Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) […]

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) πιστεύει ότι καλό είναι να καταναλώνουμε όχι μόνο τη σάρκα του φρούτου αλλά και τη φλούδα, ακόμα και τους σπόρους του.

Για την ακρίβεια, πιστεύει ότι οι σπόροι μπορούν να γίνουν ένα πρώτης τάξης υλικό για να δώσουμε γεύση σε σιρόπια και σος μήλου. Με αυτό τον τρόπο, όπως πιστεύει, κάνουμε καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον Canora, να μην αφήνουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο είναι για να μειώσουμε τις σπατάλες φαγητού, ένα μεγάλο πρόβλημα του δυτικού κόσμου: Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, το 30-40% των αποθεμάτων φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια και πολλά από αυτά τα οργανικά απόβλητα καθώς αποσυντίθενται στις χωματερές αυξάνουν τις εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου που συντελεί στην αλλαγή κλίματος στον πλανήτη.

Επιπλέον, τρώγοντας ακόμα και τον πυρήνα του μήλου, ωφελούμε τον οργανισμό μας. Όπως υποστηρίζει, συγκεκριμένα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dawn Jackson Blatner, «η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών είναι γεμάτη φυτικές ίνες και συνήθως ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά». Αυτός ο κανόνας, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τα μήλα, αλλά και τα εσπεριδοειδή, τις μελιτζάνες, τα αγγουράκια, τις ντομάτες και ούτω καθεξής, όπως συμπληρώνει η ίδια.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο; Μπορούμε, όπως προτείνει ο Canora, να προσθέσουμε ολόκληρες φέτες μήλου στις τηγανίτες μας, να βράσουμε τον πυρήνα του σε σιρόπι και να αλέσουμε τη φλούδα του μαζί με πίτουρο βρόμης. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε φέτες μήλου μαζί με τον πυρήνα τους σε ένα μπουκάλι ουίσκι για να δώσουμε στο ποτό ένα διακριτικό φρουτώδες άρωμα.

«Από τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο, γίνεται ευκολότερο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά και για άλλες τροφές, όπως τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια», προσθέτει ο Canora. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να απορρίψουμε μέρη ενός φρούτου ή λαχανικού που μέχρι τώρα θεωρούσαμε «σκουπίδια». Αρκεί, προτού τα καταναλώσουμε, να συμβουλευτούμε το διατροφολόγο μας ή τον οικογενειακό γιατρό μας.

empty alt

Για πόσο χρόνο διατηρείται φρέσκο το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.
empty alt

9 τρόποι να κόψεις 500 θερμίδες την ημέρα χωρίς γυμναστική!

Το σωστό το beach bod θέλει θυσίες! Και το ξέρεις καλά αφού κάθε καλοκαίρι, και συγκεκριμένα λίγο καιρό πριν το καλοκαίρι, είναι η περίοδος που σε πιάνει άγχος για τα λίγα παραπανίσια κιλά που πήρες το χειμώνα, για το μικρό «σωσιβιάκι» που εμφανίστηκε στην περιοχή της κοιλιάς […]
empty alt

5 trends στη διατροφή που θα μας απασχολήσουν στο μέλλον

Πράγματα που μπορεί να μοιάζουν να βγήκαν από κάποια ταινία επιστημονικής φαντασίας, μπορεί να αποτελούν την επόμενη μέρα στην διατροφή, σε μία εποχή που διαρκώς αλλάζει και αναζητά το νέο και το διαφορετικό.
empty alt

Τα είδη των κρεμμυδιών και πού θα χρησιμοποιήσεις το καθένα

Μήπως κάθε φορά που ψωνίζεις κρεμμύδια, τα αγοράζεις σε όποιο χρώμα βρεις διαθέσιμο στον πάγκο; Κι όμως, τα λευκά, τα κίτρινα και τα κόκκινα κρεμμύδια δεν διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στη γεύση.
empty alt

Nέες ημερομηνίες για τη FOOD EXPO 2020

H διεξαγωγή της Διεθνούς Έκθεσης Τροφίμων & Ποτών FOOD EXPO 2020 μετατίθεται για 16-18 Μαΐου λόγω των πρόσφατων εξελίξεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.
empty alt

Παγωμένο Μοχίτο καρπούζι – το απόλυτο καλοκαιρινό ποτό

Ξέχνα το καρπούζι με φέτα… το Καρπούζι Μοχίτο ήρθε να μεθύσει το καλοκαίρι σου
empty alt

Τραγανά ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα

Τόσο νόστιμα που μπορούν να ανταγωνιστούν τις τηγανητές πατάτες
empty alt

Hot Dogs-Μούμιες – τρομακτικά νόστιμα και λαχταριστά

Για Halloween πάρτι ή σε ένα αφιέρωμα με τις αγαπημένες σας ταινίες

Back To Top