Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές. Αυτή η συνταγή δεν χρειάζεται μεγάλο βαθμό εμπειρίας ή περίεργα γιατί μερικές φορές τα απλά είναι τα καλύτερα πιάτα – ωστόσο θα κλέψει τις εντυπώσεις σε ένα τραπέζι για φίλους ή σε ένα επίδοξο φλερτ.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παρμεζάνα ή πεκορίνο τυρί και τα δύο είναι νόστιμα. Αν θέλετε να αλλάξετε την κλασική επιλογή της μοτσαρέλα για κάποιο πιο ιδιαίτερο τυρί όπως  Fontina ή caciocavallo, θα έχει περισσότερη δυνατή γεύση το πιάτο σας! Ωστόσο πιο κοντά στα ελληνικά γούστα, εξίσου ταιριαστές επιλογές είναι η φέτα και το τυρί Δομοκού που συνδυάζονται άλλωστε άψογα με το σπανάκι.

ΥΛΙΚΑ:

6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. μεγάλα κοχύλια ζυμαρικών

Για τη γέμιση

1 μεγάλο αυγό

500 γρ. ρικότα στραγγισμένη

2 φλ. τεμαχισμένη μοτσαρέλα, διαιρεμένη

3/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο, διαιρεμένη

500 γρ. σπανάκι (καταψυγμένο ή φρέσκο)

1 κουτ. φρέσκα φύλλα θυμαριού (προαιρετικό)

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, καθώς και περισσότερα για το σερβίρισμα

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά), συν περισσότερο για το σερβίρισμα

3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

3 φλ. μαρινάρα

1 κουτ. κρυσταλλική ζάχαρη

Φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανό, βασιλικό ή θυμάρι), για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

koxilia

ΕΚΕΛΕΣΗ

Μαγειρεύουμε τα κοχύλια ζυμαρικών σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι al dente, 6 έως 7 λεπτά. Στραγγίζουμε αμέσως και ανακινούμε μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί αυγό, ricotta, 1 ¼ φλιτζάνι μοτσαρέλα, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα, σπανάκι, θυμάρι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, λεμόνι ξύσμα, αλάτι, και το σκόρδο μέχρι να γίνουν μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 210°. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν ελαφρώς χρυσό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη μαρινάρα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρουμε 2 φλιτζάνια μαρινάρα σε ένα άλλο μπολ. Απλώνουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι marinara ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.

Γεμίζουμε τα ζυμαρικά κοχύλια με μίγμα ricotta, 1 κουταλιά καθένα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Βάζουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα κοχύλια. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι μοτσαρέλα και 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα.

Ψήνουμε, αφού έχουμε καλύψει χαλαρά με αλουμινόχαρτο, μέχρι το τυρί να λιώσει, περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε μέχρι το τυρί να αρχίσει να παίρνει χρώμα, περίπου 10 λεπτά.

Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και βότανα πριν από το σερβίρισμα, και απολαμβάνουμε!

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Γιατί ΔΕΝ πρέπει να ξεφλουδίζεις τα φρούτα και τα λαχανικά

Πόσες φορές σκέφτηκες να φας ένα μήλο (γιατί ένα την ημέρα το γιατρό τον κάνει πέρα) αλλά άλλαξες γνώμη γιατί βαρέθηκες να το καθαρίσεις; Στη θέση του μήλου βάλε όποιο φρούτο ή λαχανικό προτιμάς και το αποτέλεσμα είναι το ίδιο.
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Βάλ’ το στη… συντήρηση!

  Εδώ θα βρεις μερικά χρήσιμα «μυστικά» που θα σε βοηθήσουν να συντηρείς σωστά και στο μάξιμουμ τα τρόφιμά σου.
empty alt

Marzipan – ένα γλυκό θαύμα φτιαγμένο από αμύγδαλα

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.
empty alt

Τεμπέλικοι λαχανοντολμάδες στον φούρνο

Αυτή η συνταγή έχει όλα τα στοιχεία από τους αγαπημένους λαχανοντολμάδες – μοσχαρίσιο κρέας, κρεμμύδι και ρύζι μαγειρεμένα σε σάλτσα ντομάτας – και παραλείπει τη φασαρία του τυλίγματος (ιδανικό επίσης για όσους δεν αγαπούν το αυγολέμονο).
empty alt

Μύδια με ντομάτες και σκόρδο

Τώρα που μπαίνουμε σε ρυθμούς ρομαντικούς και ετοιμαζόμαστε για τη γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, τα θαλασσινά έχουν την τιμητική τους.
empty alt

Μαρτίνι σοκολάτας – ένας συνδυασμός ονειρικός

Εάν ο συνδυασμός των ονείρων σας μετά το δείπνο είναι επιδόρπιο + ένα γλυκό κοκτέιλ, τότε αυτό το μαρτίνι σοκολάτας θα κάνει το όνειρό σας πραγματικότητα.

Back To Top