Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα.

Όταν δοκιμάζεις για πρώτη φορά είτε να κόψεις σε κυβάκια ένα καρότο είτε να κομματιάσεις ένα μεγάλο κομμάτι κρέας, ίσως αναρωτιέσαι πώς καταφέρνουν οι σεφ να κόψουν τα υλικά τους χωρίς να κινδυνεύουν διαρκώς από ατυχήματα. Οι παρακάτω βασικοί κανόνες θα βοηθήσουν κι εσένα να χρησιμοποιείς τα μαχαίρια κουζίνας με άνεση και ασφάλεια.

1. Διάλεξε τα κατάλληλα μαχαίρια για κάθε χρήση. Για παράδειγμα, διαφορετικό για το κρέας, διαφορετικό για το ψωμί και άλλο για το κόψιμο των φρέσκων μυρωδικών. Αναζήτησέ τα σε εξειδικευμένα καταστήματα με είδη σπιτιού και, ακόμα καλύτερα, εξοπλισμό κουζίνας.

2. Ακόνισέ τα. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, ακόνισε τη λεπίδα τους με ένα ειδικό ακονιστήρι μαχαιριών. Καλό είναι, επίσης, να τα πλένεις στο χέρι, γιατί τα απορρυπαντικά που χρησιμοποιούνται στα πλυντήρια πιάτων είναι αρκετά ισχυρά και μπορεί σταδιακά να προκαλέσουν αλλοιώσεις στο ανοξείδωτο ατσάλι.

3. Πιάσε τα σωστά. Τοποθέτησε το δείκτη και τον αντίχειρα όσο το δυνατόν πιο κοντά στη λεπίδα και τύλιξε τα υπόλοιπα δάχτυλα σφιχτά γύρω από τη λαβή. Με αυτό τον τρόπο θα τα χειριστείς ευκολότερα και με μεγαλύτερη ασφάλεια.

4. Τις στρογγυλές τροφές, κόψε τις πρώτα στη μέση. Έτσι, στη συνέχεια μπορείς να τις ακουμπήσεις από την επίπεδη πλευρά στην επιφάνεια κοπής για να τις ψιλοκόψεις με ασφάλεια. Ιδιαίτερα στο πρώτο, πιο «κρίσιμο» κόψιμο, κράτησε το μαχαίρι περίπου στο ύψος του αγκώνα σου για να έχεις καλύτερο έλεγχο.

5. Κράτα την τροφή που κόβεις με τα δάχτυλά σου σαν μια δαγκάνα. Τα ακροδάχτυλά σου πρέπει να δείχνουν προς την επιφάνεια κοπής, όχι προς τη λεπίδα του μαχαιριού, ώστε σε περίπτωση που κάποια κίνησή σου ξεφύγει, να μη γίνουν τα πρώτα θύματα της λεπίδας! Αυτό το κόλπο χρειάζεται προσπάθεια και εξάσκηση.

6. Κράτα την άκρη της λεπίδας ακουμπισμένη στην επιφάνεια κοπής. Στη συνέχεια κόψε την τροφή κινώντας το μαχαίρι μπρος πίσω, σαν να χρησιμοποιείς πριόνι, προσπαθώντας να μην απομακρύνεις την άκρη του από την επιφάνεια κοπής. Είναι θέμα ασφάλειας.

empty alt

Το αβοκάντο βοηθάει τη σιλουέτα σου!

Η συχνή κατανάλωση αβοκάντο βοηθάει να μειωθούν οι πιθανότητες να γίνει κάποιος υπέρβαρος. Αυτό είναι το συμπέρασμα μιας έρευνας που έγινε σε 30.000 ανθρώπους από το κρατικό Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα, που έδειξε ότι όσοι κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο είχαν έως και 30% λιγότερες πιθανότητες...
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 τρόποι να κάνεις οικονομία στα ψώνια σου

Αν τα ψώνια στο σουπερμάρκετ «στραγγίζουν» τον οικογενειακό προϋπολογισμό σου, κάνοντας κάποιες απλές αλλαγές στην καθημερινότητά σου μπορείς να τα μειώσεις αισθητά χωρίς να στερηθείς.
empty alt

Μαγείρεψε σωστά τις φακές σε 5 απλά βήματα

Είναι πλούσιες σε πρωτεΐνες αλλά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως ο σίδηρος. Επιπλέον, μπορούν να γίνουν πεντανόστιμες, αρκεί να τις μαγειρέψεις σωστά.
empty alt

4 έξτρα συστατικά για να φτιάξεις μια πεντανόστιμη σαλάτα με κινόα

Αν δεν μπορείς να καταλάβεις την επιτυχία που γνωρίζει η κινόα γιατί ναι, είναι υγιεινή, αλλά όχι και η επιτομή της γεύσης, μπορείς να μετατρέψεις το συγκεκριμένο σιτηρό σε βάση για μια πολύ νόστιμη σαλάτα.
empty alt

Freeze! Αποστολή: Μπανάνες στην κατάψυξη

  Καλοκαίρι κι είναι η καλύτερη εποχή για να βάλεις τις μπανάνες στον… πάγο! Οι μπανάνες είναι φθηνές, διαθέσιμες καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους και είναι πάντα ευχάριστες.
empty alt

Εξωτική τούρτα-κέικ με καρύδα και ανανά

Αυτό το αφράτο κέικ καρύδας είναι γεμάτο με ένα εύκολο μείγμα τυριού, ανανά και τελειώνει με κρέμα τυριού και φρυγανισμένες νιφάδες καρύδας.
empty alt

Bang Bang Shrimp – μια συνταγή που στοχεύει στην απόλαυση

Οι γαρίδες σε μια εκρηκτική εκδοχή που θα λατρέψετε!
Back To Top