Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι! Ώρα προετοιμασίας: 25 λεπτά Χρόνος μαγειρέματος: 50 λεπτά Συστατικά 4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία) Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι 1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό 2 […]

Ενώ οι μελιτζάνες στην ελληνική κουζίνα γίνονται με πολλούς τρόπους, εδώ θα την κάνουμε γεμιστή, αλλά λίγο πειραγμένη καθώς θα χρησιμοποιήσουμε κριθαράκι!

Ώρα προετοιμασίας:

25 λεπτά

Χρόνος μαγειρέματος:

50 λεπτά

Συστατικά

4 μικρές μελιτζάνες (περίπου 200 gr η καθεμία)

Αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι

1 φλιτζάνι κριθαράκι, ωμό

2 κουταλιές της σούπας εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες

2 φλιτζάνια ντομάτες σε κονσέρβα, στραγγισμένες και ψιλοκομμένες

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένη ρίγανη

1 κουταλάκι του γλυκού αποξηραμένος βασιλικός

Αλάτι και πιπέρι για να γευτείς

250 gr μοτσαρέλα μερικώς αποβουτυρωμένη, κομμένη σε κύβους

1/4 φλιτζάνι τριμμένο τυρί παρμεζάνα

Απόδοση παραγωγής:

4 μερίδες

Μέγεθος σερβιρίσματος:

2 μισά

Εκτέλεση

Προθερμάνετε τον φούρνο στους 200°. Πλένετε και στεγνώνετε τις μελιτζάνες, κόβετε τα κοτσάνια τους και τις κόβουμε στη μέση κάθετα. Τοποθετήστε τες με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω σε μπεν μαρί με αντικολλητικό μαγειρικό σπρέι. Ψήνετε για 30 λεπτά.

Βγάζετε τις μελιτζάνες από το σκεύος, τις κρυώνετε κάτω από τρεχούμενο νερό και τις στεγνώνετε. Χρησιμοποιώντας ένα κουτάλι, χαράξτε και ψιλοκόψτε τον πολτό, αφήνοντας μόνο ένα λεπτό κέλυφος. Βάζετε τον πολτό σε ένα μπολ και τον αφήνουμε στην άκρη.

Μαγειρέψτε το κριθαράκι σύμφωνα με τις οδηγίες της συσκευασίας, αλλά κρατήστε το ελαφρώς μισοψημένο (1–2 λεπτά λιγότερο από ό,τι αναγράφεται). Όσο ψήνεται το κριθαράκι, ζεσταίνετε το ελαιόλαδο σε ένα τηγάνι μεσαίου μεγέθους σε μέτρια φωτιά. Προσθέστε το σκόρδο και σοτάρετε για 1 λεπτό. Προσθέστε τον ψιλοκομμένο πολτό μελιτζάνας και σοτάρετε για 4-5 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά. Προσθέστε τις ντομάτες, τα αποξηραμένα μυρωδικά και αλάτι και πιπέρι για γεύση. Ανακατεύετε καλά και σιγοβράζετε για 10 λεπτά. Αποσύρετε από τη φωτιά.

Όταν το κριθαράκι είναι έτοιμο, το στραγγίζετε και το προσθέτετε στο μείγμα της μελιτζάνας. Ρίχνετε και τα δύο τυριά και ανακατεύετε καλά.

Χωρίζετε το μείγμα μελιτζάνας-τυρί σε 8 ίσες μερίδες και γεμίζετε τις μελιτζάνες. Ψεκάστε το πάνω μέρος του καθενός με μαγειρικό σπρέι. Τοποθετήστε τις γεμιστές μισές μελιτζάνες στο ταψί και ψήστε για 10 λεπτά. Αφαιρείτε και σερβίρετε αμέσως.

Διατροφικές Πληροφορίες:

Θερμίδες: 404 θερμίδες, Υδατάνθρακες: 38 g, Πρωτεΐνες: 22 g, Λιπαρά: 18 g, Κορεσμένα λιπαρά: 8 g, Χοληστερόλη: 36 mg, Νάτριο: 138 mg, Φυτικές ίνες: 9 g

Ανταλλαγές ανά μερίδα: 2 1/2 άμυλο, 2 μέτρια άπαχα κρέατα, 1 1/2 λιπαρά. Επιλογές υδατανθράκων: 2 1/2.

empty alt

Μεσογειακή διατροφή για πάντα

Τα άφθονα, υγιεινά λιπαρά της μεσογειακής διατροφής είναι ασπίδα εναντίον του καρκίνου, του διαβήτη και της καρδιοπάθειας.
empty alt

Έτσι δεν θα σου λείψει ποτέ το φρέσκο ψωμί

Δεν χρειάζεται να φτιάχνεις μπιφτέκια κάθε φορά που θέλεις να αξιοποιήσεις το ψωμί της ημέρας που περίσσεψε.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

Σπιτική ζύμη για πίτα: Πώς θα τη φτιάξεις βήμα βήμα

Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του.
empty alt

Ένα μενού για απολαυστικά ανοιξιάτικα πικνίκ

Η Πρωτομαγιά είναι μια ιδανική ευκαιρία να οργανώσεις ένα πικνίκ με το έτερον ήμισυ, την οικογένεια ή καλούς φίλους.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Espresso Martini

Η απάντηση στο δίλημμα “stirred” ή “shaken” είναι “espresso”
empty alt

Τραγανά μάφιν βρόμης με μήλο

Το πιο απολαυστικό καλωσόρισμα του φθινοπώρου με γεύση μήλου
Back To Top