Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% […]

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!

Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί. Θέλει, ας πούμε, να έχει ζέστη αλλά όχι πολλή ζέστη. Θέλει σκιά, αλλά όχι πολλή σκιά. Αρκετό νερό αλλά όχι πάρα πολύ νερό και συγκεκριμένα νερό με σταθερή ροή, όχι βροχές και πλημμύρες αλλά απλή, σταθερή βροχούλα.

Η συνέπεια αυτή που περιμένει από τις καιρικές συνθήκες ο Arabica γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στην Αιθιοπία και την Υεμένη, από όπου προέρχεται και ευδοκιμεί η ποικιλία.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Arabica με όλα του τα υποείδη μπορεί να εξαφανιστεί από την Αιθιοπία και την Υεμένη μέχρι το 2080.

«Στην Αιθιοπία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αν δεν κάνουμε κάτι θα υπάρχει λιγότερος καφές, και πολύ πιθανόν θα έχει χειρότερη γεύση και θα κοστίζει πιο ακριβά», δήλωσε στο BBC ο Dr. Aaron Davis, ερευνητής καφέ και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Δεν έχουν χαθεί όλα όμως, λένε οι επιστήμονες!

Υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκεί να συνεργαστούν κυβερνήσεις, παραγωγοί και κτηματίες στην Αιθιοπία και την Υεμένη και σε άλλες χώρες που παράγουν καφέ, όπως η Τζαμάικα και η Κόστα Ρίκα, για να βρουν καλύτερους τρόπους αξιοποίησης και διαχείρισης της γης. Για παράδειγμα, η διατήρηση των δασών αντί για την αποψίλωση προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να προσφέρει στον Arabica τη σκιά που θέλει ενώ παράλληλα διατηρεί τα υπόγεια αποθέματα νερού και εμποδίζει την διάβρωση.

 

 

empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

Πώς θα ξαναδώσεις ζωή στις λιαστές ντομάτες που αγοράζεις σε σακουλάκι

Οι λιαστές ντομάτες που αγοράζεις στο βαζάκι, διατηρημένες σε λάδι, είναι έτοιμες για χρήση. Τι κάνεις όμως αν βρεθείς με ένα σακουλάκι λιαστές ντομάτες οι οποίες αναζητούν επειγόντως τρόπο για να αποκτήσουν ξανά ένα μέρος της υγρασίας τους, διαφορετικά δεν τρώγονται με τίποτα; Καταρχάς, γιατί να...
empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Πώς θα μαλακώσει το χταπόδι στο μαγείρεμα;

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι να καταφέρεις να μαγειρέψεις το χταπόδι έτσι ώστε να είναι ζουμερό, μαλακό και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.
empty alt

Το ιταλικό μυστικό που θα απογειώσει την κουζίνα σου

Αν έχεις ταξιδέψει στην Ιταλία, θα έχεις παρατηρήσει ότι ακόμη και μια απλή μπρουσκέτα με λάδι, ντομάτα και σκόρδο μπορεί να αναδειχθεί σε γαστρονομικό αριστούργημα.
empty alt

Ένα απολαυστικό νηστίσιμο μενού για την Καθαρά Δευτέρα

Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα ιαπωνική κοτόσουπα ράμεν

Το ράμεν (ιαπωνικά: 拉麺, ラーメン) είναι ιαπωνική σούπα με νουντλς. Αποτελείται από νουντλς σιταριού σερβιρισμένα σε ζωμό κρέατος ή λιγότερα συχνά ζωμό ψαριού, συχνά αρωματισμένο με σάλτσα σόγιας ή μίσο, και με διάφορα συνοδευτικά, όπως κομμένο χοιρινό κρέας, νόρι (φύκι), μένμα και πρασαλίδες.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
Back To Top