Το βράδυ πριν να μαγειρέψετε το αρνί, φτιάξτε το μείγμα με τα βότανά σας ή τη μαρινάδα σας και απλώστε το σε όλο το κρέας.

 

Το βράδυ πριν να μαγειρέψετε το αρνί, φτιάξτε το μείγμα με τα βότανά σας ή τη μαρινάδα σας και απλώστε το σε όλο το κρέας. Καλύψτε το αρνί με μεμβράνη και αφήστε μέχρι αρκετές ώρες πριν το μαγείρεμα. Εάν δεν έχετε χρόνο, μαρινάρετε το κρέας σε θερμοκρασία δωματίου για τουλάχιστον μία ώρα. Για να επιτύχετε ένα χρυσό εξωτερικό χρώμα, είναι επιτακτική ανάγκη να αφήσετε το καρυκευμένο κρέας να παραμείνει σε θερμοκρασία δωματίου για λίγο πριν το μαγείρεμα.

Συνδυάστε μια μικρή ποσότητα ελαιόλαδου, μισή ντουζίνα σκελίδες σκόρδου και μια κουταλιά της σούπας χοντρό αλάτι με ένα γουδί και γουδοχέρι, μπλέντερ ή επεξεργαστή τροφίμων. Προσθέστε μια μεγάλη χούφτα φρέσκα φύλλα ρίγανης και φύλλα μέντας, μαζί με ένα κουταλάκι του γλυκού μέλι και μπαλσάμικο ξύδι. Ανακατέψτε μέχρι να δημιουργηθεί μια πάστα.

Στεγνώστε σχολαστικά το κρέας με χαρτοπετσέτες και κάντε αλείψτε τη πάστα από βότανα παντού. Καλύψτε και αφήστε στο ψυγείο για όλη τη νύχτα. Αφαιρέστε το αρνί από το ψυγείο μερικές ώρες πριν το ψήσετε. Αλείψτε με την πάστα μαρινάδας ξανά το κρέας. Αφήστε το, σκεπασμένο, σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμάνετε το φούρνο. Πασπαλίστε φρέσκο μαύρο πιπέρι σε όλο το αρνί και ψήστε το σε ένα ράφι που έχει τοποθετηθεί πάνω σε ένα φύλλο ψησίματος ή σε ένα ρηχό ταψί.

Μεταφέρετε το κρέας σε ένα ξύλο κοπής και χαλαρώστε ένα κομμάτι αλουμινόχαρτο πάνω του. Αφήστε το για 15 έως 20 λεπτά (σημαντικό, καθώς αυτό αφήνει τους χυμούς να ηρεμήσουν, έτσι ώστε να έχετε το πιο τρυφερό κρέας). Τεμαχίστε λεπτά το κρέας πάνω στο ξήλο κοπής και τοποθετήστε το σε μια πιατέλα σερβιρίσματος. (Μπορεί να τεμαχιστεί ως μεγαλύτερα, πιο επίσημα κομμάτια ή μικρότερα, καθώς το πόδι του αρνιού μπορεί να είναι δύσκολο να τεμαχιστεί ομοιόμορφα). Στύψτε το χυμό μισού λεμονιού από πάνω, και κόψτε το υπόλοιπο μισό λεμόνι. Γαρνίρετε με μια χούφτα φύλλα μέντας κομμένα στις λεπτότερες κορδέλες, φύλλα ρίγανης και φέτες λεμονιού και σερβίρετε.

Προαιρετικές επιλογές καρυκεύματος με βάση το λάδι, το σκόρδο και το αλάτι:

Αλλάξτε τα βότανα και δοκιμάστε φρέσκο δεντρολίβανο, θυμάρι, άνηθο, κόλιαντρο ή μαϊντανό.

Αλλάξτε το ξίδι για ένα διαφορετικό οξύ, όπως χυμό λεμονιού ή lime, ξινό πορτοκάλι ή ξίδι με γεύση.

Αντί για μέλι, γλυκάνετε με ζελέ, μαρμελάδα, σιρόπι σφενδάμου ή μελάσα ροδιού.

Smoked-

Μπορείτε ακόμα να δοκιμάσετε

Μαρινάδα ντομάτας

Τρίψτε ½ μεγάλο κρεμμύδι, μαγειρέψτε με 1 κουταλιά της σούπας λάδι και 1 κουταλιά της σούπας θρυμματισμένο σκόρδο. Προσθέστε ¼ φλιτζάνι πάστα ντομάτας, 1 κουταλιά της σούπας σάλτσα Worcestershire, 1 κουταλάκι του γλυκού μουστάρδα και ½ φλιτζάνι νερό. Σιγοβράστε για 10 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά.

Κλασική μαρινάδα κόκκινου κρασιού

Συνδυάστε ¼ φλιτζάνι κόκκινο κρασί, ¼ φλιτζάνι λάδι, ½ φλιτζάνι πάστα ντομάτας, 3 σκελίδες τριμμένο σκόρδο και 2 κουταλιές της σούπας ρίγανη.

Μέλι μαρινάδα σόγιας

Συνδυάστε λίγο μέλι και σάλτσα σόγιας με χυμό πορτοκάλι.

Μαρινάδα γαλλικού τύπου

Συνδυάστε τη μουστάρδα Dijon και τη σάλτσα ντομάτας με λίγο ξύδι κόκκινου κρασιού.

Απλή μαρινάδα λεμονιού

Ανακατέψτε το χυμό λεμονιού με λίγο ελαιόλαδο και αποξηραμένο δεντρολίβανο.

Μαρινάδα ινδικού στιλ

Συνδυάστε 2 κουταλάκια του γλυκού κουρκούμη, κύμινο αλεσμένο και καυτή μουστάρδα, 1 κουταλάκι του γλυκού κανέλα τριμμένη κανέλα και τριμμένο κάρδαμο, ¼ κουταλάκι του γλυκού νιφάδες τσίλι και ¼ φλιτζάνι λευκό ξίδι.

 

empty alt

Η λιχουδιά που δεν είχες φανταστεί: αγγουράκι στο γουόκ!

Όταν δεν έχεις πολλά πράγματα να προσθέσεις στο γουόκ για ένα γρήγορο στιρ-φράι, χρησιμοποίησε… αγγουράκι. Κι όμως, σύμφωνα με ένα θέμα του Serious Eats, είναι ένα πρώτης τάξης υλικό, καθώς μετά από λίγη ώρα μαγειρέματος στο γουόκ γίνεται τρυφερό και νόστιμο ενώ ταυτόχρονα παραμένει ζουμερό.
empty alt

Ο λιγότερο βαρετός τρόπος να μαγειρέψεις τις φακές

Συνήθως αντιμετωπίζουμε τις φακές σαν ένα αναγκαίο κακό: τα όσπρια που δεν μπορούν να λείπουν από το εβδομαδιαίο μενού, καθώς είναι πλούσια σε θρεπτικά στοιχεία και αρκετά οικονομικά, αλλά δεν είναι και σε θέση να προσφέρουν έντονες γευστικές συγκινήσεις.
empty alt

Τα 10 καλύτερα ελληνικά πιάτα και πού θα τα φας

Οι δημοσιογράφοι της Telegraph ταξιδεύουν, δοκιμάζουν, γεύονται και αποφασίζουν ποια είναι τα πιάτα που δεν πρέπει να χάσει ένα ταξιδιώτης όταν έρθει στη χώρα μας.
empty alt

3 διαφορετικοί τρόποι να απολαύσεις τις αντζούγιες

Λατρεύεις τις αντζούγιες; Ή, απλά, σου περίσσεψαν μερικές από μια άλλη συνταγή και δεν ξέρεις τι να τις κάνεις; Ακολουθούν τρεις μόνο από τους τρόπους με τους οποίους μπορείς να τις εντάξεις στη μαγειρική σου.
empty alt

Ξέρω τι θα κάνεις αυτό το Σαββατοκύριακο: ένα πάρτι με σούπες

Αν σου αρέσουν οι σούπες και δεν τις έχεις συνδέσει μόνο με τις ιώσεις του χειμώνα, θα λατρέψεις αυτή την ιδέα: ένα πάρτι με πολλές, διαφορετικές σούπες, για φίλους που μοιράζονται το ίδιο γευστικό πάθος με εσένα.
empty alt

Το σπιτικό παγωτό που μπορείς να φτιάξεις μόνο με ένα υλικό!

Έχεις ένα τσαμπί από μπανάνες που κοντεύουν να χαλάσουν; Κόψε τις σε κομμάτια και βάλε τις στην κατάψυξη.
empty alt

7 tips για τα πιο λαχταριστά σπιτικά μάφιν

Τα πετυχημένα μάφιν είναι αφράτα, έχουν ένα όμορφο χρυσαφένιο χρώμα και είναι ομοιόμορφα ψημένα μέσα-έξω. Είναι ένα όνειρο για το κυριακάτικο πρωινό αλλά και για εκείνα τα «δύσκολα» πρωινά των καθημερινών που ενώ ετοιμάζεσαι για τη δουλειά χρειάζεσαι κάτι γλυκό να συνοδεύσει τον καφέ σου και να […]
empty alt

5 tips για πεντανόστιμα ψητά λαχανικά

Συνήθως τα ψητά λαχανικά αναλαμβάνουν ρόλο συνοδευτικών σε ένα μπάρμπεκιου, όμως εφαρμόζοντας κάποια απλά tips μπορείς να τα χρίσεις πρωταγωνιστές.
Back To Top