Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat Boytsova, […]

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη;

Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat Boytsova, έκανε ένα πείραμα. Έψησε τρία φιλέτα σολομού και τα σέρβιρε σε ένα συνεργάτη της, χωρίς να του πει πότε και πώς είχε φτιάξει το καθένα.

Το πρώτο φιλέτο το είχε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, το είχε βάλει όλη τη νύχτα στην κατάψυξη και, εκείνη τη μέρα, το έβγαλε και το έβαλε κατευθείαν στο φούρνο που είχε προθερμάνει στους 160 βαθμούς Κελσίου, σκεπασμένο σε αλουμινόχαρτο, να ξαναζεσταθεί για 40 λεπτά.

Το δεύτερο φιλέτο το είχε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, το είχε βάλει όλη τη νύχτα στην κατάψυξη και, εκείνη τη μέρα, το είχε αφήσει να ξεπαγώσει για έξι ώρες προτού το ξαναζεστάνει για 10 λεπτά σε φούρνο που είχε προθερμάνει στους 160 βαθμούς Κελσίου.

Το τρίτο φιλέτο το μαγείρεψε την ίδια μέρα και το σέρβιρε αμέσως.

Το φρεσκομαγειρεμένο φιλέτο είχε ένα ελκυστικό ροζ χρώμα, ήταν τρυφερό και μαλακό. Το κομμάτι που είχε ξεπαγώσει αργά ήταν ελαφρώς πιο χλωμό στην εμφάνιση. Και το τρίτο, εκείνο που είχε μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο, είχε πάρει ένα καθόλου λαχταριστό γκρι χρώμα.

Όσο για τη γεύση; Το φρεσκομαγειρεμένο ήταν απολαυστικό. Το κομμάτι που είχε ξεπαγώσει αργά είχε μια παράξενη υφή, κολλώντας λίγο στα δόντια. Ενώ το τρίτο κομμάτι, που είχε μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο, ήταν στεγνό και είχε δυσάρεστη γεύση, θυμίζοντας ψάρι κονσέρβας. Δεν ήταν χαλασμένο, αλλά ούτε νόστιμο.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να πετάμε τα περισσεύματα του ψαριού. Υπάρχει τρόπος να τα απολαύσουμε, είτε από το ψυγείο είτε από την κατάψυξη, για παράδειγμα σε μια ψαροσαλάτα με μαγιονέζα ή μέσα σε μια σάλτσα ζυμαρικών με κρέμα γάλακτος. Αν πάντως αποφασίσουμε να καταναλώσουμε ένα ψάρι που έχουμε αφήσει π.χ. για ένα μήνα στην κατάψυξη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αφήσουμε πρώτα να ξεπαγώσει στο ψυγείο και στο τέλος, για ακόμα 20 λεπτά, στον πάγκο της κουζίνας προτού το βάλουμε στο φούρνο να ξαναζεσταθεί για περίπου 8-12 λεπτά.

Επιπλέον, αν δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε αμέσως ένα φιλέτο σολομού που μαγειρεύουμε, προτού το βάλουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς και, στη συνέχεια, να το αποθηκεύσουμε σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς.

empty alt

Το μυστικό της σοκολάτας

Βάλτε λίγη σοκολάτα στη ζωή σας αν θέλετε να αποδίδει ο εγκέφαλός σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, λέει νέα, διεθνής μελέτη που επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας – άσχετα με την ηλικία και άλλες παραμέτρους του τρόπους ζωής και την […]
empty alt

Βάλτε το κριθάρι στη διατροφή σας

Το κριθάρι και τα προϊόντα που περιέχουν το πολύτιμο δημητριακό  είναι εκείνα που πρέπει να εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο.
empty alt

Για πόσο χρόνο διατηρείται φρέσκο το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.
empty alt

Η σος που θα απογειώσει τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου!

Το γλάσο βαλσαμικού είναι ένα νόστιμο και ευπαρουσίαστο συνοδευτικό για σαλάτες, ορεκτικά, κρέατα, ακόμα και για επιδόρπια! Το μόνο που θα χρειαστείς για να το φτιάξεις είναι ένα μπουκάλι βαλσαμικό ξίδι και δέκα λεπτά.
empty alt

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα σύμφωνα με τους σεφ

Βρετανοί σεφ επέλεξαν, για λογαριασμό της Independent, τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε, κατά τη γνώμη τους, κατά την προετοιμασία ενός γεύματος.
empty alt

Μαστίχα – η πιο ωφέλιμη καλοκαιρινή απόλαυση

Παγωμένη μαστίχα λικέρ, το καλύτερο σφηνάκι καλοκαιριού ή το πιο απολαυστικό χωνευτικό μετά από ένα υπέροχο γεύμα ή δείπνο.
empty alt

Με αρώματα της νότιας Γαλλίας, αυτό το πιάτο θα σας χορτάσει απολαυστικά και υγιεινά

Αυτό το εύκολο υγιεινό γεύμα – το οποίο απαιτεί μόλις 15 λεπτά ενεργού χρόνου – είναι χαρακτηριστικό της νότιας Γαλλίας.
empty alt

Bang Bang Shrimp – μια συνταγή που στοχεύει στην απόλαυση

Οι γαρίδες σε μια εκρηκτική εκδοχή που θα λατρέψετε!
Back To Top