Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας.

Με πατρίδα τους την Ιταλία, τα κανόλι έχουν γίνει δημοφιλή τα τελευταία χρόνια και στη χώρα μας. Το τραγανό κέλυφος και το κρεμώδες γλυκό γέμισμα είναι σχεδόν ακαταμάχητο. Συχνά, έρχονται με μίνι τσιπ σοκολάτας ή ψιλοκομμένα φιστίκια ή βυθισμένα σε σοκολάτα. Ανεξάρτητα από την κάλυψη που θα επιλέξεις, είναι μια λαχταριστή απόλαυση.

 

Γιατί περιέχει κρασί η ζύμη;

Η ζύμη Cannoli παρασκευάζεται συνήθως με λευκό κρασί, κάτι που μπορεί να σου φαίνεται λίγο περίεργο. Περιλαμβάνει κρασί για τον ίδιο λόγο που μερικές κρούστες πίτας περιλαμβάνουν ξύδι ή βότκα. Το αλκοόλ μαλακώνει τη ζύμη και τη βοηθά να γίνει πιο λεπτή.

 

Τι έχουν ως γέμιση;

Η γέμιση των Cannoli γίνεται πάντα με ρικότα και συνήθως ζάχαρη άχνη για να τη γλυκάνει. Επίσης συνήθως περιλαμβάνει μασκαρπόνε και σαντιγί για ελαφρύτερη υφή. Μερικές φορές θα βρεις ξύσμα πορτοκαλιού ή μοσχοκάρυδο για επιπλέον γεύση.

 

Πώς μπορώ να έχω πυκνή γέμιση;

Είναι σημαντικό να επιτευχθεί η συνοχή της γέμισης. Ξεκίνησε στραγγίζοντας τη ρικότα. Βάλε τη ricotta σε ένα σουρωτήρι λεπτού πλέγματος και τοποθέτησε το σουρωτήρι πάνω σε ένα μεγαλύτερο μπολ. Άφησέ τη να μείνει στο ψυγείο για τουλάχιστον μία ώρα, κατά προτίμηση 2. Πόσο υγρό θα αποστραγγιστεί εξαρτάται από την ποιότητα της ρικότα. Όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα, τόσο λιγότερο υγρό. Επιπλέον θα βοηθήσουν λίγες πιέσεις. Αν προτιμάς τη γέμιση να είναι λίγο πιο γλυκιά, μην προσθέσεις περισσότερη ζάχαρη άχνη απευθείας στο μείγμα ρικότα. Η ζάχαρη άχνη θα κάνει το μείγμα να χαλαρώσει και δεν θα έχει μετά καλή συνοχή. Πρόσθεσε περισσότερη ζάχαρη άχνη στην κρέμα στο χτύπημα για να κάνεις τη γέμιση πιο γλυκιά!

Ένα άλλο σημαντικό βήμα είναι να αφήσεις τη γέμιση στο ψυγείο να κρυώσει. Όσο περισσότερο είναι εκεί τόσο το καλύτερο.

cannoli2

Πόσο κρατάει η γέμιση στο ψυγείο;

Μπορείτε να έχεις ετοιμάσει τη γέμιση έως και 2 ημέρες νωρίτερα! Είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξοικονομήσεις χρόνο.

 

Πώς μπορώ να κάνω το κέλυφος των κανόλι πιο τραγανό;

Βεβαιώσου ότι το βούτυρο είναι πολύ κρύο όταν φτιάχνεις τη ζύμη και επίσης ότι το λάδι τηγανίσματος έχει θερμανθεί σε μέτρια φωτιά.

 

Μπορώ να τα τηγανίσω σε φριτέζα αέρος;

Ναι, η φριτέζα είναι μια καλή επιλογή! Τραγανίζουν όμορφα χωρίς υπερβολικό λάδι.

 

ΥΛΙΚΑ:

ΓΙΑ 20 ΤΜΧ

ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ:

10 ΛΕΠΤΑ

ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ:

3 ΩΡΕΣ

cannoli

ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

1 συσκευασία ρικότα

1/2 φλ. τυρί μασκαρπόνε

1/2 φλ. ζάχαρη άχνη, διαιρεμένη

3/4 φλ. κρέμα γάλακτος

1 κουτ. γλ. καθαρό εκχύλισμα βανίλιας

1 κουτ. γλ. πορτοκαλί ξύσμα

1/4 κουτ. γλ. αλάτι

1/2 φλ. μίνι τσιπ σοκολάτας, για γαρνιτούρα

ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΥΨΗ:

2 φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις, συν περισσότερη για την επιφάνεια

1/4 φλ. κρυσταλλική ζάχαρη

1 κουτ. γλ αλάτι kosher

1/2 κουτ. κανέλα

4 κουταλιές της σούπας κρύο βούτυρο, κομμένο σε κύβους

6 κουταλιές της σούπας λευκό κρασί

1 μεγάλο αυγό

1 ασπράδι αυγού, για βούρτσισμα

Φυτικό λάδι, για τηγάνισμα

 

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ:

Στραγγίζεις καλά τη ρικότα. Σε ένα μεγάλο μπολ χρησιμοποιώντας ένα μίξερ χειρός, χτυπάς τη κρέμα και το 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη μέχρι να σχηματιστούν άκαμπτες κορυφές.

Σε ένα άλλο μεγάλο μπολ, συνδυάζεις ricotta, mascarpone, το υπόλοιπο 1/4 φλιτζάνι ζάχαρη άχνη, βανίλια, ξύσμα πορτοκαλιού και αλάτι. Ενώνεις με τη σαντιγί. Αφήνεις στο ψυγείο μέχρι να είσαι έτοιμη για τα κανόλι, τουλάχιστον 1 ώρα.

cannoli3

ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΛΥΦΟΣ:

Σε ένα μεγάλο μπολ, χτυπάς ελαφρά μαζί το αλεύρι, τη ζάχαρη, το αλάτι και την κανέλα. Κόβεις το βούτυρο στο μείγμα αλευριού με τα χέρια ή τον κόπτη ζαχαροπλαστικής μέχρι το μέγεθος του μπιζελιού. Προσθέτεις το κρασί και το αυγό και ανακατεύεις μέχρι να σχηματιστεί μια ζύμη. Ζυμώνεις μερικές φορές μέσα στο μπολ για να βοηθήσεις τη ζύμη να ενωθεί. Την φτιάχνεις σε ένα κύκλο και στη συνέχεια την τυλίγεις σε πλαστικό περιτύλιγμα και την αφήνει στο ψυγείο τουλάχιστον 1 ώρα ή και μέχρι μια νύχτα.

Κόβεις ένα κομμάτι από τη ζύμη, το ζυμώνεις για λίγο πάνω σε αλευρωμένη επιφάνεια και ύστερα το ανοίγεις σε λεπτό φύλλο με μηχανή φύλλου ή με τη βοήθεια ενός πλάστη.

Με ένα στρογγυλό κουπάτ 10 εκ. κόβεις δίσκους από το φύλλο.

Παίρνεις κομμάτια αλουμινόχαρτο και το κάθε ένα τα διπλώνεις στη μέση για να είναι πιο χοντρό και φτιάχνεις μικρούς κυλίνδρους.

Ύστερα, παίρνεις ένα στρογγυλό ζυμάρι, αλείφεις την άκρη του με λίγο νερό και βάζεις στη μέση του τον κύλινδρο που έχεις φτιάξει με αλουμινόχαρτο.

Τυλίγεις το φύλλο πάνω από τον κύλινδρο και το φέρνεις πάνω από την άλλη άκρη, πιέζοντας για να κολλήσει με το άλλο.

ΓΙΑ ΤΟ ΤΗΓΑΝΙΣΜΑ:

Σε ένα μεγάλο τηγάνι με λάδι προθερμασμένο σε μέτρια φωτιά. Τηγανίζεις τα κανόλι λίγα λίγα, περιστρέφοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσουν, περίπου 2-4 λεπτά. Αφαιρείς από το λάδι και τα στραγγίζεις σε απορροφητικό χαρτί. Αφήνεις να κρυώσουν ελαφρώς.

Όταν είναι αρκετά δροσερό για να χειριστείς ή να χρησιμοποιήσει μια πετσέτα κουζίνας για να συγκρατήσει, αφαιρείς με προσοχή το αλουμινόχαρτο.

Βάζεις τη γέμιση με ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής εφοδιασμένο με ανοιχτό άκρο. Αφού τα γεμίσεις, βυθίζεις τα άκρα σε μίνι σταγόνες σοκολάτας ή τρούφα.

 

empty alt

Τζιγκόνιερ

Το τζιγκόνιερ είναι μία από τις αγαπημένες συνταγές της οικογένειας μου. Προέρχεται από την παράδοση των νομάδων Ρομά, και γεννήθηκε από μια ανάγκη.
empty alt

Τι άλλο θα δουν τα μάτια μας; Έφτιαξαν ντόνατ που φωσφορίζει!

Mετά τον καφέ στο αβοκάντο, ξέρεις, το avolatte, που δημιούργησε ένα καφέ στη Μελβούρνη, η Αυστραλία πρωτοτυπεί και πάλι και συστήνει στον κόσμο το glownut, το ντόνατ που φωσφορίζει! Είναι το φαγητό που υπόσχεται ότι μπορείς να το φας άφοβα σε συνθήκες απόλυτου σκότους, π.
empty alt

Ο ευκολότερος τρόπος να ετοιμάσεις ένα υγιεινό πρωινό

Κάθε τόσο βάζεις στόχο να πίνεις για πρωινό ένα πλούσιο, θρεπτικό και χορταστικό σμούθι, αλλά καταλήγεις να ξυπνάς τελευταία στιγμή και να τρέχεις στο γραφείο μόνο με έναν καφέ και ένα κουλουράκι; Υπάρχει τρόπος να ετοιμάσεις από πριν τα σμούθι όχι μόνο της επόμενης μέρας, αλλά ολόκληρης […]
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

10 υλικά που έχει πάντα στην κουζίνα του ο λάτρης της ιταλικής κουζίνας

Ένας βασικός κανόνας της ιταλικής κουζίνας είναι η επένδυση σε εξαιρετικά υλικά. Ευτυχώς, οι περισσότερες από τις πλέον εμβληματικές της πρώτες ύλες κυκλοφορούν σε αφθονία και σε προσιτές τιμές και στην ελληνική αγορά, αφού αποτελούν βασικό κομμάτι της μεσογειακής διατροφής.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων,...
empty alt

Οι πιο νόστιμες μαρινάδες που θα απογειώσουν την Τσικνοπέμπτη σου

Μια που εκ των πραγμάτων θα τσικνήσεις στο σπίτι σου έχουμε τρεις εύκολες συνταγές για να μαρινάρεις το κρέας σου και να αναβαθμίσεις γευστικά τα πιάτα σου στο μάξιμουμ.
Back To Top