Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη; Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat Boytsova, […]

Η αλήθεια είναι ότι σπάνια περισσεύει μαγειρεμένος σολομός αλλά αν, ας πούμε αν, θέλεις να μαγειρέψεις μια μεγαλύτερη ποσότητα και να κρατήσεις και για επόμενα γεύματα, τι κάνεις; Μπορείς να τον διατηρήσεις στην κατάψυξη;

Προσπαθώντας να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, μια food editor, η Kat Boytsova, έκανε ένα πείραμα. Έψησε τρία φιλέτα σολομού και τα σέρβιρε σε ένα συνεργάτη της, χωρίς να του πει πότε και πώς είχε φτιάξει το καθένα.

Το πρώτο φιλέτο το είχε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, το είχε βάλει όλη τη νύχτα στην κατάψυξη και, εκείνη τη μέρα, το έβγαλε και το έβαλε κατευθείαν στο φούρνο που είχε προθερμάνει στους 160 βαθμούς Κελσίου, σκεπασμένο σε αλουμινόχαρτο, να ξαναζεσταθεί για 40 λεπτά.

Το δεύτερο φιλέτο το είχε μαγειρέψει την προηγούμενη μέρα, το είχε βάλει όλη τη νύχτα στην κατάψυξη και, εκείνη τη μέρα, το είχε αφήσει να ξεπαγώσει για έξι ώρες προτού το ξαναζεστάνει για 10 λεπτά σε φούρνο που είχε προθερμάνει στους 160 βαθμούς Κελσίου.

Το τρίτο φιλέτο το μαγείρεψε την ίδια μέρα και το σέρβιρε αμέσως.

Το φρεσκομαγειρεμένο φιλέτο είχε ένα ελκυστικό ροζ χρώμα, ήταν τρυφερό και μαλακό. Το κομμάτι που είχε ξεπαγώσει αργά ήταν ελαφρώς πιο χλωμό στην εμφάνιση. Και το τρίτο, εκείνο που είχε μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο, είχε πάρει ένα καθόλου λαχταριστό γκρι χρώμα.

Όσο για τη γεύση; Το φρεσκομαγειρεμένο ήταν απολαυστικό. Το κομμάτι που είχε ξεπαγώσει αργά είχε μια παράξενη υφή, κολλώντας λίγο στα δόντια. Ενώ το τρίτο κομμάτι, που είχε μπει κατευθείαν από την κατάψυξη στο φούρνο, ήταν στεγνό και είχε δυσάρεστη γεύση, θυμίζοντας ψάρι κονσέρβας. Δεν ήταν χαλασμένο, αλλά ούτε νόστιμο.

Αυτό δεν σημαίνει όμως ότι πρέπει να πετάμε τα περισσεύματα του ψαριού. Υπάρχει τρόπος να τα απολαύσουμε, είτε από το ψυγείο είτε από την κατάψυξη, για παράδειγμα σε μια ψαροσαλάτα με μαγιονέζα ή μέσα σε μια σάλτσα ζυμαρικών με κρέμα γάλακτος. Αν πάντως αποφασίσουμε να καταναλώσουμε ένα ψάρι που έχουμε αφήσει π.χ. για ένα μήνα στην κατάψυξη, το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να το αφήσουμε πρώτα να ξεπαγώσει στο ψυγείο και στο τέλος, για ακόμα 20 λεπτά, στον πάγκο της κουζίνας προτού το βάλουμε στο φούρνο να ξαναζεσταθεί για περίπου 8-12 λεπτά.

Επιπλέον, αν δεν σκοπεύουμε να καταναλώσουμε αμέσως ένα φιλέτο σολομού που μαγειρεύουμε, προτού το βάλουμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη πρέπει να το αφήσουμε να κρυώσει εντελώς και, στη συνέχεια, να το αποθηκεύσουμε σε σακουλάκι που κλείνει αεροστεγώς.

empty alt

Το φαγητό σου βγήκε πολύ γλυκό; Να πώς θα σώσεις την κατάσταση

Πώς μπορεί ένα φαγητό να σου βγει υπερβολικά γλυκό; Όταν η συνταγή ζητάει μέλι ή ζάχαρη (π.
empty alt

Σπιτική ζύμη για πίτα: Πώς θα τη φτιάξεις βήμα βήμα

Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του.
empty alt

Πώς θα ψήσεις τα τέλεια λαχανικά σε τέσσερα βήματα

Το δύσκολο δεν είναι να ψήσεις λαχανικά, αλλά να έχεις το τέλειο αποτέλεσμα – να γίνουν μαλακά και τρυφερά, ροδαλά και καραμελωμένα, πλούσια σε γεύση.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Γιατί πρέπει να ανακατεύεις τη σαλάτα με τα χέρια

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του μάγειρα είναι τα (πεντακάθαρα) χέρια του. Κανόνας που ισχύει και όταν αυτός καλείται να ανακατέψει τα υλικά μιας σαλάτας.
empty alt

«Αγάπη μου τα κάναμε σαλάτα!»

  Το τέλος της άνοιξης και η αρχή του καλοκαιριού είναι η ιδανική εποχή για να ξαναβρείς τους ρυθμούς και τη φόρμα σου – ειδικά αν έχεις περάσει και μια καραντίνα! Δοκίμασε τις παρακάτω σαλάτες που και απολαυστικές και γευστικές είναι, αλλά και θα σε κρατήσουν μακριά […]
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Δροσιστείτε με ένα απολαυστικό κι υγιεινό smoothie

Με την καλοκαιρινή σεζόν να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, ο υδράργυρος συνεχώς ανεβαίνει. Αναζητάτε έναν γρήγορο και εύκολο τρόπο να παραμείνετε ενυδατωμένοι, ανανεωμένοι και δροσεροί; Δεν χρειάζεται να ψάξετε μακριά.
Back To Top