Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) . Την ίδια στιγμή όμως τονίζουν ότι είναι θέμα επιλογής αν και πόσο θα «ενδώσει» κανείς με την γενετική του προδιάθεση. Η ίδια επιστημονική ομάδα μέσα από παλαιότερες έρευνες της υποστήριζε ότι κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πικρή γεύση με διαφορετικό τρόπο, ειδικά των ποτών.

Οπως δήλωσε ο δρ Τζων Ε. Χέις, επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια

«οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την αίσθηση που αποκομίζουν απ’ ό,τι τρώνε και πίνουν Όπως συμβαίνει με την αντίληψη των χρωμάτων, έτσι και η αντίληψη των γεύσεων έχει βιολογική βάση. Στην περίπτωση των οινοπνευματωδών ποτών καθοριστικό ρόλο παίζει η πικρή γεύση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να εξετάσουμε δύο γονίδια που σχετίζονται με αυτήν. Εντάξαμε όμως στη μελέτη μας και ένα άλλο, που καθορίζει το αίσθημα καύσου από το αλκοόλ, διαπιστώνοντας πως και αυτό διαδραματίζει τελικά σημαντικό ρόλο».

Τα γονίδια τα οποία μελετήθηκαν είναι τα TAS2R13 και TAS2R38 που συνδέονται με την πικρή γεύση και το TRPV1 που προκαλεί το αίσθημα καύσου. Στη μελέτη πήραν μέρος 138 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 45 ετών. Τα δείγματα τους ανέλυσαν δρ Χέις και οι συνεργάτες για να πραγματοποιήσουν ανάλυση DNA και να εξετάσουν ποιον από 20 διαφορετικούς πολυμορφισμούς (γενετικές αλληλουχίες) των τριών γονιδίων έφεραν.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους εθελοντές να δοκιμάσουν διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και να τα βαθμολογήσουν.

Οι εθελοντές όσο πιο έντονα αντιλαμβάνονταν την πικρή γεύση και το αίσθημα καύσου, τόσο λιγότερο είπαν πως τους άρεσαν τα οινοπνευματώδη ποτά – και η διαφοροποίηση στην αντίληψή τους σχετιζόταν με τους πολυμορφισμούς που έφεραν.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνα οι προτιμήσεις μας για το αλκοόλ καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια. Όπως όμως τόνισε ο δρ Χέις. «Η βιολογία μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά το αν θα την ακολουθήσει κάποιος ή όχι είναι θέμα επιλογής».

 

empty alt

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα;

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Έχει η Μύκονος παραδοσιακά προϊόντα;

Είναι περισσότερο γνωστή για το nightlife, τα άπειρα bar, club και καταστήματα κορυφαίων στον κόσμο brands που στριμώχνονται στα δρομάκια, για τις πανέμορφες παραλίες της, τους εγχώριους και διεθνείς celebrities που την επιλέγουν για τις διακοπές τους όλο το χρόνο, για τα φοιτητικά πάρτι όπου το...
empty alt

Για πόσο χρόνο διατηρείται φρέσκο το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.
empty alt

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

Αν τυλίγεις το τυρί σε πλαστική μεμβράνη πριν το βάλεις στο ψυγείο για να το διατηρήσεις καλύτερα, τότε κάνεις ένα μεγάλο λάθος! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πλέον οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute (GHI), που επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις το τυρί σου για να μην...
empty alt

Γιατί αξίζει να φτιάξεις σπιτικά μείγματα μπαχαρικών (και πώς θα το κάνεις)

Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις στο σπίτι μείγματα μπαχαρικών π.χ. για κοτόπουλο ή χοιρινό; Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να το κάνεις: 1.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Γράφουμε τον μεθυστικό επίλογο του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ κι εσύ μπορείς να συνεχίζεις να το απολαμβάνεις πίνοντας φανταχτερά κοκτέιλ μαρτίνι, ειδικά για όσο υπάρχει φρέσκο καρπούζι.
Back To Top