Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…

Μας αρέσει το baba ghanoush με αρκετή επίγευση σκόρδου. Εάν δεν το προτιμάτε, παραλείψτε το τρίψιμο του ακατέργαστου σκόρδου στο τέλος. Χωρίς αυτό, θα έχετε μια πιο λεπτή (ελαφρώς γλυκιά) γεύση σκόρδου που θα κάνει όλους πολύ, πολύ χαρούμενους. Μας αρέσει να το σερβίρουμε ως μέρος τριών ντιπ, μαζί με σπιτικό χούμους και ελληνική φέτα. Συνοδεύστε το  από φρυγανισμένο ψωμί ή πίτα, ψητά λαχανικά και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

ΥΛΙΚΑ:

2 ΜΠΟΛ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 σκόρδο κεφαλής, συν 1 σκόρδο σκελίδα

1 κουταλιά της σούπας, συν 1 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερο για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 μεσαίες μελιτζάνες

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. Ταχίνι

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό

Μια πρέζα θρυμματισμένων νιφάδων κόκκινου πιπεριού

Φρυγανισμένη πίτα και ψιλοκομμένα λαχανικά, για σερβίρισμα

babaa

EKTEΛΕΣΗ

Μετακινήστε τη σχάρα του φούρνου στο πάνω τρίτο του φούρνου και προθερμαίνετε στο σε υψηλή θερμοκρασία. Καλύψτε το ταψί με ένα φύλλο ψησίματος.

Κόψτε την κορυφή από το κεφάλι του σκόρδου και ψιλοκόψτε με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και τυλίξτε με αλουμινόχαρτο.

Τρυπήστε μελιτζάνες παντού με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε μελιτζάνες και σκόρδο σε ένα μεγάλο ταψί και βάλτε το στο φούρνο. Ψήστε, περιστρέφοντας περιστασιακά, έως ότου η μελιτζάνα ψηθεί στο εξωτερικό και γίνει μαλακή στο εσωτερικό και το σκόρδο είναι μαλακό, 30 έως 35 λεπτά. Συμβουλή: Δοκιμάστε τη μελιτζάνα τοποθετώντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της μελιτζάνας. Εάν υπάρχει αντίσταση, συνεχίστε το ψήσιμο.

Αφήστε τη μελιτζάνα να κρυώσει 10 λεπτά, στη συνέχεια κόψτε και ανοίξτε τη σάρκα. Απορρίψτε το δέρμα και τοποθετήστε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει για 30 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά στα 15 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε μελιτζάνα, ψητάές σκελίδες σκόρδου και χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να πολτοποιήσετε τις σκελίδες σκόρδου και στη συνέχεια συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να σπάσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθεί ο χυμός λεμονιού. Προσθέστε ταχίνι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τρίψτε την υπόλοιπη σκελίδα σκόρδου στο μπολ. Ανακατέψτε και συνδυάστε το με αλάτι και μετά μεταφέρετε στο πιάτο.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό, νιφάδες πιπεριού και ψιλοκομμένο ελαιόλαδο. Σερβίρετε με φρυγανισμένη πίτα ή / και λαχανικά.

empty alt

Τι σχέση έχει η βότκα με την πιπερόριζα;

Η πιπερόριζα ή τζίντζερ, που καταναλώνεται τόσο σε ζεστά αφεψήματα όσο και ως μπαχαρικό σε γλυκές και αλμυρές συνταγές, ιδιαίτερα σε ασιατικά πιάτα, χρησιμοποιείται σε δύο μορφές: είτε σε σκόνη είτε φρέσκια (η ρίζα της).
empty alt

Αυτή η επιστημονική ανακάλυψη θα σε κάνει να αναθεωρήσεις τον τρόπο που φτιάχνεις καφέ

Μήπως ακολουθείς όλη την ιεροτελεστία παρασκευής καφέ, παίρνοντας ολόκληρους κόκκους και αλέθοντάς τους στο σπίτι; Τώρα υπάρχει ένας τρόπος να ανεβείς –ένα ακόμη- επίπεδο.
empty alt

Στην κουζίνα με τον Brad Pitt

Στο κινηματογραφικό έργο Once Upon a Time in Hollywood, ο χαρακτήρας του Brad Pitt, Cliff Booth – ένας ξεπερασμένος stuntman του Χόλιγουντ – ετοιμάζει την πιο απλή εκδοχή του κλασικού αμερικάνικου πιάτου mac and cheese με εντελώς πρωτότυπο τρόπο… Βλέπουμε τον ήρωα Booth να μαγειρεύει τα μακαρόνια...
empty alt

Τι τρόφιμα χρειάζεται να έχετε σε απόθεμα για ώρα ανάγκης

Με τα μέτρα για την αναχαίτιση του κορονοϊού να γίνονται σε όλη την Ευρώπη όλο και πιο αυστηρά καλού κακού να έχετε μερικά τρόφιμα που να μπορούν να διατηρηθούν για ένα διάστημα όσο θα χρειαστεί να μείνετε σπίτι με ασφάλεια.
empty alt

Σούπα λαχανικών με κινόα

Ένα comfort food δεν χρειάζεται πάντα να είναι λιπαρό η γεμάτο έξτρα θερμίδες, αυτή η απολαυστική σούπα μπορεί να είναι χορτοφαγική, αλλά είναι εξαιρετικά χορταστική χάρη στην κινόα, τα λευκά φασόλια, το λάχανο, τα καρότα και το σέλινο και θα σου δημιουργήσει το αίσθημα θαλπωρής που έχεις […]
empty alt

Τραγανές φλούδες γλυκοπατάτας με γουακαμόλε

Ψήνοντας τις γλυκοπατάτες με τη φλούδα τους θα έχεις ένα τραγανό αποτέλεσμα που θα συνδυαστεί εξαιρετικά με τη βελούδινη υφή του γουακαμόλε για μια λαχταριστή απόλαυση που θα εκτιμήσει δεόντως η γλώσσα και ο ουρανίσκος σου.
empty alt

Μια γευστική κι υγιεινή οπτασία στο πιάτο σου

Τα λαχανικά είναι ό,τι καλύτερο μπορούμε να προσφέρουμε στον εαυτό μας: πλούσια σε φυτικές ίνες, ιδανικά για μια διατροφή γεμάτη βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, τα λαχανικά αποδεικνύουν καθημερινά πως εκτός από υγιεινά, μπορούν να κάνουν τα πιάτα μας ευφάνταστα και πεντανόστιμα! Ακόμη κι όταν θέλεις...
empty alt

Χειμωνιάτικη σαλάτα με γλυκοπατάτα

Οι σαλάτες όλο τον χρόνο είναι από τις πιο ωφέλιμες και πιο υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Λατρεύουμε αυτή τη σαλάτα ζεστή, είτε όταν βγαίνει κατευθείαν από τον φούρνο, αλλά όμως μας αρέσει εξίσου κι είναι πολύ καλή επιλογή και σε θερμοκρασία δωματίου μία (δύο ή τρεις) μέρες μετά.
Back To Top