Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) […]

Μπορεί η παροιμία «ένα μήλο την ημέρα τον γιατρό τον κάνει πέρα» να μην αναφέρεται, απαραίτητα, σε όλα τα μέρη του φρούτου, ωστόσο ο Αμερικανός σεφ Marco Canora, ιδιοκτήτης ενός εστιατορίου στη Νέα Υόρκη και βραβευμένος ως ο καλύτερος σεφ της Νέας Υόρκης (2017 James Beard Award) πιστεύει ότι καλό είναι να καταναλώνουμε όχι μόνο τη σάρκα του φρούτου αλλά και τη φλούδα, ακόμα και τους σπόρους του.

Για την ακρίβεια, πιστεύει ότι οι σπόροι μπορούν να γίνουν ένα πρώτης τάξης υλικό για να δώσουμε γεύση σε σιρόπια και σος μήλου. Με αυτό τον τρόπο, όπως πιστεύει, κάνουμε καλό και στο περιβάλλον και στην υγεία μας.

Ο βασικός λόγος, σύμφωνα με τον Canora, να μην αφήνουμε τίποτα να πηγαίνει χαμένο είναι για να μειώσουμε τις σπατάλες φαγητού, ένα μεγάλο πρόβλημα του δυτικού κόσμου: Σύμφωνα με αμερικανικά στοιχεία, το 30-40% των αποθεμάτων φαγητού καταλήγει στα σκουπίδια και πολλά από αυτά τα οργανικά απόβλητα καθώς αποσυντίθενται στις χωματερές αυξάνουν τις εκπομπές μεθανίου, ένα αέριο του θερμοκηπίου που συντελεί στην αλλαγή κλίματος στον πλανήτη.

Επιπλέον, τρώγοντας ακόμα και τον πυρήνα του μήλου, ωφελούμε τον οργανισμό μας. Όπως υποστηρίζει, συγκεκριμένα, η διαιτολόγος-διατροφολόγος Dawn Jackson Blatner, «η φλούδα των φρούτων και των λαχανικών είναι γεμάτη φυτικές ίνες και συνήθως ξεχειλίζουν από θρεπτικά συστατικά». Αυτός ο κανόνας, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τα μήλα, αλλά και τα εσπεριδοειδή, τις μελιτζάνες, τα αγγουράκια, τις ντομάτες και ούτω καθεξής, όπως συμπληρώνει η ίδια.

Ωραία όλα αυτά, αλλά πώς θα χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο; Μπορούμε, όπως προτείνει ο Canora, να προσθέσουμε ολόκληρες φέτες μήλου στις τηγανίτες μας, να βράσουμε τον πυρήνα του σε σιρόπι και να αλέσουμε τη φλούδα του μαζί με πίτουρο βρόμης. Μπορούμε, επίσης, να προσθέσουμε φέτες μήλου μαζί με τον πυρήνα τους σε ένα μπουκάλι ουίσκι για να δώσουμε στο ποτό ένα διακριτικό φρουτώδες άρωμα.

«Από τη στιγμή που αρχίζουμε να κατανοούμε πώς να χρησιμοποιήσουμε ολόκληρο το μήλο, γίνεται ευκολότερο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε δημιουργικά και για άλλες τροφές, όπως τα δαμάσκηνα, τα ροδάκινα και τα αχλάδια», προσθέτει ο Canora. Ας μη βιαστούμε λοιπόν να απορρίψουμε μέρη ενός φρούτου ή λαχανικού που μέχρι τώρα θεωρούσαμε «σκουπίδια». Αρκεί, προτού τα καταναλώσουμε, να συμβουλευτούμε το διατροφολόγο μας ή τον οικογενειακό γιατρό μας.

empty alt

Μύθοι και αλήθειες και τις δίαιτες

Εχετε σκεφτεί ποτέ γιατί δύσκολα πετυχαίνει ένα διατροφικό πρόγραμμα αδυνατίσματος; Ενας λόγος είναι γιατί δεν το τηρούμε ευλαβικά.
empty alt

Όλα τα μυστικά για να κρατήσεις το σκόρδο φρέσκο για καιρό

Ίσως νομίζεις ότι το σκόρδο διατηρείται για πολύ καιρό φρέσκο χωρίς ιδιαίτερη προσπάθεια. Όμως αν δεν ακολουθήσεις τις παρακάτω οδηγίες, θα το δεις σύντομα να μαραίνεται, να χάνει το άρωμά του και να αλλοιώνεται.
empty alt

Πώς θα ψήσεις κολοκυθόσπορους στο φούρνο

Οι κολοκύθες-κηροπήγια, το εμβληματικό διακοσμητικό αντικείμενο του Halloween, έχουν και ένα… παράπλευρο όφελος: Όταν τις φτιάχνουμε μόνοι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους κολοκυθόσπορους που κρύβονται στο εσωτερικό τους για να φτιάξουμε πασατέμπο.
empty alt

Πώς θα απολαμβάνεις το τσάι σου σαν Βρετανός γαλαζοαίματος

Αν κατά βάθος νιώθεις λίγο Βρετανός και μάλιστα γαλαζοαίματος, οι συμβουλές του σομελιέ και ειδικού στο τσάι (ναι, υπάρχουν και τέτοιοι) Neil Phillips θα σε βοηθήσουν να γίνεις εξπέρ στην προετοιμασία αλλά και την κατανάλωσή του.
empty alt

Πώς θα ψήσεις μια πατάτα στο φούρνο

Έχει υπερβολική ζέστη για να μπεις στη διαδικασία να μαγειρέψεις, αλλά δεν θέλεις να φας για μεσημεριανό (μία ακόμα) σαλάτα; Ψήσε μία πατάτα στο φούρνο.
empty alt

Χειμερινή σαλάτα με λαχανάκια Βρυξελών, ρόδι, αμύγδαλα και παρμεζάνα

Πριν από μια δεκαετία περίπου, τα λαχανάκια Βρυξελλών έκαναν μια τεράστια εμφάνιση και έγιναν δημοφιλή όχι μόνο στον οικιακό πάγκο της κουζίνας σου στο σπίτι, αλλά και στις κουζίνες εστιατορίων.
empty alt

Ενεργειακές Μπάλες Φυστικοβούτυρου

Αυτές οι υγιεινές ενεργειακές μπάλες φυστικοβούτυρου και σοκολάτας προσφέρουν ένα μείγμα απλών και σύνθετων υδατανθράκων για να σας βοηθήσουν να γεμίσετε τις μπαταρίες της ενέργειάς σας όποτε χρειάζεστε λίγη ώθηση.
empty alt

Φράουλα + λεμονάδα +βότκα = βουτιά στον παράδεισο

Καλωσόρισε το καλοκαίρι με ένα θεσπέσιο κοκτέιλ
Back To Top