Η προφανής απάντηση για όλους όσοι λατρεύουν τη μαγειρική είναι «Ναι, φυσικά!». Για όσες γυναίκες το μαγείρεμα είναι απλά μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση, βαρυγκομώντας και με αμφίβολες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μάλλον δεν αποτελεί μέσο ψυχοθεραπείας αλλά έναν καλό […]

Η προφανής απάντηση για όλους όσοι λατρεύουν τη μαγειρική είναι «Ναι, φυσικά!». Για όσες γυναίκες το μαγείρεμα είναι απλά μια υποχρέωση που πρέπει να διεκπεραιώνουν σε καθημερινή βάση, βαρυγκομώντας και με αμφίβολες αντιδράσεις από τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας, μάλλον δεν αποτελεί μέσο ψυχοθεραπείας αλλά έναν καλό λόγο να τις στείλει ταχύτερα στον ψυχίατρο.

Όταν όμως η μαγειρική είναι κάτι που σε ευχαριστεί, όταν αγαπάς να ετοιμάζεις φαγητό για τους αγαπημένους σου, όταν κατά την προετοιμασία του φαγητού εστιάζεις εκεί όλο το ενδιαφέρον σου (στην γλώσσα της ψυχολογίας λέγεται ενσυναίσθηση) και το μυαλό σου αδειάζει από οτιδήποτε άλλο, ναι, γιατί να μην γίνει πιο οργανωμένα και συντονισμένα η μαγειρική ένας τρόπος ψυχοθεραπείας;

Η Julie Ohana είναι μια θεραπεύτρια που ακολουθεί ακριβώς αυτή τη μέθοδο. Το 2004 είχε γράψει το μάστερ της βασισμένο σε αυτή την ιδέα και έκτοτε έχτισε μια επιχείρηση πάνω στην Culinary Αrts Τherapy (ή CAT όπως την αποκαλεί η ίδια).

Περί τίνος πρόκειται ακριβώς;
Πρόκειται για το μαγείρεμα ως μέσο θεραπευτικής έκφρασης. Η παραδοσιακή μέθοδος της ομιλίας λειτουργεί για πολλούς, παρόλα αυτά η ίδια πιστεύει στον μοντέρνο κόσμο του 2017, που πολλοί αναζητούν κάτι λιγότερο παραδοσιακό και συμβατικό.

Τι είδους πιάτα ετοιμάζει και ποια προσόντα απαιτούνται;
Η ίδια η θεραπεύτρια λέει ότι όταν προετοιμάζει μια συνεδρία για ένα άτομο ή μια ομάδα, έχει στο μυαλό της κάτι ειδικά για αυτούς, τις ανάγκες και τις προτιμήσεις τους. Δεν παίζει όμως τόσο ρόλο τι είδους πιάτα θα ετοιμάσουν αλλά ο τρόπος προετοιμασίας, σερβιρίσματος και εντέλει, της απόλαυσης.

Οι συνεδρίες της λαμβάνουν χώρα… στην κουζίνα του γραφείου της, ενώ έχει αρχίσει και online συνεδρίες, πηγαίνει σε γραφεία εταιρειών και στο σπίτι του εκάστοτε θεραπευόμενου, αν ζητηθεί.

Η θεραπεύτρια εξηγεί ότι η Culinary Αrts Τherapy μπορεί να συνδυαστεί και με παραδοσιακές μεθόδους ψυχοθεραπείες ενώ βοηθάει πολύ σε περιπτώσεις κατάθλιψης, άγχους και απώλειας ή θρήνου.

Μια πολύ καλή ιδέα, που θα είχε ενδιαφέρον να τη δούμε να εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

Μέχρι τότε, ας μπούμε στην κουζίνα και ας χαρούμε τη διαδικασία της μαγειρικής απολαμβάνοντας τα ψυχολογικά προνόμά της.

Γιατί δεν πεινάει μόνο το στομάχι, πεινάει και η ψυχή.

empty alt

Η ομορφότερη τάση στη γαστρονομία σήμερα κρύβει κινδύνους

Πλέον τα χρώματα και τα αρώματα των λουλουδιών δεν έχουν θέση μόνο στα βάζα του σπιτιού και στις γλάστρες της βεράντας μας, αλλά και στη μαγειρική μας.
empty alt

Το φαγητό σου βγήκε πολύ γλυκό; Να πώς θα σώσεις την κατάσταση

Πώς μπορεί ένα φαγητό να σου βγει υπερβολικά γλυκό; Όταν η συνταγή ζητάει μέλι ή ζάχαρη (π.
empty alt

Πώς θα κρυώσεις ένα μπουκάλι μπίρας σε χρόνο ρεκόρ

Η ζέστη καλά κρατεί αλλά ανεξάρτητα από τις καιρικές συνθήκες είναι γεγονός ότι ακόμα και στην καρδιά του χειμώνα η μπίρα δεν πίνεται ευχάριστα χλιαρή.
empty alt

Ο λόγος που πρέπει να λαχταράς μια μπριζόλα κόκκινη στο εσωτερικό της

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις ρύζι από οποιοδήποτε λαχανικό

Ίσως στο πρόγραμμα διατροφής που ακολουθείς να προτείνεται σε κάποια συνταγή να αντικαταστήσεις το λευκό ρύζι με ρύζι από λαχανικά.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
empty alt

Πώς να φτιάξεις σπιτικό χαλβά

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]
empty alt

Λεμόνι, βότκα, βασιλικός – ο απόλυτος συνδυασμός του καλοκαιριού

Επειδή ο δυόσμος έχει φορεθεί πολύ με τις διάφορες εκδοχές του μοχίτο, η νέα τάση στα κοκτέιλ είναι ακόμα πιο μεσογειακή και ακόμα πιο δροσερή, με τη συνδρομή του υπέροχου βασιλικού.
Back To Top