Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει αρκετά δημιουργική.

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου!

Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία μπορεί να γίνει αρκετά δημιουργική. Σχεδόν διασκεδαστική, θα τολμούσαμε να πούμε.

Και, σε κάθε περίπτωση, το αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει για τον κόπο σου. Και θα σου δώσει την αφορμή να ανακαλύψεις νέες συνταγές, εμπλουτίζοντας με αυτές το καθημερινό –αλλά και ένα εορταστικό– μενού σου.

Σάββατο

9.00. Αφού απολαύσεις ένα πλούσιο και γεμάτο ενέργεια πρωινό, ξεκίνησε για ψώνια. Τώρα θα αγοράσεις όλα τα απαραίτητα για τη γενική καθαριότητα και την οργάνωση της κουζίνας σου. Μερικά από αυτά θα μπορούσαν να είναι γυάλινα βαζάκια για αποθήκευση τροφίμων, επιπλέον σακούλες σκουπιδιών, ίσως ένα έξτρα ραφάκι ή μια ράγα για μπαχαρικά, καινούρια σφουγγαράκια και φυσικά καφέ φίλτρου για να παίρνεις δυνάμεις με τον πιο αρωματικό τρόπο οποιαδήποτε στιγμή θελήσεις ένα (ακόμη) φλιτζάνι ζεστού καφέ.

morning_coffee

11.00. Ώρα για ξεκαθαρίσματα. Είναι αναγκαίο κακό να αδειάσεις όλα τα ράφια και τα ντουλάπια σου και να απαλλαγείς, χωρίς τύψεις, από οτιδήποτε έχει αρχίσει να αλλοιώνεται και να μπαγιατεύει. Προτού τοποθετήσεις ξανά τα αντικείμενα πίσω στη θέση τους, χώρισε τα τρόφιμα ανά κατηγορίες, τοποθετώντας μαζί π.χ. τα μπαχαρικά και αλλού τα ζυμαρικά. Αν ανακαλύψεις ότι έχεις, ας πούμε, δύο σακουλάκια με ρύζι, το ένα ανοιγμένο, τοποθέτησε το ανοιγμένο σε κάποιον πάγκο της κουζίνας, μαζί με ό,τι άλλο ανακαλύψεις, στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, ότι πρέπει να χρησιμοποιήσεις άμεσα.

Ξεχώρισε για ανακύκλωση ό,τι δεν χρειάζεσαι πια. Ακόμα και τα οργανικά απόβλητα μπορούν να βρουν τη θέση τους σε έναν κάδο κομποστοποίησης, όπου θα γίνουν ένα σπιτικό λίπασμα για τις γλάστρες σου.

12.00. Άνοιξε τα παράθυρα και τις μπαλκονόπορτες διάπλατα, για να ανανεώνεται ο αέρας και να μην εισπνέεις σκόνη και χημικά. Προτού ξαναγεμίσεις τα ράφια και τα ντουλάπια σου, σκούπισέ τα με ένα ξεσκονόπανο, καθάρισέ τα με ένα απορρυπαντικό γενικής χρήσης και άφησέ τα να στεγνώσουν. Ξεκίνα τον καθαρισμό τους από πάνω και συνέχισε προς τα κάτω, ώστε να μη σκορπίζεται σκόνη και βρομιά σε ήδη καθαρά ράφια.

Στο τέλος, σκούπισε και σφουγγάρισε το δάπεδο της κουζίνας. Άναψε ένα αρωματικό κερί για να απομακρυνθούν οι δυσάρεστες οσμές.

13.30. Ετοίμασε ένα εύκολο μεσημεριανό γεύμα, χρησιμοποιώντας κατά προτίμηση υλικά από τα ανοιγμένα προϊόντα της κατηγορίας «σκοπεύω να τα χρησιμοποιήσω άμεσα». Μπορείς, για παράδειγμα, να μαγειρέψεις μαζί με ανάμεικτα κατεψυγμένα λαχανικά το ρύζι που έχει περισσέψει σε ένα ανοιγμένο σακουλάκι. Απόλαυσέ το στη βεράντα ή το σαλόνι σου, μέχρι να στεγνώσει το δάπεδο της κουζίνας.

rice

14.30. Σημείωσε τις ελλείψεις σου (για παράδειγμα, μπορεί να διαπιστώσεις ότι σού τελειώνει το αλάτι ή το ελαιόλαδο). Στη συνέχεια, μετάφερε ό,τι μπορείς από τα ανοιγμένα σακουλάκια σε βάζα με καπάκι, όπου θα διατηρηθούν καλύτερα. Μερικά από αυτά τα τρόφιμα θα μπορούσαν να είναι ξηροί καρποί, αλεύρι, ζυμαρικά, μπαχαρικά και όσπρια. Κόλλησε ετικέτες σε κάθε βάζο, όπου θα γράψεις με ένα μαρκαδόρο την ημερομηνία λήξης του περιεχομένου του.

15.30. Κάνε ένα ακόμα διάλειμμα. Απόλαυσε τον καφέ σου και τη μεσημεριανή λιακάδα ενώ διαβάζεις ένα βιβλίο.

16.00. Μέχρι τώρα θα έχουν στεγνώσει τα ράφια και τα ντουλάπια που καθάρισες. Στρώσε μια ταπετσαρία ή καθαρό χαρτί κουζίνας και τοποθέτησε από πάνω τις τροφές, χωρισμένες ανά κατηγορίες. Στα χαμηλότερα ράφια και ντουλάπια βάλε τα προϊόντα που χρησιμοποιείς πιο συχνά, όπως τα μπαχαρικά, το αλάτι και το ξίδι.

17.00. Καθάρισε τους πάγκους, κλείσε τα ντουλάπια της κουζίνας και κήρυξε το τέλος των εργασιών για σήμερα. Σκέψου μήπως μπορείς να αξιοποιήσεις για το δείπνο κάποιο από τα προϊόντα της λίστας «σκοπεύω να τα χρησιμοποιήσω άμεσα» ή, απλά, χαλάρωσε. Αύριο είναι μια καινούρια μέρα.

Κυριακή

10.00. Απόλαυσε ένα πλούσιο και γεμάτο ενέργεια πρωινό.

11.00. Προσπάθησε να δεις με… καθαρή ματιά ποια προβλήματα οργάνωσης μπορεί να αντιμετωπίζουν τα ντουλάπια σου. Μήπως είναι υπερβολικά γεμάτα; Τώρα λοιπόν είναι η ευκαιρία σου να χρησιμοποιήσεις το έξτρα ραφάκι ή τη ράγα για μπαχαρικά που αγόρασες χτες.

12.00. Ώρα για ένα πρότζεκτ DIY. Τοποθέτησε το έξτρα ραφάκι ή τη ράγα. Ή, αν δεν διαθέτεις τίποτα από αυτά αλλά χρειάζεσαι επιπλέον αποθηκευτικό χώρο, κάρφωσε δύο καρφάκια στον τοίχο και στερέωσε ανάμεσά τους ένα ανθεκτικό σκοινί, από το οποίο μπορείς να κρεμάσεις εργαλεία μαγειρικής. Εναλλακτικά, μπορείς να κάνεις δύο τρύπες στις άκρες μιας μικρής σανίδας, από τις οποίες θα περάσεις από ένα σκοινί που θα κρεμάσεις στα καρφάκια. Πάνω σε αυτό το αυτοσχέδιο ράφι μπορείς να τοποθετήσεις μικροαντικείμενα όπως το αλάτι, το πιπέρι και βαζάκια μπαχαρικών.Assorted powder spices in wooden spoons on wood.

13.00. Πάρε χαρτί και μολύβι και κατέγραψε όλα τα προϊόντα της κατηγορίας «σκοπεύω να τα χρησιμοποιήσω άμεσα». Σκέψου τι μπορείς να κάνεις με το κάθε ένα ξεχωριστά. Για παράδειγμα, το ρύζι που έχει περισσέψει σε ένα ανοιγμένο σακουλάκι μπορεί να γίνει τηγανιτό με αυγό στο γουόκ, ρυζοσαλάτα, ριζότο, ή να προστεθεί σε μια ψαρόσουπα (ανάλογα φυσικά και με το είδος του, αν π.χ. είναι νυχάκι, καρολίνα ή μπασμάτι).  Το βαλσαμικό ξίδι μπορεί να «ντύσει» ψητά λαχανικά στο γκριλ, να συνδυαστεί με ελαιόλαδο ή με μέλι για να γίνει ντρέσινγκ για μια πράσινη σαλάτα ή, αντίστοιχα, μια φρουτοσαλάτα. Ενώ το υπόλοιπο ταχίνι μπορεί να γίνει η τέλεια επικάλυψη, μαζί με μέλι, για φρυγανισμένο ψωμί στο πρωινό σου, να χρησιμοποιηθεί σε ένα χούμους, να προστεθεί σε ένα σμούθι με μπανάνα και άλλα φρούτα, ή να αντικαταστήσει το ελαιόλαδο σε διάφορες συνταγές π.χ. με όσπρια και λαχανικά.

Φτιάξε μια λίστα για ψώνια με τα υλικά που πρέπει να αγοράσεις την επόμενη ημέρα για να αξιοποιήσεις τα ανοιγμένα προϊόντα σου σε συνταγές (π.χ. για να φτιάξεις τις υπόλοιπες φακές, θα χρειαστείς μερικές σκελίδες σκόρδου και ντοματάκια κονκασέ). Σχεδίασε το μενού της εβδομάδας σύμφωνα με τις συνταγές που θα συγκεντρώσεις.

green_salad

empty alt

Μύθοι και αλήθειες για τα ζυμαρικά

Ήρθε η ώρα για να αθωωθούν τα «αμαρτωλά» ζυμαρικά. Μια έρευνα επιστημόνων από την Ιταλία με Έλληνα επικεφαλή δείχνει ότι οι βλαβερές για την σιλουέτα συνέπειες των ζυμαρικών αγγίζει τα όρια του μύθου.
empty alt

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που υπηρετεί την Περιφέρεια της Δράμας με μεράκι και επαγγελματισμό, πήρε “σάρκα και οστά” το 2014 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δραμοινογνωσία.
empty alt

Ο λιγότερο βαρετός τρόπος να μαγειρέψεις τις φακές

Συνήθως αντιμετωπίζουμε τις φακές σαν ένα αναγκαίο κακό: τα όσπρια που δεν μπορούν να λείπουν από το εβδομαδιαίο μενού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αρκετά οικονομικά, αλλά δεν είναι και σε θέση να προσφέρουν έντονες γευστικές συγκινήσεις.
empty alt

Αλήθεια, τι τρώνε οι απόλυτα πετυχημένοι άνθρωποι;

Ποιος δε θέλει να μαθαίνει τα μυστικά της επιτυχίας-πώς μια σειρά από επιτυχημένοι άνθρωποι έφτασαν στο στόχο τους; Τι είναι αυτό που κάνουν που οι υπόλοιποι αγνοούμε; Φυσικά, η τροφή που τρώμε δεν έχει τη δύναμη να μας μεταμορφώσει σε Ολυμπιονίκες ή σε εκατομμυριούχους, αλλά χωρίς αμφιβολία […]
empty alt

Μια από τις πιο απλές συνταγές για σπιτικά μπισκότα στον κόσμο

Περιμένεις φίλους στο σπίτι, τους οποίους θα ήθελες να κεράσεις ένα σπιτικό γλυκό αλλά έχεις ελάχιστο χρόνο για να το φτιάξεις; Η παρακάτω συνταγή για μπισκότα με φιστικοβούτυρο από το Southern Living.com είναι μια λύση χωρίς συμβιβασμούς, γιατί εκτός του ότι είναι γρήγορη δίνει και πεντανόστιμο...
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

To timing είναι η λέξη-κλειδί για να φτιάξεις ένα αυγό μελάτο, με ρευστό ακόμα κρόκο, το οποίο θα συνοδεύσεις ιδανικά με μια φέτα ψωμί με βούτυρο, αναβιώνοντας μια από τις πιο νόστιμες αναμνήσεις των παιδικών σου χρόνων.
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Αυτό είναι το πιο ευέλικτο υλικό που μπορείς να έχεις στην κουζίνα σου (μετά το αλάτι)

Ό,τι κι αν μαγειρεύεις, γλυκό ή αλμυρό, σχεδόν πάντα θα χρειαστεί να προσθέσεις κάτι όξινο – είτε ξίδι είτε χυμό λεμονιού.
Back To Top