Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε […]


Μερικές φορές τα πιο απλά πράγματα είναι και τα πιο δύσκολα. Μπορεί να θεωρείς αυτονόητο, για παράδειγμα, ότι διατηρείς τα λεμόνια σου με το σωστό τρόπο ή ότι τα κόβεις με το σωστό τρόπο αλλά στην πραγματικότητα να υπάρχει ένας… ακόμα πιο σωστός τρόπος, που θα σε βοηθήσει να γλιτώσεις κόπο και χρήματα. Αυτά είναι λοιπόν 12 από τα πιο κοινά προβλήματα με τα οποία παλεύουμε άθελά μας στην κουζίνα μας γιατί, απλά, δεν είχαμε υποψιαστεί τη λύση τους.

1. Καταλήγεις πάντα να πετάς λεμόνια. Συνήθως αγοράζεις μια τεράστια ποσότητα από λεμόνια, επειδή φοβάσαι μήπως ξεμείνεις, αλλά σχεδόν πάντα η κατάληξη είναι η ίδια: να βλέπεις πολλά από αυτά να σαπίζουν και να τα πετάς. Σύμφωνα όμως με το Food.com, υπάρχει ένα μυστικό που θα σε βοηθήσει να τα διατηρήσεις φρέσκα έως και για τρεις μήνες: μέσα σε ένα μπολ με νερό! Ίσως ακούγεται αντιφατικό, αλλά δεν έχεις να χάσεις τίποτα να το δοκιμάσεις με 2-3 λεμόνια στην αρχή. Μια πιο ασφαλής και δοκιμασμένη λύση είναι να τα τρίψεις, να τα στύψεις και να αποθηκεύσεις στην κατάψυξη ξεχωριστά το ξύσμα και το χυμό τους.

2. Οι ψητές σου πατάτες γίνονται λίγο… «νιανιά». Πάντα αναρωτιέσαι πώς μπορείς να τις κάνεις τραγανές απέξω και μαλακές από μέσα; Βράσε τις πρώτα σε αλατισμένο νερό και στη συνέχεια ψήσε τις για λίγο στο φούρνο. Για εγγυημένη νοστιμιά, ένα υλικό που ταιριάζει σχεδόν σε κάθε συνταγή τους είναι η μουστάρδα ολικής άλεσης.

3. Ζορίζεσαι να στύψεις τα λεμόνια όσο είναι ελαφρώς άγουρα. Μην τα κόψεις στη μέση, αλλά δοκίμασε το εξής τρικ: Κόψε το λεμόνι σε τέσσερα κομμάτια, ένα από κάθε πλευρά του, αφήνοντας τον πυρήνα ανέπαφο, όπως στην παρακάτω φωτό. Έτσι, κυριολεκτικά θα το ξεζουμίσεις!

lime_cut

4. Τα αυγά σκραμπλ καίγονται. Οι πρωτεΐνες, χωρίς τα αυγά να αποτελούν εξαίρεση, αντιπαθούν τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Αν λοιπόν, κάθε φορά που επιχειρείς να κάνεις αυγά σκραμπλ, καταλήγεις να τα καις, ίσως τα μαγειρεύεις για πολύ σύντομο χρονικό διάστημα σε υπερβολικά υψηλή θερμοκρασία. Το αργό μαγείρεμα είναι το μυστικό για να γίνουν μαλακά και να ψηθούν ομοιόμορφα.

5. Όταν θέλεις κάτι γλυκό με τον πρωινό καφέ σου, καταλήγεις πάντα στο φούρνο της γειτονιάς σου. Υπάρχει όμως μια συνταγή για cookies που μπορείς να κάνεις εύκολα, γρήγορα και με ελάχιστα υλικά. Απλά ανακατεύεις 1 φλιτζάνι φιστικοβούτυρο, 1 φλιτζάνι ζάχαρη, 1 μεγάλο αυγό και 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας σε ένα μεγάλο μπολ μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές μείγμα. Πλάθεις τη ζύμη σε μπαλάκια διαμέτρου 2-3 εκατοστών, τα οποία τοποθετείς σε αντικολλητικό ταψάκι χωρίς να το λαδώσεις, σε απόσταση περίπου μισού εκατοστού μεταξύ τους, και τα πατάς ελαφρώς με ένα πιρούνι. Τα ψήνεις στο φούρνο, στους 150 βαθμούς, για περίπου 15 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν και απολαμβάνεις!

peanut_cookies

6. Η λευκή σάλτσα για τα μακαρόνια σου δεν δένει καλά. Μην πετάξεις το νερό όπου έχουν βράσει τα μακαρόνια. Κράτησε περίπου μισό φλιτζάνι του και χρησιμοποίησέ το στην καρμπονάρα, τη σάλτσα με λευκό κρασί και σκόρδο ή στη μακαρονάδα cacio e pepe (με τυρί και πιπέρι). Το άμυλο που περιέχει θα δώσει στη σάλτσα μια απαλή, ομοιογενή υφή.

7. Διαρκώς πετάς το κρασί που περισσεύει στην ανοιγμένη φιάλη. Σύμφωνα με την Αμερικανική Χημική Εταιρεία (κάτι θα ξέρει παραπάνω), για να του ξαναδώσεις ωραία γεύση μπορείς να ρίξεις σε ένα ποτήρι με κρασί ένα νόμισμα του ενός λεπτού, να το ανακατέψεις και να το αφαιρέσεις. Αρκεί φυσικά προηγουμένως να έχεις απολυμάνει το νόμισμα πολύ καλά! Το μυστικό του συγκεκριμένου τρικ κρύβεται στη χημική αντίδραση που συμβαίνει ανάμεσα στο χαλκό του νομίσματος και τις θειόλες που περιέχει το κρασί.

8. Τα μάφιν που φτιάχνεις ξεχειλίζουν από τα φορμάκια τους. Για να μοιράσεις ομοιόμορφα τη ζύμη σε κάθε φορμάκι, χρησιμοποίησε μια κουτάλα σερβιρίσματος παγωτού. Αν πέσει λίγη ζύμη στην επιφάνεια ανάμεσα στα φορμάκια, χρησιμοποίησε μια σπάτουλα για να τη σπρώξεις στο εσωτερικό τους. Με αυτό τον τρόπο, τα μάφιν σου θα έχουν πιο ομαλό σχήμα, το ίδιο μέγεθος μεταξύ τους και θα ψηθούν ομοιόμορφα.

9. Ο πουρές πατάτας σού βγαίνει λίγο… νοσοκομειακός. Αντί να βράσεις τις πατάτες σε νερό, βράσε τις σε γάλα και βούτυρο. Έτσι, δεν θα χάσεις το πολύτιμο άμυλο που καταλήγει κατά το στράγγισμα, μαζί το βρασμένο νερό, στο νεροχύτη. Θα το κρατήσεις μέσα στο μείγμα στο οποίο έχουν βράσει οι πατάτες σου, με αποτέλεσμα ο πουρές σου να γίνει πιο νόστιμος και πιο κρεμώδης.

mashed potatoes in a white bowl on a light wooden background; Shutterstock ID 298896770

10. Μετά το τηγάνισμα μπέικον, η κουζίνα σου μοιάζει με πεδίο βολής. Το τσιτσίρισμα του μπέικον στο τηγάνι έχει ως αποτέλεσμα οι εστίες και οι γειτονικοί πάγκοι να βρίσκονται διάσπαρτοι με λιπαρούς λεκέδες. Αντί λοιπόν να τηγανίσεις το μπέικον, δοκίμασε να το ψήσεις στο φούρνο, αραδιάζοντας τις φέτες του σε ένα ταψάκι που έχεις στρώσει με αλουμινόχαρτο. Θα ψηθεί πιο ομοιόμορφα και η κουζίνα σου θα μείνει πεντακάθαρη.

11. Πελαγώνεις με το ψήσιμο του κοτόπουλου. Δεν είναι απαραίτητο να αναδειχθεί σε… υπερπαραγωγή. Για την ακρίβεια, χρειάζεσαι μόνο ένα ακόμα υλικό: αλάτι! Ακολούθησε την παρακάτω συνταγή: Αλατίζεις το κοτόπουλο με 1 κ.γ. αλάτι 2-3 ώρες πριν από το ψήσιμο, και το βάζεις στο ψυγείο. Περίπου 10 λεπτά πριν να το μαγειρέψεις, το βγάζεις από το ψυγείο για να επανέλθει σε θερμοκρασία δωματίου. Ανάβεις το γκριλ, βάζεις το κοτόπουλο στο φούρνο, σε ένα ταψάκι με την πέτσα προς τα πάνω, και το βάζεις να ψηθεί στο γκριλ σε απόσταση περίπου 8 εκατοστών από τις αντιστάσεις. Το αφήνεις για περίπου 10 λεπτά, μέχρι η πέτσα του να ροδίσει και να γίνει τραγανή, αλλάζοντας θέση στο ταψάκι για να πάρει χρώμα ομοιόμορφα. Στη συνέχεια, χαμηλώνεις τη θερμοκρασία του φούρνου στους 120 βαθμούς Κελσίου και το αφήνεις να ψηθεί για 25 λεπτά ακόμα. Το κόβεις σε μπουκιές, το μεταφέρεις σε μια πιατέλα και το σερβίρεις ζεστό.

12. Πάντα καταλήγεις να πετάς αυγά στα σκουπίδια. Άλλες φορές ξεμένεις από αυγά τη στιγμή ακριβώς που τα χρειάζεσαι περισσότερο και άλλες δεν ξέρεις τι να τα κάνεις, με αποτέλεσμα να μπαγιατεύουν και να καταλήγουν στον κάδο απορριμμάτων; Όσο είναι ακόμα φρέσκα, μοίρασε το περιεχόμενό τους σε ένα ταψί με φορμάκια για μάφιν, είτε κρόκους και ασπράδια μαζί, είτε ξεχωριστά, ανάλογα με το πώς τα χρησιμοποιείς συνήθως στις συνταγές σου. Βάλε το ταψί στην κατάψυξη, όπου τα αυγά μπορούν να διατηρηθούν έως και για έξι μήνες!

empty alt

Πρωτότυπες ιδέες για να μαγειρέψεις τις αγκινάρες

Αν πάρεις τη μεγάλη απόφαση να καθαρίσεις τις αγκινάρες (εκτός αν έχεις την τύχη να βρεις άγριες, που είναι πιο τρυφερές και δεν χρειάζονται ιδιαίτερο καθάρισμα), όλα τα άλλα είναι εύκολα.
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Τα κάνουμε σαλάτα διά χειρός Cameron Diaz

Αν χρειάζεσαι ισχυρό κίνητρο για να γίνεις φίλος με τις σαλάτες, η γοητεία της Κάμερον Ντίαζ μάλλον θα σε πείσει.
empty alt

Ποια είναι μερικά από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά

Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν εδώ και αιώνες για την θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και των μπαχαρικών.
empty alt

Γεμιστά μήλα με κανέλα και ξηρούς καρπούς στον φούρνο

Τα ψημένα μήλα φαίνονται σαν ο πιο σύντομος τρόπος για να φάτε κάτι που φέρνει σε μηλόπιτα και δεν θα μας ακούσετε ποτέ να παραπονιόμαστε για να τα φτιάξουμε.
empty alt

Πικάντικες γαρίδες στη σχάρα

Το καλύτερο μέρος αυτής της συνταγής: Η σάλτσα λειτουργεί ως μαρινάδα και γλάσο – μην ξεχάσετε να κρατήσετε λίγη για το ψήσιμο των γαρίδων ενώ είναι στη σχάρα! Έχετε ερωτήσεις; Έχουμε απαντήσεις.
empty alt

Φράουλες με σοκολάτα, εύκολες κι απολαυστικές

Υπάρχει κάτι καλύτερο από φράουλες καλυμμένες με σοκολάτα; Νομίζουμε πως όχι. Είναι απολαυστικές και αριστοκρατικές, ρομαντικές και λίγο γλυκές – αρκετά γλυκές για να κάνουν εσάς και τους αγαπημένους σας να χαμογελάτε.
empty alt

Τηγανητές μπάμιες, μια απολαυστική και gourmet εκδοχή

Οι τηγανητές μπάμιες είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το παρεξηγημένο για πολλούς λαχανικό. Βυθίζοντάς τες σε βουτυρόγαλα και καλαμποκάλευρο και στη συνέχεια τηγάνισμα σε μικρή ποσότητα λαδιού επιτυγχάνεται αυτή η επιπλέον τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.

Back To Top