Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι! Ώρα προετοιμασίας: 25 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά Συστατικά 4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία) Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι 1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό 2 […]

Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι!

Ώρα προετοιμασίας:

25 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:

50 λεπτά

Συστατικά

4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία)

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ντομάτες σε κονσέρβα, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός

Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

250 gr μοτσαρέλα μερικώς αποβουτυρωμένη, κομμένη σε κύβους

1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Απόδοση παραγωγής:

4 μερίδες

Μέγεθος σερβιρίσματος:

2 μισά

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°. Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε στη μέση κάθετα. Τοποθετήστε τες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μπεν μαρί με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι. Ψήνετε για 30 λεπτά.

Βγάζετε τις μελιτζάνες από το σκεύος, τις κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, χαράξτε και ψιλοκόψτε τον πολτό, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό κέλυφος. Βάζετε τον πολτό σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.

Μαγειρέψτε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά κρατήστε το ελαφρώς μισοψημένο (1–2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται). Όσο ψήνεται το κριθαράκι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο πολτό μελιτζάνας και σοτάρετε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε τις ντομάτες, τα αποξηραμένα μυρωδικά και αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο, το στραγγίζετε και το προσθέτετε στο μείγμα της μελιτζάνας. Ρίχνετε και τα δύο τυριά και ανακατεύετε καλά.

Χωρίζετε το μείγμα μελιτζάνας-τυρί σε 8 ίσες μερίδες και γεμίζετε τις μελιτζάνες. Ψεκάστε το πάνω μέρος του καθενός με μαγειρικό σπρέι. Τοποθετήστε τις γεμιστές μισές μελιτζάνες στο ταψί και ψήστε για 10 λεπτά. Αφαιρείτε και σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικές Πληροφορίες:

Θερμίδες: 404 θερμίδες, Υδατάνθρακες: 38 g, Πρωτεΐνες: 22 g, Λιπαρά: 18 g, Κορεσμένα λιπαρά: 8 g, Χοληστερόλη: 36 mg, Νάτριο: 138 mg, Φυτικές ίνες: 9 g

Ανταλλαγές ανά μερίδα: 2 1/2 άμυλο, 2 μέτρια άπαχα κρέατα, 1 1/2 λιπαρά. Επιλογές υδατανθράκων: 2 1/2.

empty alt

Οι φυτικές ίνες ασπίδα για τις χρόνιες παθήσεις

Μείωση του κινδύνου εκδήλωσης χρόνιων παθήσεων, όπως η στεφανιαία νόσος, το εγκεφαλικό, ο διαβήτης και διάφορες μορφές καρκίνου έχουν όσοι ακολουθούν μια διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες.
empty alt

«Πώς αντιμετωπίζω τα σνακ ώστε τα παιδιά μου να τρώνε με όρεξη το δείπνο τους»

Έχω τρία παιδιά: Ο Henry είναι 11, η Clara 9 και ο Arthur 6 ετών. Η κατανάλωση σνακ με απασχολούσε ανέκαθεν, αν και πιστεύω ότι τα παιδιά θα ανταποκριθούν στο πρόγραμμα που θα φτιάξεις.
empty alt

Τι είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα;

Το αγαπημένο υλικό της παιδικής ηλικίας μας, που απολαμβάναμε σε γλυκά ή και σκέτο με το κουτάλι, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Το μυστικό για να μαγειρέψεις σωστά το στήθος κοτόπουλου

Εύκολα μπορεί να αποτύχει το μαγείρεμα του στήθους κοτόπουλου: για παράδειγμα, να σου ψηθεί καλά απέξω αλλά να μείνει άψητο από μέσα, ή να παραψηθεί.
empty alt

4 βασικοί κανόνες για να ετοιμάσεις ένα πλατό τυριών

Ας πούμε ότι ένα βράδυ μέσα στην εβδομάδα σε επισκέπτονται φίλοι αλλά δεν έχεις ούτε το χρόνο ούτε την ενέργεια να μαγειρέψεις.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το γουακαμόλε

Εκτός από το ότι είναι η πιο απολαυστική μεξικάνικη σάλτσα με βάση το αβοκάντο. Έχει τις ρίζες τις στους αζτέκους αλλά χρησιμοποιείται ευρέως στην σύγχρονη μεξικάνικη και αμερικάνικη κουζίνα ως συνοδευτικό, καρύκευμα ή σε συστατικό σε σαλάτες.
empty alt

Τηγανίτες με λεμόνι και Ricotta

Τέλεια επίγευση ξινού με έναν υπαινιγμό γλυκύτητας, αυτές είναι οι απόλυτα πιο καλοκαιρινές τηγανίτες ρικότας λεμονιού. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τηγανίτες βουτύρου, έχουν πιο αφράτη υφή.
empty alt

Ζυμαρικά Alfredo με γαρίδες και μπέικον

 Μια συνταγή που θα ενθουσιάσει τους pasta lovers
Back To Top