Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

6 βασικοί κανόνες για να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τα μαχαίρια της κουζίνας

0     

6 βασικοί κανόνες για να χρησιμοποιείς με ασφάλεια τα μαχαίρια της κουζίνας

using_kitchen_knife

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα. Οι παρακάτω βασικοί κανόνες θα βοηθήσουν κι εσένα να χρησιμοποιείς τα μαχαίρια κουζίνας με άνεση και ασφάλεια.

1. Διάλεξε τα κατάλληλα μαχαίρια για κάθε χρήση. Για παράδειγμα, διαφορετικό για το κρέας, διαφορετικό για το ψωμί και άλλο για το κόψιμο των φρέσκων μυρωδικών. Αναζήτησέ τα σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη σπιτιού και, ακόμα καλύτερα, εξοπλισμό κουζίνας.

2. Ακόνισέ τα. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόνισε τη λεπίδα τους με ένα ειδικό ακονιστήρι μαχαιριών. Καλό είναι, επίσης, να τα πλένεις στο χέρι, γιατί τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια πιάτων είναι αρκετά ισχυρά και μπορεί σταδιακά να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο ανοξείδωτο ατσάλι.

3. Πιάσε τα σωστά. Τοποθέτησε το δείκτη και τον αντίχειρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λεπίδα και τύλιξε τα υπόλοιπα δάχτυλα σφιχτά γύρω από τη λαβή. Με αυτό τον τρόπο θα τα χειριστείς ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

4. Τις στρογγυλές τροφές, κόψε τις πρώτα στη μέση. Έτσι, στη συνέχεια μπορείς να τις ακουμπήσεις από την επίπεδη πλευρά στην επιφάνεια κοπής για να τις ψιλοκόψεις με ασφάλεια. Ιδιαίτερα στο πρώτο, πιο «κρίσιμο» κόψιμο, κράτησε το μαχαίρι περίπου στο ύψος του αγκώνα σου για να έχεις καλύτερο έλεγχο.

5. Κράτα την τροφή που κόβεις με τα δάχτυλά σου σαν μια δαγκάνα. Τα ακροδάχτυλά σου πρέπει να δείχνουν προς την επιφάνεια κοπής, όχι προς τη λεπίδα του μαχαιριού, ώστε σε περίπτωση που κάποια κίνησή σου ξεφύγει, να μη γίνουν τα πρώτα θύματα της λεπίδας! Αυτό το κόλπο χρειάζεται προσπάθεια και εξάσκηση.

6. Κράτα την άκρη της λεπίδας ακουμπισμένη στην επιφάνεια κοπής. Στη συνέχεια κόψε την τροφή κινώντας το μαχαίρι μπρος πίσω, σαν να χρησιμοποιείς πριόνι, προσπαθώντας να μην απομακρύνεις την άκρη του από την επιφάνεια κοπής. Είναι θέμα ασφάλειας.