Κρύωσε ο καιρός, σου έχουμε την πιο γευστική λύση

Πλούσια, βαθιά γευστική και εντελώς γκουρμέ, η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι το φαγητό που θα σας χαρίσει άνεση και θαλπωρή. Καραμελωμένα κρεμμύδια, μοσχαρίσιος ζωμός και η χαρακτηριστική λιωμένη επικάλυψη τυριού και ψωμιού όλα μεταμορφώνουν αυτό που θα μπορούσε να είναι μια απλή σούπα σε μια διαρκή κλασική απόλαυση με άρωμα Παρισιού. Αν και μας αρέσει να τυλίγουμε σε ένα μπολ με αυτή τη σούπα τις κρύες νύχτες του χειμώνα, είναι επίσης ένα τέλειο πιάτο για να ικανοποιήσει τους επισκέπτες ενός πάρτι. Η έτοιμη σούπα ρίχνεται σε ατομικά κεραμικά μπολ και στη συνέχεια συμπληρώνεται με ψωμί και τυρί που λιώνουν. Το επάνω μέρος γίνεται εξαιρετικά τραγανό και αφρώδη, και το κάτω μαλακώνει ελαφρώς, καθιστώντας το εύκολο να το σκάψετε.

Ενώ η γαλλική κρεμμυδόσουπα είναι σχετικά εύκολη στη δημιουργία, αν είστε φανατικός θαυμαστή της, μπορεί να παρατηρήσετε ότι η συνταγή αυτή ξεφεύγει λίγο από την κλασική. Συνεχίστε να διαβάζετε για όλες τις δοκιμασμένες και αληθινές συμβουλές μας για το πώς να φτιάξετε αυτή τη σούπα όσο το δυνατόν καλύτερα:

Τα καλύτερα κρεμμύδια για γαλλική κρεμμυδόσουπα:

Η κλασική γαλλική μέθοδος απαιτεί κίτρινα κρεμμύδια, αλλά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι πώς τα κόβετε σε φέτες. Είναι σημαντικό τα κρεμμύδια να ψηθούν και να καραμελώσουν ομοιόμορφα, οπότε θα χρειαστείτε ομοιόμορφες φέτες. Για να το πετύχετε αυτό, αφαιρέστε το πάνω και το κάτω μέρος του κρεμμυδιού, κόψτε το στο μισό από τη ρίζα μέχρι το στέλεχος, ξεφλουδίστε και κόψτε το κάθε μισό σε κάθετες φέτες πάχους 1/4". Αν τεμαχίσετε πολύ λεπτές φέτες, θα έχετε πολτοποιημένα, παραψημένα ή καμένα κρεμμύδια.

Το καλύτερο τυρί για γαλλική κρεμμυδόσουπα:

Το Gruyère είναι η κλασική επιλογή για γαλλική κρεμμυδόσουπα (και η προσωπική μας αγαπημένη), αλλά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε άλλο λιωμένο τυρί προτιμάτε. Αν θέλετε να χρησιμοποιήσετε ένα διαφορετικό τυρί (ή να προσθέσετε και κάποιο άλλο), παρμεζάνα, έμενταλ και η τυρί για φοντί θα ήταν ευπρόσδεκτες προσθήκες.

Μιλώντας για το τυρί, θέλετε να αποφύγετε να προσθέσετε τόσο πολύ ώστε το ψωμί σας να βυθίζεται κάτω από το βάρος. Ένα γεμάτο κεραμικό μπολ είναι το κλειδί για το τυρώδες ψωμί που μένει πάνω από τη σούπα σας. Εάν το ψωμί αρχίσει να βυθίζεται, δοκιμάστε να προσθέσετε περισσότερα κρεμμύδια για να διατηρήσετε το ψωμί στην επιφάνεια.

Κορυφαίες συμβουλές για την παρασκευή γαλλικής σούπας κρεμμυδιού:

- Το κρασί. Το λευκό κρασί φέρνει μια γλυκύτητα που εντείνει τα γλυκά κρεμμύδια, αλλά υπάρχουν και άλλα κρασιά που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε για να επιτύχετε ένα παρόμοιο αποτέλεσμα. Το κονιάκ, το ξηρό βερμούτ, το γλυκό κόκκινο κρασί ή το Marsala συνιστούν επίσης μια σούπα με πλούσια γεύση.

- Σκεφτείτε πέρα από το ζωμό βόειου κρέατος. Προτιμούμε να χρησιμοποιούμε έναν συνδυασμό ζωμού κοτόπουλου και ζωμού βόειου κρέατος στη σούπα μας. Η γεύση της σούπας θα είναι εξίσου πλούσια, αλλά κι ελαφρώς πιο ελαφριά.

- Αποφύγετε την πικρή σούπα. Τα καμένα κρεμμύδια είναι ο κύριος ένοχος όταν πρόκειται για πικράδα. Προσέχετε τα κρεμμύδια καθώς ψήνονται και μειώσε τη φωτιά αν χρειάζεται για να μην καούν αντί να καραμελώσουν.

Τι τρώμε με τη γαλλική κρεμμυδόσουπα;

Οι σαλάτες και τα σάντουιτς είναι πάντα υπέροχη παρέα της σούπας. Μπορείτε να παραμείνετε με τα κλασικά, όπως τη σαλάτα του Καίσαρα με κοτόπουλο ή ένα κλαμπ σάντουιτς ή να γίνετε δημιουργικοί με μια σαλάτα με σκόρδο ή ένα σάντουιτς με λαχανικά.

Αποθήκευση

Αποθηκεύστε τα υπολείμματα σούπας χωρίς ψωμί και τυρί σε αεροστεγές δοχείο για έως και 5 ημέρες ή καταψύξτε για έως και 3 μήνες.

ΑΠΟΔΟΣΕΙΣ:

4 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ώρα 5 λεπτά

CAL/SERV:

412

Συστατικά

4 κ.σ. ανάλατο βούτυρο

3 μεγάλα κίτρινα κρεμμύδια, κομμένα σε λεπτές φέτες σε μισοφέγγαρα

2 κ.σ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Αλάτι

1/2 φλ. ξηρό λευκό κρασί

4 φλ. ζωμός βοείου κρέατος με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

2 φλ. ζωμός κοτόπουλου με χαμηλή περιεκτικότητα σε νάτριο

8 κλωναράκια θυμάρι και άλλα για το σερβίρισμα

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

8 φέτες μπαγκέτας

1 φλ. ψιλοκομμένο Gruyère ή άλλο τυρί της προτίμησής σας που λιώνει

Εκτέλεση

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λιώστε το βούτυρο. Προσθέστε τα κρεμμύδια και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν, για 45 έως 60 λεπτά.

Προσθέστε το αλεύρι και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας, μέχρι να ενσωματωθεί, 1 έως 2 λεπτά. Καρυκεύετε με αλάτι. Προσθέστε το κρασί, αφήστε το να σιγοβράσει και μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να εξατμιστεί, για 1 έως 2 λεπτά. Προσθέστε ζωμό βοδινού, ζωμό κοτόπουλου και θυμάρι και αφήστε να πάρει μια βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά σε μέτρια προς χαμηλή και αφήνετε να σιγοβράσει. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να μειωθούν ελαφρώς τα υγρά και να ενωθούν οι γεύσεις, περίπου 15 λεπτά. Αφαιρέστε το θυμάρι. Αλατοπιπερώνετε.

Προθερμάνετε το γκριλ στο μάξιμουμ. Ρίξτε τις σούπες σε μπολ που είναι ανθεκτικά στη θερμότητα. Συμπληρώστε το καθένα με 2 φέτες ψωμιού και στη συνέχεια με τυρί. Ψήστε τη σούπα, παρακολουθώντας προσεκτικά, μέχρι να ροδίσει και να λιώσει το τυρί, 1 έως 2 λεπτά.

Πασπαλίστε τη σούπα με θυμάρι.

empty alt

Γιατί τυρί και κρασί πάνε συχνά μαζί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του. Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Κοτόπουλο με ανανά και μοτσαρέλα

Αυτό το εύκολο βραδινό δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο αποπνέει καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της Χαβάης (θυμίζει λίγο και την ομώνυμη πίτσα – μείον το ζαμπόν).
empty alt

Monkey bread – το πιο απίθανο πρωινό με το πιο απίθανο όνομα

Όλα όσα θες από ένα πλήρες και «αμαρτωλό» πρωινό σε σχήμα κέικ και με τη λέξη «ψωμί» να μη θυμίζει τίποτα απ’ όσα ξέρεις μέχρι τώρα.
empty alt

Ζυμαρικά στον φούρνο με φέτα

Αυτή είναι η συνταγή για μια άλλη viral τάση που προέκυψε από το TikTok που μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα απέκτησε άπειρους θαυμαστές σε όλα τα σημεία του πλανήτη.
empty alt

Πώς να φτιάξεις τα Dalgona;

Όσοι είναι γνώστες της κορεάτικης κουζίνας και κουλτούρας μπορεί να τα ήξεραν ήδη, πριν εισβάλει στην οθόνη τους η νέα και με απίστευτη απήχηση κι επιτυχία σειρά του Netflix.
empty alt

Σούπα βελουτέ με καρότο και τζίντζερ

Αν λατρεύεις τις σούπες πουρέ βελουτέ αυτή η συνταγή με καρότο και τζίντζερ δεν θα αποτελεί εξαίρεση.
empty alt

Τραγανά ψητά σπαράγγια με παρμεζάνα

Τόσο νόστιμα που μπορούν να ανταγωνιστούν τις τηγανητές πατάτες
Back To Top