Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) .

Τα γονίδιά μας φταίνει για την ροπή μας προς το αλκοόλ! Αυτό έδειξαν τα αποτελέσματα μελέτης επιστήμονων από το Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια (Penn State) . Την ίδια στιγμή όμως τονίζουν ότι είναι θέμα επιλογής αν και πόσο θα «ενδώσει» κανείς με την γενετική του προδιάθεση. Η ίδια επιστημονική ομάδα μέσα από παλαιότερες έρευνες της υποστήριζε ότι κάθε άνθρωπος αντιλαμβάνεται την πικρή γεύση με διαφορετικό τρόπο, ειδικά των ποτών.

Οπως δήλωσε ο δρ Τζων Ε. Χέις, επικεφαλής ερευνητής και επίκουρος καθηγητής Επιστήμης της Διατροφής στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια

«οι άνθρωποι διαφέρουν ως προς την αίσθηση που αποκομίζουν απ’ ό,τι τρώνε και πίνουν Όπως συμβαίνει με την αντίληψη των χρωμάτων, έτσι και η αντίληψη των γεύσεων έχει βιολογική βάση. Στην περίπτωση των οινοπνευματωδών ποτών καθοριστικό ρόλο παίζει η πικρή γεύση, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να εξετάσουμε δύο γονίδια που σχετίζονται με αυτήν. Εντάξαμε όμως στη μελέτη μας και ένα άλλο, που καθορίζει το αίσθημα καύσου από το αλκοόλ, διαπιστώνοντας πως και αυτό διαδραματίζει τελικά σημαντικό ρόλο».

Τα γονίδια τα οποία μελετήθηκαν είναι τα TAS2R13 και TAS2R38 που συνδέονται με την πικρή γεύση και το TRPV1 που προκαλεί το αίσθημα καύσου. Στη μελέτη πήραν μέρος 138 εθελοντές, ηλικίας 18 έως 45 ετών. Τα δείγματα τους ανέλυσαν δρ Χέις και οι συνεργάτες για να πραγματοποιήσουν ανάλυση DNA και να εξετάσουν ποιον από 20 διαφορετικούς πολυμορφισμούς (γενετικές αλληλουχίες) των τριών γονιδίων έφεραν.

Στη συνέχεια, ζήτησαν από τους εθελοντές να δοκιμάσουν διάφορα οινοπνευματώδη ποτά και να τα βαθμολογήσουν.

Οι εθελοντές όσο πιο έντονα αντιλαμβάνονταν την πικρή γεύση και το αίσθημα καύσου, τόσο λιγότερο είπαν πως τους άρεσαν τα οινοπνευματώδη ποτά – και η διαφοροποίηση στην αντίληψή τους σχετιζόταν με τους πολυμορφισμούς που έφεραν.

Σύμφωνα με το αποτέλεσμα της έρευνα οι προτιμήσεις μας για το αλκοόλ καθορίζονται σε μεγάλο βαθμό από τα γονίδια. Όπως όμως τόνισε ο δρ Χέις. «Η βιολογία μπορεί να είναι ισχυρή, αλλά το αν θα την ακολουθήσει κάποιος ή όχι είναι θέμα επιλογής».

 

empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Διατηρείται το γάλα στην κατάψυξη;

Ίσως δεν το είχες σκεφτεί ποτέ, αλλά το γάλα μπορεί να διατηρηθεί στην κατάψυξη. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η food editor Katie Macdonald στο Food52.com.
empty alt

7 φαγητά που μυρίζουν ελληνικό καλοκαίρι

Η όσφρηση είναι η πιο αρχέγονη αίσθηση, αυτή που οδηγεί κατευθείαν σε βαθιά ριζωμένες αναμνήσεις. Έτσι εξηγείται γιατί όταν ευωδιάζουν στο σπίτι φρεσκοκομμένες πατάτες στο τηγάνι ανασύρονται αυτόματα από τη μνήμη μακρινές εικόνες από τη γιαγιά μας στο χωριό, να στρώνει το βράδυ το τραπέζι για να […]
empty alt

Τα λάθη που πρέπει να αποφύγεις για να μη χρυσοπληρώνεις τον καφέ που φτιάχνεις στο σπίτι

07 Αν δεν μπορείς να φανταστείς τη ζωή σου χωρίς καφέ, το πιθανότερο είναι να του αφιερώνεις ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσοστό από το budget σου.
empty alt

Πώς να φτιάξετε το πιο υγιεινό smoothie

Το πρώτο μυστικό για ένα ισορροπημένο πρωινό είναι οι ίνες!  Οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες τείνουν να μας κάνουν να αισθανόμαστε πιο γεμάτοι, επειδή χωνεύουν πιο αργά.
empty alt

Frozen Negroni – η παγωμένη δόση απόλαυσης που χρειάζεσαι…

Όσο οι θερμοκρασίες είναι υψηλές τα Negroni έχουν την τιμητική τους κι είναι εδώ για να σου δώσουν ένα σφηνάκι δύναμης για να βγάλεις την υπόλοιπη εβδομάδα.
empty alt

Ένα γευστικό ουράνιο τόξο στο πιάτο σου

Υγιεινά, νόστιμα και πολύχρωμα, αυτά τα wraps θα σε ενθουσιάσουν
empty alt

Απολαυστικό flatbread με σπανάκι, τυριά και ρεβίθι

Μια ανατροπή στο ψωμί και την πίτσα που θα σας ενθουσιάσει
Back To Top