Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι! Ώρα προετοιμασίας: 25 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά Συστατικά 4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία) Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι 1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό 2 […]

Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι!

Ώρα προετοιμασίας:

25 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:

50 λεπτά

Συστατικά

4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία)

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ντομάτες σε κονσέρβα, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός

Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

250 gr μοτσαρέλα μερικώς αποβουτυρωμένη, κομμένη σε κύβους

1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Απόδοση παραγωγής:

4 μερίδες

Μέγεθος σερβιρίσματος:

2 μισά

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°. Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε στη μέση κάθετα. Τοποθετήστε τες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μπεν μαρί με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι. Ψήνετε για 30 λεπτά.

Βγάζετε τις μελιτζάνες από το σκεύος, τις κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, χαράξτε και ψιλοκόψτε τον πολτό, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό κέλυφος. Βάζετε τον πολτό σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.

Μαγειρέψτε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά κρατήστε το ελαφρώς μισοψημένο (1–2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται). Όσο ψήνεται το κριθαράκι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο πολτό μελιτζάνας και σοτάρετε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε τις ντομάτες, τα αποξηραμένα μυρωδικά και αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο, το στραγγίζετε και το προσθέτετε στο μείγμα της μελιτζάνας. Ρίχνετε και τα δύο τυριά και ανακατεύετε καλά.

Χωρίζετε το μείγμα μελιτζάνας-τυρί σε 8 ίσες μερίδες και γεμίζετε τις μελιτζάνες. Ψεκάστε το πάνω μέρος του καθενός με μαγειρικό σπρέι. Τοποθετήστε τις γεμιστές μισές μελιτζάνες στο ταψί και ψήστε για 10 λεπτά. Αφαιρείτε και σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικές Πληροφορίες:

Θερμίδες: 404 θερμίδες, Υδατάνθρακες: 38 g, Πρωτεΐνες: 22 g, Λιπαρά: 18 g, Κορεσμένα λιπαρά: 8 g, Χοληστερόλη: 36 mg, Νάτριο: 138 mg, Φυτικές ίνες: 9 g

Ανταλλαγές ανά μερίδα: 2 1/2 άμυλο, 2 μέτρια άπαχα κρέατα, 1 1/2 λιπαρά. Επιλογές υδατανθράκων: 2 1/2.

empty alt

Το απόλυτο hack για να είναι το κρασί σου πάντα παγωμένο

Σου αρέσει να απολαμβάνεις το κρασί σου παγωμένο στην ιδανική θερμοκρασία. Ειδικά, όμως, τώρα που ο καιρός ζεσταίνει, είναι λίγο δύσκολο να το κρατήσεις παγωμένο, ενώ το να βάλεις παγάκια δεν τίθεται καν ως θέμα, αφού θα σου αλλοιώσουν τη γεύση! Και τώρα τι γίνεται; Μη φοβού! […]
empty alt

Οδηγός: Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσεις ένα πιάτο

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς τα χάνουμε όταν μπαίνουμε στην κάβα με σκοπό να διαλέξουμε ένα κρασί που θα ταιριάζει π.
empty alt

Τι είναι το συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα;

Το αγαπημένο υλικό της παιδικής ηλικίας μας, που απολαμβάναμε σε γλυκά ή και σκέτο με το κουτάλι, συνεχίζει να πρωταγωνιστεί στη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Κανόλι: μια ιταλική απόλαυση στο πιάτο σου

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.
empty alt

Συνταγή για εύκολο μπαμπά-γκανούς

Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…
empty alt

Marzipan – ένα γλυκό θαύμα φτιαγμένο από αμύγδαλα

Το Marzipan, μια νόστιμη και ελαφριά λιχουδιά από έναν αρκετά ασυνήθιστο συνδυασμό ζάχαρης και ψίχας αμυγδάλου, συχνά τονισμένο με εκχύλισμα αμυγδάλου.
empty alt

Barbie Cocktail: μια συνταγή για να μπεις στον μεθυστικά ροζ κόσμο της

H Barbie έχει αυτή την εποχή την τιμητική της και σε κερνάει το κοκτέιλ της
empty alt

Σαν καλοκαίρι… γεμιστές πιπεριές αλλιώς

Τα γεμιστά δίνουν έτσι κι αλλιώς πολλές ιδέες για πειραματισμό
Back To Top