

2. Περιχύνουμε με το ζωμό και αφήνουμε τη σούπα να σιγοβράσει για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά. Παράλληλα, τρίβουμε με νωπό πανί τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες.

3. Βάζουμε το υπόλοιπο βούτυρο με το λάδι σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα μανιτάρια για περίπου 5 λεπτά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

4. Πολτοποιούμε τη σούπα. Καρυκεύουμε με αλάτι, πιπέρι και μοσχοκάρυδο, και την αφήνουμε να σιγοβράσει για άλλα 10 λεπτά. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να σφίξει. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και τη σαντιγί. Σερβίρουμε τη σούπα γαρνιρισμένη με μανιτάρια και μυρώνια.

Κις με κόκκινο λάχανο και τυρί

Για 4-6 μερίδες

100 γρ. αλεύρι
1 πρέζα αλάτι
100 γρ. κουάρκ ή ρικότα
100 γρ. βούτυρο
Περ. 300 γρ. κόκκινο λάχανο
1 κρεμμύδι
2 κ.σ. κόκκινο ξίδι
200 ml ζωμός λαχανικών
Λίγη ζάχαρη
2 τριμμένα γαρίφαλα
50 γρ. ηλιόσποροι
4 κλωνάρια θυμάρι
100 ml κρέμα γάλακτος
100 ml γάλα
2 αβγά
Αλάτι
Πιπέρι
100 γρ. κατσικίσιο ανθότυρο
Ελαιόλαδο
Λάδι, για το πυρέξ

Εκτέλεση

1. Ζυμώνουμε το αλεύρι με το αλάτι, το κουάρκ και 70 γρ. βούτυρο, μέχρι να πάρουμε μια λεία ζύμη. Την ανοίγουμε σε φύλλο και τη στρώνουμε σε λαδωμένη φόρμα για τάρτες ή σε κουμπωτή φόρμα. Την αφήνουμε για 30 λεπτά στο ψυγείο.

2. Καθαρίζουμε το κόκκινο λάχανο, το πλένουμε και το κόβουμε σε λωρίδες. Ξεφλουδίζουμε το κρεμμύδι, το ψιλοκόβουμε και το σοτάρουμε στο υπόλοιπο βούτυρο. Προσθέτουμε το λάχανο και σβήνουμε με το ξίδι και το ζωμό λαχανικών. Νοστιμίζουμε με ζάχαρη και τριμμένο γαρίφαλο. Σιγοβράζουμε το λάχανο για περίπου 15 λεπτά. Κατόπιν, το αφήνουμε να κρυώσει. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου.

3. Καβουρντίζουμε τους ηλιόσπορους σε αλάδωτο τηγάνι που έχουμε βάλει να κάψει σε δυνατή φωτιά. Πλένουμε το θυμάρι, το τινάζουμε να στεγνώσει και χωρίζουμε τα φύλλα από τα κλωνάρια. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με το γάλα και τα αβγά. Αλατίζουμε και πιπερώνουμε.

4. Μοιράζουμε το κρύο λάχανο πάνω στο φύλλο, περιχύνουμε ομοιόμορφα με την κρέμα και πασπαλίζουμε με τρίμματα από το κατσικίσιο ανθότυρο, ηλιόσπορους και μυρωδικά. Ραντίζουμε ελαφρά με ελαιόλαδο. Ψήνουμε το κις στο φούρνο για 30 λεπτά να ροδίσει. Συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα.

Shredded red cabbage in clay bowl on black background. Vegetarian healthy food. Top view

Κεφτεδάκια από κεχρί με λαχανικά

Για 4-6 μερίδες

2 κρεμμύδια
2 σκελίδες σκόρδο
2 καρότα
2 πράσα
4 κ.σ. βούτυρο
240 γρ. κεχρί
500 ml ζωμός λαχανικών
Αλάτι, πιπέρι
Πιπέρι καγιέν
1 κ.γ. αποξηραμένη μαντζουράνα
4 αβγά
Τριμμένη φρυγανιά
2 ματσάκια ψιλοκομμένος άνηθος
Φυτικό λίπος, για το τηγάνισμα

Εκτέλεση

1. Ξεφλουδίζουμε τα κρεμμύδια, το σκόρδο και το καρότο. Καθαρίζουμε και πλένουμε το πράσο. Ψιλοκόβουμε όλα τα λαχανικά. Βάζουμε το βούτυρο σε τηγάνι να κάψει και σοτάρουμε τα λαχανικά, ανακατεύοντας συνεχώς. Πλένουμε το κεχρί και το σουρώνουμε να στραγγίσει. Το ρίχνουμε στο τηγάνι και συνεχίζουμε το σοτάρισμα.

2. Περιχύνουμε προσεκτικά με το ζωμό λαχανικών. Προσθέτουμε τα μπαχαρικά και τη μαντζουράνα. Σιγοβράζουμε το μείγμα για περίπου 10 λεπτά. Σβήνουμε τη φωτιά αφήνοντας το μείγμα για άλλα 20 λεπτά πάνω στο μάτι. Προσθέτουμε τα αβγά, ανακατεύοντας απαλά να ενωθούν με το μείγμα.

3. Αν χριεαστεί, δένουμε το μείγμα του κεχριού με τριμμένη φρυγανιά. Κατόπιν, προσθέτουμε τον άνηθο. Πλάθουμε κεφτεδάκια και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι να ροδίσουν.

empty alt

Ξέρετε να χρησιμοποιείτε σωστά τα φρούτα;

  Αν θέλετε να κάνετε τη διαφορά στη γεύση, τη διάρκεια ζωής και την θρεπτικά αξία των φρούτων δείτε ποια είναι τα μυστικά τους.
empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

Οδηγός: φτιάξε σπιτικό ξινολάχανο, βήμα βήμα

Στην κεντρική Ευρώπη, αλλά και στη βόρεια Ελλάδα, συχνά παίζει ως συνοδευτικό στο κρέας και το κοτόπουλο το λάχανο τουρσί ή ξινολάχανο ή sauerkraut.
empty alt

Έτσι θα μπορείς να παίρνεις πάντα σπιτικό φαγητό στη δουλειά

Αν αποφασίσεις να παίρνεις μαζί σου καθημερινά φαγητό στο γραφείο, το μαγείρεμα είναι προαιρετικό. Το μόνο που θα χρειαστείς είναι συστηματική οργάνωση, για να εφοδιαστείς με την ενέργεια και τα θρεπτικά συστατικά που έχεις ανάγκη ώστε να «βγάλεις» την ημέρα σου.
empty alt

Ώρα να φτιάξεις μπισκότα από gingerbread

Το πιο όμορφο χριστουγεννιάτικο στολίδι τρώγεται απολαυστικότατα! Το αν σας αρέσει ή όχι το gingerbread είναι κάπως άσχετο.
empty alt

Τεμπέλικοι λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο).
empty alt

Διεθνής Μέρα Ιρλανδικού Καφέ κι έχεις πολλούς λόγους να την τιμήσεις

Σε μια κρύα, υγρή μέρα το 1942 (ή για άλλους το 1943), κουρασμένοι ταξιδιώτες στο μικρό αεροδρόμιο Shannon στη νοτιοδυτική Ιρλανδία βρήκαν θαλπωρή στο εστιατόριο-καφέ του σεφ Joe Sheridan.
empty alt

Ενεργειακές μπάλες με αποξηραμένο βερίκοκο

Γνωρίστε το νέο αγαπημένο σας σνακ
Back To Top