Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, λαχανικών και άλλων συστατικών.

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, λαχανικών και άλλων συστατικών. Τα σπιτικά gnocchi πατάτας είναι κάτι εκπληκτικά εύκολο να φτιαχτεί και η ζύμη του είναι ένα υλικό που μοιάζει σαν χειροποίητο όνειρο. Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, δεν υπάρχει χρειάζεται να αφήσεις να «ξεκουραστεί» κι έτσι δεν μεσολαβεί χρόνος για να περιμένεις. Είναι τόσο απλό όσο το ψήσιμο μερικών πατατών και η ανάμειξη όλων των υλικών μαζί. Συνδύασε τα νιόκι σου με άφθονη παρμεζάνα και βούτυρο και νιώσε την ευτυχία να αγαλλιάζει μέσα σου.

ΥΛΙΚΑ:

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 45 ΛΕΠΤΑ

gnokki

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες

2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγη επιπλέον για την επιφάνεια

2 μεγάλα αυγά

2 κουτ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1/2 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερα για σερβίρισμα

1/4 φλ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο

gnokkki

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζεις τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα τις έχεις τρυπήσει παντού με ένα πιρούνι ή τις τοποθετείς απευθείας στις σχάρες του φούρνου. Τις ψήνεις μέχρι να μπορούν τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, περίπου για μια ώρα. Όταν τις βγάλεις, τις αφήνεις να κρυώσουν ελαφρώς.

Όταν οι πατάτες είναι αρκετά δροσερές προκειμένου να μπορείς να τις χειριστείς, τις κόβεις στη μέση και αφαιρείς όσο μπορείς το εσωτερικό, αφήνοντας τη φλούδα. Λιώνεις τις πατάτες περνώντας τες από τρίφτη ή με ένα πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζεις τις πατάτες, το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και λίγο πιπέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Απλώνεις τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά.

Χωρίζεις τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, φτιάξε κάθε κομμμάι σε μια μακρόστενη λωρίδα στη διάσταση που θες να έχουν τα νιόκι σου. Στη συνέχεις κόβεις τη λωρίδα σε ίσα μικρά κομμάτια που πιέζεις ελαφρώς σε ένα πιρούνι για να πάρουν ραβδωτό σχήμα. Τοποθετείς τα κομμάτια σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή για να την δουλέψεις σε αυτό το σημείο, τοποθέτησέ την στον καταψύκτη για 10 λεπτά για να κρυώσει.

gnokii

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό, μαγειρεύεις τα νιόκι έως ότου να επιπλέουν στην επιφάνεια, περίπου 2 λεπτά. Διατήρησε 1/2 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια τα στραγγίζεις.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνεις το βούτυρο. Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα με σχισμές, προσθέτεις τα μαγειρεμένα νιόκι στο λιωμένο βούτυρο και καρυκεύεις με αρκετούς κόκκους μαύρου πιπεριού. Προσθέτεις την παρμεζάνα και το πεκορίνο και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει το μείγμα τυριών και το πιπέρι να είναι αρωματικό, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτεις το νερό ζυμαρικών που είχες κρατήσει, δύο κουταλιές της σούπας κάθε φορά για να βοηθήσεις τη σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη, όπως απαιτείται.

Σερβίρεις τα νιόκι ζεστά και συμπληρώνεις με περισσότερη παρμεζάνα.

Τα νιόκι προσφέρονται για πειραματισμούς. Είναι ένα υλικό που συνδυάζεται ποικιλοτρόπως, μαγειρεύεται σχεδόν όπως τα ζυμαρικά αλλά ταιριάζει και με γεύσεις που πηγαίνουν με τις πατάτες. Δοκίμασε να τα κάνεις και στο φούρνο με ντομάτα και αρωματικά βότανα, όπως για παράδειγμα τη ρίγανη…

empty alt

Ιδού τι να μαγειρέψετε στο πρώτο ραντεβού!

Τα πρώτα στάδια των ραντεβού, εκτός από συναρπαστικά συναισθήματα, κρύβουν άφθονο στρες, ανυπομονησία και κρυφές προσμονές. Κατά το στάδιο της γνωριμίας, το φαγητό παίζει σημαντικό ρόλο γιατί όχι μόνο φέρνει κοντά το ζευγάρι αλλά και γιατί πολύ απλά ο έρωτας (ναι, είναι κλισέ), περνάει και από το...
empty alt

Αυγά στρουθοκάμηλου – και άλλες ιδέες για ένα βασιλικό brunch

Αν σου αρέσουν ιδιαίτερα τα αυγά ή θέλεις να ετοιμάσεις ένα ξεχωριστό γεύμα με βάση το αυγό, δεν υπάρχουν μόνο τα δίκροκα της κότας αλλά και εκείνα πολλών άλλων πτηνών που ναι, είναι επίσης βρώσιμα, συχνά είναι μεγαλύτερα σε μέγεθος και μαγειρεύονται με πολλούς, διαφορετικούς τρόπους.
empty alt

Ποια τάπερ είναι καλύτερα: τα πλαστικά ή τα γυάλινα;

Όταν καλείσαι να διαλέξεις ανάμεσα σε ένα γυάλινο ή ένα πλαστικό τάπερ, η απάντηση καθορίζεται ανάλογα με την εκάστοτε χρήση του αλλά και τα δικά σου ζητούμενα.
empty alt

Τα αγγουράκια δεν είναι μόνο γεμάτα νερό, αλλά και νοστιμιά!

Κάθε άνοιξη, κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα αγγουράκια εποχής. Αυτοί είναι οι βασικοί κανόνες για να απολαύσεις τη γεύση, τη δροσιά και την τραγανή υφή τους.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την τέλεια μαρμελάδα ντομάτας!

Αυτή η μαρμελάδα είναι το τέλειο συνοδευτικό για την απόλυτη ποικιλία τυριών – ή το ονειρικό πρωινό όσων προτιμούν να συνδυάζουν τα αλμυρά με τα γλυκά! Ισορροπεί τη γλυκύτητα που έχουν τα ντοματίνια με τη γήινη γεύση του δεντρολίβανο, αλλά και αναδύει υπέροχα τα αρώματα από θυμάρι […]
empty alt

Οι πατατοκεφτέδες αλλιώς

Αυτή η εύκολη συνταγή μετατρέπει αυτές τις «λυπημένες πατάτες» που έχουν απομείνει σε κάτι ΜΑΓΙΚΟ.  Είτε πρόκειται για υπολείμματα πουρέ ή πατάτας οποιαδήποτε μορφής, το άμυλο είναι ένα υλικό που μπορεί εύκολα να μεταποιηθεί και να μεταμορφωθεί πρώτης τάξεως πατατοκεφτέ ή αλλιώς σε τηγανιτές...
empty alt

Δες πώς μπορείς να φτιάξεις τις αφράτες, ιαπωνικές τηγανίτες σαν σουφλέ που πρωταγωνιστούν στα social

Εάν είστε γευσιγνώστης ή απλώς σου αρέσει να απολαμβάνεις το φαγητό και χαίρεσαι  να ανακαλύπτεις νέα food trends ίσως παρακολουθείς στα social σελίδες ειδικές αλλά ακόμα και αν απλώς χαζεύεις αυτό το διάστημα στο Instagram αποκλείεται να μην πρόσεξες τις αφράτες ιαπωνικές τηγανίτες που μοιάζουν...
empty alt

Βάλσαμο ψυχής σε μορφή πατατόσουπας

Το να πολτοποιήσετε τις μισές πατάτες σας όταν η σούπα είναι σχεδόν έτοιμη, σας δίνει μια πιο παχιά, πιο κρεμώδη υφή.
Back To Top