Η μελιτζανοσαλάτα αλλιώς…

Μας αρέσει το baba ghanoush με αρκετή επίγευση σκόρδου. Εάν δεν το προτιμάτε, παραλείψτε το τρίψιμο του ακατέργαστου σκόρδου στο τέλος. Χωρίς αυτό, θα έχετε μια πιο λεπτή (ελαφρώς γλυκιά) γεύση σκόρδου που θα κάνει όλους πολύ, πολύ χαρούμενους. Μας αρέσει να το σερβίρουμε ως μέρος τριών ντιπ, μαζί με σπιτικό χούμους και ελληνική φέτα. Συνοδεύστε το  από φρυγανισμένο ψωμί ή πίτα, ψητά λαχανικά και ό,τι άλλο τραβάει η όρεξή σας.

ΥΛΙΚΑ:

2 ΜΠΟΛ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

0 ΩΡΕΣ 10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

1 ΩΡΑ 35 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

1 σκόρδο κεφαλής, συν 1 σκόρδο σκελίδα

1 κουταλιά της σούπας, συν 1 κουτ. έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, καθώς και περισσότερο για γαρνιτούρα

Αλάτι

Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

2 μεσαίες μελιτζάνες

3 κουταλιές της σούπας χυμό λεμονιού

1/4 φλ. Ταχίνι

1 κουταλιά της σούπας φρεσκοκομμένο μαϊντανό

Μια πρέζα θρυμματισμένων νιφάδων κόκκινου πιπεριού

Φρυγανισμένη πίτα και ψιλοκομμένα λαχανικά, για σερβίρισμα

babaa

EKTEΛΕΣΗ

Μετακινήστε τη σχάρα του φούρνου στο πάνω τρίτο του φούρνου και προθερμαίνετε στο σε υψηλή θερμοκρασία. Καλύψτε το ταψί με ένα φύλλο ψησίματος.

Κόψτε την κορυφή από το κεφάλι του σκόρδου και ψιλοκόψτε με ένα κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο. Καρυκεύστε με αλάτι και πιπέρι και τυλίξτε με αλουμινόχαρτο.

Τρυπήστε μελιτζάνες παντού με ένα πιρούνι. Τοποθετήστε μελιτζάνες και σκόρδο σε ένα μεγάλο ταψί και βάλτε το στο φούρνο. Ψήστε, περιστρέφοντας περιστασιακά, έως ότου η μελιτζάνα ψηθεί στο εξωτερικό και γίνει μαλακή στο εσωτερικό και το σκόρδο είναι μαλακό, 30 έως 35 λεπτά. Συμβουλή: Δοκιμάστε τη μελιτζάνα τοποθετώντας ένα μαχαίρι στο κέντρο της μελιτζάνας. Εάν υπάρχει αντίσταση, συνεχίστε το ψήσιμο.

Αφήστε τη μελιτζάνα να κρυώσει 10 λεπτά, στη συνέχεια κόψτε και ανοίξτε τη σάρκα. Απορρίψτε το δέρμα και τοποθετήστε τη σάρκα σε ένα σουρωτήρι για να στραγγίξει για 30 λεπτά, ανακατεύοντας μία φορά στα 15 λεπτά.

Σε ένα μεγάλο μπολ, συνδυάστε μελιτζάνα, ψητάές σκελίδες σκόρδου και χυμό λεμονιού. Χρησιμοποιήστε ένα πιρούνι για να πολτοποιήσετε τις σκελίδες σκόρδου και στη συνέχεια συνεχίστε να ανακατεύετε μέχρι να σπάσει η μελιτζάνα και να ενσωματωθεί ο χυμός λεμονιού. Προσθέστε ταχίνι, 1 κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο και τρίψτε την υπόλοιπη σκελίδα σκόρδου στο μπολ. Ανακατέψτε και συνδυάστε το με αλάτι και μετά μεταφέρετε στο πιάτο.

Γαρνίρουμε με μαϊντανό, νιφάδες πιπεριού και ψιλοκομμένο ελαιόλαδο. Σερβίρετε με φρυγανισμένη πίτα ή / και λαχανικά.

empty alt

Με δέκα μερίδες φρούτων την ημέρα θα φτάσετε τα 100!

Μια είναι η ουσία, δεν υπάρχει αθανασία. Μακροζωία όμως; Σύμφωνα με νέα βρετανική επιστημονική, όσοι τρώνε δέκα μερίδες φρούτων και λαχανικών τη μέρα, δηλαδή 800 γραμμάρια συνολικά, έχουν αυξημένες πιθανότητες να ζήσουν περισσότερα χρόνια.
empty alt

Κανόνες για μια καλοφτιαγμένη μακαρονάδα

Στο βιβλίο της «Η μακαρονάδα της Πέμπτης» (εκδ. Ποταμός) η Αναστασία Λαμπρία, επικεφαλής των εκδόσεων Ποταμός, προτείνει 52+2 μακαρονάδες, μία για κάθε περίσταση και «τύπο ανθρώπου», όπως τη «Μακαρονάδα για τους κατάκοπους», «Για τους ξενιτεμένους», τη «Μακαρονάδα των ευτυχισμένων εραστών», «Των...
empty alt

Ο ιδανικός τρόπος να εκμεταλλευτείς μια σχεδόν άδεια γυάλα μελιού

Στον πυθμένα της γυάλας σου έχουν μείνει λίγες κουταλιές από μέλι, ταχίνι, μουστάρδα ή κρέμα βαλσαμικού (οποιουδήποτε ρευστού υλικού χρησιμοποιείς στη μαγειρική σου).
empty alt

Μεσογειακή σαλάτα με ρεβίθια

Αν συνδυάσεις βραστά ρεβίθια με το περιεχόμενο μιας σχεδόν κλασικής χωριάτικης σαλάτας μαζί με βινεγκρέτ λεμονιού-μαϊντανού έχεις ένα γευστικό πιάτο που επιπλέον θα κρατήσει για ώρες μακριά το αίσθημα της πείνας.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Γεμιστές πιπεριές με κρεμώδες κοτόπουλο

Οι πιπεριές είναι ένα υλικό εύκολο και αγαπημένο. Το βρίσκεις σε άπειρες εκδοχές και συνταγές. Οι γεμιστές πιπεριές ανήκουν στην κορυφή των επιλογών μας.
empty alt

Ube(r) alles: Μοβ γλυκιά απόλαυση με υγιεινά οφέλη

Αυτά τα εύκολα μπράουνι έχουν ένα από τα πιο αντιφλεγμονώδη λαχανικά και συνδυάζουν γεύση, χρώμα και υγεία
empty alt

Απολαυστικό flatbread με σπανάκι, τυριά και ρεβίθι

Μια ανατροπή στο ψωμί και την πίτσα που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top