Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.

Η μαρμελάδα υπερέχει στη διατήρηση των γεύσεων και των μυρωδιών της καλοκαιρινής σεζόν, αλλά γιατί πρέπει τα φρούτα να έχουν το μονοπώλιο της προσοχής; Η προσθήκη ης μαρμελάδας ντομάτας στο καλοκαιρινό σας πλατό είναι ακριβώς αυτό που θα σας κάνει να νιώσετε μια δόση λάμψης μάστερ σεφ.

Χρησιμοποιώντας τις ίδιες αρχές άλλων μαρμελάδων μικρών παρτίδων, οι ντομάτες δαμάσκηνου μαγειρεύονται με λίγη ζάχαρη και μπαχαρικά για μια γλυκιά και αλμυρή μαρμελάδα που θα σας αφήσει να αναρωτιέστε γιατί δεν ξεκινήσατε να το κάνετε νωρίτερα.

Η μαρμελάδα ντομάτας δεν είναι τόσο γλυκιά όσο η παραδοσιακή μαρμελάδα, καθώς οι ντομάτες έχουν φυσικά υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και απαιτούν λιγότερη ζάχαρη για πάχυνση. Οι περισσότερες συνταγές μαρμελάδας ντομάτας είναι λιτές αλμυρές, με ζεστά μπαχαρικά όπως τζίντζερ και πιπέρι για να κάνουν τη μαρμελάδα πιο δυνατή. Το αποτέλεσμα είναι γλυκό και αλμυρό, με μια παχιά υφή με μεγάλα κομμάτια της ντομάτας στην περιεκτικότητά της.

Αυτή η συνταγή είναι καλύτερη για ντομάτες δαμάσκηνων ή Ρομά.

Η μαρμελάδα ντομάτας είναι μαρμελάδα ψυγείου, που σημαίνει ότι πρέπει να φυλάσσεται στο ψυγείο μετά την παρασκευή. θα διαρκέσει περίπου δύο εβδομάδες εκεί.

Θα χρειαστείτε δύο βάζα (250 gr) για αποθήκευση (ή δώρο!).

Μαρμελάδα ντομάτας αργής και χαμηλής βράσης

Η μαρμελάδα ντομάτας είναι εύκολη. Μόλις κόψετε τις ντομάτες, όλα πηγαίνουν σε μια κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα και βράζουν μέχρι να γίνει μια παχύρρευστη υφή. Ο χρόνος είναι το πιο σημαντικό συστατικό, καθώς η μαρμελάδα απαιτεί σχεδόν δύο ώρες αργού και χαμηλού μαγειρέματος για να μετατραπεί από μια γλυκιά σάλτσα ντομάτας σε μαρμελάδα. Φροντίστε να ανακατεύετε περιστασιακά τη μαρμελάδα. Η χρήση δοχείου με βαρύ πυθμένα θα αποτρέψει την καύση της μαρμελάδας.

Θα ξέρετε ότι η μαρμελάδα έχει τελειώσει το μαγείρεμα όταν μπορείτε να μετακινήσετε το κουτάλι ανάμειξης μέσω του δοχείου και η μαρμελάδα δεν επιστρέφει στη μέση του δοχείου.

Πώς να χρησιμοποιήσετε τη μαρμελάδα ντομάτας

Χρησιμοποιήστε μαρμελάδα ντομάτας οπουδήποτε μπορείτε να χρησιμοποιήσετε μαρμελάδα ή πατέ – ως επικάλυψη για τοστ ή μπισκότα ή ως συνοδευτικό για μαλακά τυριά. Πρόσφατα πρόσθεσα μερικές κουταλιές της σούπας σε μια μαρινάδα για ψητό που προοριζόταν για τη σχάρα και στη συνέχεια ως σάλτσα για το σερβίρισμα. Το δείπνο που προέκυψε ήταν τόσο αβίαστα θεϊκό που πρόσθεσα ντομάτες στη λίστα των αγορών μου, ώστε να μπορώ να φτιάξω μια ακόμα παρτίδα αμέσως πριν τελειώσει το καλοκαίρι.

marmeladaa

Πώς να φτιάξετε μαρμελάδα ντομάτας

Κάνει 1 3/4 φλιτζάνια

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ

10 λεπτά

ΩΡΑ ΜΑΓΕΙΡΕΜΑΤΟΣ

2 ώρες 15 λεπτά έως 2 ώρες 30 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

2 κιλά ντομάτα δαμάσκηνου ή Ρομά, πυρήνα και κομμένα σε μικρά κομμάτια

1/2 φλιτζάνι σκούρο καφέ ζάχαρη

2 κουταλιές ξύδι μήλου μηλίτη

1 κουταλιά της σούπας τριμμένο φρέσκο τζίντζερ

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1/2 κουταλάκι του γλυκού κύμινο

1/4 κουταλάκι του γλυκού πάπρικα

1/4 κουταλάκι του γλυκού νιφάδες κόκκινου πιπεριού

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Συνδυάστε όλα τα υλικά σε βαθιά κατσαρόλα. Τοποθετήστε τις ντομάτες, τη ζάχαρη, το ξύδι, το τζίντζερ, το αλάτι, το κύμινο, την πάπρικα και τις νιφάδες κόκκινου πιπεριού σε ολλανδικό φούρνο 3 έως 4 κουταλιών Βράζουμε σε μέτρια-υψηλή φωτιά, ανακατεύοντας περιστασιακά με λαστιχένια σπάτουλα ή ξύλινο κουτάλι.

Σιγοβράστε τη μαρμελάδα μέχρι να πυκνωθεί, περίπου 2 ώρες. Μειώστε τη θερμότητα σε μέτρια και βράστε απαλά, ανακατεύοντας περιστασιακά, έως ότου γίνει παχύρρευστη, περίπου 2 ώρες.

Αφήστε να κρυώσει η μαρμελάδα ντομάτας. Χωρίστε την μαρμελάδα ανάμεσα σε 2 βάζα κονσερβοποίησης (250 γρμ.). Κρυώστε, μετά σφραγίστε και ψύξτε για έως και 2 εβδομάδες.

Αποθήκευση: Φυλάσσετε στο ψυγείο για έως και 2 εβδομάδες.

empty alt

Οι υπερτροφές της ελληνικής γης

Η επιστροφή στον υγιεινό τρόπο διατροφής ανασύρρει όλο και ποιο συχνά την ανάγκη να ξαναδούμε τα αγαθά της Ελληνικής γης.
empty alt

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.
empty alt

Ο εκπληκτικός τρόπος να χρησιμοποιήσεις τις φλούδες των λαχανικών

Αν δεν έχεις κομποστοποιητή για να μετατρέπεις τα οργανικά απόβλητα σε λίπασμα, όλες οι φλούδες των λαχανικών σου μάλλον θα καταλήγουν στα σκουπίδια.
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

9 νόστιμοι τρόποι να αξιοποιήσεις μία φέτα ψωμί

Έχεις στο σπίτι ψωμί; Έχεις τα μισά υλικά από όσα χρειάζεσαι για να ετοιμάσεις το δείπνο ή το πρωινό σου! Για του λόγου το αληθές, ακολουθούν εννέα τρόποι από το Epicurious.com για να εκμεταλλευτείς μία φέτα ψωμί, ανακαλύπτοντας πώς ακόμα και τα πιο «ταπεινά» υλικά μπορούν να […]
empty alt

Πώς θα χρησιμοποιήσεις τα «καπάκια» από τις φράουλες

Όταν καθαρίζεις τις φράουλες, αφού φυσικά προηγουμένως τις πλύνεις πολύ-πολύ καλά, κόβεις το πάνω μέρος τους, μαζί με τα φύλλα, και το πετάς κατευθείαν στα σκουπίδια, σωστά; Κι όμως, υπάρχει ένας –τουλάχιστον– τρόπος για να το αξιοποιήσεις: να το χρησιμοποιήσεις για να αρωματίσεις το νερό σου.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

Το πικνίκ πάει παραλία και καλά κάνει

Από παιδί έχεις καταλάβει ότι η θάλασσα ανοίγει την όρεξη. Από την άλλη, με την πανδημία να μη μας έχει αφήσει ακόμα ήσυχους, συνεχίζεις να αναζητάς την απομόνωση και την ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα με τη χαλάρωση και τη διασκέδαση.
Back To Top