Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.χ. τεστοστερόνης) που φυσιολογικά είναι σε χαμηλά επίπεδα στις γυναίκες. Οι διαταραχές αυτές  έχουν ως αποτέλεσμα προβλήματα όπως υπογονιμότητα, αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, λιπαρότητα στο δέρμα. Οι αρνητικές συνέπειες δεν σταματούν εδώ αφού  μακροπρόθεσμα το σύνδρομο μεγαλώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η σόγια και τα προϊόντα της χάρη στα φυτικά «οιστρογόνα» που περιέχουν βελτιώνει την καρδιολογική και την μεταβολική υγεία των γυναικών.  Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνα  που δημοσιεύθηκαν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» ( JCEM), και πήραν μέρος 70 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών οι οποίες έπασχαν από το εν λόγω σύνδρομο. Οι μισές από αυτές άρχισαν να καταναλώνουν καθημερινά και για  12 εβδομάδες ένα συμπλήρωμα των 50 mg από ισοφλαβόνες σόγιας (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 500 ml γάλα σόγιας) και οι υπόλοιπες ένα συμπλήρωμα από ανενεργό ουσία (εικονικό συμπλήρωμα). Οσες γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, πριν και μετά την περίοδο λήψης των συμπληρωμάτων, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν πως εκείνες οι οποίες είχαν πάρει τις ισοφλαβόνες σόγιας παρουσίασαν  μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης που κυκλοφορούσε στο αίμα τους, καθώς και ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, των τριγλυκεριδίων και της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα.  Ειδικά η μείωση της ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει ότι είχε μειωθεί η αντοχή του οργανισμού τους στην ινσουλίνη που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη βάση του συνδρόμου. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνου ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση της σόγιας, μέσω της βελτίωσης της μεταβολικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας», υποστήριξε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ζατολάχ Ασεμί, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Kashan, στο Ιράν.

empty alt

Τι ενώνει το τυρί με το κρασί;

Το τυρί αλλάζει την αντίληψη της γεύσης του κρασιού, ενισχύοντας τα φρουτένια αρώματά του.Δεν είναι τυχαίο ότι ο καλύτερος μεζές για το κρασί, λευκό ή κόκκινο, παραμένει το τυρί.
empty alt

Επικίνδυνος ο συνδυασμός αλκοολούχων και ενεργειακών ποτών

Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα.
empty alt

Πώς θα φέρεις γρήγορα τα αυγά σε θερμοκρασία δωματίου

Σε πολλές συνταγές, για παράδειγμα στα κέικ, όλα τα υλικά που θα χρησιμοποιήσεις καλό είναι να βρίσκονται σε θερμοκρασία δωματίου, διαφορετικά μπορεί να μη δέσει καλά η ζύμη.
empty alt

Δέκα τροφές που σας κάνουν …lifting! Δείξτε νεότεροι τρώγοντάς τες

Ποιος δε θέλει να μοιάζει (και φυσικά να είναι) νεότερος… Αν και τον κυρίαρχο ρόλο τον έχουν τα γονίδια, μια ζωτικής σημασίας θέση στο κυνήγι της αιώνιας νεότητας έχει και το κεφάλαιο «διατροφή».
empty alt

Ένας απλός τρόπος να φτιάξεις τέλειο ψητό στήθος κοτόπουλου

Αν πετύχει, θα γίνει πεντανόστιμο. Αν όχι, μπορεί να βγει τόσο στεγνό και άνοστο που θα θυμίζει… σόλα παπουτσιού.
empty alt

Ντοματίνια γεμιστά με βότανα και μυρωδικά

Αν σας αρέσουν οι γεμιστές ντομάτες, θα λατρέψετε αυτά τα υπέροχα ορεκτικά με βότανα και τυριά. Συνδυασμένα με γευστικές ντομάτες τσαμπιού, είναι τόσο απολαυστικά όσο και νόστιμα! Εύκολο και γρήγορο πιάτο, για ορεκτικό ή finger food.
empty alt

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ

Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι
empty alt

Γεμιστές πατάτες με πίτα βοσκού – ένας συνδυασμός που τα σπάει

Κάντε την έκπληξη με μια γευστική εκδοχή που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top