Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) […]

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) πιστεύει ότι καλό είναι να καταναλώνουμε όχι μόνο τη σάρκα του φρούτου αλλά και τη φλούδα, ακόμα και τους σπόρους του.

Για την ακρίβεια, πιστεύει ότι οι σπόροι μπορούν να γίνουν ένα πρώτης τάξης υλικό για να δώσουμε γεύση σε σιρόπια και σος μήλου. Με αυτό τον τρόπο, όπως πιστεύει, κάνουμε καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον Canora, να μην αφήνουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο είναι για να μειώσουμε τις σπατάλες φαγητού, ένα μεγάλο πρόβλημα του δυτικού κόσμου: Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, το 30-40% των αποθεμάτων φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια και πολλά από αυτά τα οργανικά απόβλητα καθώς αποσυντίθενται στις χωματερές αυξάνουν τις εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου που συντελεί στην αλλαγή κλίματος στον πλανήτη.

Επιπλέον, τρώγοντας ακόμα και τον πυρήνα του μήλου, ωφελούμε τον οργανισμό μας. Όπως υποστηρίζει, συγκεκριμένα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dawn Jackson Blatner, «η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών είναι γεμάτη φυτικές ίνες και συνήθως ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά». Αυτός ο κανόνας, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τα μήλα, αλλά και τα εσπεριδοειδή, τις μελιτζάνες, τα αγγουράκια, τις ντομάτες και ούτω καθεξής, όπως συμπληρώνει η ίδια.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο; Μπορούμε, όπως προτείνει ο Canora, να προσθέσουμε ολόκληρες φέτες μήλου στις τηγανίτες μας, να βράσουμε τον πυρήνα του σε σιρόπι και να αλέσουμε τη φλούδα του μαζί με πίτουρο βρόμης. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε φέτες μήλου μαζί με τον πυρήνα τους σε ένα μπουκάλι ουίσκι για να δώσουμε στο ποτό ένα διακριτικό φρουτώδες άρωμα.

«Από τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο, γίνεται ευκολότερο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά και για άλλες τροφές, όπως τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια», προσθέτει ο Canora. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να απορρίψουμε μέρη ενός φρούτου ή λαχανικού που μέχρι τώρα θεωρούσαμε «σκουπίδια». Αρκεί, προτού τα καταναλώσουμε, να συμβουλευτούμε το διατροφολόγο μας ή τον οικογενειακό γιατρό μας.

empty alt

Αυτή η αλλαγή θα σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Είναι ένας σχεδόν παγκόσμιος κανόνας ότι λίγο πριν το καλοκαίρι ή, όπως η εποχή που διανύουμε, ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού, είναι η εποχή κατά την οποία οι περισσότεροι θυμούνται ότι πρέπει να κάνουν λίγο δίαιτα και λίγο γυμναστική για να ετοιμαστούν να ξεχυθούν στις παραλίες για […]
empty alt

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.
empty alt

Το λάθος που κάνεις όταν τρως χωριάτικη σαλάτα

Η «βούτα» στη χωριάτικη σαλάτα με ένα κομμάτι αφράτο ψωμί είναι μία «αμαρτία» που όλοι μας έχουμε απολαύσει.
empty alt

Γιατί να ζηλέψει κανείς τη σκανδιναβική δίαιτα;

«Γιατί να ζηλέψει κανείς οποιονδήποτε υποβάλλεται σε μια δίαιτα;», θα μπορούσες να ανταπαντήσεις στο ερώτημα του τίτλου.
empty alt

Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια

Αν συνδυάσεις βραστά ρεβίθια με το περιεχόμενο μιας σχεδόν κλασικής χωριάτικης σαλάτας μαζί με βινεγκρέτ λεμονιού-μαϊντανού έχεις ένα γευστικό πιάτο που επιπλέον θα κρατήσει για ώρες μακριά το αίσθημα της πείνας.
empty alt

Σάντουιτς με τόνο (άριστα)!

Λάτρεις του τόνου γνωρίστε το απόλυτο σάντουιτς για εσάς. Ξεχάστε το ότι το ψάρι δεν πάει με τυρί και με τη σωστή ποσότητα από τυρί Cheddar, και ένα ζευγάρι καλές φέτες ντομάτας, αυτή η εκδοχή θα ενθουσιάσει κι όσους δεν βάζουν ψάρι στο στόμα τους.
empty alt

Απολαυστικά μάφιν βρώμης με μήλο-κανέλα

Αυτά τα εύκολα μάφιν-κεκάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Εάν βιάζεστε, βάλτε ένα σε ένα δοχείο αποθήκευσης τροφίμων για να το απολαύσετε μόλις φτάσετε στη δουλειά ή το σχολείο.
empty alt

Μελιτζάνες στο φούρνο με παρμεζάνα

Ένα γευστικό όνειρο καλοκαιρινής απόλαυσης
Back To Top