Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι! Ώρα προετοιμασίας: 25 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά Συστατικά 4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία) Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι 1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό 2 […]

Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι!

Ώρα προετοιμασίας:

25 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:

50 λεπτά

Συστατικά

4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία)

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ντομάτες σε κονσέρβα, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός

Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

250 gr μοτσαρέλα μερικώς αποβουτυρωμένη, κομμένη σε κύβους

1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Απόδοση παραγωγής:

4 μερίδες

Μέγεθος σερβιρίσματος:

2 μισά

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°. Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε στη μέση κάθετα. Τοποθετήστε τες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μπεν μαρί με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι. Ψήνετε για 30 λεπτά.

Βγάζετε τις μελιτζάνες από το σκεύος, τις κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, χαράξτε και ψιλοκόψτε τον πολτό, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό κέλυφος. Βάζετε τον πολτό σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.

Μαγειρέψτε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά κρατήστε το ελαφρώς μισοψημένο (1–2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται). Όσο ψήνεται το κριθαράκι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο πολτό μελιτζάνας και σοτάρετε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε τις ντομάτες, τα αποξηραμένα μυρωδικά και αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο, το στραγγίζετε και το προσθέτετε στο μείγμα της μελιτζάνας. Ρίχνετε και τα δύο τυριά και ανακατεύετε καλά.

Χωρίζετε το μείγμα μελιτζάνας-τυρί σε 8 ίσες μερίδες και γεμίζετε τις μελιτζάνες. Ψεκάστε το πάνω μέρος του καθενός με μαγειρικό σπρέι. Τοποθετήστε τις γεμιστές μισές μελιτζάνες στο ταψί και ψήστε για 10 λεπτά. Αφαιρείτε και σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικές Πληροφορίες:

Θερμίδες: 404 θερμίδες, Υδατάνθρακες: 38 g, Πρωτεΐνες: 22 g, Λιπαρά: 18 g, Κορεσμένα λιπαρά: 8 g, Χοληστερόλη: 36 mg, Νάτριο: 138 mg, Φυτικές ίνες: 9 g

Ανταλλαγές ανά μερίδα: 2 1/2 άμυλο, 2 μέτρια άπαχα κρέατα, 1 1/2 λιπαρά. Επιλογές υδατανθράκων: 2 1/2.

empty alt

Πώς θα φέρεις γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα στα κέικ, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να μη δέσει καλά η ζύμη.
empty alt

Για να ξέρεις τι τρως: φρούτα και λαχανικά του Ιούνιου

Μπορεί να σου ακούγεται υπερβολή, ειδικά στις μέρες μας όπου έχουμε τη δυνατότητα να τρώμε τα πάντα ασχέτως εποχής και περιοχής, αλλά ίσως κάτι ήξεραν οι παλαιότεροι που έλεγαν ότι «κάθε πράγματα στον καιρό του».
empty alt

Πώς θα μετατρέψεις το κακό κρασί σε υπέροχο κοκτέιλ

Αγόρασες ή σου έφεραν ένα κρασί που σου βγήκε «μάπα»; Μην το πετάξεις. Ακολούθησε τη συμβουλή που δίνει η Alison Roman, συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής, και φτιάξε με αυτό ένα φανταστικό κοκτέιλ! Το μόνο που έχεις να κάνεις είναι να προσθέσεις μερικά παγάκια, σόδα (ή κάποιο άλλο ανθρακούχο […]
empty alt

Ο πιο απλός τρόπος να μαγειρέψεις γρήγορα τις πατάτες

Σίγουρα θα σου έχει τύχει στη διάρκεια μιας πολυάσχολης ημέρας να μαγειρεύεις ένα φαγητό με πατάτες αλλά αυτές να μη λένε να ψηθούν, παρόλο που έχεις την εντύπωση ότι βρίσκονται μέσα στο φούρνο εδώ και μια αιωνιότητα.
empty alt

Πώς θα ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα

Πρέπει να ξεφλουδίσεις τα αμύγδαλα που θα χρησιμοποιήσεις σε μια συνταγή, π.χ. για να τα ψιλοκόψεις ή να τα πολτοποιήσεις ή, απλά, να τα κάνεις λίγο πιο γλυκά (καθώς η φλούδα τους πικρίζει ελαφρώς); Είναι πιο απλό από όσο, ίσως, νομίζεις.
empty alt

Ο λόγος που πρέπει να λαχταράς μια μπριζόλα κόκκινη στο εσωτερικό της

Ίσως να αηδιάζεις στην ιδέα μιας μπριζόλας που μόλις κοπεί απελευθερώνει από το εσωτερικό της ένα κόκκινο υγρό.
empty alt

Γευστικό ταξίδι με προορισμό τη μεξικάνικη κουζίνα!

  Ήδη από την εποχή των Μάγια, με κάποια ισχυρή επιρροή από τους Ισπανούς κατακτητές, η κουλτούρα της μεξικανικής κουζίνας έχει εξελιχθεί σε ένα μοναδικό μείγμα σύγχρονης και διαχρονικής γαστρονομίας.
empty alt

Φθινοπωρινό ριζότο με καραμελωμένα κρεμμύδια

Καραμελωμένα κρεμμύδια, βούτυρο ρύζι Basmati και Melty Gruyère – τι δεν θα σας αρέσει σε αυτόν τον συνδυασμό; Αυτό το πιάτο με ρύζι γαλλικού κρεμμυδιού μπορεί να σερβιριστεί ως συνοδευτικό σε πιάτα με πρωτεΐνη, όπως χοιρινή μπριζόλα ή κρεμώδες κοτόπουλο Τοσκάνης, ή ως κυρίως.
Back To Top