Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα.

Ίσως σου έχει συμβεί να χρειαστείς για μια συνταγή τριμμένο μοσχοκάρυδο, αλλά μόλις αγοράσεις ένα βαζάκι από το σουπερμάρκετ να διαπιστώσεις ότι ήδη υπάρχει ένα ακόμα στην κουζίνα σου, σχεδόν ανέγγιχτο, κρυμμένο σε μια ντουλάπα. Ή να αναρωτιέσαι ποια μπαχαρικά ταιριάζουν σε ένα πιάτο σου αλλά επειδή δεν έχεις χρόνο να ψάχνεις στο χάος, να καταλήγεις να χρησιμοποιείς, για μία ακόμα φορά, πιπέρι και ρίγανη.

Ποτέ δεν είναι αργά όμως για να οργανώσεις τα βαζάκια με τα μπαχαρικά σου, μετατρέποντας την κουζίνα σου σε ένα μίνι «μπαχαράδικο», μια καθημερινή γιορτή γεύσεων, αρωμάτων και χρωμάτων. Με αυτό τον τρόπο και οικονομία θα κάνεις (αφού θα γλιτώσεις τις σπατάλες) και πιο δημιουργική θα γίνει η μαγειρική/ζαχαροπλαστική σου, αφού ανά πάσα στιγμή θα ξέρεις τι υπάρχει στο σπίτι σου και τι μπορείς να χρησιμοποιήσεις.

Αρκεί να ακολουθήσεις τον παρακάτω μίνι οδηγό οργάνωσης των μπαχαρικών σου: ένα πρότζεκτ που μπορείς άνετα να ολοκληρώσεις αυτό το Σαββατοκύριακο.

1. Βγάλε όλα τα μπαχαρικά από τα ντουλάπια και τα ράφια. Συγκέντρωσε κάθε βαζάκι, κουτάκι και σακουλάκι στον ίδιο πάγκο.

2. Πέταξε όσα έχουν λήξει. Ακόμα και αν δεν κινδυνεύεις από τροφική δηλητηρίαση από ένα εκπρόθεσμο μπαχαρικό, σίγουρα θα έχει χάσει τη γεύση και το άρωμά του. Σε κάθε περίπτωση όμως, προτού το πετάξεις δώσε του μια ακόμα ευκαιρία να αποδείξει την αξία του: άνοιξε το βαζάκι και μύρισέ το ή, αν είναι ολόκληροι κόκκοι, τρίψε μια μικρή ποσότητα σε μύλο μπαχαρικών να τσεκάρεις αν έχει ακόμα κάτι να προσφέρει. Γενικά, να έχεις κατά νου ότι οι κόκκοι διαρκούν περισσότερο από τα ήδη τριμμένα μπαχαρικά.

3. Ανάμειξε μπαχαρικά στο ίδιο βαζάκι. Σε περίπτωση που έχεις δύο μισοάδειες συσκευασίες από το ίδιο μπαχαρικό, τώρα είναι η ευκαιρία σου να τις ενώσεις (εκτός αν τουλάχιστον η μία είναι μπαγιάτικη). Ακόμα καλύτερα, μπορείς να αναμείξεις μικρές ποσότητες από διαφορετικά μπαχαρικά για να φτιάξεις μείγματα για χοιρινό, κοτόπουλο, ασιατικές συνταγές κ.λπ. Στο διαδίκτυο θα βρεις πολλές τέτοιες ιδέες.

4. Διάλεξε έναν αποθηκευτικό χώρο μακριά από πηγές θερμότητας. Για να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής των μπαχαρικών σου, δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο αλλά ούτε να βρίσκονται σε κοντινή απόσταση από τις κουζινικές εστίες. Αποθήκευσέ τα λοιπόν σε ένα ράφι ή ντουλάπι, στο οποίο βέβαια θα έχεις εύκολη πρόσβαση.

5. Ταξινόμησε τα μπαχαρικά σου με αλφαβητική σειρά. Αν έχεις μια συλλογή από δεκάδες μπαχαρικά (που για να διαβάζεις το συγκεκριμένο θέμα, μάλλον αυτό θα συμβαίνει), μοίρασέ τα σε γυάλινα βαζάκια, τοποθέτησε απέξω ετικέτες με το περιεχόμενο και την ημερομηνία λήξης του καθενός και ταξινόμησέ τα με αλφαβητική σειρά.

spices1
6. Επένδυσε σε λύσεις εξοικονόμησης χώρου. Δεν έχεις πολύ χώρο στην κουζίνα σου, αλλά θέλεις τα μπαχαρικά σου σε κοινή θέα; Μπορείς να τοποθετήσεις μια ράγα στον τοίχο, πάνω από τον πάγκο της κουζίνας, από όπου θα κρεμάσεις τα δοχεία σου με γαντζάκια. Ή να βάλεις ένα έξτρα ραφάκι για βάζα μπαχαρικών. Ή να αγοράσεις μαγνητικά βαζάκια για μπαχαρικά, τα οποία θα κολλήσεις στην επιφάνεια του ψυγείου σου και σε άλλες μεταλλικές επιφάνειες, εξοικονομώντας έτσι πολύτιμο χώρο από πάγκους και ράφια.

spices2

7. Χρησιμοποίησε τα με φαντασία στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου

Έχεις κάποια μπαχαρικά που κοντεύουν να λήξουν, αλλά δεν ξέρεις πού να τα χρησιμοποιήσεις; Μπορούν να γίνουν η αφορμή για να φτιάξεις μια συνταγή που δεν έχεις δοκιμάσει ποτέ: για παράδειγμα, να χρησιμοποιήσεις το τριμμένο τζίντζερ σε γλυκά κουλουράκια αλλά και σε ασιατικά stir-fries. Λίγο τριμμένο τσίλι θα δώσει μια πικάντικη νότα σε συνταγές με σοκολάτα, ενώ η πάπρικα μπορεί άνετα να συνοδεύσει τα σπιτικά ποπκόρν σου. Το μοσχοκάρυδο ταιριάζει εξίσου σε ανατολίτικα γλυκά και σε φαγητά με κρέμα γάλακτος, ενώ η κανέλα θα βρει τη θέση της και στο ρυζόγαλο και στα μαγειρευτά με κρέας. Το κάρδαμο μπορεί να μπει και στο κοτόπουλο φούρνου και σε ένα κέικ καρότου.

Γενικά, μη διστάσεις να αυτοσχεδιάσεις ή, αν δεν έχεις ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στις μαγειρικές ικανότητές σου, να αναζητήσεις στο διαδίκτυο νέες ιδέες για να αξιοποιήσεις τα μπαχαρικά που περιμένουν εδώ και καιρό υπομονετικά στην κουζίνα σου.

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Το τρικ για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής από τον πάγκο της κουζίνας

Κάθε φορά που προσπαθείς να ψιλοκόψεις π.χ. τα λαχανικά σου, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς η επιφάνεια κοπής γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας; Το παρακάτω απλό tip θα σου λύσει τα χέρια, κρατώντας την επιφάνεια κοπής στη θέση της: Προτού αρχίσεις το κόψιμο των λαχανικών, κόψε ένα-δύο […]
empty alt

Ο τέλειος τρόπος να αξιοποιήσεις τη σάλτσα που περίσσεψε από το μαγειρευτό κρέας

Όπως θα κρατήσεις στο ψυγείο σου ένα ζωμό λαχανικών ή κρέατος, για να νοστιμίσεις τις σούπες σου αλλά και οποιοδήποτε πιάτο χρειάζεται ένα boost γεύσης, τον ίδιο ρόλο με το ζωμό μπορεί να παίξει και η σάλτσα που σου έχει περισσέψει από ένα μαγειρευτό κρέας.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
empty alt

Τραγανές φλούδες γλυκοπατάτας με γουακαμόλε

Ψήνοντας τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους θα έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με τη βελούδινη υφή του γουακαμόλε για μια λαχταριστή απόλαυση που θα εκτιμήσει δεόντως η γλώσσα και ο ουρανίσκος σου.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
empty alt

Δροσιστείτε με ένα απολαυστικό κι υγιεινό smoothie

Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υδράργυρος συνεχώς ανεβαίνει. Αναζητάτε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ανανεωμένοι και δροσεροί; Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά.
Back To Top