Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα; Αν έχεις πολλές τέτοιες […]

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα;

Αν έχεις πολλές τέτοιες αποτυχίες στο ενεργητικό σου, ίσως έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, απλά, δεν το έχεις με τη ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα γλυκά σου δεν βγαίνουν όπως θα ήθελες, για τους οποίους δεν ευθύνεται κάποιο λάθος στους χειρισμούς σου. Ακολουθούν τρεις από τους πιο κοινούς:

1. Το ταψί σου δεν είναι καλό. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει πολύ σκούρα τοιχώματα. Τα σκούρα τοιχώματα απορροφούν τη θερμότητα και δεν την αφήνουν να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο περιεχόμενο ενός σκεύους, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην ψήνεται καλά. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μειώσεις ελαφρώς τη θερμοκρασία του φούρνου σε σχέση με τη συνταγή (κατά περίπου 5 βαθμούς) και να τσεκάρεις νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο αν το γλυκό σου έχει γίνει. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα πυρέξ, που εύκολα μπορεί να κάνουν ένα γλυκό να «αρπάξει».

2. Ο φούρνος σου δεν είναι καλός. Στο εσωτερικό του μπορεί να μην κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανομοιομορφίες και στο ψήσιμο. Πώς θα το καταλάβεις; Αν, βάζοντας ένα ταψί με cookies στο φούρνο, από τη μία πλευρά τα μπισκότα αρχίσουν να καίγονται, ενώ από την άλλη παραμένουν ωμά. Επιπλέον, μπορεί εσύ να νομίζεις ότι έχεις προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αλλά εσωτερικά η θερμοκρασία του να παραμένει πολύ χαμηλότερη. Για να ελέγξεις αν έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία, επένδυσε σε ένα θερμόμετρο φούρνου. Τέλος, αντιστάσου στον πειρασμό να ανοίγεις το φούρνο στη διάρκεια του ψησίματος, γιατί έτσι προκαλείς μεγάλες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία.

3. Μπορεί η μαγειρική σόδα ή το μπέικιν πάουντερ να έχουν λήξει. Αν δεν φτιάχνεις συχνά γλυκά, αυτό το σενάριο παίζει δυνατά. Τα συγκεκριμένα συστατικά όταν παραμένουν επί μακρόν στο ντουλάπι της κουζίνας αρχίζουν να χάνουν τη δραστικότητά τους, γι’ αυτό φρόντισε να τα αντικαθιστάς συχνά.

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

Όταν το διατηρείς στο ψυγείο και το βγάζεις για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή σε ένα σάντουιτς, είναι παγωμένο και σκληρό σαν πέτρα και χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
empty alt

Βασικά μυστικά εξοικείωσης με την κουζίνα

Δεν χρειάζεται να παρακολουθήσετε μαθήματα μαγειρικής για να νιώσετε άνετα στην κουζίνα σας, ωστόσο διάφορα sites παραδίδουν on line μαθήματα, ενώ στο youtube θα βρείτε πολλούς σεφ που κάνουν βήμα βήμα σε ζωντανό χρόνο όλα τα στάδια μιας συνταγής για να τα κάνετε μαζί τους.
empty alt

Ντομάτες γεμιστές με μοτσαρέλα και βασιλικό

Είτε ψάχνετε για νέους τρόπους για να χρησιμοποιήσετε την αφθονία των εποχικών ντοματών είτε απλά θέλετε ένα γρήγορο πιάτο, αυτές οι γεμιστές ντομάτες γεμάτες με μοτσαρέλα, παρμεζάνα και φρέσκα βότανα είναι απλές και νόστιμες.
empty alt

Μια γευστική κι υγιεινή οπτασία στο πιάτο σου

Τα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας: πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδανικά για μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα λαχανικά αποδεικνύουν καθημερινά πως εκτός από υγιεινά, μπορούν να κάνουν τα πιάτα μας ευφάνταστα και πεντανόστιμα! Ακόμη κι όταν θέλεις...
empty alt

Απολαυστικό flatbread με σπανάκι, τυριά και ρεβίθι

Μια ανατροπή στο ψωμί και την πίτσα που θα σας ενθουσιάσει
empty alt

Γεμιστά κοχύλια αλά… σπανακόπιτα

Όταν λατρεύεις τη σπανακόπιτα… θες να την βάζεις παντού!
empty alt

Φακές Dal με άρωμα Ινδίας

Ανεβάστε τη θερμοκρασία και αναδείξτε αυτό το ωφέλιμο όσπριο
Back To Top