Έκτορας Μποτρίνι: μοναδικές συνταγές και θέματα από τον βραβευμένο σεφ.

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

0     

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

tomatoes

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις αλάτι.

Σύμφωνοι, το αλάτι δίνει γεύση στα πάντα. Αλλά στην περίπτωση της ντομάτας –ιδιαίτερα σε εκείνες που δεν έχουν ωριμάσει αρκετά– έχει μαγικές ιδιότητες, καθώς την αφυδατώνει.

Πώς θα το χρησιμοποιήσεις, λοιπόν; Κόβεις τις ντομάτες σε φέτες, τις απλώνεις σε ένα σουρωτήρι και τις πασπαλίζεις με γενναιόδωρες ποσότητες αλατιού. 15-20 λεπτά αργότερα, έχουν χάσει μεγάλο μέρος της υγρασίας τους – επομένως, στο μαγείρεμα θα απελευθερώσουν λιγότερο νερό.

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό αν σκοπεύεις να τις χρησιμοποιήσεις σε ένα φαγητό με ζύμη, όπως μια πίτσα ή μια πίτα. Μια ντομάτα που δεν έχει αλατιστεί απελευθερώνει μεγάλες ποσότητες νερού κάνοντας τη ζύμη να μουλιάσει – και αυτό είναι κάτι που δεν θέλεις.

Επιπλέον, το αλάτι δίνει στην ντομάτα πιο έντονη γεύση, αφού με την απομάκρυνση της υγρασίας τής χαρίζει πιο πυκνή σύσταση και πιο σκληρή υφή, σαν αυτές που έχουν οι τέλεια ωριμασμένες ντομάτες.

Και ένα τελευταίο tip: Μην πετάξεις το νερό της ντομάτας. Μπορείς άνετα να το προσθέσεις σε έναν ντοματοχυμό ή σε ένα κοκτέιλ Bloody Mary.