Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν.

Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν. Εξάλλου, σε πολλά τρόφιμα η ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα είναι λίγες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα από την πραγματική στιγμή που θεωρείται ότι η συγκεκριμένη τροφή χαλάει, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ακόμα και αν την καταναλώσεις μετά την επίσημη ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που σίγουρα δεν πρέπει να καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους, αφού μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σου.

Αυγά
Η πιο συνηθισμένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση κάποιας τροφής που περιέχει χαλασμένο αυγό. Για αυτό, μην σκεφτείς ότι εντάξει, αν τα βάλεις μέσα στο κέικ δεν πειράζει που τα έχεις 5 μήνες στο ψυγείο σου!

Κοτόπουλο
Το καλύτερο είναι να το φάτε, όπως και όλα τα φαγητά, φρέσκο. Αν το βάλετε στην κατάψυξη, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, όταν όμως το αποψύξετε θα πρέπει να φροντίσετε να το μαγειρέψετε καλά.

Αλλαντικά
Στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα, όπως είναι τα αλλαντικά, είναι πολύ συνηθισμένο να αναπτύσσονται βακτήρια. Για αυτό προσοχή με τις ημερομηνίες λήξης των αλλαντικών, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια ή E.coli.

Μαλακά τυριά
Τα μαλακά τυριά έχουν πολύ περισσότερη υγρασία από τα σκληρά, για αυτό, όταν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθεί μούχλα και να πάθεις λιστέρια. Για αυτό, αν δεις τίποτα περίεργο πάνω στο τυρί σου, μάλλον ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς.

Οστρακοειδή
Εντάξει, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλάβεις ότι χάλασαν γιατί γίνονται αρκετά δυσώδη (για να το πω κομψά) και βγάζουν γλίτσα, οπότε σίγουρα απαγορεύεται να το φας. Σε περίπτωση που κάτι σοβαρό έχει πάθει και η όραση και η όσφρησή σου και φας χαλασμένα οστρακοειδή, κινδυνεύεις από μία λοίμωξη που μπορεί να γίνει θανατηφόρα που την προκαλεί ένα βακτήριο που λέγεται Vibrio vulnificus.

Γαρίδες
Όπως και τα οστρακοειδή, αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και όταν είναι κατεψυγμένα ή σχετικά φρέσκα. Για αυτό οι γαρίδες, και γενικά τα μαλάκια, πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

empty alt

Γιατί αξίζει να φτιάξεις σπιτικά μείγματα μπαχαρικών (και πώς θα το κάνεις)

Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις στο σπίτι μείγματα μπαχαρικών π.χ. για κοτόπουλο ή χοιρινό; Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να το κάνεις: 1.
empty alt

Γκασπάτσο: η σούπα που τρώγεται κρύα!

Θυμίζει ντοματοχυμό αλλά στην πραγματικότητα είναι μια πεντανόστιμη, ισπανική σούπα λαχανικών που καταναλώνεται κρύα και ταιριάζει στις ζεστές καλοκαιρινές μέρες.
empty alt

Διεθνής Μέρα Μήλου – μπες στον (υγιεινό) πειρασμό του

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα.
empty alt

Πρωινό στο Παρίσι με αυθεντικό Croque Monsieur

Κάποια πρωινά του σαββατοκύριακου ή φορές που δεν χρειάζεται να φύγεις βιαστικά από το σπίτι, φτιάξε κάτι λαχταριστό και χαλάρωσε απολαμβάνοντάς το.
empty alt

Κηπουρική στην…κουζίνα!

  Για πολλούς ταλαντούχους μάγειρες, η χρήση βοτάνων αποτελεί ουσιαστικό μέρος της παρασκευής ενός γεύματος. Αλλά η καλλιέργεια των δικών σας βοτάνων, είτε σε εσωτερικούς χώρους είτε έξω, είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε.
empty alt

Σπιτικές μπάρες granola

Ποιος δεν λατρεύει τις μπάρες granola; Και τώρα είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξεις στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις όλα τους τα συστατικά! Μπορείς να τροποποιήσεις αυτήν τη συνταγή βάζοντας τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς ή τα αποξηραμένα φρούτα που προτιμάς.
empty alt

Μερικά εκπληκτικά οφέλη των ροδάκινων στην υγεία και τη διατροφή σου

Τα ροδάκινα — ή Prunus persica — είναι μικρά φρούτα με θολή φλούδα και γλυκιά λευκή ή κίτρινη σάρκα.
empty alt

Λευκά λαζάνια με κοτόπουλο, σπανάκι και μανιτάρια

Λίγα πράγματα είναι πιο ευχάριστα από ένα τετράγωνο κομμάτι με λιωμένο τυρί και λαζάνια. Αυτή η κρεμώδης λευκή συνταγή με λαζάνια, φτιαγμένη εξαιρετικά με μια έξτρα τυρώδη σάλτσα τύπου μπεσαμέλ που ονομάζεται Mornay, έχει γέμιση με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια και φρέσκα βότανα – και...
Back To Top