Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές. Αυτή η συνταγή δεν χρειάζεται μεγάλο βαθμό εμπειρίας ή περίεργα γιατί μερικές φορές τα απλά είναι τα καλύτερα πιάτα – ωστόσο θα κλέψει τις εντυπώσεις σε ένα τραπέζι για φίλους ή σε ένα επίδοξο φλερτ.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παρμεζάνα ή πεκορίνο τυρί και τα δύο είναι νόστιμα. Αν θέλετε να αλλάξετε την κλασική επιλογή της μοτσαρέλα για κάποιο πιο ιδιαίτερο τυρί όπως  Fontina ή caciocavallo, θα έχει περισσότερη δυνατή γεύση το πιάτο σας! Ωστόσο πιο κοντά στα ελληνικά γούστα, εξίσου ταιριαστές επιλογές είναι η φέτα και το τυρί Δομοκού που συνδυάζονται άλλωστε άψογα με το σπανάκι.

ΥΛΙΚΑ:

6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. μεγάλα κοχύλια ζυμαρικών

Για τη γέμιση

1 μεγάλο αυγό

500 γρ. ρικότα στραγγισμένη

2 φλ. τεμαχισμένη μοτσαρέλα, διαιρεμένη

3/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο, διαιρεμένη

500 γρ. σπανάκι (καταψυγμένο ή φρέσκο)

1 κουτ. φρέσκα φύλλα θυμαριού (προαιρετικό)

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, καθώς και περισσότερα για το σερβίρισμα

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά), συν περισσότερο για το σερβίρισμα

3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

3 φλ. μαρινάρα

1 κουτ. κρυσταλλική ζάχαρη

Φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανό, βασιλικό ή θυμάρι), για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

koxilia

ΕΚΕΛΕΣΗ

Μαγειρεύουμε τα κοχύλια ζυμαρικών σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι al dente, 6 έως 7 λεπτά. Στραγγίζουμε αμέσως και ανακινούμε μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί αυγό, ricotta, 1 ¼ φλιτζάνι μοτσαρέλα, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα, σπανάκι, θυμάρι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, λεμόνι ξύσμα, αλάτι, και το σκόρδο μέχρι να γίνουν μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 210°. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν ελαφρώς χρυσό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη μαρινάρα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρουμε 2 φλιτζάνια μαρινάρα σε ένα άλλο μπολ. Απλώνουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι marinara ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.

Γεμίζουμε τα ζυμαρικά κοχύλια με μίγμα ricotta, 1 κουταλιά καθένα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Βάζουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα κοχύλια. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι μοτσαρέλα και 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα.

Ψήνουμε, αφού έχουμε καλύψει χαλαρά με αλουμινόχαρτο, μέχρι το τυρί να λιώσει, περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε μέχρι το τυρί να αρχίσει να παίρνει χρώμα, περίπου 10 λεπτά.

Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και βότανα πριν από το σερβίρισμα, και απολαμβάνουμε!

empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο σκληρό και το μαλακό αλεύρι;

Το σκληρό αλεύρι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και ιδιαίτερα σε γλουτένη, η οποία είναι απαραίτητη για να φουσκώσει το ψωμί (διαφορετικά, το αποτέλεσμα θα είναι επίπεδα και σκληρά πιτάκια).
empty alt

Το τρικ για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής από τον πάγκο της κουζίνας

Κάθε φορά που προσπαθείς να ψιλοκόψεις π.χ. τα λαχανικά σου, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς η επιφάνεια κοπής γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας; Το παρακάτω απλό tip θα σου λύσει τα χέρια, κρατώντας την επιφάνεια κοπής στη θέση της: Προτού αρχίσεις το κόψιμο των λαχανικών, κόψε ένα-δύο […]
empty alt

Τι να κάνεις αν μια σάλτσα σού βγει υπερβολικά αλμυρή;

145231 Σε όλους μας έχει συμβεί ενώ ετοιμάζουμε την τέλεια σάλτσα να μας πέσει (λίγο) παραπάνω αλάτι, με αποτέλεσμα να γίνει «λύσσα».
empty alt

Σεβαστείτε απόλυτα αυτές τις ημερομηνίες λήξης

Ο βασικός κανόνας που ισχύει επιβάλλει ότι εάν αναγράφεται η ένδειξη «ημερομηνία λήξης» στα συσκευασμένα τρόφιμα θα πρέπει να μην καταναλώνεται μετά την παρέλευσή της.
empty alt

Ποια φρέσκα τρόφιμα κρατάνε περισσότερο

Μήλα Αυτό το βολικό και προσιτό φρούτο μπορεί να διαρκέσει μέχρι και δύο μήνες στο ψυγείο. Για να μεγιστοποιήσετε τη διάρκεια ζωής, τοποθετήστε τα μήλα σε μια πλαστική τσάντα στο συρτάρι.
empty alt

Τηγανίτες με μπανάνα

Λίγες προτάσεις για πρωινό είναι τόσο ξεσηκωτικές όσο οι τηγανίτες. Κι αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Αυτές είναι μακράν οι πιο δελεαστικές τηγανίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.
empty alt

Απολαυστικό smoothie με ροδάκινο

Ψάχνετε τρόπο να δροσιστείτε αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού; Τότε θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα από τα smoothies με χαμηλούς υδατάνθρακες! Με μόνο πέντε υλικά και πέντε λεπτά προετοιμασίας που απαιτούνται, μπορείτε να χαλαρώσετε με αυτή τη δροσιστική καλοκαιρινή γουλιά σε χρόνο...
empty alt

Γεμιστές πατάτες με πίτα βοσκού – ένας συνδυασμός που τα σπάει

Κάντε την έκπληξη με μια γευστική εκδοχή που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top