Η προφανής απάντηση για όλους όσοι λατρεύουν τη μαγειρική είναι «Ναι, φυσικά!». Για όσες γυναίκες το μαγείρεμα είναι απλά μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση, βαρυγκομώντας και με αμφίβολες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μάλλον δεν αποτελεί μέσο ψυχοθεραπείας αλλά έναν καλό […]

Η προφανής απάντηση για όλους όσοι λατρεύουν τη μαγειρική είναι «Ναι, φυσικά!». Για όσες γυναίκες το μαγείρεμα είναι απλά μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση, βαρυγκομώντας και με αμφίβολες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μάλλον δεν αποτελεί μέσο ψυχοθεραπείας αλλά έναν καλό λόγο να τις στείλει ταχύτερα στον ψυχίατρο.

Όταν όμως η μαγειρική είναι κάτι που σε ευχαριστεί, όταν αγαπάς να ετοιμάζεις φαγητό για τους αγαπημένους σου, όταν κατά την προετοιμασία του φαγητού εστιάζεις εκεί όλο το ενδιαφέρον σου (στην γλώσσα της ψυχολογίας λέγεται ενσυναίσθηση) και το μυαλό σου αδειάζει από οτιδήποτε άλλο, ναι, γιατί να μην γίνει πιο οργανωμένα και συντονισμένα η μαγειρική ένας τρόπος ψυχοθεραπείας;

Η Julie Ohana είναι μια θεραπεύτρια που ακολουθεί ακριβώς αυτή τη μέθοδο. Το 2004 είχε γράψει το μάστερ της βασισμένο σε αυτή την ιδέα και έκτοτε έχτισε μια επιχείρηση πάνω στην Culinary Αrts Τherapy (ή CAT όπως την αποκαλεί η ίδια).

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;
Πρόκειται για το μαγείρεμα ως μέσο θεραπευτικής έκφρασης. Η παραδοσιακή μέθοδος της ομιλίας λειτουργεί για πολλούς, παρόλα αυτά η ίδια πιστεύει στον μοντέρνο κόσμο του 2017, που πολλοί αναζητούν κάτι λιγότερο παραδοσιακό και συμβατικό.

Τι είδους πιάτα ετοιμάζει και ποια προσόντα απαιτούνται;
Η ίδια η θεραπεύτρια λέει ότι όταν προετοιμάζει μια συνεδρία για ένα άτομο ή μια ομάδα, έχει στο μυαλό της κάτι ειδικά για αυτούς, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο τι είδους πιάτα θα ετοιμάσουν αλλά ο τρόπος προετοιμασίας, σερβιρίσματος και εντέλει, της απόλαυσης.

Οι συνεδρίες της λαμβάνουν χώρα… στην κουζίνα του γραφείου της, ενώ έχει αρχίσει και online συνεδρίες, πηγαίνει σε γραφεία εταιρειών και στο σπίτι του εκάστοτε θεραπευόμενου, αν ζητηθεί.

Η θεραπεύτρια εξηγεί ότι η Culinary Αrts Τherapy μπορεί να συνδυαστεί και με παραδοσιακές μεθόδους ψυχοθεραπείες ενώ βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους και απώλειας ή θρήνου.

Μια πολύ καλή ιδέα, που θα είχε ενδιαφέρον να τη δούμε να εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

Μέχρι τότε, ας μπούμε στην κουζίνα και ας χαρούμε τη διαδικασία της μαγειρικής απολαμβάνοντας τα ψυχολογικά προνόμά της.

Γιατί δεν πεινάει μόνο το στομάχι, πεινάει και η ψυχή.

empty alt

Goooodmorning Vietnam! Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις asap την βιετναμέζικη κουζίνα

Χαρμάνι επιρροών από το Λάος, την Καμπότζη και την Κίνα μέχρι τη Γαλλία (λόγω της γαλλικής αποικιοκρατίας που έληξε το 1954) και τις ΗΠΑ, η παραδοσιακή κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες στον κόσμο.
empty alt

4 τρόποι για να μη μαυρίσουν τα μήλα σου

Ένας είναι ο τρόπος να κρατήσεις τα μήλα φρέσκα για περισσότερο καιρό: μετά το κόψιμο, να τα καταναλώσεις ολόκληρα! Κι αυτό γιατί αμέσως μετά την έκθεσή τους στον αέρα αρχίζουν να μαυρίζουν (αν και το μαύρισμα χαλάει μόνο την εμφάνισή τους χωρίς να υπονομεύει την ασφαλή κατανάλωσή […]
empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Σοταρισμένα λαχανάκια Βρυξελλών – μια πράσινη λιχουδιά!

Στον ατμό ή ψητά τα λαχανάκια Βρυξελλών, αν και παραμελημένα στην ελληνική κουζίνα, είναι νόστιμα, θρεπτικά και μια γρήγορη και υγιεινή λύση στο πιάτο σου.
empty alt

Cupcake με «κρυμμένο» παγωτό

Έχουμε μάθει να συνοδεύουμε διάφορες γλυκές απολαύσεις με μπάλες παγωτού, όμως αυτή η συνταγή πάει την απόλαυση ένα βήμα παραπέρα «κρύβοντας» το παγωτό μέσα σε έναν αγαπημένο γλυκό πειρασμό – το cupcake.
empty alt

Σούπα με φακές και λαχανικά κι ένα twist παρμεζάνας

Αυτή η σούπα φακής-λαχανικών είναι γεμάτη με λάχανο και ντομάτα για ένα χορταστικό, γευστικό κυρίως πιάτο. Αν υπάρχει διαθέσιμο στο ψυγείο σας, η παρμεζάνα προσθέτει θρεπτικότητα και δίνει στον ζωμό πιο πλούσια υφή.
empty alt

Γόνδολες κολοκυθιού με γαρίδες

Όταν έχεις λαχτάρα για ζυμαρικά, αλλά θες να γλιτώσεις μερικές θερμίδες, να αποφύγεις μερικούς υδατάνθρακες και να έχεις μια πιο υγιεινή απόλαυση αυτές οι γόνδολες κολοκυθιών είναι μια εξαιρετική επιλογή.
empty alt

Στήθος γαλοπούλας με δεντρολίβανο

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.
Back To Top