Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα; Αν έχεις πολλές τέτοιες […]

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα;

Αν έχεις πολλές τέτοιες αποτυχίες στο ενεργητικό σου, ίσως έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, απλά, δεν το έχεις με τη ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα γλυκά σου δεν βγαίνουν όπως θα ήθελες, για τους οποίους δεν ευθύνεται κάποιο λάθος στους χειρισμούς σου. Ακολουθούν τρεις από τους πιο κοινούς:

1. Το ταψί σου δεν είναι καλό. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει πολύ σκούρα τοιχώματα. Τα σκούρα τοιχώματα απορροφούν τη θερμότητα και δεν την αφήνουν να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο περιεχόμενο ενός σκεύους, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην ψήνεται καλά. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μειώσεις ελαφρώς τη θερμοκρασία του φούρνου σε σχέση με τη συνταγή (κατά περίπου 5 βαθμούς) και να τσεκάρεις νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο αν το γλυκό σου έχει γίνει. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα πυρέξ, που εύκολα μπορεί να κάνουν ένα γλυκό να «αρπάξει».

2. Ο φούρνος σου δεν είναι καλός. Στο εσωτερικό του μπορεί να μην κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανομοιομορφίες και στο ψήσιμο. Πώς θα το καταλάβεις; Αν, βάζοντας ένα ταψί με cookies στο φούρνο, από τη μία πλευρά τα μπισκότα αρχίσουν να καίγονται, ενώ από την άλλη παραμένουν ωμά. Επιπλέον, μπορεί εσύ να νομίζεις ότι έχεις προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αλλά εσωτερικά η θερμοκρασία του να παραμένει πολύ χαμηλότερη. Για να ελέγξεις αν έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία, επένδυσε σε ένα θερμόμετρο φούρνου. Τέλος, αντιστάσου στον πειρασμό να ανοίγεις το φούρνο στη διάρκεια του ψησίματος, γιατί έτσι προκαλείς μεγάλες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία.

3. Μπορεί η μαγειρική σόδα ή το μπέικιν πάουντερ να έχουν λήξει. Αν δεν φτιάχνεις συχνά γλυκά, αυτό το σενάριο παίζει δυνατά. Τα συγκεκριμένα συστατικά όταν παραμένουν επί μακρόν στο ντουλάπι της κουζίνας αρχίζουν να χάνουν τη δραστικότητά τους, γι’ αυτό φρόντισε να τα αντικαθιστάς συχνά.

empty alt

Το κόλπο που θα απογειώσει τις πιο απλές συνταγές σου

Τι μπορεί να δώσει με μία κίνηση μοναδική γεύση τόσο σε ένα σάντουιτς όσο και σε μια σαλάτα ή ένα πιάτο με μακαρόνια; Το αλάτι με άρωμα σκόρδου, που μπορείς να βρεις ως έτοιμο μείγμα, σε μπαχαράδικα και καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής, ή να φτιάξεις στο σπίτι.
empty alt

Το μυστικό για να μη μαραθεί η σαλάτα που περισσεύει

Μην το πάρεις προσωπικά, αλλά καλύτερα να μη σερβίρεις στους επισκέπτες σου τη σαλάτα που περίσσεψε από χτες.
empty alt

Το μυστικό για να διατηρήσεις φρέσκα τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά

Αν τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου (όπως το μαρούλι, το σπανάκι, η ρόκα, το κέιλ) μαραίνονται μέσα σε μόλις μία με δύο μέρες, μπορείς να παρατείνεις τη διάρκεια ζωής τους ακολουθώντας τα παρακάτω βήματα: 1.
empty alt

Κολοκύθι: η λέξη κλειδί για να φτιάξεις την πιο καλοκαιρινή εκδοχή της mini pizza

  Όταν ακούς τη λέξη πίτσα αρχίζουν αυτόματα να εκκρίνονται (και να εκρήγνυνται) ορμόνες απόλαυσης και ευχαρίστησης, ταυτόχρονα όμως όταν είναι καλοκαίρι παράλληλα με την ευχαρίστηση συχνά πάει χέρι χέρι και η ενοχή και οι τύψεις για τη διατροφή και τη δίαιτα.
empty alt

Oh la la σπιτικά κρουασάν

Για να είμαστε δίκαιοι, δεν υπάρχει πραγματικά ένα «γρήγορο» κρουασάν. Η διαδικασία απαιτεί πολύ χρόνο και ακόμη περισσότερο βούτυρο (επίσης αρκετό χώρο), αλλά αυτή η συνταγή είναι τόσο γρήγορη όσο υπόσχεται.
empty alt

Strawberry Prosecco Slushie

Strawberry Prosecco Slushie συνταγή, για ένα εύκολο κοκτέιλ prosecco φτιαγμένο σε μπλέντερ με ιταλικά prosecco, παγωμένες φράουλες, χυμό πορτοκάλι και μέλι.
empty alt

Απογειώνουμε την απόλαυση με ένα Aviation Cocktail

Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια από τον Hugo Ensslin, επικεφαλής μπάρμαν στο πλέον ξεπερασμένο Hotel Wallick στη Νέα Υόρκη, το Aviation είχε ξεπέσει μέσα και έξω από το στυλ με τα χρόνια.
empty alt

Γίναμε σάντουιτς

Μπορείς να το πάρεις μαζί σου στο γραφείο. Είναι ο τέλεια γευστικός συνοδός για εκδρομή ή πικνίκ.
Back To Top