Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής! Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% […]

Σου έχω άσχημα νέα…Σύμφωνα με επιστήμονες από το Λονδίνο και την Αιθιοπία, ο εξαιρετικά δημοφιλής καφές Arabica μπορεί να έχει εξαφανιστεί μέχρι το 2080 εξαιτίας των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής!

Ο Arabica είναι μία ποικιλία καφέ που ευδοκιμεί στα highlands της Αιθιοπίας και αντιπροσωπεύει σχεδόν το 70% της παγκόσμιας παραγωγής καφέ.

Παράλληλα, όμως, χρειάζεται πολύ συγκεκριμένες συνθήκες για να καλλιεργηθεί και να αναπτυχθεί. Θέλει, ας πούμε, να έχει ζέστη αλλά όχι πολλή ζέστη. Θέλει σκιά, αλλά όχι πολλή σκιά. Αρκετό νερό αλλά όχι πάρα πολύ νερό και συγκεκριμένα νερό με σταθερή ροή, όχι βροχές και πλημμύρες αλλά απλή, σταθερή βροχούλα.

Η συνέπεια αυτή που περιμένει από τις καιρικές συνθήκες ο Arabica γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επιτευχθούν, λόγω της κλιματικής αλλαγής, ειδικά στην Αιθιοπία και την Υεμένη, από όπου προέρχεται και ευδοκιμεί η ποικιλία.

Στην έκθεσή τους οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι αν δεν κάνουμε τίποτα για να αντιμετωπίσουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, ο Arabica με όλα του τα υποείδη μπορεί να εξαφανιστεί από την Αιθιοπία και την Υεμένη μέχρι το 2080.

«Στην Αιθιοπία αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, αν δεν κάνουμε κάτι θα υπάρχει λιγότερος καφές, και πολύ πιθανόν θα έχει χειρότερη γεύση και θα κοστίζει πιο ακριβά», δήλωσε στο BBC ο Dr. Aaron Davis, ερευνητής καφέ και ένας από τους επικεφαλής της έρευνας.

Δεν έχουν χαθεί όλα όμως, λένε οι επιστήμονες!

Υπάρχει ακόμα χρόνος να αντιστραφούν οι καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αρκεί να συνεργαστούν κυβερνήσεις, παραγωγοί και κτηματίες στην Αιθιοπία και την Υεμένη και σε άλλες χώρες που παράγουν καφέ, όπως η Τζαμάικα και η Κόστα Ρίκα, για να βρουν καλύτερους τρόπους αξιοποίησης και διαχείρισης της γης. Για παράδειγμα, η διατήρηση των δασών αντί για την αποψίλωση προκειμένου να δημιουργηθούν επιπλέον καλλιεργήσιμες εκτάσεις μπορεί να προσφέρει στον Arabica τη σκιά που θέλει ενώ παράλληλα διατηρεί τα υπόγεια αποθέματα νερού και εμποδίζει την διάβρωση.

 

 

empty alt

Η μία και μοναδική οδηγία που πρέπει να ακολουθείς σε όλες τις συνταγές

Κάθε συνταγή είναι μοναδική, για όλες όμως, ή τουλάχιστον για όσες περιλαμβάνουν μαγείρεμα, πρέπει να έχεις υπόψη σου τον εξής κανόνα: Δεν χρειάζεται να ακολουθήσεις πιστά τον συνιστώμενο χρόνο μαγειρέματος, αρκεί να καταλάβεις ότι το φαγητό είναι έτοιμο σύμφωνα με την περιγραφή της συνταγής.
empty alt

Μια από τις πιο απλές συνταγές για σπιτικά μπισκότα στον κόσμο

Περιμένεις φίλους στο σπίτι, τους οποίους θα ήθελες να κεράσεις ένα σπιτικό γλυκό αλλά έχεις ελάχιστο χρόνο για να το φτιάξεις; Η παρακάτω συνταγή για μπισκότα με φιστικοβούτυρο από το Southern Living.com είναι μια λύση χωρίς συμβιβασμούς, γιατί εκτός του ότι είναι γρήγορη δίνει και πεντανόστιμο...
empty alt

Πώς θα κρατήσεις την επιφάνεια κοπής στη θέση της

Αρκεί ένα λάθος πρόγραμμα στο πλυντήριο πιάτων ώστε η επίπεδη, σταθερή και αξιόπιστη επιφάνεια κοπής σου να σκεβρώσει και να αρχίσει να χάνει την ισορροπία της, με κίνδυνο να φύγει από τον πάγκο την ώρα που κόβεις τα λαχανικά για τη μαγειρική σου.
empty alt

Τα μήλα βοηθούν τα άλλα φρούτα να ωριμάσουν

Σύμβολο της ομορφιάς αλλά και της αμαρτίας ανά τους αιώνες, το μήλο είναι ένα από τα φρούτα που απολαμβάνουμε από αρχαιοτάτων χρόνων.
empty alt

Πώς θα καταλάβεις αν ένας ανανάς είναι ώριμος;

Ο ανανάς δεν εμπνέει να τον κόψεις. Έχει χοντρή φλούδα, μυτερά φύλλα και καλύπτεται από αιχμηρά «λέπια».
empty alt

Ένας απλός τρόπος να φτιάξεις τέλειο ψητό στήθος κοτόπουλου

Αν πετύχει, θα γίνει πεντανόστιμο. Αν όχι, μπορεί να βγει τόσο στεγνό και άνοστο που θα θυμίζει… σόλα παπουτσιού.
empty alt

Απολαυστικός συνδυασμός: κοτόπουλο, πεπόνι και ψημένα πεκάν

Γεύση καλοκαιριού, υπέροχα χρώματα και ωφέλιμα συστατικά: μια σαλάτα δεν χρειάζεται να είναι βαρετή ούτε άνοστη. Τα χρώματα του πεπονιού και του κόκκινου κρεμμυδιού συνδυάζονται για να προσφέρουν μια όμορφη εμφάνιση που σου ανοίγει την όρεξη, ενώ μια χούφτα φρυγανισμένα πεκάν προσθέτουν ακριβώς τη...
empty alt

Στην ΑΒ Βασιλόπουλος οι τιμές πέφτουν σταθερά!

Κάθε μέρα χαμηλή τιμή σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά, ζυμαρικά, γαλακτοκομικά, δημητριακά, απορρυπαντικά και πολλές ακόμη κατηγορίες! 

Back To Top