Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα.

Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα. Και αν θες να ψάξεις για υγιεινά μπισκότα, αυτά ταιριάζουν χάρη στο αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως που διατηρεί την υφή τους απαλή ενώ τους δίνει ώθηση στις ίνες. Για ιδέες για το πώς να ντύσεις αυτά τα μπισκότα ακόμη περισσότερο με διαφορετικά αρώματα ή επικάλυψη, δες τις συμβουλές παρακάτω.

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλιτζάνι (2 μπαστούνια) ανάλατο βούτυρο, μαλακό

2/3φλιτζάνι ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό

μισό εκχύλισμα βανίλιας κουταλάκι του γλυκού

ένα τέταρτο εκχύλισμα κουταλάκι του γλυκού αμύγδαλο

ένα κι ένα τέταρτο φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Ένα τέταρτο του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη

spritza

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το ταψί προβλέπεται να μπει στη δεύτερη θέση του φούρνου. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180. Θα χρειαστείς φύλλα ψησίματος, λαδόκολλα ή ταψιά αντικολλητικά.

Χτυπάς το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτεις το αυγό και εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου, χτυπώντας μέχρι να αναμειχθούν.

Συνδυάζεις αλεύρι ολικής αλέσεως, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, baking powder και αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέτεις σταδιακά το μείγμα βουτύρου, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί. Καλύπτεις και αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζεις τη ζύμη, την απλώνεις στον πάγκο και χωρίζεις τη ζύμη στα επιθυμητά σχήματα, χρησιμοποιώντας κόπτες ζύμης σε χριστουγεννιάτικα σχήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τοποθετείς τα μπισκότα σε απόσταση 5 εκατοστών στα έτοιμα φύλλα ψησίματος. (Διατηρείς την υπόλοιπη ζύμη καλυμμένη και στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για χρήση.)

Ψήνεις τα μπισκότα, ένα φύλλο κάθε φορά ή σε ξεχωριστό ταψί, έως ότου απλώσουν και ελαφρώς ροδίσουν γύρω από τις άκρες, 9 έως 10 λεπτά. Τα αφήνεις να κρυώσουν για 3 λεπτά στο ταψί και μετά μεταφέρετε σε πιατέλες για να κρυώσουν εντελώς, περίπου 20 λεπτά. Επαναλαμβάνεις με την υπόλοιπη ζύμη.

Διακοσμείς με κρυσταλλική ζάχαρη χρωματιστή ή που έχεις χρωματίσει ή πασπαλίζοντας με χρώμα ή πολύχρωμη τρούφα.

spritzc

tips: Δοκιμάστε αυτές τις παραλλαγές:

Citrus Spritz Cookies: Παραλείπτεις το εκχύλισμα αμυγδάλου. Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού και ξύσμα πορτοκαλιού στο αλεύρι.

Μπισκότα με μπαχαρικά Spritz: Προσθέτεις 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ και 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο αλεσμένο μοσχοκάρυδο στο αλεύρι.

Glazed Spritz Cookies: Συνδυάζεις 1 φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, 2 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Περνάς το μείγμα πάνω από τα μπισκότα που έχουν κρυώσει.

Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες.

 

 

empty alt

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Ένα μενού για απολαυστικά ανοιξιάτικα πικνίκ

Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους.
empty alt

Γιατί πρέπει να ανακατεύεις τη σαλάτα με τα χέρια

Ένα από τα πολυτιμότερα εργαλεία του μάγειρα είναι τα (πεντακάθαρα) χέρια του. Κανόνας που ισχύει και όταν αυτός καλείται να ανακατέψει τα υλικά μιας σαλάτας.
empty alt

Το ιδανικό μενού για την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου

Χρησιμοποίησε την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ως αφορμή για να ετοιμάσεις ένα γεύμα για δύο που θα εκτοξεύσει ή έστω θα αναζωπυρώσει την ερωτική επιθυμία! Δεν βασίζεται στα ματζούνια των προγόνων μας, αλλά σε τροφές, ποτά και κάποιες ουσίες με υψηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά που είναι […]
empty alt

Εύκολα ζυμαρικά με λεμόνι-μπρόκολο και παρμεζάνα

Αυτό το πλούσιο πιάτο ζυμαρικών με φωτεινή, φρέσκια γεύση είναι ιδανικό για πολυάσχολα βράδια. Η παρμεζάνα προσθέτει ευπρόσδεκτη αλμυρότητα μπορείτε ακόμα να το συνδυάσετε με κοτόπουλο ή γαρίδες στη σχάρα ή τραγανά ρεβίθια για να συμπληρώσετε σε πρωτεΐνη.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
empty alt

Λεμονάτο κοτόπουλο με πατάτες και φέτα στον φούρνο

Κάντε τη διαφορά, με μια ανανεωμένη εκδοχή μιας κλασικής συνταγής
Back To Top