Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα.

Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα. Ή να αναρωτιέσαι ποια μπαχαρικά ταιριάζουν σε ένα πιάτο σου αλλά επειδή δεν έχεις χρόνο να ψάχνεις στο χάος, να καταλήγεις να χρησιμοποιείς, για μία ακόμα φορά, πιπέρι και ρίγανη.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως για να οργανώσεις τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σου, μετατρέποντας την κουζίνα σου σε ένα μίνι «μπαχαράδικο», μια καθημερινή γιορτή γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο και οικονομία θα κάνεις (αφού θα γλιτώσεις τις σπατάλες) και πιο δημιουργική θα γίνει η μαγειρική/ζαχαροπλαστική σου, αφού ανά πάσα στιγμή θα ξέρεις τι υπάρχει στο σπίτι σου και τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Αρκεί να ακολουθήσεις τον παρακάτω μίνι οδηγό οργάνωσης των μπαχαρικών σου: ένα πρότζεκτ που μπορείς άνετα να ολοκληρώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

1. Βγάλε όλα τα μπαχαρικά από τα ντουλάπια και τα ράφια. Συγκέντρωσε κάθε βαζάκι, κουτάκι και σακουλάκι στον ίδιο πάγκο.

2. Πέταξε όσα έχουν λήξει. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύεις από τροφική δηλητηρίαση από ένα εκπρόθεσμο μπαχαρικό, σίγουρα θα έχει χάσει τη γεύση και το άρωμά του. Σε κάθε περίπτωση όμως, προτού το πετάξεις δώσε του μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει την αξία του: άνοιξε το βαζάκι και μύρισέ το ή, αν είναι ολόκληροι κόκκοι, τρίψε μια μικρή ποσότητα σε μύλο μπαχαρικών να τσεκάρεις αν έχει ακόμα κάτι να προσφέρει. Γενικά, να έχεις κατά νου ότι οι κόκκοι διαρκούν περισσότερο από τα ήδη τριμμένα μπαχαρικά.

3. Ανάμειξε μπαχαρικά στο ίδιο βαζάκι. Σε περίπτωση που έχεις δύο μισοάδειες συσκευασίες από το ίδιο μπαχαρικό, τώρα είναι η ευκαιρία σου να τις ενώσεις (εκτός αν τουλάχιστον η μία είναι μπαγιάτικη). Ακόμα καλύτερα, μπορείς να αναμείξεις μικρές ποσότητες από διαφορετικά μπαχαρικά για να φτιάξεις μείγματα για χοιρινό, κοτόπουλο, ασιατικές συνταγές κ.λπ. Στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές τέτοιες ιδέες.

4. Διάλεξε έναν αποθηκευτικό χώρο μακριά από πηγές θερμότητας. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των μπαχαρικών σου, δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο αλλά ούτε να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις κουζινικές εστίες. Αποθήκευσέ τα λοιπόν σε ένα ράφι ή ντουλάπι, στο οποίο βέβαια θα έχεις εύκολη πρόσβαση.

5. Ταξινόμησε τα μπαχαρικά σου με αλφαβητική σειρά. Αν έχεις μια συλλογή από δεκάδες μπαχαρικά (που για να διαβάζεις το συγκεκριμένο θέμα, μάλλον αυτό θα συμβαίνει), μοίρασέ τα σε γυάλινα βαζάκια, τοποθέτησε απέξω ετικέτες με το περιεχόμενο και την ημερομηνία λήξης του καθενός και ταξινόμησέ τα με αλφαβητική σειρά.

spices1
6. Επένδυσε σε λύσεις εξοικονόμησης χώρου. Δεν έχεις πολύ χώρο στην κουζίνα σου, αλλά θέλεις τα μπαχαρικά σου σε κοινή θέα; Μπορείς να τοποθετήσεις μια ράγα στον τοίχο, πάνω από τον πάγκο της κουζίνας, από όπου θα κρεμάσεις τα δοχεία σου με γαντζάκια. Ή να βάλεις ένα έξτρα ραφάκι για βάζα μπαχαρικών. Ή να αγοράσεις μαγνητικά βαζάκια για μπαχαρικά, τα οποία θα κολλήσεις στην επιφάνεια του ψυγείου σου και σε άλλες μεταλλικές επιφάνειες, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χώρο από πάγκους και ράφια.

spices2

7. Χρησιμοποίησε τα με φαντασία στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου

Έχεις κάποια μπαχαρικά που κοντεύουν να λήξουν, αλλά δεν ξέρεις πού να τα χρησιμοποιήσεις; Μπορούν να γίνουν η αφορμή για να φτιάξεις μια συνταγή που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ: για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσεις το τριμμένο τζίντζερ σε γλυκά κουλουράκια αλλά και σε ασιατικά stir-fries. Λίγο τριμμένο τσίλι θα δώσει μια πικάντικη νότα σε συνταγές με σοκολάτα, ενώ η πάπρικα μπορεί άνετα να συνοδεύσει τα σπιτικά ποπκόρν σου. Το μοσχοκάρυδο ταιριάζει εξίσου σε ανατολίτικα γλυκά και σε φαγητά με κρέμα γάλακτος, ενώ η κανέλα θα βρει τη θέση της και στο ρυζόγαλο και στα μαγειρευτά με κρέας. Το κάρδαμο μπορεί να μπει και στο κοτόπουλο φούρνου και σε ένα κέικ καρότου.

Γενικά, μη διστάσεις να αυτοσχεδιάσεις ή, αν δεν έχεις ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις μαγειρικές ικανότητές σου, να αναζητήσεις στο διαδίκτυο νέες ιδέες για να αξιοποιήσεις τα μπαχαρικά που περιμένουν εδώ και καιρό υπομονετικά στην κουζίνα σου.

empty alt

Καταστροφή! Ο καφές Arabica μπορεί να εξαφανιστεί σε 70 χρόνια!

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει...
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις παγωτό μπανάνα με ένα υλικό

Να το ξεκαθαρίσουμε από την αρχή: το παγωτό μπανάνα που περιέχει μόνο μπανάνα δεν είναι, ουσιαστικά, παγωτό, είναι όμως ένα νόστιμο παγωμένο γλύκισμα.
empty alt

Βράσε (καστανό) ρύζι: όλη η διαδικασία βήμα βήμα

Πώς το καστανό σου ρύζι δεν θα λασπώσει ούτε θα παραμείνει σκληρό και μισοψημένο; Αρκεί να ακολουθήσεις την παρακάτω διαδικασία.
empty alt

Welcome to the dark side of brownies

Αυτά τα απολαυστικά brownies ενισχύουν τη γεύση της μαύρης σοκολάτας με την προσθήκη μελάσας και σκόνης κακάου.
empty alt

Γεμιστές πιπεριές αλά σπανακόπιτα

Ένας διαφορετικός συνδυασμός που θα κάνει την έκπληξη στο τραπέζι σου. Αυτές οι γεμιστές πιπεριές έχουν μια γέμιση εμπνευσμένη από την ελληνική σπανακόπιτα, αλλά αφήνοντας έξω τον μπελά του ανοίγματος φύλλου, κι είναι υπέροχο πιάτο για ένα εύκολο δείπνο αλλά και μια εξαιρετική ιδέα για ορεκτικό.
empty alt

Margarita time: Μη μαδάς τις μαργαρίτες, πιες τες!

Margarita: το απόλυτο χιτ του καλοκαιριού σε προκαλεί να αφεθείς, να το απολαύσεις και να ανακαλύψεις όλες τις νέες του εκδοχές που θα απογειώσουν τις στιγμές σου.
Back To Top