Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα.

Αυτά τα εύκολα χριστουγεννιάτικα μπισκότα μπορούν να διακοσμηθούν ψεκάζοντάς τα με χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη ή με φυτικά μαγειρικά ή χρώματα ζαχαροπλαστικής ή να μπορούν να αρωματιστούν με εσπεριδοειδή, μπαχαρικά ή γλυκιά ζαχαρόπαστα. Και αν θες να ψάξεις για υγιεινά μπισκότα, αυτά ταιριάζουν χάρη στο αλεύρι ζαχαροπλαστικής ολικής αλέσεως που διατηρεί την υφή τους απαλή ενώ τους δίνει ώθηση στις ίνες. Για ιδέες για το πώς να ντύσεις αυτά τα μπισκότα ακόμη περισσότερο με διαφορετικά αρώματα ή επικάλυψη, δες τις συμβουλές παρακάτω.

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 φλιτζάνι (2 μπαστούνια) ανάλατο βούτυρο, μαλακό

2/3φλιτζάνι ζάχαρη

1 μεγάλο αυγό

μισό εκχύλισμα βανίλιας κουταλάκι του γλυκού

ένα τέταρτο εκχύλισμα κουταλάκι του γλυκού αμύγδαλο

ένα κι ένα τέταρτο φλιτζάνια αλεύρι ολικής αλέσεως

1 φλιτζάνι αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ένα τέταρτο κουταλάκι του γλυκού μπέικιν πάουντερ

Ένα τέταρτο του γλυκού αλάτι

1 κουταλιά της σούπας χρωματιστή κρυσταλλική ζάχαρη

spritza

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Το ταψί προβλέπεται να μπει στη δεύτερη θέση του φούρνου. Προθερμαίνεις τον φούρνο στους 180. Θα χρειαστείς φύλλα ψησίματος, λαδόκολλα ή ταψιά αντικολλητικά.

Χτυπάς το βούτυρο και τη ζάχαρη σε ένα μεγάλο μπολ με ένα ηλεκτρικό μίξερ σε μέτρια ταχύτητα μέχρι να γίνει κρεμώδες. Προσθέτεις το αυγό και εκχυλίσματα βανίλιας και αμυγδάλου, χτυπώντας μέχρι να αναμειχθούν.

Συνδυάζεις αλεύρι ολικής αλέσεως, αλεύρι για όλες τις χρήσεις, baking powder και αλάτι σε ένα μεσαίο μπολ. Προσθέτεις σταδιακά το μείγμα βουτύρου, χτυπώντας σε χαμηλή ταχύτητα μέχρι να αναμειχθεί. Καλύπτεις και αφήνεις στο ψυγείο για 30 λεπτά.

Βγάζεις τη ζύμη, την απλώνεις στον πάγκο και χωρίζεις τη ζύμη στα επιθυμητά σχήματα, χρησιμοποιώντας κόπτες ζύμης σε χριστουγεννιάτικα σχήματα σύμφωνα με τις οδηγίες του κατασκευαστή. Τοποθετείς τα μπισκότα σε απόσταση 5 εκατοστών στα έτοιμα φύλλα ψησίματος. (Διατηρείς την υπόλοιπη ζύμη καλυμμένη και στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμη για χρήση.)

Ψήνεις τα μπισκότα, ένα φύλλο κάθε φορά ή σε ξεχωριστό ταψί, έως ότου απλώσουν και ελαφρώς ροδίσουν γύρω από τις άκρες, 9 έως 10 λεπτά. Τα αφήνεις να κρυώσουν για 3 λεπτά στο ταψί και μετά μεταφέρετε σε πιατέλες για να κρυώσουν εντελώς, περίπου 20 λεπτά. Επαναλαμβάνεις με την υπόλοιπη ζύμη.

Διακοσμείς με κρυσταλλική ζάχαρη χρωματιστή ή που έχεις χρωματίσει ή πασπαλίζοντας με χρώμα ή πολύχρωμη τρούφα.

spritzc

tips: Δοκιμάστε αυτές τις παραλλαγές:

Citrus Spritz Cookies: Παραλείπτεις το εκχύλισμα αμυγδάλου. Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού και ξύσμα πορτοκαλιού στο αλεύρι.

Μπισκότα με μπαχαρικά Spritz: Προσθέτεις 1/2 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένη κανέλα, 1/4 κουταλάκι του γλυκού αλεσμένο τζίντζερ και 1/4 κουταλάκι του γλυκού φρέσκο αλεσμένο μοσχοκάρυδο στο αλεύρι.

Glazed Spritz Cookies: Συνδυάζεις 1 φλιτζάνι ζάχαρη ζαχαροπλαστικής, 2 κουταλιές της σούπας πλήρες γάλα και 1/4 κουταλάκι του γλυκού εκχύλισμα βανίλιας, ανακατεύεις μέχρι να μαλακώσουν. Περνάς το μείγμα πάνω από τα μπισκότα που έχουν κρυώσει.

Η ζύμη μπορεί να διατηρηθεί σε αεροστεγές δοχείο για έως και 3 ημέρες.

 

 

empty alt

Τα δώρα του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Ο πιο νοικοκυρεμένος τρόπος να κόψεις τη ζύμη με κουπ πατ

Πλησιάζει η εποχή που θα κόβουμε αστεράκια και αγγελάκια με κουπ πατ. Κάποιες φορές, ωστόσο, τα σχήματα δεν βγαίνουν τόσο τέλεια όσο είναι τα καλούπια μας, προκαλώντας την απογοήτευση σε μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως κάθε μέρα γιαούρτι

Σκέτο ή με δημητριακά, φρούτα, μέλι και ό,τι άλλο προτιμάς, το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όποια ώρα της ημέρας και αν το θελήσεις.
empty alt

Έτσι θα αξιοποιήσεις νόστιμα τις μεστές άκρες των σπαραγγιών!

Μπορούσες να φανταστείς ότι έχεις τη δυνατότητα να φτιάξεις τραγανά και απολαυστικά τηγανιτά μπαστουνάκια λαχανικών με τις μεστές άκρες των σπαραγγιών, οι οποίες μέχρι τώρα κατέληγαν στα σκουπίδια; Τα οποία στη συνέχεια θα καταναλώσεις ως σνακ ή ως συστατικό σε ζυμαρικά, ομελέτες και σάντουιτς; Κι...
empty alt

Αφιέρωμα αβοκάντο: ποια λάθη να αποφύγεις και πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανσή του

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.
empty alt

Αυγά Benedict στον φούρνο

Η καλή μέρα από το πρωινό φαίνεται ή από το brunch! Όταν έχεις χρόνο ή θέλεις να περιποιηθείς τον εαυτό σου ή να κακομάθεις όποιον έτυχε να ξυπνήσει μαζί σου ή όταν απλώς θέλεις να φτιάξεις μια σούπερ γευστική έκπληξη για την οικογένειά σου, αυτή η συνταγή […]
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα δικά σου bagels

Ψάχνεις ένα έργο για να γεμίσεις το σαββατοκύριακο αλλά και μια γευστικη εσάνς από πρωινό στη Νέα Υόρκη; Τα bagels είναι δύο σε ένα! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάς με φρέσκα bagels και όταν είναι σπιτικά και χειροποίητα, ακόμα καλύτερα.
empty alt

Χρυσοί Σκούφοι 2023 - Άλλη μια φορά μεγάλος νικητής ο Έκτορας Μποτρίνι

30 Χρόνια Χρυσοί Σκούφοι: Με μεγάλο νικητή για ακόμα μία χρονιά τον Έκτορα Μποτρίνι απονεμήθηκαν το βράδυ της Δευτέρας οι Χρυσοί Σκούφοι.
Back To Top