Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές. Αυτή η συνταγή δεν χρειάζεται μεγάλο βαθμό εμπειρίας ή περίεργα γιατί μερικές φορές τα απλά είναι τα καλύτερα πιάτα – ωστόσο θα κλέψει τις εντυπώσεις σε ένα τραπέζι για φίλους ή σε ένα επίδοξο φλερτ.

Μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε παρμεζάνα ή πεκορίνο τυρί και τα δύο είναι νόστιμα. Αν θέλετε να αλλάξετε την κλασική επιλογή της μοτσαρέλα για κάποιο πιο ιδιαίτερο τυρί όπως  Fontina ή caciocavallo, θα έχει περισσότερη δυνατή γεύση το πιάτο σας! Ωστόσο πιο κοντά στα ελληνικά γούστα, εξίσου ταιριαστές επιλογές είναι η φέτα και το τυρί Δομοκού που συνδυάζονται άλλωστε άψογα με το σπανάκι.

ΥΛΙΚΑ:

6 μερίδες

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

20 λεπτά

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

30 λεπτά

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

500 γρ. μεγάλα κοχύλια ζυμαρικών

Για τη γέμιση

1 μεγάλο αυγό

500 γρ. ρικότα στραγγισμένη

2 φλ. τεμαχισμένη μοτσαρέλα, διαιρεμένη

3/4 φλ. φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα ή πεκορίνο, διαιρεμένη

500 γρ. σπανάκι (καταψυγμένο ή φρέσκο)

1 κουτ. φρέσκα φύλλα θυμαριού (προαιρετικό)

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο, καθώς και περισσότερα για το σερβίρισμα

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

1/4 κουταλάκι του γλυκού θρυμματισμένες νιφάδες κόκκινο πιπέρι

1/2 κουταλάκι του γλυκού ξύσμα λεμονιού (προαιρετικά), συν περισσότερο για το σερβίρισμα

3/4 κουταλάκι του γλυκού αλάτι

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένο

Για τη σάλτσα

2 κουταλιές της σούπας έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

6 σκελίδες σκόρδου, λιωμένες

1/4 κουταλάκι του γλυκού φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο

3 φλ. μαρινάρα

1 κουτ. κρυσταλλική ζάχαρη

Φρέσκα βότανα (όπως μαϊντανό, βασιλικό ή θυμάρι), για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

koxilia

ΕΚΕΛΕΣΗ

Μαγειρεύουμε τα κοχύλια ζυμαρικών σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας μέχρι al dente, 6 έως 7 λεπτά. Στραγγίζουμε αμέσως και ανακινούμε μέχρι να στεγνώσουν τελείως.

Σε ένα μεγάλο μπολ, ανακατεύουμε μαζί αυγό, ricotta, 1 ¼ φλιτζάνι μοτσαρέλα, ½ φλιτζάνι παρμεζάνα, σπανάκι, θυμάρι, μοσχοκάρυδο, πιπέρι, κόκκινο πιπέρι, λεμόνι ξύσμα, αλάτι, και το σκόρδο μέχρι να γίνουν μείγμα. Βάζουμε στο ψυγείο μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση.

Προθερμάνουμε τον φούρνο στους 210°. Σε ένα μεγάλο τηγάνι σε μέτρια φωτιά, ζεσταίνουμε το λάδι. Προσθέτουμε το σκόρδο και μαγειρεύουμε μέχρι να γίνουν ελαφρώς χρυσό, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, περίπου 3 λεπτά. Προσθέτουμε το μοσχοκάρυδο και ανακατεύουμε μέχρι να αναδειχθούν τα αρώματα, 30 δευτερόλεπτα. Προσθέτουμε τη μαρινάρα και τη ζάχαρη και ανακατεύουμε μέχρι να ενωθούν. Μεταφέρουμε 2 φλιτζάνια μαρινάρα σε ένα άλλο μπολ. Απλώνουμε το υπόλοιπο 1 φλιτζάνι marinara ομοιόμορφα σε όλο το ταψί.

Γεμίζουμε τα ζυμαρικά κοχύλια με μίγμα ricotta, 1 κουταλιά καθένα και τα τοποθετούμε στο ταψί. Βάζουμε την υπόλοιπη σάλτσα πάνω από τα κοχύλια. Προσθέτουμε ½ φλιτζάνι μοτσαρέλα και 2 κουταλιές της σούπας παρμεζάνα.

Ψήνουμε, αφού έχουμε καλύψει χαλαρά με αλουμινόχαρτο, μέχρι το τυρί να λιώσει, περίπου 30 λεπτά. Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο, και ψήνουμε μέχρι το τυρί να αρχίσει να παίρνει χρώμα, περίπου 10 λεπτά.

Γαρνίρουμε με την υπόλοιπη παρμεζάνα, το μοσχοκάρυδο και βότανα πριν από το σερβίρισμα, και απολαμβάνουμε!

empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που η γαμήλια τούρτα είναι… τριώροφη!

Γάμος χωρίς τούρτα, δε νοείται. Το νεόνυμφο ζευγάρι, μπροστά σε φίλους και συγγενείς, κόβει από κοινού το θεσπέσιο δημιούργημα από ζάχαρη και αλεύρι και ξεκινάει την νέα του κοινή ζωή, με ένα γλυκό τρόπο.
empty alt

Το ντρέσινγκ που υπόσχεται να κάνει θεϊκή και την πιο βαρετή πράσινη σαλάτα

Συνήθως χρησιμοποιούμε γιαούρτι, μουστάρδα ή μαγιονέζα για να δώσουμε κρεμώδη υφή στο ντρέσινγκ της σαλάτας μας. Μια εναλλακτική όμως, με σχετικά ουδέτερη γεύση, είναι το ώριμο, λιωμένο αβοκάντο, βασικό συστατικό της παρακάτω γλυκόξινης σος από το Popsugar.com, που υπόσχεται να απογειώσει τη γεύση ακόμα και...
empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

Το τρικ για να μη γλιστράει η επιφάνεια κοπής από τον πάγκο της κουζίνας

Κάθε φορά που προσπαθείς να ψιλοκόψεις π.χ. τα λαχανικά σου, ο δείκτης δυσκολίας ανεβαίνει καθώς η επιφάνεια κοπής γλιστράει στον πάγκο της κουζίνας; Το παρακάτω απλό tip θα σου λύσει τα χέρια, κρατώντας την επιφάνεια κοπής στη θέση της: Προτού αρχίσεις το κόψιμο των λαχανικών, κόψε ένα-δύο […]
empty alt

Ετοιμαζόμαστε για το Πάσχα – φτιάχνοντας λαζαράκια

Για την ψυχή του Λάζαρου οι γυναίκες ζύμωναν ανήμερα το πρωί ειδικά κουλούρια, τους “λαζάρηδες”, τα “λαζαρούδια” ή και “λαζαράκια”.
empty alt

Rice pizza – μια εκδοχή που παντρεύει την πίτσα με το ρύζι

Αν σας αρέσει το τηγανητό ρύζι με ντομάτα, προχωρήστε ένα βήμα παραπέρα και πασπαλίστε το με τυρί και όλα τα αγαπημένα σας υλικά για πίτσα.
empty alt

Cupcakes γλυκιάς κολοκύθας με βρώμη

Αυτά τα muffins ή ατομικά Cupcakes κολοκύθας χωρίς γλουτένη είναι γεμάτα με βρώμη και τσιπς σοκολάτας. Επιπλέον, αυτά τα μίνι μάφιν κολοκύθας γίνονται εξ ολοκλήρου στο μπλέντερ, κάνοντας το καθάρισμα παιχνιδάκι.
empty alt

Pasta time με γεμιστά κοχύλια

Αυτά τα κοχύλια δεν είναι θαλασσινά, αλλά είναι σούπερ κρεμώδη και τυρένια!
Back To Top