Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, λαχανικών και άλλων συστατικών.

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων, λαχανικών και άλλων συστατικών. Τα σπιτικά gnocchi πατάτας είναι κάτι εκπληκτικά εύκολο να φτιαχτεί και η ζύμη του είναι ένα υλικό που μοιάζει σαν χειροποίητο όνειρο. Σε αντίθεση με τα ζυμαρικά, δεν υπάρχει χρειάζεται να αφήσεις να «ξεκουραστεί» κι έτσι δεν μεσολαβεί χρόνος για να περιμένεις. Είναι τόσο απλό όσο το ψήσιμο μερικών πατατών και η ανάμειξη όλων των υλικών μαζί. Συνδύασε τα νιόκι σου με άφθονη παρμεζάνα και βούτυρο και νιώσε την ευτυχία να αγαλλιάζει μέσα σου.

ΥΛΙΚΑ:

6 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 45 ΛΕΠΤΑ

gnokki

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

4 μεγάλες πατάτες, καθαρισμένες

2 1/2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, και λίγη επιπλέον για την επιφάνεια

2 μεγάλα αυγά

2 κουτ. αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο

1/2 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα, συν περισσότερα για σερβίρισμα

1/4 φλ. φρεσκοτριμμένο πεκορίνο

gnokkki

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμάνεις τον φούρνο στους 200 βαθμούς. Βάζεις τις πατάτες σε ένα μεγάλο ταψί αφού πρώτα τις έχεις τρυπήσει παντού με ένα πιρούνι ή τις τοποθετείς απευθείας στις σχάρες του φούρνου. Τις ψήνεις μέχρι να μπορούν τρυπηθούν εύκολα με ένα μαχαίρι, περίπου για μια ώρα. Όταν τις βγάλεις, τις αφήνεις να κρυώσουν ελαφρώς.

Όταν οι πατάτες είναι αρκετά δροσερές προκειμένου να μπορείς να τις χειριστείς, τις κόβεις στη μέση και αφαιρείς όσο μπορείς το εσωτερικό, αφήνοντας τη φλούδα. Λιώνεις τις πατάτες περνώντας τες από τρίφτη ή με ένα πιρούνι.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάζεις τις πατάτες, το αλεύρι, τα αυγά, το αλάτι και λίγο πιπέρι μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη.

Απλώνεις τη ζύμη σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια και ζυμώνεις μέχρι να μαλακώσει, περίπου 3 λεπτά.

Χωρίζεις τη ζύμη σε 4 κομμάτια. Χρησιμοποιώντας τα χέρια σου, φτιάξε κάθε κομμμάι σε μια μακρόστενη λωρίδα στη διάσταση που θες να έχουν τα νιόκι σου. Στη συνέχεις κόβεις τη λωρίδα σε ίσα μικρά κομμάτια που πιέζεις ελαφρώς σε ένα πιρούνι για να πάρουν ραβδωτό σχήμα. Τοποθετείς τα κομμάτια σε ένα ελαφρώς αλευρωμένο ταψί. Εάν η ζύμη είναι πολύ μαλακή για να την δουλέψεις σε αυτό το σημείο, τοποθέτησέ την στον καταψύκτη για 10 λεπτά για να κρυώσει.

gnokii

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με βραστό αλατισμένο νερό, μαγειρεύεις τα νιόκι έως ότου να επιπλέουν στην επιφάνεια, περίπου 2 λεπτά. Διατήρησε 1/2 φλιτζάνι νερό ζυμαρικών και στη συνέχεια τα στραγγίζεις.

Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, λιώνεις το βούτυρο. Χρησιμοποιώντας μια κουτάλα με σχισμές, προσθέτεις τα μαγειρεμένα νιόκι στο λιωμένο βούτυρο και καρυκεύεις με αρκετούς κόκκους μαύρου πιπεριού. Προσθέτεις την παρμεζάνα και το πεκορίνο και ανακατεύεις μέχρι να λιώσει το μείγμα τυριών και το πιπέρι να είναι αρωματικό, περίπου 2 λεπτά. Προσθέτεις το νερό ζυμαρικών που είχες κρατήσει, δύο κουταλιές της σούπας κάθε φορά για να βοηθήσεις τη σάλτσα να γίνει ομοιόμορφη, όπως απαιτείται.

Σερβίρεις τα νιόκι ζεστά και συμπληρώνεις με περισσότερη παρμεζάνα.

Τα νιόκι προσφέρονται για πειραματισμούς. Είναι ένα υλικό που συνδυάζεται ποικιλοτρόπως, μαγειρεύεται σχεδόν όπως τα ζυμαρικά αλλά ταιριάζει και με γεύσεις που πηγαίνουν με τις πατάτες. Δοκίμασε να τα κάνεις και στο φούρνο με ντομάτα και αρωματικά βότανα, όπως για παράδειγμα τη ρίγανη…

empty alt

Φρούτα και λαχανικά διώχνουν τα κιλά της ηλικίας

Δεν περιμέναμε την επιστημονική έρευνα για να μάθουμε ότι η κατανάλωση άφθονων φρούτων και λαχανικών μετά τα 40 μπορεί να προστατεύει από τη συσσώρευση περιττών κιλών λόγω ηλικίας.
empty alt

Κανόνες για μια καλοφτιαγμένη μακαρονάδα

Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των...
empty alt

Για να φτιάξεις ένα παγωτό με απολαυστική υφή, πρόσθεσε αυτό το μυστικό συστατικό!

Πώς μπορείς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό με πλούσια, κρεμώδη υφή, είτε πρόκειται για παγωτό κρέμα είτε για σορμπέ ή γρανίτα, ακόμα και αν δεν έχεις παγωτομηχανή; Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλκοολούχου ποτού! Ο λόγος; Καθώς το οινόπνευμα δεν παγώνει ποτέ, θα εμποδίσει το σχηματισμό...
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα κι απλά το πιο τέλειο Milkshake

Eίτε έχεις παιδιά στο σπίτι είτε περιμένεις παιδιά φίλων είτε θες να νιώσεις κι εσύ ξανά ανέμελο παιδί ή να προσφέρεις στον εαυτό σου ή στους φίλους σου μια απόλαυση παιδικής καλοκαιρινής ξεγνοιασιάς δεν υπάρχει τίποτα πιο τέλειο από ένα milkshake.
empty alt

Εξωτική παγωμένη απόλαυση με ανανά και γιαούρτι

Αυτό το παγωμένο γιαούρτι χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά, χαμηλής περιεκτικότητας σε νάτριο ανανά είναι βέβαιο ότι θα καταφέρει να σε δροσίσει εκείνες τις καυτές μέρες του καλοκαιριού! Συστατικά 1/4 φλιτζάνι υποκατάστατο αυγού παστεριωμένο ή χωρίς χοληστερόλη 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη 1/2 φλιτζάνι...
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.
empty alt

Λιμοντσέλο: Καλωσορίστε το καλοκαίρι με το πιο δροσερό ποτό

Πώς να φτιάξετε το δικό σας limoncello και να μεταφερθείτε νοερά στην Αμάλφι
Back To Top