Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς […]

Αν οι διακοπές σου στο νησί αργούν ακόμα, αν τα μπάνια στη θάλασσα δεν έχουν ξεκινήσει και αν θες επειγόντως κάτι να σε ταξιδέψει – αυτή η συνταγή θα σε μεταφέρει σε γραφικά παραθαλάσσια χωριουδάκια – δεν έχεις παρά να αφεθείς στη γευστική απόλαυση και να παραδοθείς στις αισθήσεις.

Ο σολομός είναι ένα ψάρι που μαγειρεύεται εύκολα και η γεύση του συνδυάζεται με μεγάλη ποικιλία υλικών. Η συγκεκριμένη εκδοχή παντρεύεται την ελληνική χωριάτικη σαλάτα… αλλά αν το επιθυμείς μπορείς ελεύθερα να προσθέσεις όποιο άλλο λαχανικό επιθυμείς, ανάλογα με την εποχή που θα το φτιάξεις. Αν το φτιάξεις πάντως μες στο καταχείμωνο, θα έχεις καταφέρει να βάλεις λίγο καλοκαίρι στο πιάτο σου και να θυμηθείς τη γεύση ανεμελιάς των διακοπών σε νησί του Αιγαίου πελάγους!

ΥΛΙΚΑ:

4 ΜΕΡΙΔΕΣ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

50 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΜΑΡΙΝΑΡΑ

1/4 φλ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Χυμός από 2 λεμόνια

1 γαρίφαλο σκόνη

1 κουτ. αποξηραμένη ρίγανη

1/2 κουτ. κόκκινες νιφάδες πιπεριού

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1 φλ. φέτα

1 φλ. κομμένες ντομάτες ή ντοματίνια κομμένα στη μέση

1/4 φλ. ελιές Καλαμάτας κομμένες σε φέτες ή ροδέλες

1/4 φλ. ψιλοκομμένα αγγούρια

1/4 ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι

2 κουταλιές της σούπας φρεσκοκομμένο άνηθο

ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΟΛΟΜΟ

1 λεμόνι, σε λεπτές φέτες

1 μικρό κόκκινο κρεμμύδι, κομμένο σε φέτες

4 φιλέτα σολομού, που έχεις στεγνώσει με απορροφητικό χαρτί

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

solom

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 200°. Μαρινάρεις τη φέτα: Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά το ελαιόλαδο, τον χυμό λεμονιού, το σκόρδο, τη ρίγανη και νιφάδες κόκκινου πιπεριού. Καρυκεύεις με πιπέρι και προσθέτεις τη φέτα. Σκεπάζεις το μπολ και το αφήνεις στο ψυγείο για περίπου 10 λεπτά ενώ προετοιμάζεις τα υπόλοιπα υλικά.

Ψήνεις το ψάρι: Απλώνεις τις κομμένες φέτες λεμόνι και τις ροδέλες κόκκινου κρεμμυδιού στο κάτω μέρος ενός μεγάλου ταψιού. Προσθέτεις τα φιλέτα σολομού, με την πέτσα προς τα κάτω, στο ταψί. Καρυκεύεις με αλάτι και πιπέρι και ψήνεις μέχρι να ροδίσει καλά, 18 έως 20 λεπτά.

Εν τω μεταξύ, συμπληρώνεις τη μαρινάρα: Στο μπολ με τη φέτα, προσθέτεις ντομάτες, ελιές, αγγούρια, ψιλοκομμένο κόκκινο κρεμμύδι και άνηθο. Αναμειγνύεις απαλά για να συνδυαστούν όλα τα υλικά.

Συμπληρωματικές προτάσεις: κάππαρη, τριμμένο καρότο, πιπεριές.

Για το σερβίρισμα: Πιάτο Βάζεις σε μια πιατέλα το φιλέτο σολομού με φέτες λεμονιού και κόκκινου κρεμμυδιού και καλύπτεις από πάνω με τη μαριναρισμένη χωριάτικη σαλάτα – μπορείς να συνοδεύσεις με επιπλέον λαχανικά, ψητές πατάτες ή ρύζι.

Για συνοδευτικό δοκίμασε παγωμένο λευκό κρασί με φρουτώδεις νότες ή Μαλαγουζιά.

empty alt

Μενού για τυφλούς

      Λένε ότι όταν σου λείπει μία αίσθηση έχεις ιδιαίτερα αναπτυγμένες τις υπόλοιπες. Έχεις αναρωτηθεί πώς απολαμβάνει το φαγητό του ένας άνθρωπος που δεν βλέπει; Πώς είναι να τρως δίχως να έχει δει το φαγητό που βρίσκεται στο πιάτο σου; Κυρίως, πώς είναι να πηγαίνεις […]
empty alt

Τα καλά τα τρώνε οι γνωστοί.

Μερικές φορές ντρέπομαι για τα καμώματα κάποιων «συναδέλφων» μου. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργείς το εστιατόριο ή την ταβέρνα σου υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά για τον κάθε πελάτη σου, ανάλογα πως τον «κόβεις», πόσο σπουδαίο τον θεωρείς ή ανάλογα με το «κουστουμάκι» που θέλεις να του...
empty alt

6 tips για ένα γρήγορο και εύκολο οικογενειακό δείπνο

Αν το τελευταίο πράγμα που θέλεις να κάνεις μετά από μια πολυάσχολη μέρα είναι να κλειστείς με τις ώρες στην κουζίνα για να μαγειρέψεις για όλη την οικογένεια, ακολουθήσε τις παρακάτω συμβουλές και θα απλοποιήσεις εκπληκτικά τη διαδικασία, χωρίς να στερήσεις τα παιδιά σου από τα απαραίτητα […]
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

Ο απόλυτος οδηγός για να βράσεις ένα αυγό

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.
empty alt

Χειμερινή σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελών, ρόδι, αμύγδαλα και παρμεζάνα

Πριν από μια δεκαετία περίπου, τα λαχανάκια Βρυξελλών έκαναν μια τεράστια εμφάνιση και έγιναν δημοφιλή όχι μόνο στον οικιακό πάγκο της κουζίνας σου στο σπίτι, αλλά και στις κουζίνες εστιατορίων.
empty alt

Ιδέες για να φτιάξεις υπέροχα χριστουγεννιάτικα σπιτάκια

Μπορεί να μοιάζει αρκετά μπελαλίδικο ίσως, αλλά είναι μια χριστουγεννιάτικη δραστηριότητα που θα χαρίσει υπέροχες οικογενειακές αναμνήσεις.
empty alt

Λαχταριστό και μυρωδάτο κέικ μήλου

Το φθινόπωρο είναι η ιδανική εποχή για συνταγές με μήλα
Back To Top