Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.

Διαβάζοντας τη φράση «μοναστηριακή γαστρονομία» το μυαλό σου μπορεί να πηγαίνει στη στέρηση και τη λιτότητα, ωστόσο στην πραγματικότητα η απάρνηση των εγκοσμίων απολαύσεων που απαιτεί η μοναστική ζωή δεν περνά απαραίτητα και σε επίπεδο διατροφής.

«Ακόμα και ένα πιάτο νερόβραστων οσπρίων μπορεί να μεταμορφωθεί σε γκουρμέ κατάσταση με μια-δυο απλές κινήσεις. Είδα μοναχό στο Λασίθι να τσιγαρίζει ελιές σε ανάλαδο τηγάνι, να προσθέτει ταχίνι και κόκκινο καυτερό πιπέρι και μέσα να ρίχνει τα ρεβίθια του. Νοστιμότατο πιάτο, απολύτως νηστίσιμο!», σχολιάζει η Μαίρη Σπυριδογιαννάκη στο βιβλίο της «Το τραπέζι του Θεού. Μοναστηριακή γαστρονομία από Κρήτη και νησιά Αιγαίου» (εκδ. Allegro).

Άλλωστε τα μοναστήρια, καθώς συχνά έχουν τα δικά τους περιβόλια και ζώα, απολαμβάνουν την πρόσβαση σε απλά και ανεπιτήδευτα αλλά εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Από το παραπάνω βιβλίο προέρχονται και οι συνταγές που ακολουθούν, ιδανικές για το νηστίσιμο τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας και ταυτόχρονα απολαυστικές, με μία προϋπόθεση: να τις φτιάξεις κι εσύ, όπως και οι μοναχοί, επενδύοντας σε άριστες πρώτες ύλες.

Φαβοκεφτέδες ή ρεβυθοκεφτέδες

Υλικά:
1-2 κούπες βρασμένο και περασμένο από τον μύλο όσπριο
Κρεμμύδι τριμμένο
Μαϊντανό
Αλάτι, πιπέρι
Κύμινο ή κόλιανδρο
Αλεύρι για το τηγάνισμα

Ζυμώνουμε τα υλικά μας, πλάθουμε με το χέρι μπαλίτσες, αλευρώνουμε και τηγανίζουμε.

Το πιλάφι του Τούρκου καλόγερου

Υλικά:
2 φλιτζάνια ρύζι για πιλάφι
4 φλιτζάνια νερό
1 φλιτζάνι χυμό ντομάτας
1/3 φλιτζανιού σταφίδα μαύρη
Κουκουνάρι
1 κρεμμύδι
1 ξυλάκι κανέλα
Αλάτι, πιπέρι
Στη μύτη του κουταλιού κύμινο

Η παράδοση λέει ότι ένας Τούρκος ερωτεύτηκε μια Ελληνίδα, πέρασε στη Χίο και αλλαξοπίστησε για να παντρευτεί την καλή του. Εκείνη όμως του το έσκασε με κάποιον άλλον. Τότε ο Αχμέτ, ή όπως τον λέγανε, επειδή δεν μπορούσε να γυρίσει πίσω αφού είχε γίνει Χριστιανός, έγινε μοναχός. Και μιας και ήξερε να μαγειρεύει καλά, με τα χρόνια έγινε ο μάγειρας του μοναστηριού. Η συνταγή είναι μια παραλλαγμένη πολίτικη συνταγή για πιλάφι. Τσιγαρίζουμε το κρεμμύδι στο ελαιόλαδο. Ρίχνουμε το κουκουνάρι, τη σταφίδα, το ρύζι, το χυμό ντομάτας και προσθέτουμε το νερό. Αλάτι, πιπέρι, κανέλα και κύμινο. Κλείνουμε την κατσαρόλα και το αφήνουμε να σιγοβράσει μέχρι να είναι έτοιμο.

octopus_salad

Αρωματική χταποδοσαλάτα

Υλικά:
1 χταπόδι μικρό
4 πατάτες βραστές
1 κλωνάρι σέλινο
2-3 δαφνόφυλλα
1 κρεμμύδι ολόκληρο
1 μεγάλο καρότο
½ ποτηράκι κρασί λευκό
½ ποτηράκι ξίδι μπαλσάμικο
1 κουταλάκι μουστάρδα

Βράζουμε το χταπόδι σε νερό που περιλαμβάνει όλα τα λαχανικά με το κρασί και το μπαλσάμικο, αλατίζοντας ελαφρά. Στο μεταξύ παίρνουμε μια πιατέλα και κόβουμε τις πατάτες σε κυβάκια ραντίζοντάς τα πολύ ελαφρά με λίγες σταγόνες μπαλσάμικο. Όταν βράσει το χταπόδι το κρυώνουμε λίγο και το ψιλοκόβουμε. Το ρίχνουμε στις πατάτες προσθέτοντας ελαιόλαδο, ένα κουταλάκι μουστάρδα και λίγο ωμό ψιλοκομμένο σέλινο ανακατεύοντας πάρα πολύ καλά. Αν δεν νηστεύουμε, προσθέτουμε λίγη μαγιονέζα.

Καλαμάρια με αγριόχορτα

Υλικά:
1 κιλό διάφορα χόρτα όπως αγριοραδίκια ή σέσκουλα, σταχάκια, μάραθο, καυκαλήθρες, μυρώνια, λίγο σπανάκι, φρέσκα κρεμμυδάκια
1 κιλό καλαμαράκια μικρά ή μεγαλύτερα ψιλοκομμένα
1 κουτί χυμό ντομάτας
5-6 ντοματίνια
1-2 σκελίδες σκόρδο
1 σφηνάκι ούζο
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Καθαρίζουμε, κόβουμε και ζεματίζουμε τα χόρτα. Παίρνουμε την κατσαρόλα μας με το λάδι και τσιγαρίζουμε το τριμμένο σκόρδο και το φρέσκο κρεμμύδι. Ρίχνουμε τα καλαμαράκια και σβήνουμε με το ούζο. Προσθέτουμε τον χυμό ντομάτας και τα ντοματίνια για να πάρουν μια βράση. Τέλος ρίχνουμε και τα αγριόχορτα και μαγειρεύουμε για 15 λεπτά ακόμα.
Το φαγητό αυτό τρώγεται σε δύο εκδοχές:
Α. Νηστίσιμη, έτσι όπως είναι ή με λίγες ελιές
Β. Την αρτύσιμη, που είναι η εξής: Βάζουμε το ψημένο φαγητό από κατσαρόλα σε ένα πυρεξάκι, προσθέτουμε φλοίδες παρμεζάνας ή κεφαλογραβιέρας και αφήνουμε για δέκα λεπτά στο γκριλ.

Dried Figs
Νηστίσιμη κρέμα πιάτου με ξερά σύκα

Υλικά:
1 κιλό ξερά σύκα
1 φλιτζανάκι του καφέ κορν φλάουρ ή νισεστέ
Καρυδόψιχα
Σησάμι καβουρντισμένο
1 φλιτζανάκι του καφέ σταφίδες
2 κουταλιές της σούπας μέλι
Κανέλα
Κονιάκ ή ένα σφηνάκι ρακή

Μουσκεύουμε τα σύκα με 4 ποτήρια ζεστό νερό, 1-2 ξυλάκια κανέλας, το σφηνάκι κονιάκ (ή ρακής). Τα σκεπάζουμε και τα αφήνουμε να μουλιάσουν όλη τη νύχτα. Την άλλη μέρα σουρώνουμε τα σύκα και από το ζωμό αφαιρούμε ένα ποτήρι και τον υπόλοιπο τον βάζουμε να βράσει διαλύοντας μέσα τα δύο κουταλάκια μέλι. Στο ζωμό που κρατήσαμε διαλύουμε το κορν φλάουρ ή το νισεστέ και το ρίχνουμε στο υπόλοιπο μείγμα. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα έως ότου πήξει. Στη συνέχεια λιώνουμε στο μπλέντερ περίπου 10 από τα σύκα μας και τα ρίχνουμε μέσα στην κρέμα, ανακατεύουμε και μοιράζουμε το μείγμα σε μπολάκια ή πιατάκια του γλυκού. Πασπαλίζουμε με τις σταφίδες, την καρυδόψιχα και την κανέλα και τα βάζουμε στο ψυγείο.

Γενικό tip: Αν νηστεύεις και από το ελαιόλαδο, μπορείς να το αντικαταστήσεις με λίγο ταχίνι.

empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

Ποια είναι η ιστορία του φιλοδωρήματος;

Το πουρμπουάρ μετά το τέλος ενός γεύματος, είναι μια συνήθεια που πολλοί σε όλο την ακολουθούν πιστά για να δείξουν με αυτό τον τρόπο την εκτίμησή τους για την εξυπηρέτηση που έλαβαν.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

Θεϊκή λιχουδιά: φράουλες στο φούρνο

Ποιος διαφωνεί ότι οι φράουλες είναι το απόλυτο ανοιξιάτικο φρούτο; Το ήξερες όμως ότι δεν υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να το απολαύσεις (δηλαδή φρέσκιες και κομμένες σε φρουτοσαλάτα); Η εναλλακτική λύση, μάλιστα, περιλαμβάνει ψήσιμο στο φούρνο και το αποτέλεσμα είναι πεντανόστιμο, γιατί έτσι τα...
empty alt

ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ ΜΑΣ! ΓΕΥΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΜΕ HIGH TECH ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ & ΝΕΑ SMART ΤΜΗΜΑΤΑ

Η AB κάνει το μέλλον των αγορών σαφέστατο! Με νέες κατευθυντήριες γραμμές σχεδιασμού για τα iconic νέα καταστήματα της αλυσίδας που διαγράφουν ένα αισθητικά σημαντικό μέρος του αστικού τοπίου.
empty alt

«Οι σεφ δεν μπορούν να κάνουν θαύματα αν δεν έχουν καλή πρώτη ύλη»

Όπως μαθαίνουμε στο περιοδικό Αθηνόραμα με τις λέξεις του Δημήτρη Αντωνόπουλου, σε μια περίοδο αναζητήσεων εθνικής γαστρονομικής αυτογνωσίας, που αποκτούν ιδιαίτερη σημασία στην επέτειο 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, οι Χρυσοί Σκούφοι προσκάλεσαν τον Έκτορα Μποτρίνι, chef-patron του...
empty alt

Mac & Cheese Pizza Bites

Ένας συνδυασμός απόλαυσης φτιαγμένος στον παράδεισο
empty alt

Καρπούζι Agua Fresca – ό,τι πιο καλοκαιρινό και δροσερό

Όλοι ξέρουμε ότι τίποτα δεν μας ξεδιψάει όσο το παγωμένο καρπούζι – απόλαυσε εδώ μια υπέροχη υγρή εκδοχή του

Back To Top