Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.χ. τεστοστερόνης) που φυσιολογικά είναι σε χαμηλά επίπεδα στις γυναίκες. Οι διαταραχές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα προβλήματα όπως υπογονιμότητα, αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, λιπαρότητα στο δέρμα. Οι αρνητικές συνέπειες δεν σταματούν εδώ αφού μακροπρόθεσμα το σύνδρομο μεγαλώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η σόγια και τα προϊόντα της χάρη στα φυτικά «οιστρογόνα» που περιέχουν βελτιώνει την καρδιολογική και την μεταβολική υγεία των γυναικών. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνα που δημοσιεύθηκαν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» ( JCEM), και πήραν μέρος 70 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών οι οποίες έπασχαν από το εν λόγω σύνδρομο. Οι μισές από αυτές άρχισαν να καταναλώνουν καθημερινά και για 12 εβδομάδες ένα συμπλήρωμα των 50 mg από ισοφλαβόνες σόγιας (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 500 ml γάλα σόγιας) και οι υπόλοιπες ένα συμπλήρωμα από ανενεργό ουσία (εικονικό συμπλήρωμα). Οσες γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, πριν και μετά την περίοδο λήψης των συμπληρωμάτων, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν πως εκείνες οι οποίες είχαν πάρει τις ισοφλαβόνες σόγιας παρουσίασαν μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης που κυκλοφορούσε στο αίμα τους, καθώς και ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, των τριγλυκεριδίων και της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Ειδικά η μείωση της ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει ότι είχε μειωθεί η αντοχή του οργανισμού τους στην ινσουλίνη που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη βάση του συνδρόμου. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνου ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση της σόγιας, μέσω της βελτίωσης της μεταβολικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας», υποστήριξε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ζατολάχ Ασεμί, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Kashan, στο Ιράν.

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες
- Πληροφορίες
Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.

Ένας οδηγός για να αναδεικνύεις κάθε γεύση στην κουζίνα σου
Η σεφ και συγγραφέας βιβλίων μαγειρικής Sybil Kapoor εξηγεί πώς θα εκμεταλλευτούμε τα καλύτερα χαρακτηριστικά ενός πιάτου, μέσα από κοινές πρακτικές όπως το ντρέσινγκ και η μείξη υλικών.

8 tips για να μειώσεις στο ελάχιστο τη σπατάλη φαγητού
Το σενάριο είναι γνωστό: ανοίγεις το ψυγείο να πάρεις εκείνα τα λαχανικά που είχες αγοράσει πριν από λίγες (;) μέρες, για να διαπιστώσεις ότι έχουν γίνει ήδη αποικία για κάθε είδους μικροοργανισμούς.

7 γενικές συμβουλές για αρχάριους στη μαγειρική
Στη μαγειρική υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που λύνουν τα χέρια και στον πιο αρχάριο, αλλά και σε εκείνον που ακόμα και μετά από χρόνια πείρας πελαγώνει μπροστά σε μια συνταγή, από το άγχος ότι κάτι μπορεί να πάει στραβά.

Τηγανίτες με μπανάνα
Λίγες προτάσεις για πρωινό είναι τόσο ξεσηκωτικές όσο οι τηγανίτες. Κι αυτό αφορά όλες τις ηλικίες. Αυτές είναι μακράν οι πιο δελεαστικές τηγανίτες που έχεις δοκιμάσει ποτέ.

Tacos με εξωτικές γαρίδες
Αν σου αρέσει η Asian Latin κουζίνα, αυτή η συνταγή θα σε ενθουσιάσει. Αν λατρεύεις τα θαλασσινά πιάτα αλλά και οι γεύσεις που θυμίζουν την εξωτική πλευρά της Ανατολής, ειδικά όταν συνδυάζονται με την άγρια ασυμβίβαστη γεύση της λατινοαμερικάνικης γαστρονομίας, αυτές οι τηγανητές γαρίδες με σάλτσα μάνγκο […]

Πράσινο και λαχταριστό: Ένα υπέροχο παγωτό που κάνει καλό και στην υγεία σου
Τα οφέλη του αβοκάντο στην υγεία σου ίσως να τα έχεις εμπεδώσει, ήξερες όμως ότι εκτός από το να το φας ωμό ή στη σαλάτα ή στο περίφημο γουακαμόλε μπορεί να αποτελέσει πρώτη ύλη για σούπερ απολαυστικό παγωτό; Θα λατρέψετε αυτό το σπιτικό παγωτό σε σμαραγδένιο χρώμα.

«Ο Έκτορας Μποτρίνι πιο επιδραστικός σεφ της Ελλάδας» σύμφωνα με την ψηφοφορία των Ελλήνων σεφ
Άλλη μια σημαντική διάκριση για τον Έκτορα Μποτρίνι

Χωρίς ψωμί «σάντουιτς» με μπέικον, αυγά και τυρί
Μια εύκολη και νόστιμη ιδέα για πρωινό που θα κάνει την έκπληξη
Η χρήση του αυγού αντί για ψωμί σε αυτό το κλασικό σάντουιτς πρωινού είναι μια αληθινή ιδιοφυή κίνηση. Φορτώσαμε τα δικά μας με μπέικον, τσένταρ και αβοκάντο, αλλά πειραματιστείτε με μερικές από τις δικές σας αγαπημένες προτιμήσεις...