Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα; Αν έχεις πολλές τέτοιες […]

Γιατί μια συνταγή για κέικ ή άλλο γλυκό που θέλει ψήσιμο στο φούρνο φαίνεται τόσο εύκολη στο χαρτί, αλλά στην πράξη δεν σου πετυχαίνει ποτέ; Για παράδειγμα, γιατί το κέικ σου δεν φουσκώνει ή τα μπισκότα σου καίγονται απέξω ενώ από μέσα παραμένουν άψητα;

Αν έχεις πολλές τέτοιες αποτυχίες στο ενεργητικό σου, ίσως έχεις καταλήξει στο συμπέρασμα ότι, απλά, δεν το έχεις με τη ζαχαροπλαστική. Υπάρχουν όμως πολλοί ακόμα πιθανοί λόγοι για τους οποίους τα γλυκά σου δεν βγαίνουν όπως θα ήθελες, για τους οποίους δεν ευθύνεται κάποιο λάθος στους χειρισμούς σου. Ακολουθούν τρεις από τους πιο κοινούς:

1. Το ταψί σου δεν είναι καλό. Μπορεί, για παράδειγμα, να έχει πολύ σκούρα τοιχώματα. Τα σκούρα τοιχώματα απορροφούν τη θερμότητα και δεν την αφήνουν να κατανεμηθεί ομοιόμορφα στο περιεχόμενο ενός σκεύους, με αποτέλεσμα η ζύμη να μην ψήνεται καλά. Αυτό που μπορείς να κάνεις σε μια τέτοια περίπτωση είναι να μειώσεις ελαφρώς τη θερμοκρασία του φούρνου σε σχέση με τη συνταγή (κατά περίπου 5 βαθμούς) και να τσεκάρεις νωρίτερα από τον αναγραφόμενο χρόνο αν το γλυκό σου έχει γίνει. Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν και για τα πυρέξ, που εύκολα μπορεί να κάνουν ένα γλυκό να «αρπάξει».

2. Ο φούρνος σου δεν είναι καλός. Στο εσωτερικό του μπορεί να μην κατανέμεται ομοιόμορφα η θερμοκρασία, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται ανομοιομορφίες και στο ψήσιμο. Πώς θα το καταλάβεις; Αν, βάζοντας ένα ταψί με cookies στο φούρνο, από τη μία πλευρά τα μπισκότα αρχίσουν να καίγονται, ενώ από την άλλη παραμένουν ωμά. Επιπλέον, μπορεί εσύ να νομίζεις ότι έχεις προθερμάνει το φούρνο στους 180 βαθμούς Κελσίου, αλλά εσωτερικά η θερμοκρασία του να παραμένει πολύ χαμηλότερη. Για να ελέγξεις αν έχει πιάσει τη σωστή θερμοκρασία, επένδυσε σε ένα θερμόμετρο φούρνου. Τέλος, αντιστάσου στον πειρασμό να ανοίγεις το φούρνο στη διάρκεια του ψησίματος, γιατί έτσι προκαλείς μεγάλες μεταπτώσεις στη θερμοκρασία.

3. Μπορεί η μαγειρική σόδα ή το μπέικιν πάουντερ να έχουν λήξει. Αν δεν φτιάχνεις συχνά γλυκά, αυτό το σενάριο παίζει δυνατά. Τα συγκεκριμένα συστατικά όταν παραμένουν επί μακρόν στο ντουλάπι της κουζίνας αρχίζουν να χάνουν τη δραστικότητά τους, γι’ αυτό φρόντισε να τα αντικαθιστάς συχνά.

empty alt

Το τέλειο ποτήρι για τους λάτρεις του κρασιού!

Οι λάτρεις του κρασιού έχουν έναν επιπλέον λόγο να χαίρονται καθώς κάποιος εφέυρε, επιτέλους, ένα ποτήρι κρασιού με το οποίο μπορούν να αναπνέουν ενώ πίνουν! Αν και αρκετοί θα ξαφνιαστούν και θα σκεφτούν πώς κάτι τέτοιο είναι τελείως ανούσιο, εντούτοις έχει αξία για όσους γνωρίζουν τα περί […]
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

5 συνταγές για φαγητά και σνακ που μπορείς να ετοιμάσεις από πριν για τις διακοπές

Ακολούθησε αυτά τα tips ώστε να μην περάσεις ώρες πάνω από κατσαρόλες τις λιγοστές και πολύτιμες ημέρες των διακοπών σου.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Πίτσα + tortilla = pizzadilla

  Μια εύκολη και διαφορετική πίτσα που θα σε εντυπωσιάσει! Το να φτιάξεις διάφορες εκδοχές πίτσας όταν δεν έχεις πολύ χρόνο στη διάθεσή σου ή βαριέσαι να ετοιμάσεις το ζυμάρι είναι το μόνο εύκολο.
empty alt

Frozen Negroni – η παγωμένη δόση απόλαυσης που χρειάζεσαι…

Όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές τα Negroni έχουν την τιμητική τους κι είναι εδώ για να σου δώσουν ένα σφηνάκι δύναμης για να βγάλεις την υπόλοιπη εβδομάδα.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα δικά σου bagels

Ψάχνεις ένα έργο για να γεμίσεις το σαββατοκύριακο αλλά και μια γευστικη εσάνς από πρωινό στη Νέα Υόρκη; Τα bagels είναι δύο σε ένα! Δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να ξυπνάς με φρέσκα bagels και όταν είναι σπιτικά και χειροποίητα, ακόμα καλύτερα.
empty alt

Λευκά λαζάνια με κοτόπουλο, σπανάκι και μανιτάρια

Λίγα πράγματα είναι πιο ευχάριστα από ένα τετράγωνο κομμάτι με λιωμένο τυρί και λαζάνια. Αυτή η κρεμώδης λευκή συνταγή με λαζάνια, φτιαγμένη εξαιρετικά με μια έξτρα τυρώδη σάλτσα τύπου μπεσαμέλ που ονομάζεται Mornay, έχει γέμιση με ψιλοκομμένο κοτόπουλο, σπανάκι, μανιτάρια και φρέσκα βότανα – και...
Back To Top