Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.

Η κοτόσουπα δεν είναι μόνο το απόλυτο σπιτικό comfort food αλλά και μια καλή λύση για τις ημέρες που δεν προλαβαίνεις να μαγειρέψεις, καθώς μπορείς να τη φτιάξεις σε μεγαλύτερες ποσότητες και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη. Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα, για μια σούπα που θωρακίζει το ανοσοποιητικό σύστημα, ανακουφίζει από το κρύο και σε κάνει να γλείφεις τα δάχτυλά σου.

1. Χρησιμοποίησε μπόλικο κοτόπουλο. Ιδανικά, ένα ολόκληρο κοτόπουλο και ½ κιλό ακόμη κομμάτια κοτόπουλου (φτερούγες, λαιμό κ.λπ.). Στη διάρκεια του μαγειρέματος θα αποσύρεις το ολόκληρο κοτόπουλο νωρίς, όσο ακόμα το κρέας του παραμένει ζουμερό και τρυφερό, αφήνοντας το επιπλέον ½ κιλό από φτερούγες, λαιμό κ.ά. να συνεχίσει να μαγειρεύεται απελευθερώνοντας το ζωμό του.

2. Επιστράτευσε τη μεγαλύτερη κατσαρόλα που έχεις στην κουζίνα σου. Υπολόγισε ένα σκεύος που χωράει ένα ολόκληρο κοτόπουλο, συν ½ κιλό κοτόπουλο ακόμα, συν λαχανικά, συν 12 φλιτζάνια νερό! Μπορείς, πάντα, να χρησιμοποιήσεις λιγότερο κοτόπουλο και μικρότερη κατσαρόλα – τότε, όμως, δεν θα έχεις αποθέματα κοτόσουπας για… όλο το χειμώνα.

3. Διάλεξε τα κατάλληλα λαχανικά. Ξεκίνησε από τα βασικά: ένα μεγάλο καρότο, ένα στέλεχος σέλερι και ένα ακαθάριστο κίτρινο κρεμμύδι (ναι, ακαθάριστο). Την παρέα των λαχανικών μπορούν να συνοδεύσουν άνετα ένα πράσο, καθαρισμένο και κομμένο στη μέση, και ένα καθαρισμένο παστινάκι, που επίσης θα δώσουν ωραία γεύση. Καλό είναι όμως να αποφύγεις λαχανικά όπως το μπρόκολο ή το λάχανο: η έντονη γεύση τους θα επισκιάσει τις υπόλοιπες της σούπας σου. Όσο για τα μυρωδικά, μπορείς να ποντάρεις άφοβα σε φρέσκο άνηθο και/ή μαϊντανό, αφήνοντας το βασιλικό για άλλες συνταγές.

4. Άρχισε το μαγείρεμα. Ρίξε στην κατσαρόλα το σέλερι (τα υπόλοιπα λαχανικά θα έρθουν αργότερα) με 12 φλιτζάνια κρύο νερό και το μισό κιλό κοτόπουλο σε κομμάτια. Άφησε το μείγμα να πάρει μια βράση και πρόσθεσε και το ολόκληρο κοτόπουλο. Σκέπασε την κατσαρόλα και χαμήλωσε τη φωτιά. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για 30 λεπτά. Στη συνέχεια, τσίμπησε το ολόκληρο κοτόπουλο με ένα πιρούνι να δεις αν έχει γίνει. Αν ναι, βγάλε το από την κατσαρόλα και άφησέ το να κρυώσει. Άφησε τα κομμάτια κοτόπουλου να συνεχίσουν να σιγοβράζουν στο ζωμό.

5. Πρόσθεσε τα υπόλοιπα λαχανικά και τα μυρωδικά. Ρίξε στην κατσαρόλα τα υπόλοιπα λαχανικά, μαζί με 2 κ.σ. αλάτι και ¼ κ.σ. φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Άφησε τη σούπα να σιγοβράσει για ακόμα 1 ώρα και 15 λεπτά. Στο μεταξύ, καθάρισε το ολόκληρο κοτόπουλο που έχεις βγάλει από την κατσαρόλα, αφαιρώντας την πέτσα και τα κόκαλα, και κόψε το σε μπουκίτσες. Μπορείς να μην το χρησιμοποιήσεις όλο για τη σούπα σου, αλλά να κρατήσεις μια ποσότητα για να φτιάξεις μια ωραία κοτοσαλάτα.

6. Στράγγισε και σέρβιρε. Όταν γίνει η σούπα, πέρασέ τη από λεπτό σουρωτήρι και πέταξε οτιδήποτε στέρεο εκτός από το καρότο. Μην ανησυχείς, ό,τι πετάς δεν έχει πάει χαμένο – τα κομμάτια κοτόπουλου και τα λαχανικά έχουν δώσει όλη τη γεύση και το άρωμά τους στο ζωμό, δηλαδή έχουν εκτελέσει πλήρως το καθήκον τους!

Ένα λεπτό προτού σερβίρεις τη σούπα, βύθισε ένα ματσάκι άνηθου δεμένο με σπάγκο μαγειρικής για να της δώσει επιπλέον άρωμα. Δοκίμασε το ζωμό. Πρόσθεσε λίγο παραπάνω αλάτι και πιπέρι, αν κρίνεις ότι χρειάζεται. Κόψε το καρότο σε φέτες και ρίξε το στη σούπα μαζί με το ψιλοκομμένο κοτόπουλο. Καλή όρεξη!

empty alt

5 tips για να διαλέγεις πάντα το σωστό καρπούζι

Καρπούζι και καλοκαίρι είναι δύο πράγματα απόλυτα συνδεδεμένα! Θα συμφωνήσεις όμως ότι είναι δύσκολο να διαλέξεις το σωστό.
empty alt

5 πράγματα που μπορείς να κάνεις με τα υπολείμματα του καφέ

Δεν ξέρω για σένα, αλλά πιστεύω ότι είναι κάτι σαν παγκόσμια σταθερά να μένει πάντα τουλάχιστον ένα φλυτζάνι καφέ στην κανάτα της καφετιέρας, κάθε φορά που φτιάχνω καφέ φίλτρου.
empty alt

Μέλι με σκόρδο, το αχτύπητο δίδυμο στη γεύση!

Γλυκιά και πικάντικη μαζί, η παρακάτω σος θα γίνει το αγαπημένο σου συνοδευτικό σε διάφορα πιάτα. Ταιριάζει εξίσου σε ψητό χοιρινό και ψάρι, φτερούγες κοτόπουλου, σε σάντουιτς αλλά και σε ζεστά ροφήματα τσαγιού.
empty alt

Πώς δεν θα παραβράσεις τις γαρίδες σου (ούτε θα τις αφήσεις ωμές)

Ίσως θεωρείς ότι δεν υπάρχει τίποτα ευκολότερο από το μαγείρεμα της γαρίδας (ιδιαίτερα αν είναι ήδη καθαρισμένη). Μέχρι που θα δοκιμάσεις να τη βράσεις για πρώτη φορά και θα το παρακάνεις με το χρόνο μαγειρέματος, με αποτέλεσμα να σου βγει σκληρή σαν λάστιχο.
empty alt

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

145231 Σε όλους μας έχει συμβεί ενώ ετοιμάζουμε την τέλεια σάλτσα να μας πέσει (λίγο) παραπάνω αλάτι, με αποτέλεσμα να γίνει «λύσσα».
empty alt

7 τρόποι να διατηρείς την κουζίνα σου καθημερινά καθαρή

Αν η καθαριότητα της κουζίνας σου σού φαίνεται συσσίφειο μαρτύριο, δεν συμβαίνει μόνο σε εσένα. Ωστόσο η εξπέρ στην οργάνωση του σπιτιού, Marie Kondo, συγγραφέας του μπεστ σέλερ των New York Times «The Life-Changing Magic of Tidying Up», μοιράζεται μαζί μας επτά συμβουλές που θα μας βοηθήσουν να […]
empty alt

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.
empty alt

Ντομάτα + μοτσαρέλα = ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Υπάρχει κάτι πιο τέλειο από μια σαλάτα caprese το καλοκαίρι; Δροσερή, ελαφριά, με χρώμα και άρωμα που σε ταξιδεύει σε Μεσόγειο.
Back To Top