Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική ταινία […]

 

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική ταινία και δαντέλα; Αν έχεις τη διάθεση και το χρόνο να το δοκιμάσεις, ακολούθησε τον παρακάτω οδηγό, από το Food52.com.

Τι θα χρειαστείς:
Μοβ λάχανο για μπλε αυγά ή παντζάρια για απαλά κόκκινα αυγά ή φλούδες κρεμμυδιού για πορτοκαλί αυγά
Λευκό ξίδι (1 κ.σ. ανά φλιτζάνι βαφής)
Σφιχτοβρασμένα αυγά
Ψαλίδι, κολλητική ταινία, κομματάκια δαντέλας και καλσόν

Πώς θα τα βάψεις:
1. Για μπλε αυγά, κομματιάζεις το μοβ λάχανο (ένα κεφάλι), το ρίχνεις σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτεις περίπου δύο φλιτζάνια νερό. ( Εναλλακτικά: Για κόκκινα αυγά, αντικαθιστάς το λάχανο με δύο μεγάλα παντζάρια. Για πορτοκαλί αυγά, χρησιμοποιείς τη φλούδα από πολλά μεγάλα κρεμμύδια.) Αφήνεις τα υλικά σου να πάρουν μια βράση και μετά χαμηλώνεις τη φωτιά να σιγοβράσουν για 20 λεπτά έως μία ώρα. Όσο περισσότερο χρόνο τα αφήσεις να σιγοβράσουν, τόσο πιο έντονη θα βγει η βαφή. Μόλις απελευθερώσουν το χρώμα τους, κλείνεις τη φωτιά και αφήνεις τη βαφή να κρυώσει.

2. Ετοιμάζεις τα σχέδια για τα αυγά σου:
Για ρίγες: Κόβεις κομμάτια κολλητικής ταινίας και τα κολλάς σε απόλυτα στεγνά αυγά. Μπορείς έτσι να φτιάξεις παράλληλες ρίγες ή κάθετες μεταξύ τους (δημιουργώντας π.χ. ένα σταυρό) ή να καλύψεις τη μία πλευρά του αυγού εντελώς με ταινία. Να έχεις υπόψη σου ότι η περιοχή που θα καλύψεις με ταινία δεν θα βαφτεί και θα παραμείνει στο φυσικό χρώμα του αυγού (λευκή ή μπεζ). Μπορείς επίσης να πάρεις διακοσμητικές ταινίες washi tapes, να κόψεις γύρω γύρω τα σχέδιά τους (π.χ. φτερά ή λουλούδια, αν αυτό είναι το μοτίβο τους) και να κολλήσεις τα αυτοκόλλητα κομμάτια διάσπαρτα στα αυγά, δημιουργώντας έτσι π.χ. στένσιλ σε σχήμα φτερού ή σε σχήμα λουλουδιού.
Για μοτίβα δαντέλας: Τυλίγεις τα αυγά με κομμάτια δαντέλας και στη συνέχεια τα στερεώνεις με ένα κομμάτι λεπτού καλσόν, που στη συνέχεια δένεις ή ράβεις πολύ σφιχτά στις δύο άκρες του αυγού.

3. Αφήνεις τη βαφή να κρυώσει εντελώς (περίπου για 20 λεπτά στο ψυγείο). Στραγγίζεις τα λαχανικά, κρατάς μόνο το υγρό και προσθέτεις 1 κ.σ. λευκό ξίδι ανά φλιτζάνι βαφής. Ανακατεύεις καλά και μοιράζεις τη βαφή σε γυάλινα ή πλαστικά δοχεία, στα οποία αμέσως μετά προσθέτεις τα σφιχτοβρασμένα αυγά που έχεις ήδη διακοσμήσει με την κολλητική ταινία ή τη δαντέλα.

4. Μπορείς φυσικά να βάλεις τα αυγά και τη βαφή σε ένα δοχείο, όλα μαζί. Όμως μοιράζοντάς τα σε διάφορα δοχεία έχεις τη δυνατότητα να πειραματιστείς με συνδυασμούς βαφών: για παράδειγμα, να ανακατέψεις λίγη φυτική βαφή από παντζάρι με βαφή από λάχανο ή να αραιώσεις ένα μέρος της βαφής με λίγο νερό για να βγει πιο ανοιχτή η απόχρωση. Έτσι, θα έχεις ποικιλία στο αποτέλεσμα: αυγά βαμμένα σε διάφορες αποχρώσεις, ή στην ίδια απόχρωση σε πιο ανοιχτούς και πιο σκούρους τόνους. Βάζεις τα δοχεία με τις βαφές και τα αυγά στο ψυγείο και τα αφήνεις εκεί για μία νύχτα.

5. Το επόμενο πρωί βγάζεις τα αυγά από τη βαφή και αφαιρείς από κάθε ένα την κολλητική ταινία ή το καλσόν και τη δαντέλα. Μην ανησυχείς αν το χρώμα τους ξεθωριάσει ελαφρώς, ενώ στεγνώνουν: είναι απόλυτα φυσιολογικό.

Καλό Πάσχα!

empty alt

5 tips για να ετοιμάσεις στο άψε-σβήσε ένα δείπνο για φίλους

Η οργάνωση ενός σπιτικού δείπνου συνήθως χρειάζεται κόπο, χρόνο και φαντασία. Τι κάνεις λοιπόν αν δεν διαθέτεις τίποτα από τα παραπάνω σε αφθονία (π.
empty alt

Πώς να οργανώσετε το ψυγείο, ώστε να διαρκούν περισσότερο τα τρόφιμα

Οργανωθείτε γιατί χανόμαστε- για την ακρίβεια, χάνονται πρόωρα τα τρόφιμα! Ο λόγος για το ψυγείο καθώς όπως φαίνεται, παίζει σημαντικό ρόλο το πώς και το πού τοποθετούμε τα φαγώσιμα στα ράφια του.
empty alt

Ένας παράξενος τρόπος να εκμεταλλευτείς τα ποπκόρν που περίσσεψαν

Αν, λέμε αν, περισσέψουν ποτέ ποπκόρν από μια κινηματογραφική βραδιά στο σπίτι, μην τα πετάξεις. Μπορεί μέχρι το επόμενο πρωί να έχουν χάσει σε κάποιο βαθμό την υπέροχα τραγανή υφή τους, αλλά παραμένουν ένας ικανός υποψήφιος για μια νόστιμη ομελέτα.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωμένο τσάι στο σπίτι

Αν έχεις προσπαθήσει να παγώσεις ζεστό τσάι, πιθανότατα θα σου έχει βγει ένα νερουλό και άνοστο ρόφημα, που θα χρειάζεται μεγάλες κουταλιές ζάχαρης για να νοστιμίσει.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

Φαγκρί «ΑΒ επιλογή» στη σχάρα με ντοματίνια και πιπεριές κέρατο

Τα ψάρια αποτελούν εξαιρετική τροφή για κάθε εποχή, αφού είναι πλούσια σε θρεπτικότητα και γεύση, μαγειρεύονται με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους και μπορούν να ταιριάξουν άνετα σε κάθε τραπέζι.
empty alt

Τα πέντε μυστικά που θα διευκολύνουν και θα απογειώσουν τη μαγειρική σου

1. Άνοιξε την αγκαλιά σου στις εναλλακτικές. Το γεγονός ότι ένας σεφ βραβευμένος με Michelin προτείνει μια συγκεκριμένη συνταγή με ζυμαρικά δεν σημαίνει ότι δεν μπορείς να τα μαγειρέψεις λίγο διαφορετικά.
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
Back To Top