Συνήθως τα ψητά λαχανικά αναλαμβάνουν ρόλο συνοδευτικών σε ένα μπάρμπεκιου, όμως εφαρμόζοντας κάποια απλά tips μπορείς να τα χρίσεις πρωταγωνιστές.


Συνήθως τα ψητά λαχανικά αναλαμβάνουν ρόλο συνοδευτικών σε ένα μπάρμπεκιου, όμως εφαρμόζοντας κάποια απλά tips μπορείς να τα χρίσεις πρωταγωνιστές. Νόστιμα, ελαφριά και τραγανά, θα κερδίσουν ακόμα και τους πιο φανατικούς κρεατοφάγους!

Μη φοβηθείς το αλάτι ή το λάδι: Όποια λαχανικά κι αν ψήσεις, είτε πρόκειται για κολοκυθάκια, μελιτζάνες ή ντομάτες, θα μείνουν ανέγγιχτα στο μπουφέ αν δεν έχουν αρκετό λάδι και αρκετό αλάτι και μπαχαρικά. Πριν από το ψήσιμο, λοιπόν, άπλωσέ τους λάδι με ένα πινελάκι και πρόσθεσε μια γενναιόδωρη ποσότητα από αλάτι και καρυκεύματα της επιλογής σου.

Συνόδεψέ τα με μια σάλτσα. Μετά το ψήσιμο, ακόμη κι αν καταφέρεις να τα κάνεις νόστιμα και τραγανά, μια συνοδευτική σος θα απογειώσει τη γεύση τους. Ανάλογα και με το λαχανικό, τους ταιριάζουν ιδιαίτερα οι γλυκές και πικάντικες βινεγκρέτ. Μερικά από τα υλικά με τα οποία μπορείς να πειραματιστείς είναι το μέλι, η μουστάρδα, η μουστάρδα ντιζόν, το μπαλσάμικο, το ξίδι, το σκόρδο, ο φρεσκοκομμένος μαϊντανός ή βασιλικός και το γιαούρτι.

Και τα λαχανικά μπορούν να μαριναριστούν. Το μαρινάρισμα θα δώσει ένα άλλο βάθος στη γεύση τους. Μπορείς, για παράδειγμα, να τα βάλεις για μερικές ώρες πριν από το ψήσιμο σε ένα μείγμα από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο και μπαχαρικά ή από σάλτσα σόγιας, πιπερόριζα, σησαμέλαιο και ξίδι για ένα πιο εξωτικό αποτέλεσμα.

Κάνε γρήγορες κινήσεις. Φρόντισε να έχεις ολοκληρώσει την προεργασία τους πριν το ψήσιμο (κόβοντάς τα σε κομμάτια, φτιάχνοντας τη συνοδευτική σος) γιατί τα περισσότερα λαχανικά ψήνονται γρήγορα. Και μετά, σέρβιρέ τα αμέσως ή αφού κρυώσουν ελαφρώς, για να μη χάσουν τη γεύση τους.

Παίξε… με τη φωτιά. Τέσταρε τις πιο θερμές και τις πιο κρύες ζώνες της ψησταριάς ή του μπάρμπεκιου, για να δεις ποιες ψήνουν καλύτερα τα λαχανικά. Ευτυχώς είναι ένα υλικό πιο οικονομικό από το κρέας, που επιτρέπει τους πειραματισμούς – δεν χάθηκε κι ο κόσμος, δηλαδή, αν χρειαστεί να πετάξεις και μερικά κομμάτια για να πετύχεις το τέλειο αποτέλεσμα.

empty alt

5 αυθεντικές νηστίσιμες συνταγές από κρητικά μοναστήρια

Όσοι έχουν επισκεφτεί και ζήσει για λίγες μέρες σε μοναστήρι ξέρουν καλά πόσο μεγάλη αξία αλλά και εξαίσια γεύση έχει η μοναστηριακή κουζίνα.
empty alt

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα «καπάκια» από τις φράουλες

Όταν καθαρίζεις τις φράουλες, αφού φυσικά προηγουμένως τις πλύνεις πολύ-πολύ καλά, κόβεις το πάνω μέρος τους, μαζί με τα φύλλα, και το πετάς κατευθείαν στα σκουπίδια, σωστά; Κι όμως, υπάρχει ένας –τουλάχιστον– τρόπος για να το αξιοποιήσεις: να το χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις το νερό σου.
empty alt

Κόκκινες τηγανητές ντομάτες – με άφθονο λιωμένο τυρί

Τι να πούμε για αυτό το πιάτο. Συνδυάζει τα αρώματα του καλοκαιριού έχοντας για πρωταγωνίστριά του την ντομάτα (εδώ χρησιμοποιούμε μικρές ολόκληρες, μπορείς να χρησιμοποιήσεις και όποια ποικιλία από ντοματίνια θες), αλλά κλέβει τις εντυπώσεις για το λαχταριστό εφέ του λιωμένου απολαυστικού τυριού.
empty alt

Στην κουζίνα με τον Matt Damon

Το 1996 ο Matt Damon έπρεπε να μεταβάλλει το σωματικό του βάρος για τον ρόλο που είχε να υποδυθεί στην ταινία Courage Under Fire – και δήλωσε σχετικά σε συνέντευξή του ότι η τήρηση αυστηρής διατροφής ήταν το πιο δύσκολο κομμάτι.
empty alt

Οίνος ευφραίνει καρδίαν… ζεστός ακόμα περισσότερο!

  Ο χειμώνας πλησιάζει. Οι θερμοκρασίες πέφτουν, οι συνθήκες άγχους και πίεσης λόγω του κορωνοϊού και της καραντίνας σε φέρνουν στα όριά σου και το μόνο που θες είναι μια στιγμή ανάπαυλας και ηρεμίας.
empty alt

Πίτσα + tortilla = pizzadilla

  Μια εύκολη και διαφορετική πίτσα που θα σε εντυπωσιάσει! Το να φτιάξεις διάφορες εκδοχές πίτσας όταν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου ή βαριέσαι να ετοιμάσεις το ζυμάρι είναι το μόνο εύκολο.
empty alt

Πες το κι έγινε viral – πώς να φτιάξεις τα δημοφιλή αυγά pesto

Την επόμενη φορά που κάποιος θα σε ρωτήσει πώς θα θέλεις τα αυγά σου να μαγειρευτούν, ίσως θελήσεις να απαντήσεις, «Pestoed!» Η τελευταία τάση για viral φαγητά για την ανάληψη του TikTok αποτελείται από αυγά μαγειρεμένα σε σάλτσα πέστο και φαίνεται αυγά-νόστιμη.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
Back To Top