Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.

 

Η αραβική λέξη taameya μεταφράζεται σε «νόστιμα μικρά κομμάτια». Αυτή η εκδοχή, φτιαγμένη με ρεβίθια-φάβα, που είναι άφθονα στο δέλτα του Νείλου, θεωρείται από ορισμένους ότι είναι το αρχικό φαλάφελ.

 

Αιγυπτιακό Φαλάφελ με Σάλτσα Ταχίνι (Ταμέγια)

 

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Ταμέγια (ή φαλάφελ)

1 ¾ φλιτζάνια αποξηραμένη φάβα (ή ρεβίθια) χωρίς φλούδα, τα οποία τα έχεις αφήσει όλη τη νύχτα να μουσκέψουν στο νερό

¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο κόλιαντρο

¾ φλιτζάνι ψιλοκομμένο φρέσκο μαϊντανό

2 κουταλιές ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι

1 μεγάλο σκόρδο

1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο συν 6 κουταλιές της σούπας

1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

5 κουταλιές της σούπας σουσάμι

6 φλιτζάνια λάδι για τηγάνισμα

 

Σάλτσα Ταχίνι

⅓ φλιτζάνι ταχίνι

⅓ φλιτζάνι νερό

1 ½ κουταλιά ξίδι λευκού κρασιού

μισό κουταλάκι του γλυκού κύμινο

⅛ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

 

falafel

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Για να προετοιμάσεις τα φαλάφελ: Στραγγίζεις τη φάβα ή τα ρεβίθια. Συνδυάζεις το κόλιαντρο, το μαϊντανό, το κρεμμύδι και το σκόρδο σε έναν επεξεργαστή τροφίμων ή μπλέντερ. Για περίπου 1 λεπτό. Προσθέτεις τη φάβα και συνεχίζεις την επεξεργασία έως ότου σχηματιστεί μια πάστα, περίπου για 3 λεπτά. Προσθέτεις 1 κουταλάκι του γλυκού κόλιανδρο και αλάτι. Συνεχίζεις την επεξεργασία για 1 λεπτό ακόμα.

Βάζεις τις υπόλοιπα 6 κουταλιές της σούπας κόλιανδρο σε γουδί και χτυπάς με το γουδοχέρι μέχρι να θρυμματιστεί. Ανακατεύεις τους σπόρους σουσαμιού και μεταφέρεις σε ένα πιάτο.

Ζεσταίνεις το λάδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα (ή τηγάνι) σε μέτρια-υψηλή φωτιά.

Εν τω μεταξύ, χρησιμοποιώντας 2 κουταλιές της σούπας για το καθένα, σχηματίζεις το μείγμα της φάβας σε 24 μικρές μπαλίτσες. Πιέζεις ελαφρά και τις δύο πλευρές τους στο μείγμα των σπόρων και τα βάζεις στο έτοιμο τηγάνι.

Σε παρτίδες, ρίξτε προσεκτικά τις μπαλίτσες στο καυτό λάδι και τηγανίστε, γυρίζοντας πλευρά μια φορά, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 4 λεπτά. Μεταφέρετε τα φαλάφελ σε ένα δίσκο ή πιατέλα που έχετε βάλει απορροφητικό χαρτί.

Για να προετοιμάσεις τη σάλτσα: Χτυπάς ελαφρά ταχίνι, νερό, ξύδι, κύμινο και αλάτι σε ένα μικρό μπολ. Σερβίρεις τα ταμέγια (ή φαλάφελ) με τη σάλτσα.

Tip: η ζύμη των φαλάφελ μπορεί να διατηρηθεί στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Εναλλακτικά συνδυάζονται με ντιπ γιαουρτιού ή σαλάτα κουσκούς.

Συνοδεύστε με δροσερό αϊράνι.

falafel3

Διατροφικά στοιχεία

Ανά μερίδα / Μέγεθος μερίδας: 4 Taameya & 2 κουταλιές της σούπας σάλτσα

364 θερμίδες, 28,7 g ολικού λίπους, 2,8 g κορεσμένου λίπους, 453 mg νατρίου, 405 mg καλίου, 21,9 g υδατάνθρακες, 7,9 g ινών, 1 g ζάχαρη, 9,8 g πρωτεΐνης, 13 mg βιταμίνης C, 102 mcg φυλλικού οξέος, 172 mg ασβεστίου, 4 mg σιδήρου, 91 mg μαγνησίου.

 

 

empty alt

Τα 5 σημάδια ότι καταναλώνεις πολλή ζάχαρη

  Έχεις μια… φυσική ροπή προς τη γλυκιά γεύση. Μήπως όμως κάνεις υπερκατανάλωση και τρως πολλή ζάχαρη; Υπερπληθώρα θερμίδων, προβλήματα στα δόντι σου, αρκετά επιπλέον κιλά, σημάδια πρόωρης γήρανσης… Αυτά είναι μερικά μόνο από τις πίκρες που φέρνει μαζί της η κατά τα άλλα γλυκιά ζάχαρη.
empty alt

Τα καλά τα τρώνε οι γνωστοί.

Μερικές φορές ντρέπομαι για τα καμώματα κάποιων «συναδέλφων» μου. Δεν είναι δυνατόν να λειτουργείς το εστιατόριο ή την ταβέρνα σου υιοθετώντας διαφορετική συμπεριφορά για τον κάθε πελάτη σου, ανάλογα πως τον «κόβεις», πόσο σπουδαίο τον θεωρείς ή ανάλογα με το «κουστουμάκι» που θέλεις να του...
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως κάθε μέρα γιαούρτι

Σκέτο ή με δημητριακά, φρούτα, μέλι και ό,τι άλλο προτιμάς, το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όποια ώρα της ημέρας και αν το θελήσεις.
empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

Κουζίνα σαν καινούρια μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο!

Ήρθε το Σαββατοκύριακο: μια μοναδική ευκαιρία να καθαρίσεις διεξοδικά, να οργανώσεις τέλεια και να μεταμορφώσεις εντυπωσιακά την κουζίνα σου! Ίσως όλα αυτά να μη σου ακούγονται ιδιαίτερα διασκεδαστικά, αλλά ακολουθώντας το παρακάτω πρόγραμμα για δύο εικοσιτετράωρα θα ανακαλύψεις ότι η διαδικασία...
empty alt

Τέσσερις τρόποι για να μην πετάξεις τίποτα από ένα λαχανικό

Μήπως πετάς πάντα τους μίσχους από το μπρόκολο ή τα φύλλα από τα καρότα; Κι όμως, ακόμα και τα μέρη των λαχανικών που θεωρείς μη βρώσιμα μπορείς να τα χρησιμοποιήσεις σε διάφορες συνταγές.
empty alt

Μακαρόνια με κιμά… στον φούρνο

Μια από τις απολαύσεις που μπορείς να χαίρεσαι στο σπίτι, με παρέα ή χωρίς, είναι σίγουρα το φαγητό.
empty alt

Εξωτικές μπάρες cheesecake-καρύδας

Όχι μόνο για τους λάτρεις της καρύδας, αυτό το επιδόρπιο έχει όλα όσα αγαπάτε στις μπάρες cheesecake, καθώς και την ονειρικότητα της κρεμώδους καρύδας. Σκεφτείτε piña coladas ή πίτα με κρέμα καρύδας σε ένα επιδόρπιο με στρώσεις που είναι πιο εύκολο να το φτιάξετε και να το μοιραστείτε (ιδανικό για πάρτι,...

Back To Top