Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.

Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.

«Ακόμα και ένα πιάτο νερόβραστων οσπρίων μπορεί να μεταμορφωθεί σε γκουρμέ κατάσταση με μια-δυο απλές κινήσεις. Είδα μοναχό στο Λασίθι να τσιγαρίζει ελιές σε ανάλαδο τηγάνι, να προσθέτει ταχίνι και κόκκινο καυτερό πιπέρι και μέσα να ρίχνει τα ρεβίθια του. Νοστιμότατο πιάτο, απολύτως νηστίσιμο!», σχολιάζει η Μαίρη Σπυριδογιαννάκη στο βιβλίο της «Το τραπέζι του Θεού. Μοναστηριακή γαστρονομία από Κρήτη και νησιά Αιγαίου» (εκδ. Allegro).

Άλλωστε τα μοναστήρια, καθώς συχνά έχουν τα δικά τους περιβόλια και ζώα, απολαμβάνουν την πρόσβαση σε απλά και ανεπιτήδευτα αλλά εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Από το παραπάνω βιβλίο προέρχονται και οι συνταγές που ακολουθούν, ιδανικές για το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και ταυτόχρονα απολαυστικές, με μία προϋπόθεση: να τις φτιάξεις κι εσύ, όπως και οι μοναχοί, επενδύοντας σε άριστες πρώτες ύλες.

Φαβοκεφτέδες ή ρεβυθοκεφτέδες

Υλικά:
1-2 κούπες βρασμένο και περασμένο από τον μύλο όσπριο
Κρεμμύδι τριμμένο
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Κύμινο ή κόλιανδρο
Αλεύρι για το τηγάνισμα

Ζυμώνουμε τα υλικά μας, πλάθουμε με το χέρι μπαλίτσες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε.

Το πιλάφι του Τούρκου καλόγερου

Υλικά:
2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1/3 φλιτζανιού σταφίδα μαύρη
Κουκουνάρι
1 κρεμμύδι
1 ξυλάκι κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Στη μύτη του κουταλιού κύμινο

Η παράδοση λέει ότι ένας Τούρκος ερωτεύτηκε μια Ελληνίδα, πέρασε στη Χίο και αλλαξοπίστησε για να παντρευτεί την καλή του. Εκείνη όμως του το έσκασε με κάποιον άλλον. Τότε ο Αχμέτ, ή όπως τον λέγανε, επειδή δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω αφού είχε γίνει Χριστιανός, έγινε μοναχός. Και μιας και ήξερε να μαγειρεύει καλά, με τα χρόνια έγινε ο μάγειρας του μοναστηριού. Η συνταγή είναι μια παραλλαγμένη πολίτικη συνταγή για πιλάφι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το ρύζι, το χυμό ντομάτας και προσθέτουμε το νερό. Αλάτι, πιπέρι, κανέλα και κύμινο. Κλείνουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να είναι έτοιμο.

octopus_salad

Αρωματική χταποδοσαλάτα

Υλικά:
1 χταπόδι μικρό
4 πατάτες βραστές
1 κλωνάρι σέλινο
2-3 δαφνόφυλλα
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 μεγάλο καρότο
½ ποτηράκι κρασί λευκό
½ ποτηράκι ξίδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι μουστάρδα

Βράζουμε το χταπόδι σε νερό που περιλαμβάνει όλα τα λαχανικά με το κρασί και το μπαλσάμικο, αλατίζοντας ελαφρά. Στο μεταξύ παίρνουμε μια πιατέλα και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια ραντίζοντάς τα πολύ ελαφρά με λίγες σταγόνες μπαλσάμικο. Όταν βράσει το χταπόδι το κρυώνουμε λίγο και το ψιλοκόβουμε. Το ρίχνουμε στις πατάτες προσθέτοντας ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι μουστάρδα και λίγο ωμό ψιλοκομμένο σέλινο ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά. Αν δεν νηστεύουμε, προσθέτουμε λίγη μαγιονέζα.

Καλαμάρια με αγριόχορτα

Υλικά:
1 κιλό διάφορα χόρτα όπως αγριοραδίκια ή σέσκουλα, σταχάκια, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια, λίγο σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό καλαμαράκια μικρά ή μεγαλύτερα ψιλοκομμένα
1 κουτί χυμό ντομάτας
5-6 ντοματίνια
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι ούζο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε, κόβουμε και ζεματίζουμε τα χόρτα. Παίρνουμε την κατσαρόλα μας με το λάδι και τσιγαρίζουμε το τριμμένο σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα ντοματίνια για να πάρουν μια βράση. Τέλος ρίχνουμε και τα αγριόχορτα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Το φαγητό αυτό τρώγεται σε δύο εκδοχές:
Α. Νηστίσιμη, έτσι όπως είναι ή με λίγες ελιές
Β. Την αρτύσιμη, που είναι η εξής: Βάζουμε το ψημένο φαγητό από κατσαρόλα σε ένα πυρεξάκι, προσθέτουμε φλοίδες παρμεζάνας ή κεφαλογραβιέρας και αφήνουμε για δέκα λεπτά στο γκριλ.

Dried Figs
Νηστίσιμη κρέμα πιάτου με ξερά σύκα

Υλικά:
1 κιλό ξερά σύκα
1 φλιτζανάκι του καφέ κορν φλάουρ ή νισεστέ
Καρυδόψιχα
Σησάμι καβουρντισμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Κανέλα
Κονιάκ ή ένα σφηνάκι ρακή

Μουσκεύουμε τα σύκα με 4 ποτήρια ζεστό νερό, 1-2 ξυλάκια κανέλας, το σφηνάκι κονιάκ (ή ρακής). Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα σουρώνουμε τα σύκα και από το ζωμό αφαιρούμε ένα ποτήρι και τον υπόλοιπο τον βάζουμε να βράσει διαλύοντας μέσα τα δύο κουταλάκια μέλι. Στο ζωμό που κρατήσαμε διαλύουμε το κορν φλάουρ ή το νισεστέ και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου πήξει. Στη συνέχεια λιώνουμε στο μπλέντερ περίπου 10 από τα σύκα μας και τα ρίχνουμε μέσα στην κρέμα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια ή πιατάκια του γλυκού. Πασπαλίζουμε με τις σταφίδες, την καρυδόψιχα και την κανέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Γενικό tip: Αν νηστεύεις και από το ελαιόλαδο, μπορείς να το αντικαταστήσεις με λίγο ταχίνι.

empty alt

Το απόλυτο hack για να είναι το κρασί σου πάντα παγωμένο

Σου αρέσει να απολαμβάνεις το κρασί σου παγωμένο στην ιδανική θερμοκρασία. Ειδικά, όμως, τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, είναι λίγο δύσκολο να το κρατήσεις παγωμένο, ενώ το να βάλεις παγάκια δεν τίθεται καν ως θέμα, αφού θα σου αλλοιώσουν τη γεύση! Και τώρα τι γίνεται; Μη φοβού! […]
empty alt

Τι σημαίνει «ντεγκλασάρω»;

Όταν κάποιος «ντεγκλασάρει», όσο εντυπωσιακό ή εξειδικευμένο κι αν ακούγεται, στην πραγματικότητα κάνει κάτι απλό, που ίσως κάνεις κι εσύ ήδη (αλλά δεν το ξέρεις): Προσθέτει υγρό σε ένα ζεστό σκεύος, ώστε να ξεκολλήσουν από τον πυθμένα όλα τα καραμελωμένα κομμάτια της τροφής που σοτάρει.
empty alt

Flatbread Pizza – γρήγορη και γευστική

Η σπιτική πίτσα είναι εξαιρετικά νόστιμη, αλλά χρειάζεται λίγο χρόνο και ιδιαίτερη προσοχή. Αυτές οι πίτσες με επίπεδο ψωμί γίνονται πολύ πιο γρήγορα και είναι εξίσου απολαυστικές με τυρί και γευστικές όσο στην κλασική τους εκδοχή.
empty alt

Τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού

Οι τραγανές τηγανητές μπουκίτσες κουνουπιδιού είναι εξαιρετικά εθιστικές και είναι απολαυστικές! Είναι σαν μια χορτοφαγική εκδοχή ποπ κορν κοτόπουλου και έχουν υπέροχη γεύση με λίγη καυτερή σάλτσα ή κέτσαπ στο πλάι ή ντιπ γιαουρτιού.
empty alt

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα cupcakes

Αυτά τα cupcakes φαίνονται τόσο εντυπωσιακά, και στην πραγματικότητα είναι τόσο εύκολο να γίνουν. Θα μπορούσατε να τα κάνετε όσο η μαμά σας μελώνει τα μελομακάρονα ή βάζει άχνη τους κουραμπιέδες.
empty alt

Cupcakes-λαγουδάκια για να γιορτάσετε το Πάσχα

Τα cupcakes αυτά είναι νόστιμα. Πολύ υγρά, με γευστικό συνδυασμό βανίλιας και ελαφρού εσπεριδοειδούς. Μια σπιτική βουτυρόκρεμα βανίλιας που αναζωογονεί ελαφριά, αλλά γλυκιά και βγάζει υπέροχα.
empty alt

Χριστουγεννιάτικο δέντρο, αλμυρό και τυρένιο

Τις μέρες των γιορτών το χριστουγεννιάτικο δέντρο συνήθως μονοπωλεί το ενδιαφέρον ως προς τη διακόσμηση του σπιτιού, τώρα μπορεί να κλέψει τις εντυπώσεις και στο γιορτινό τραπέζι.
Back To Top