Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat Boytsova, […]

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη;

Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat Boytsova, έκανε ένα πείραμα. Έψησε τρία φιλέτα σολομού και τα σέρβιρε σε ένα συνεργάτη της, χωρίς να του πει πότε και πώς είχε φτιάξει το καθένα.

Το πρώτο φιλέτο το είχε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, το είχε βάλει όλη τη νύχτα στην κατάψυξη και, εκείνη τη μέρα, το έβγαλε και το έβαλε κατευθείαν στο φούρνο που είχε προθερμάνει στους 160 βαθμούς Κελσίου, σκεπασμένο σε αλουμινόχαρτο, να ξαναζεσταθεί για 40 λεπτά.

Το δεύτερο φιλέτο το είχε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, το είχε βάλει όλη τη νύχτα στην κατάψυξη και, εκείνη τη μέρα, το είχε αφήσει να ξεπαγώσει για έξι ώρες προτού το ξαναζεστάνει για 10 λεπτά σε φούρνο που είχε προθερμάνει στους 160 βαθμούς Κελσίου.

Το τρίτο φιλέτο το μαγείρεψε την ίδια μέρα και το σέρβιρε αμέσως.

Το φρεσκομαγειρεμένο φιλέτο είχε ένα ελκυστικό ροζ χρώμα, ήταν τρυφερό και μαλακό. Το κομμάτι που είχε ξεπαγώσει αργά ήταν ελαφρώς πιο χλωμό στην εμφάνιση. Και το τρίτο, εκείνο που είχε μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο, είχε πάρει ένα καθόλου λαχταριστό γκρι χρώμα.

Όσο για τη γεύση; Το φρεσκομαγειρεμένο ήταν απολαυστικό. Το κομμάτι που είχε ξεπαγώσει αργά είχε μια παράξενη υφή, κολλώντας λίγο στα δόντια. Ενώ το τρίτο κομμάτι, που είχε μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο, ήταν στεγνό και είχε δυσάρεστη γεύση, θυμίζοντας ψάρι κονσέρβας. Δεν ήταν χαλασμένο, αλλά ούτε νόστιμο.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να πετάμε τα περισσεύματα του ψαριού. Υπάρχει τρόπος να τα απολαύσουμε, είτε από το ψυγείο είτε από την κατάψυξη, για παράδειγμα σε μια ψαροσαλάτα με μαγιονέζα ή μέσα σε μια σάλτσα ζυμαρικών με κρέμα γάλακτος. Αν πάντως αποφασίσουμε να καταναλώσουμε ένα ψάρι που έχουμε αφήσει π.χ. για ένα μήνα στην κατάψυξη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αφήσουμε πρώτα να ξεπαγώσει στο ψυγείο και στο τέλος, για ακόμα 20 λεπτά, στον πάγκο της κουζίνας προτού το βάλουμε στο φούρνο να ξαναζεσταθεί για περίπου 8-12 λεπτά.

Επιπλέον, αν δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε αμέσως ένα φιλέτο σολομού που μαγειρεύουμε, προτού το βάλουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς και, στη συνέχεια, να το αποθηκεύσουμε σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς.

empty alt

Γιατί αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα;

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.
empty alt

Πώς θα ξεπαγώσεις το κοτόπουλο γρήγορα και με ασφάλεια

Αποφάσισες να φτιάξεις μια ζεστή, θρεπτική κοτόσουπα ή κοτόπουλο στο φούρνο, αλλά ο χρόνος που έχεις στη διάθεσή σου είναι λίγος και το πουλερικό μόλις βγήκε από την κατάψυξη, παγωμένο σαν την Ανταρκτική; Πώς θα το ξεπαγώσεις γρήγορα και με απόλυτη ασφάλεια; Η παρακάτω μέθοδος θα σου πάρει […]
empty alt

Μήλα: 4 βήματα για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους

Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
empty alt

Το νούμερο ένα λάθος που κάνουμε όταν βάζουμε στο ψυγείο τα κρεμμύδια

Το ήξερες ότι ένα από τα τρόφιμα που δεν πρέπει να διατηρείς στο ψυγείο είναι τα κρεμμύδια; Αν τα κρατάς εκτός ψυγείου, αποθηκεύοντάς τα σε ένα δροσερό και ξηρό μέρος, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους έως πάνω από έναν μήνα.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις τέλειο σπιτικό σορμπέ

  Η παρασκευή σπιτικού σορμπέ είναι ευκολότερη από ό,τι νομίζετε. Δεν χρειάζεστε καν μηχανή παγωτού! Βασικά είναι απλώς παγωμένος πουρές φρούτων που έχει γλυκανθεί με ζάχαρη και νερό.
empty alt

Μμμ μύρισε μαρμελάδα με μήλο και κανέλα

Όταν  η ζωή σου δίνει πολλά μήλα και δεν ξέρεις τι να κάνεις με αυτά και εάν η σπιτική μηλόπιτα δεν σου ταιριάζει με τη στιγμή, αυτή η μαρμελάδα είναι ακριβώς η τέλεια λύση.
empty alt

Cheesecake με μηλόπιτα

Δύο απολαύσεις μαζί, σε έναν συνδυασμό που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top