Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχές άλλων μαρμελάδων μικρών παρτίδων, οι ντομάτες δαμάσκηνου μαγειρεύονται με λίγη ζάχαρη και μπαχαρικά για μια γλυκιά και αλμυρή μαρμελάδα που θα σας αφήσει να αναρωτιέστε γιατί δεν ξεκινήσατε να το κάνετε νωρίτερα.

Η μαρμελάδα ντομάτας δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η παραδοσιακή μαρμελάδα, καθώς οι ντομάτες έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και απαιτούν λιγότερη ζάχαρη για πάχυνση. Οι περισσότερες συνταγές μαρμελάδας ντομάτας είναι λιτές αλμυρές, με ζεστά μπαχαρικά όπως τζίντζερ και πιπέρι για να κάνουν τη μαρμελάδα πιο δυνατή. Το αποτέλεσμα είναι γλυκό και αλμυρό, με μια παχιά υφή με μεγάλα κομμάτια της ντομάτας στην περιεκτικότητά της.

Αυτή η συνταγή είναι καλύτερη για ντομάτες δαμάσκηνων ή Ρομά.

Η μαρμελάδα ντομάτας είναι μαρμελάδα ψυγείου, που σημαίνει ότι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μετά την παρασκευή. θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες εκεί.

Θα χρειαστείτε δύο βάζα (250 gr) για αποθήκευση (ή δώρο!).

Μαρμελάδα ντομάτας αργής και χαμηλής βράσης

Η μαρμελάδα ντομάτας είναι εύκολη. Μόλις κόψετε τις ντομάτες, όλα πηγαίνουν σε μια κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα και βράζουν μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη υφή. Ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό συστατικό, καθώς η μαρμελάδα απαιτεί σχεδόν δύο ώρες αργού και χαμηλού μαγειρέματος για να μετατραπεί από μια γλυκιά σάλτσα ντομάτας σε μαρμελάδα. Φροντίστε να ανακατεύετε περιστασιακά τη μαρμελάδα. Η χρήση δοχείου με βαρύ πυθμένα θα αποτρέψει την καύση της μαρμελάδας.

Θα ξέρετε ότι η μαρμελάδα έχει τελειώσει το μαγείρεμα όταν μπορείτε να μετακινήσετε το κουτάλι ανάμειξης μέσω του δοχείου και η μαρμελάδα δεν επιστρέφει στη μέση του δοχείου.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα ντομάτας

Χρησιμοποιήστε μαρμελάδα ντομάτας οπουδήποτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα ή πατέ – ως επικάλυψη για τοστ ή μπισκότα ή ως συνοδευτικό για μαλακά τυριά. Πρόσφατα πρόσθεσα μερικές κουταλιές της σούπας σε μια μαρινάδα για ψητό που προοριζόταν για τη σχάρα και στη συνέχεια ως σάλτσα για το σερβίρισμα. Το δείπνο που προέκυψε ήταν τόσο αβίαστα θεϊκό που πρόσθεσα ντομάτες στη λίστα των αγορών μου, ώστε να μπορώ να φτιάξω μια ακόμα παρτίδα αμέσως πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

marmeladaa

Πώς να φτιάξετε μαρμελάδα ντομάτας

Κάνει 1 3/4 φλιτζάνια

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

10 λεπτά

ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

2 ώρες 15 λεπτά έως 2 ώρες 30 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κιλά ντομάτα δαμάσκηνου ή Ρομά, πυρήνα και κομμένα σε μικρά κομμάτια

1/2 φλιτζάνι σκούρο καφέ ζάχαρη

2 κουταλιές ξύδι μήλου μηλίτη

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συνδυάστε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα. Τοποθετήστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το ξύδι, το τζίντζερ, το αλάτι, το κύμινο, την πάπρικα και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε ολλανδικό φούρνο 3 έως 4 κουταλιών Βράζουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά με λαστιχένια σπάτουλα ή ξύλινο κουτάλι.

Σιγοβράστε τη μαρμελάδα μέχρι να πυκνωθεί, περίπου 2 ώρες. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια και βράστε απαλά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου γίνει παχύρρευστη, περίπου 2 ώρες.

Αφήστε να κρυώσει η μαρμελάδα ντομάτας. Χωρίστε την μαρμελάδα ανάμεσα σε 2 βάζα κονσερβοποίησης (250 γρμ.). Κρυώστε, μετά σφραγίστε και ψύξτε για έως και 2 εβδομάδες.

Αποθήκευση: Φυλάσσετε στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.

empty alt

Τα δώρα του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel.
empty alt

Αυγά στρουθοκάμηλου – και άλλες ιδέες για ένα βασιλικό brunch

Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.
empty alt

Πικνίκ στην παραλία; Σου βρήκαμε τις καλύτερες προτάσεις τροφίμων για να έχεις μαζί σου

  Γιατί ως γνωστόν η θάλασσα ανοίγει την όρεξη. Όμως η προετοιμασία και η συσκευασία φαγητού για την παραλία είναι λίγο tricky.
empty alt

Welcome to the dark side of brownies

Αυτά τα απολαυστικά brownies ενισχύουν τη γεύση της μαύρης σοκολάτας με την προσθήκη μελάσας και σκόνης κακάου.
empty alt

Μυστικά για να ψήσετε τέλεια τραγανό μπέικον

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να μαγειρέψετε μπέικον, αλλά μετά από πολλές έρευνες αποφασίσαμε ότι το πιο έξυπνο να μαγειρεύουμε τις φέτες είναι στο φούρνο: υπάρχει λιγότερο χάος στην κουζίνα, γίνεται το σερβίρισμα του μπέικον πολύ πιο εύκολο, και τα αποτελέσματα είναι εξίσου τραγανά.
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
empty alt

Ψητός σολομός με ανανά

Μια ξωτική συνταγή που σε ταξιδεύει γευστικά στην Ανατολή. Αν σου αρέσει ο σολομός και αγαπάς τον ανανά, τότε αυτός ο συνδυασμός θα σε ενθουσιάσει.
Back To Top