Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) . Την ίδια στιγμή όμως τονίζουν ότι είναι θέμα επιλογής αν και πόσο θα «ενδώσει» κανείς με την γενετική του προδιάθεση. Η ίδια επιστημονική ομάδα μέσα από παλαιότερες έρευνες της υποστήριζε ότι κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πικρή γεύση με διαφορετικό τρόπο, ειδικά των ποτών.

Οπως δήλωσε ο δρ Τζων Ε. Χέις, επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια

«οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την αίσθηση που αποκομίζουν απ’ ό,τι τρώνε και πίνουν Όπως συμβαίνει με την αντίληψη των χρωμάτων, έτσι και η αντίληψη των γεύσεων έχει βιολογική βάση. Στην περίπτωση των οινοπνευματωδών ποτών καθοριστικό ρόλο παίζει η πικρή γεύση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να εξετάσουμε δύο γονίδια που σχετίζονται με αυτήν. Εντάξαμε όμως στη μελέτη μας και ένα άλλο, που καθορίζει το αίσθημα καύσου από το αλκοόλ, διαπιστώνοντας πως και αυτό διαδραματίζει τελικά σημαντικό ρόλο».

Τα γονίδια τα οποία μελετήθηκαν είναι τα TAS2R13 και TAS2R38 που συνδέονται με την πικρή γεύση και το TRPV1 που προκαλεί το αίσθημα καύσου. Στη μελέτη πήραν μέρος 138 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 45 ετών. Τα δείγματα τους ανέλυσαν δρ Χέις και οι συνεργάτες για να πραγματοποιήσουν ανάλυση DNA και να εξετάσουν ποιον από 20 διαφορετικούς πολυμορφισμούς (γενετικές αλληλουχίες) των τριών γονιδίων έφεραν.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους εθελοντές να δοκιμάσουν διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και να τα βαθμολογήσουν.

Οι εθελοντές όσο πιο έντονα αντιλαμβάνονταν την πικρή γεύση και το αίσθημα καύσου, τόσο λιγότερο είπαν πως τους άρεσαν τα οινοπνευματώδη ποτά – και η διαφοροποίηση στην αντίληψή τους σχετιζόταν με τους πολυμορφισμούς που έφεραν.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνα οι προτιμήσεις μας για το αλκοόλ καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια. Όπως όμως τόνισε ο δρ Χέις. «Η βιολογία μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά το αν θα την ακολουθήσει κάποιος ή όχι είναι θέμα επιλογής».

 

empty alt

Η επιστήμη αποφάσισε: Έτσι πρέπει να τρως τα μανιτάρια σου!

Ήξερες ότι υπάρχει ένα κέντρο ερευνών αφιερωμένο αποκλειστικά στα μανιτάρια; Κι όμως, είναι αλήθεια! Στην Ισπανία υπάρχει το Τεχνολογικό Κέντρο Ερευνών για τα Μανιτάρια, το οποίο ερευνά ό,τι έχει να κάνει με τον πολύτιμο, και πεντανόστιμο, μύκητα.
empty alt

Πόσες μέρες νωρίτερα μπορούμε να τρίψουμε το τυρί χωρίς να αλλοιωθεί η γεύση του;

Σίγουρα είναι βολικό να έχεις πάντα τριμμένο τυρί στο ψυγείο, για γαρνιτούρα σε ζυμαρικά και άλλες συνταγές, μήπως όμως έτσι επηρεάζεται αρνητικά η γεύση του; Το περιοδικό Cook’s Illustrated, για να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα, έκανε ένα πείραμα.
empty alt

Ποια μέρη του κόλιανδρου τρώγονται;

Ίσως μέχρι σήμερα χρησιμοποιείς τον κόλιανδρο κυρίως αποξηραμένο, το ήξερες όμως ότι είναι ολόκληρος βρώσιμος, από τη ρίζα μέχρι τα φύλλα; Μάλιστα τα φύλλα και τα στελέχη του χρησιμοποιούνται ευρέως σε κουζίνες της Ασίας και της Λατινικής Αμερικής.
empty alt

Σούπα κοτόπουλου με σπανάκι και φρέσκο πέστο

Εύκολη, απλή και γρήγορη μια απολαυστική φθινοπωρινή σούπα που ξέρει να σε τονώνει. Αυτή η αρωματική, με ιταλική γεύση συνταγή εκμεταλλεύεται τα συστατικά του γρήγορου μαγειρέματος.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
empty alt

Γεμιστό κοτόπουλο με καρύκευμα Cajun

Αναβαθμίστε το κοτόπουλο με μια ιδιαίτερα γευστική εκδοχή του

Back To Top