Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου. Έχει βάση αυτή η παράδοση ή πρόκειται για μια άχρηστη διαδικασία, που μπορείς άνετα να παραλείψεις;

Ο βασικός λόγος που αλατίζουμε τις μελιτζάνες είναι για να ξεπικρίσουν. Καθώς όμως οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι πολύ πιο γλυκιές από αυτές του παρελθόντος, αν αλατίζουμε τις μελιτζάνες μόνο για το ξεπίκρισμα συνήθως μπορούμε να παρακάμψουμε αυτό το βήμα.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα: Για να αποβάλουν την υπερβολική υγρασία που έχει εγκλωβιστεί στο λαχανικό, ώστε να αποκτήσουν πιο συμπυκνωμένη και πλούσια γεύση. Γι’ αυτό, αντί να αφήσουμε τις μελιτζάνες μέσα σε αλατισμένο νερό μπορούμε, αφού τις κόψουμε, να τις βάλουμε σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζοντάς τις στη συνέχεια με αλάτι.

Το συμπέρασμα; Αν έχεις χρόνο, αλάτισε τις μελιτζάνες σου προτού τις μαγειρέψεις. Διαφορετικά, προχώρησε στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας χωρίς να ανησυχείς για το αποτέλεσμα. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, φρόντισε να τις καρυκεύσεις γενναιόδωρα, για να τους δώσεις γεύση.

Επιπλέον, καλό είναι προτού ψήσεις ή τηγανίσεις τις μελιτζάνες να τις αφήσεις για λίγο να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία.

empty alt

Η σόγια προστατεύει από τις πολυκυστικές ωοθήκες

 Μία στις 10 γυναίκες πάσχουν από το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών , το οποίο συνδέεται με διαταραχές της εμμήνου ρύσεως και αύξηση των επιπέδων των ανδρογόνων (π.
empty alt

Άσε τα ηρεμιστικά και πιάσε τα λεμόνια

  Ξέραμε ότι υπάρχει μια επιστημονική εξήγηση γιατί θέλουμε να ζούμε σε ένα σπίτι, περιτριγυρισμένο από λεμονιές! Και σήμερα σου επιβεβαιώνω τον… εθισμό που έχεις στον μυρωδάτο αυτό φυτό! Απ’ ότι φαίνεται λοιπόν, το να… σνιφάρεις λεμόνια, μόνο σε καλό θα σου βγει! Είτε πρόκειται να μυρίσεις […]
empty alt

4 tips για να πετύχουν τα γεμιστά σου

Όσο υπάρχουν ακόμα καλοκαιρινά λαχανικά, προλαβαίνεις να απολαύσεις αυτό το κατεξοχήν σπιτικό και μαμαδίστικο φαγητό. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξεις όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Χοτ ντογκ για χορτοφάγους; Κι όμως, υπάρχουν!

Καθώς η χορτοφαγία κερδίζει έδαφος όχι μόνο στο εξωτερικό αλλά και στην Ελλάδα, κάνουν την εμφάνισή τους όλο και περισσότερα πιάτα όπου φυτικές τροφές έχουν αντικαταστήσει το κρέας.
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Χωριάτικη σαλάτα με ρεβίθια

Τις μέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάχνεις εύκολες συνταγές χωρίς κρέας που όμως να δώσουν διάρκεια στο αίσθημα κορεσμού ώστε να μείνεις μακριά από γευστικούς πειρασμούς.
empty alt

Εύκολα και χωρίς ψήσιμο απολαυστικά cheesecakes με salted caramel

Δεν λέμε ποτέ όχι σε μια καραμελένια απόλαυση
Back To Top