Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά.

Ίσως έχεις παρατηρήσει ότι στα υλικά των συνταγών που περιέχουν πάπρικα, αυτή άλλοτε αναγράφεται ως πικάντικη, άλλοτε ως καπνιστή και άλλοτε ως γλυκιά. Κι αυτό γιατί, πράγματι, το συγκεκριμένο μπαχαρικό (που συχνά δεν ξέρουμε πού ακριβώς να χρησιμοποιήσουμε στη μαγειρική μας) χωρίζεται σε τρεις γενικές κατηγορίες.

Ας δούμε λοιπόν τα είδη της πάπρικας και μερικές από τις χρήσεις τους στη μαγειρική μας.

Γλυκιά πάπρικα: Είναι ένα μπαχαρικό με ήπια, ελαφρώς γλυκιά (προφανώς) και ευέλικτη γεύση, που δεν κάνει το φαγητό πιο πικάντικο. Μερικές μόνο από τις χρήσεις της; Σε πατατοσαλάτες, γεμιστά αυγά, ψητές φτερούγες κοτόπουλου ή γαρίδες με κόκκινη σάλτσα.

Καπνιστή: Παρόλο που μπορεί να έχουμε συνδέσει την πάπρικα με την Ουγγαρία, η συγκεκριμένη λέγεται και πάπρικα Ισπανίας. Δίνει σε κάθε πιάτο μια καπνιστή (φυσικά) αλλά και γήινη διάσταση στη γεύση. Η καπνιστή πάπρικα κυκλοφορεί, με τη σειρά της, σε ήπιες, μέτριες και πικάντικες εκδοχές. Ταιριάζει ιδιαίτερα σε πιάτα ισπανικής και μεξικανικής κουζίνας, π.χ. παέγια, enchiladas και στο ισπανικό λουκάνικο τσορίθο.

Πικάντικη: Η πλέον αντιπροσωπευτική πάπρικα της Ουγγαρίας, βασικό συστατικό της σούπας γκούλας, δίνει καυτερή γεύση στο φαγητό. Ταιριάζει, μεταξύ άλλων, στο κουνουπίδι με κόκκινη σάλτσα και στα χοιρινά παϊδάκια.

empty alt

Στη Βρετανία οργανώνονται εργαστήρια μαγειρικής για ανθρώπους που κάνουν χημειοθεραπεία

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.
empty alt

Σάλτσα στρειδιών: τι είναι και με τι μπορείς να την αντικαταστήσεις;

Έχεις αναρωτηθεί ποτέ τι είναι, πραγματικά, η σάλτσα στρειδιών, που ίσως χρησιμοποιείς ήδη στις συνταγές σου, ειδικά σε εκείνες στο γουόκ, μαζί με ρύζι, λαχανικά και άλλα υλικά; Βασικά, είναι αυτό που λέει το όνομά της: καραμελωμένος ζωμός στρειδιών (υποπροϊόν του μαγειρέματος των στρειδιών σε...
empty alt

Μπιφτέκι: το προτιμάς μίνιμαλ ή… υπερπαραγωγή;

Στα χορτοφαγικά μπέργκερ είναι ξεκάθαρο ότι η βάση (λαχανικό ή όσπριο) συνυπάρχει με ένα πλήθος άλλων υλικών, όπως ψωμί, αυγό, ξερό κρεμμύδι, φρέσκο κρεμμυδάκι, σκόρδο, δυόσμο και τυρί.
empty alt

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το μυστικό να τα διατηρήσεις φρέσκα

Δύο ημέρες αφού τα έχεις φέρει από το μανάβικο, τα μαρούλια σου και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαραίνονται.
empty alt

Rice pizza – μια εκδοχή που παντρεύει την πίτσα με το ρύζι

Αν σας αρέσει το τηγανητό ρύζι με ντομάτα, προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και πασπαλίστε το με τυρί και όλα τα αγαπημένα σας υλικά για πίτσα.
empty alt

Βουτυρένιες μπάρες κολοκύθας

Ο καλύτερος τρόπος για να υποδεχθούμε την εποχή της γλυκιάς κολοκύθας
empty alt

Δροσερή σαλάτα κουσκούς

Υγιεινή κι απολαυστική, θα σε χορτάσει χωρίς να έχεις τύψεις
empty alt

Wraps με μαρούλι – η απόλυτη ανατροπή!

Χωρίς θερμίδες ψωμιού ή πίτας, αυτές οι τυλιχτές απολαύσεις θα σε «τυλίξουν» γευστικά
Back To Top