Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής.

Η μητέρα του Ryan Riley, ενός 24χρονου στυλίστα και δημοσιογράφου γεύσης, η οποία πέθανε πριν από τέσσερα χρόνια από καρκίνο του πνεύμονα, απολάμβανε να μαγειρεύει και να παρακολουθεί εκπομπές μαγειρικής. Έτσι πρόσφατα ο γιος της αποφάσισε, για να τιμήσει τη μνήμη της και να στηρίξει άλλους ανθρώπους που αγωνίζονται ενάντια στον καρκίνο, να οργανώσει τη σειρά εργαστηρίων μαγειρικής Life Kitchen.

Η ιδέα των Life Kitchen είναι πολύ απλή. Δεδομένου ότι μια από τις παρενέργειες της χημειοθεραπείας είναι η απώλεια γεύσης, τα συγκεκριμένα εργαστήρια έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να αντισταθμίζουν μέρος αυτής της απώλειας, διδάσκοντας τεχνικές και συνταγές που βοηθούν τους συμμετέχοντες, οι οποίοι υποβάλλονται σε χημειοθεραπεία, να ξαναβρούν την ευχαρίστηση στο φαγητό – και στη ζωή.

Στο σχεδιασμό αυτών των εργαστηρίων ο Riley συνεργάζεται με τον καθηγητή Barry Smith, ιδρυτή του Κέντρου Μελέτης των Αισθήσεων στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου. Όσοι συμμετέχουν στα Life Kitchen λαμβάνουν μέρος, παράλληλα, σε ένα πείραμα, καθώς η ανταπόκρισή τους στα εργαστήρια γίνεται υλικό μελέτης για τον Smith.

Ενδεικτικά, ένα από τα πιάτα που διδάσκονται στα Life Kitchen είναι μια καρμπονάρα με έντονη γεύση ουμάμι από παλαιωμένη παρμεζάνα και μπέικον, συνοδευόμενα από κρεμμύδι, αρακά, λίγο λεμόνι και μέντα. Η λογική είναι η ουμάμι να ενισχύσει τους υποδοχείς των άλλων τεσσάρων γεύσεων, ενώ παράλληλα η μέντα, σε συνδυασμό με τα άλλα βότανα και μπαχαρικά, ενεργοποιεί ένα συγκεκριμένο νεύρο που μας δίνει την αίσθηση των «ζεστών» και των «κρύων» φαγητών, καθώς και ευχαρίστηση από την υφή.

«Διαφορετικές χημειοθεραπείες προκαλούν διαφορετικά προβλήματα», είπε ο Riley σε σχετικό αφιέρωμα στην εφημερίδα Guardian. «Δεν μπορώ να τα λύσω όλα, αλλά μπορώ να κρατήσω το ενδιαφέρον των ανθρώπων για το φαγητό. Πράγματι, το καλύτερο είναι ότι για όσους συμμετέχουν, ο καρκίνος παύει να είναι για λίγο το επίκεντρο και η προσοχή τους στρέφεται στο φαγητό και στην παρέα».

Αυτή την περίοδο τα Life Kitchen τρέχουν μια καμπάνια crowdfunding. Πληροφορίες στο gofundme.com/lifekitchen

empty alt

Goooodmorning Vietnam! Γιατί πρέπει να δοκιμάσεις asap την βιετναμέζικη κουζίνα

Χαρμάνι επιρροών από το Λάος, την Καμπότζη και την Κίνα μέχρι τη Γαλλία (λόγω της γαλλικής αποικιοκρατίας που έληξε το 1954) και τις ΗΠΑ, η παραδοσιακή κουζίνα του Βιετνάμ θεωρείται μία από τις πιο υγιεινές και ισορροπημένες στον κόσμο.
empty alt

Τι συμβαίνει με το Καμαμπέρ;

Κάτι συμβαίνει τελευταία στη Γαλλία! Μετά τα κρουασάν που ή θα μειωθούν ή θα γίνουν πανάκριβα, λόγω της αύξησης της τιμής του βουτύρου, τώρα και το Καμαμπέρ φαίνεται ότι απειλείται με εξαφάνιση καθώς τα εργοστάσια που το παράγουν όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg.
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις σωστά το σκόρδο

Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
empty alt

Γιατί τα κρεμμύδια μάς κάνουν να κλαίμε;

Εσένα, τι σου φέρνει δάκρυα στα μάτια; Είτε η απάντηση είναι «μια ρομαντική ταινία», είτε «η ήττα της αγαπημένης μου ποδοσφαιρικής ομάδας», σίγουρα στη λίστα των πραγμάτων που σε κάνουν ευσυγκίνητο θα περιλαμβάνονται και τα κρεμμύδια.
empty alt

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα σύμφωνα με τους σεφ

Βρετανοί σεφ επέλεξαν, για λογαριασμό της Independent, τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε, κατά τη γνώμη τους, κατά την προετοιμασία ενός γεύματος.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Απολαυστικό fondue με πουρέ πατάτας

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.
Back To Top