Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν.

Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν. Εξάλλου, σε πολλά τρόφιμα η ημερομηνία που αναγράφει η ετικέτα είναι λίγες ημέρες ή ακόμα και εβδομάδες νωρίτερα από την πραγματική στιγμή που θεωρείται ότι η συγκεκριμένη τροφή χαλάει, ώστε να μην υπάρχει πρόβλημα ακόμα και αν την καταναλώσεις μετά την επίσημη ημερομηνία λήξης.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποια τρόφιμα που σίγουρα δεν πρέπει να καταναλώνεις μετά την ημερομηνία λήξης τους, αφού μπορεί να είναι επικίνδυνα για την υγεία σου.

Αυγά
Η πιο συνηθισμένη αιτία τροφικής δηλητηρίασης είναι η κατανάλωση κάποιας τροφής που περιέχει χαλασμένο αυγό. Για αυτό, μην σκεφτείς ότι εντάξει, αν τα βάλεις μέσα στο κέικ δεν πειράζει που τα έχεις 5 μήνες στο ψυγείο σου!

Κοτόπουλο
Το καλύτερο είναι να το φάτε, όπως και όλα τα φαγητά, φρέσκο. Αν το βάλετε στην κατάψυξη, θα παρατείνετε τη διάρκεια ζωής του, όταν όμως το αποψύξετε θα πρέπει να φροντίσετε να το μαγειρέψετε καλά.

Αλλαντικά
Στα επεξεργασμένα και προσυσκευασμένα κρέατα, όπως είναι τα αλλαντικά, είναι πολύ συνηθισμένο να αναπτύσσονται βακτήρια. Για αυτό προσοχή με τις ημερομηνίες λήξης των αλλαντικών, αφού υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης από λιστέρια ή E.coli.

Μαλακά τυριά
Τα μαλακά τυριά έχουν πολύ περισσότερη υγρασία από τα σκληρά, για αυτό, όταν έχει περάσει η ημερομηνία λήξης υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτυχθεί μούχλα και να πάθεις λιστέρια. Για αυτό, αν δεις τίποτα περίεργο πάνω στο τυρί σου, μάλλον ήρθε η ώρα να το αποχωριστείς.

Οστρακοειδή
Εντάξει, το πιο πιθανό είναι ότι θα καταλάβεις ότι χάλασαν γιατί γίνονται αρκετά δυσώδη (για να το πω κομψά) και βγάζουν γλίτσα, οπότε σίγουρα απαγορεύεται να το φας. Σε περίπτωση που κάτι σοβαρό έχει πάθει και η όραση και η όσφρησή σου και φας χαλασμένα οστρακοειδή, κινδυνεύεις από μία λοίμωξη που μπορεί να γίνει θανατηφόρα που την προκαλεί ένα βακτήριο που λέγεται Vibrio vulnificus.

Γαρίδες
Όπως και τα οστρακοειδή, αναπτύσσουν βακτήρια ακόμα και όταν είναι κατεψυγμένα ή σχετικά φρέσκα. Για αυτό οι γαρίδες, και γενικά τα μαλάκια, πρέπει να καταναλώνονται όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.

empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

Η πιο καυτερή πιπεριά του κόσμου μπορεί να σε σκοτώσει

Αν πιστεύεις ότι κανένα πικάντικο φαγητό δεν είναι πλέον αρκετά πικάντικο για να σε συγκινήσει και ότι έχεις εκτοξεύσει την αντοχή του στομαχιού σου σε υπεράνθρωπα επίπεδα, μάλλον δεν έχεις δοκιμάσει ακόμα την Pepper X.
empty alt

Tips για να διαλέξεις το καλύτερο καρπούζι

Η αλήθεια είναι ότι αυτή την περίοδο θα βρεις τα πιο γλυκά καρπούζια, αλλά πάντα η αγορά τους μπορεί να σου επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις.
empty alt

Το tip που θα σου λύσει τα χέρια στο μαγείρεμα

Ας πούμε ότι είναι Σάββατο βράδυ και ξαφνικά σου τηλεφωνούν φίλοι για να περάσουν από το σπίτι («για έναν καφέ, δεν χρειάζεται να μαγειρέψεις κάτι») αλλά καθώς αυτοί πάντα ετοιμάζουν τραπέζια υπερπαραγωγή, δεν σου κάνει καρδιά να τους κεράσεις πίτσες από ντελίβερι.
empty alt

Πώς θα βάψεις αυγά χρησιμοποιώντας λαχανικά από την κουζίνα σου

Πώς σου φαίνεται η ιδέα να βάψεις τα αυγά με φυσικά υλικά, όπως λάχανο και παντζάρι, οικονομικά και χωρίς να χρησιμοποιήσεις ίχνος χημικής ουσίας; Στο παραδοσιακό κόκκινο χρώμα, αλλά και σε ασυνήθιστες μπλε και πορτοκαλί αποχρώσεις; Και μετά να τα διακοσμήσεις με αυτοσχέδια στένσιλ από κολλητική...
empty alt

Εξωτική παγωμένη απόλαυση με ανανά και γιαούρτι

Αυτό το παγωμένο γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ανανά είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σε δροσίσει εκείνες τις καυτές μέρες του καλοκαιριού! Συστατικά 1/4 φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού παστεριωμένο ή χωρίς χοληστερόλη 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι...
empty alt

Mamma mia: συνταγή για την καλύτερη σαλάτα ζυμαρικών

Εύκολη, χορταστική, μια σαλάτα σκέτη απόλαυση
empty alt

Απλή σπιτική και απολαυστική ταραμοσαλάτα

Ετοιμαστείτε για την Καθαρά Δευτέρα και τη Σαρακοστή ξεκινώντας από την πρωταγωνίστρια του νηστήσιμου τραπεζιού
Back To Top