Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα. Οι παρακάτω βασικοί κανόνες θα βοηθήσουν κι εσένα να χρησιμοποιείς τα μαχαίρια κουζίνας με άνεση και ασφάλεια.

1. Διάλεξε τα κατάλληλα μαχαίρια για κάθε χρήση. Για παράδειγμα, διαφορετικό για το κρέας, διαφορετικό για το ψωμί και άλλο για το κόψιμο των φρέσκων μυρωδικών. Αναζήτησέ τα σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη σπιτιού και, ακόμα καλύτερα, εξοπλισμό κουζίνας.

2. Ακόνισέ τα. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόνισε τη λεπίδα τους με ένα ειδικό ακονιστήρι μαχαιριών. Καλό είναι, επίσης, να τα πλένεις στο χέρι, γιατί τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια πιάτων είναι αρκετά ισχυρά και μπορεί σταδιακά να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο ανοξείδωτο ατσάλι.

3. Πιάσε τα σωστά. Τοποθέτησε το δείκτη και τον αντίχειρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λεπίδα και τύλιξε τα υπόλοιπα δάχτυλα σφιχτά γύρω από τη λαβή. Με αυτό τον τρόπο θα τα χειριστείς ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

4. Τις στρογγυλές τροφές, κόψε τις πρώτα στη μέση. Έτσι, στη συνέχεια μπορείς να τις ακουμπήσεις από την επίπεδη πλευρά στην επιφάνεια κοπής για να τις ψιλοκόψεις με ασφάλεια. Ιδιαίτερα στο πρώτο, πιο «κρίσιμο» κόψιμο, κράτησε το μαχαίρι περίπου στο ύψος του αγκώνα σου για να έχεις καλύτερο έλεγχο.

5. Κράτα την τροφή που κόβεις με τα δάχτυλά σου σαν μια δαγκάνα. Τα ακροδάχτυλά σου πρέπει να δείχνουν προς την επιφάνεια κοπής, όχι προς τη λεπίδα του μαχαιριού, ώστε σε περίπτωση που κάποια κίνησή σου ξεφύγει, να μη γίνουν τα πρώτα θύματα της λεπίδας! Αυτό το κόλπο χρειάζεται προσπάθεια και εξάσκηση.

6. Κράτα την άκρη της λεπίδας ακουμπισμένη στην επιφάνεια κοπής. Στη συνέχεια κόψε την τροφή κινώντας το μαχαίρι μπρος πίσω, σαν να χρησιμοποιείς πριόνι, προσπαθώντας να μην απομακρύνεις την άκρη του από την επιφάνεια κοπής. Είναι θέμα ασφάλειας.

empty alt

Τρεις φέτες μπέικον την ημέρα αυξάνουν τον κίνδυνο για έμφραγμα

Aυξημένο κίνδυνο καρκίνου, καρδιοπάθειας και διαβήτη, διατρέχουν όσοι τρώνε καθημερινά έστω και μικρές ποσότητες κόκκινου κρέατος, τονίζει νέα ανάλυση η οποία δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Journal of Internal Medicine».
empty alt

Ο πιο νοικοκυρεμένος τρόπος να κόψεις τη ζύμη με κουπ πατ

Πλησιάζει η εποχή που θα κόβουμε αστεράκια και αγγελάκια με κουπ πατ. Κάποιες φορές, ωστόσο, τα σχήματα δεν βγαίνουν τόσο τέλεια όσο είναι τα καλούπια μας, προκαλώντας την απογοήτευση σε μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Τελικά πώς πρέπει να τρως τα λαχανικά; Ωμά ή μαγειρεμένα;

Θέλεις να ακολουθείς μία σωστή και υγιεινή διατροφή αλλά δεν μπορείς να αποφασίσεις τι είναι καλύτερο: να τρως τα λαχανικά σου ωμά, από την παραγωγή στην κατανάλωση που λέμε; Ή να τα κάνεις ψητά, βραστά, στον ατμό; Η θεωρία πίσω από την άποψη ότι τα λαχανικά πρέπει […]
empty alt

Οδηγός: Πώς θα φτιάξεις το τέλειο σάντουιτς

Είτε σου ανοίγει την όρεξη και μόνο που το σκέφτεσαι, είτε το έχεις καταχωρήσει στο μυαλό σου σαν μια εύκολη λύση για ντελίβερι στο γραφείο, αρκεί να ακολουθήσεις τις παρακάτω συμβουλές για να απογειώσεις ένα σάντουιτς ακόμα και με τα πιο απλά υλικά! Ποιο ψωμί θα χρησιμοποιήσεις; […]
empty alt

Το στοιχείο της διατροφής που προστατεύει από πολλά προβλήματα υγείας

Στην εγκυμοσύνη ο γυναικολόγος μπορεί να συστήσει την πρόσληψη συμπληρωμάτων μαγνησίου, καθώς θεωρείται ότι προλαμβάνει τις συσπάσεις της μήτρας.
empty alt

Γιατί πρέπει να ανακατεύεις τη σαλάτα με τα χέρια

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του μάγειρα είναι τα (πεντακάθαρα) χέρια του. Κανόνας που ισχύει και όταν αυτός καλείται να ανακατέψει τα υλικά μιας σαλάτας.
empty alt

5 tips για πεντανόστιμα ψητά λαχανικά

Συνήθως τα ψητά λαχανικά αναλαμβάνουν ρόλο συνοδευτικών σε ένα μπάρμπεκιου, όμως εφαρμόζοντας κάποια απλά tips μπορείς να τα χρίσεις πρωταγωνιστές.
empty alt

Φιστίκια Αιγίνης, όχι απλώς νόστιμα αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα!

Τα φιστίκια δεν είναι μόνο νόστιμα, αλλά και εξαιρετικά ωφέλιμα για την υγεία σου. Αυτοί οι βρώσιμοι σπόροι του δέντρου Pistacia vera περιέχουν υγιή λίπη και αποτελούν καλή πηγή πρωτεϊνών, φυτικών ινών και αντιοξειδωτικών.
Back To Top