Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.χ. τεστοστερόνης) που φυσιολογικά είναι σε χαμηλά επίπεδα στις γυναίκες. Οι διαταραχές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα προβλήματα όπως υπογονιμότητα, αύξηση του σωματικού βάρους, ακμή και αυξημένη τριχοφυΐα στο σώμα, λιπαρότητα στο δέρμα. Οι αρνητικές συνέπειες δεν σταματούν εδώ αφού μακροπρόθεσμα το σύνδρομο μεγαλώνει τον κίνδυνο εκδηλώσεως μεταβολικών και καρδιαγγειακών προβλημάτων. Η σόγια και τα προϊόντα της χάρη στα φυτικά «οιστρογόνα» που περιέχουν βελτιώνει την καρδιολογική και την μεταβολική υγεία των γυναικών. Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα έρευνα που δημοσιεύθηκαν στην «Επιθεώρηση Κλινικής Ενδοκρινολογίας & Μεταβολισμού» ( JCEM), και πήραν μέρος 70 γυναίκες ηλικίας 18 έως 40 ετών οι οποίες έπασχαν από το εν λόγω σύνδρομο. Οι μισές από αυτές άρχισαν να καταναλώνουν καθημερινά και για 12 εβδομάδες ένα συμπλήρωμα των 50 mg από ισοφλαβόνες σόγιας (ποσότητα που αντιστοιχεί σε 500 ml γάλα σόγιας) και οι υπόλοιπες ένα συμπλήρωμα από ανενεργό ουσία (εικονικό συμπλήρωμα). Οσες γυναίκες συμμετείχαν στην μελέτη, πριν και μετά την περίοδο λήψης των συμπληρωμάτων, υποβλήθηκαν σε εξετάσεις αίματος, οι οποίες έδειξαν πως εκείνες οι οποίες είχαν πάρει τις ισοφλαβόνες σόγιας παρουσίασαν μείωση των επιπέδων της ινσουλίνης που κυκλοφορούσε στο αίμα τους, καθώς και ελάττωση των επιπέδων της τεστοστερόνης, των τριγλυκεριδίων και της κακής (LDL) χοληστερόλης στο αίμα. Ειδικά η μείωση της ινσουλίνης είναι πολύ σημαντική, διότι υποδηλώνει ότι είχε μειωθεί η αντοχή του οργανισμού τους στην ινσουλίνη που πιστεύεται ότι βρίσκεται στη βάση του συνδρόμου. «Τα αποτελέσματα αυτά δείχνου ότι οι γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να ωφεληθούν από την κατανάλωση της σόγιας, μέσω της βελτίωσης της μεταβολικής και καρδιαγγειακής λειτουργίας», υποστήριξε η επικεφαλής ερευνήτρια δρ Ζατολάχ Ασεμί, από το Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών Kashan, στο Ιράν.

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες
- Πληροφορίες
Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.

Τα δώρα του ροδιού
Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.

Αυτά τα λιπαρά αδυνατίζουν
Από το ελαιόλαδο, τους ξηρούς καρπούς που περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή και τα φυτικά λιπαρά βοηθούν περισσότερο στην απώλεια βάρους σε σύγκριση με τις δίαιτες χαμηλών λιπαρών.

6 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως μετά την ημερομηνία λήξης
Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν.

Freekeh: γνώρισε το σιτηρό που είναι τάση στη διατροφή!
Το freekeh, αυτό το σιτηρό με το παράξενο όνομα που προέρχεται από τη Μέση Ανατολή, μαζεύεται όσο ακόμα το σιτάρι είναι πράσινο και αρκετά μαλακό.

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;
Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.

Πώς θα ψήσεις παντζάρια στο φούρνο
Ίσως θεωρείς δεδομένο, κάθε φορά που θέλεις να μαγειρέψεις παντζάρια, ότι αρκεί να τα βάλεις σε άφθονο νερό και να τα αφήσεις να βράσουν.

Ντιπ για… ντιπ – εύκολα και σπιτικά
Δροσιστικά, πικάντικα, κρεμώδη, διαφορετικά, όπως και να τα προτιμάτε εδώ σας έχουμε μερικές ιδέες για να τα φτιάξετε μόνοι σας – εύκολα κι απλά! Το πέστο του Ποπάι Συστατικά 300 γρ.

Ποια είναι μερικά από τα πιο ωφέλιμα μπαχαρικά
Οι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο γνωρίζουν εδώ και αιώνες για την θεραπευτική δύναμη των βοτάνων και των μπαχαρικών.