Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου

Πολλοί κι όχι άδικα θεωρούν το σέλερι, ή αλλιώς αμερικάνικο σέλινο, super food – μάθε γιατί!

 

Διατροφικά συστατικά

Επειδή το μεγαλύτερο μέρος των φυτικών ινών του έχει αφαιρεθεί, ο χυμός σέλερι προσφέρει περισσότερα θρεπτικά συστατικά ανά μερίδα από τους μίσχους του.

1 φλιτζάνι (240 ml) χυμού σέλερι παρέχει :

Θερμίδες: 42.5

Πρωτεΐνη: 2 γραμμάρια

Υδατάνθρακες: 9,5 γραμμάρια

Ζάχαρη: 5 γραμμάρια

Ασβέστιο: 8% της ημερήσιας αξίας (ΣΗΠ)

Μαγνήσιο: 7% (ΣΗΠ)

Φώσφορος: 5% (ΣΗΠ)

Κάλιο: 14% (ΣΗΠ)

Νάτριο: 9% (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Α: 7% (ΣΗΠ)

Βιταμίνη C: 16% (ΣΗΠ)

Βιταμίνη Κ: 74% (ΣΗΠ)

Είναι επίσης πλούσιο σε πολλά άλλα θρεπτικά συστατικά, όπως ψευδάργυρος, χαλκός, φολικό οξύ, βιοτίνη, άλλες βιταμίνες Β και πολλά αντιοξειδωτικά.

 

Οφέλη για την υγεία

Ο χυμός σέλερι μπορεί να προσφέρει πολλά οφέλη όταν καταναλώνεται ως μέρος μιας υγιεινής διατροφής.

Πολύ ενυδατικό

Ο χυμός σέλερι αποτελείται κυρίως από νερό και μπορεί να σας βοηθήσει να έχεις την απαραίτητη ενυδάτωση.

Η σωστή ενυδάτωση βοηθά στη διαχείριση της αρτηριακής πίεσης, της θερμοκρασίας του σώματος, της λειτουργίας του εγκεφάλου, της παροχής θρεπτικών ουσιών, της έκκρισης αποβλήτων και της υγείας των νεφρών.

cleery

Χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη

Ο χυμός σέλερι είναι μια πολύ πιο υγιεινή επιλογή από τα ζαχαρούχα ποτά.

Ένα φλιτζάνι (240 ml) παρέχει μόνο 5 γραμμάρια ζάχαρης.

 

Αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες

Ο χυμός σέλερι είναι πλούσιος σε διάφορες φυτικές ενώσεις που ονομάζονται φυτοθρεπτικά συστατικά, τα οποία μπορεί να μειώσουν μια φλεγμονή .

Αυτές οι ενώσεις δρουν ως αντιοξειδωτικά, τα οποία βοηθούν στη μείωση του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες εμφανίζεται όταν ασταθή μόρια που ονομάζονται ελεύθερες ρίζες συσσωρεύονται στο σώμα.

 

Πώς να φτιάξεις χυμό σέλερι

Εάν θέλεις να προσθέσεις χυμό σέλερι στη διατροφή σου, είναι εύκολο να το φτιάξεις στο σπίτι.

Η χρήση αποχυμωτή είναι ο ευκολότερος τρόπος παρασκευής χυμού σέλινου. Απλώς πλύνε 3-4 μίσχους σέλινου και κάνε τους χυμό μέσω του αποχυμωτή.

Εάν δεν έχεις αποχυμωτή, κόψτε 3-4 πλυμένους μίσχους σέλινου και ανακατέψτε τους μέχρι να μαλακώσουν. Τοποθετήστε ένα σουρωτήρι ή ένα πανί πλέγματος πάνω από μια κανάτα με μεγάλο άνοιγμα, ρίξτε το υγρό στο φίλτρο και πιέστε προς τα κάτω για να εξαγάγετε όλο το χυμό.

Για λίγο έξτρα γεύση, δοκίμασε να προσθέσεις πράσινο μήλο, φρέσκο τζίντζερ ή χυμό λεμονιού.

Είναι καλύτερο να πίνεις αυτόν τον χυμό μαζί με ένα γεύμα γεμάτο φυτικές ίνες, υγιή λίπη και πρωτεΐνες για να διατηρήσεις το σώμα σου χορτάτο και με αίσθημα κορεσμού που διαρκεί.

 

 

empty alt

Οδηγός: τα είδη της σοκολάτας και σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούμε το καθένα

Όσο κι αν αγαπάμε τους κουραμπιέδες και τα μελομακάρονα, γιορτινό τραπέζι δεν νοείται χωρίς τουλάχιστον ένα σοκολατένιο επιδόρπιο.
empty alt

Το κόλπο για να καρυκεύεις πάντα ομοιόμορφα το φαγητό σου

Όσο κι αν προσπαθείς να καρυκεύσεις ομοιόμορφα ένα φαγητό, πάντα καταλήγουν κάποια κομμάτια π.χ. πιο αλατισμένα και άλλα άγευστα; Ακολούθησε το κόλπο που προτείνει η συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Dorie Greenspan, με πιο πρόσφατη έκδοσή της το «Everyday Dorie: The Way I Cook».
empty alt

Τι να κάνεις αν σβολιάσει η σοκολάτα σου ενώ τη λιώνεις

Καθώς λιώνει η σοκολάτα, τα συστατικά της (συνήθως κακάο, ζάχαρη και βούτυρο κακάο) απλώνονται ομοιόμορφα, δημιουργώντας μια ρευστή μάζα.
empty alt

Φτιάξε τέλεια ποσέ αυγά βήμα βήμα

Αν σου αρέσει το αυγό, θα λατρέψεις τα ποσέ. Αρκεί να σου πετύχουν: να καταφέρεις να συνδυάσεις το λευκό ασπράδι με ένα ρευστό, κρεμώδη κρόκο.
empty alt

7 διαφορετικές συνταγές με αρνί

Αν δεν σκοπεύεις φέτος να σουβλίσεις αρνί αλλά θέλεις να το εντάξεις με κάποιον τρόπο στο μενού των ημερών, ακολουθώντας την παράδοση, σου προτείνουμε επτά διαφορετικούς τρόπους να το απολαύσεις στο τραπέζι της Κυριακής του Πάσχα ή να αξιοποιήσεις τα περισσεύματα, την επόμενη μέρα.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Μανιτάρια στο γκριλ ή μπάρμπεκιου

Τα μανιτάρια μπορούν να γίνουν μια εξαιρετική πρώτη ύλη στο μπάρμπεκιου ως το τέλειο πιάτο για χορτοφάγους, αλλά θα γίνουν υπέροχη απολαυστική gourmet λιχουδιά όταν μαριναριστούν σε βινεγκρέτ σόγιας, και θα τραβήξουν την προσοχή και των κρεατοφάγων.
empty alt

Μεξικάνικη ζεστή σοκολάτα

Όταν είναι έξω κάνει κρύο, τίποτα δεν σε ζεσταίνει γρηγορότερα από μια κούπα ζεστής σοκολάτας. Εδώ θα λατρέψεις την προσθήκη κανέλας και καγιέν σε αυτή τη μεξικάνικη έκδοση, που προορίζεται για τους λάτρεις των αρωματικών μπαχαρικών – και σε όσους τολμούν να ζουν την πικάντικη πλευρά της […]

Back To Top