Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου.

Αφού κόψεις τις μελιτζάνες, τις αφήνεις για λίγο στο αλάτι προτού τις μαγειρέψεις. Γιατί; Επειδή έτσι έχεις μάθει να κάνεις, από τη γιαγιά, τη μαμά ή την αδερφή σου. Έχει βάση αυτή η παράδοση ή πρόκειται για μια άχρηστη διαδικασία, που μπορείς άνετα να παραλείψεις;

Ο βασικός λόγος που αλατίζουμε τις μελιτζάνες είναι για να ξεπικρίσουν. Καθώς όμως οι νέες ποικιλίες που καλλιεργούνται είναι πολύ πιο γλυκιές από αυτές του παρελθόντος, αν αλατίζουμε τις μελιτζάνες μόνο για το ξεπίκρισμα συνήθως μπορούμε να παρακάμψουμε αυτό το βήμα.

Ωστόσο υπάρχει και ένας ακόμα λόγος που αφήνουμε τις μελιτζάνες στο αλάτι πριν από το μαγείρεμα: Για να αποβάλουν την υπερβολική υγρασία που έχει εγκλωβιστεί στο λαχανικό, ώστε να αποκτήσουν πιο συμπυκνωμένη και πλούσια γεύση. Γι’ αυτό, αντί να αφήσουμε τις μελιτζάνες μέσα σε αλατισμένο νερό μπορούμε, αφού τις κόψουμε, να τις βάλουμε σε ένα σουρωτήρι, πασπαλίζοντάς τις στη συνέχεια με αλάτι.

Το συμπέρασμα; Αν έχεις χρόνο, αλάτισε τις μελιτζάνες σου προτού τις μαγειρέψεις. Διαφορετικά, προχώρησε στο επόμενο στάδιο προετοιμασίας χωρίς να ανησυχείς για το αποτέλεσμα. Στην τελευταία περίπτωση, ωστόσο, φρόντισε να τις καρυκεύσεις γενναιόδωρα, για να τους δώσεις γεύση.

Επιπλέον, καλό είναι προτού ψήσεις ή τηγανίσεις τις μελιτζάνες να τις αφήσεις για λίγο να στραγγίσουν σε χαρτί κουζίνας, ώστε να απορροφηθεί η πλεονάζουσα υγρασία.

empty alt

Ο άνθρωπος που έβαλε τον ανανά στην πίτσα ήταν Έλληνας

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.
empty alt

Πώς θα ψήσεις κολοκυθόσπορους στο φούρνο

Οι κολοκύθες-κηροπήγια, το εμβληματικό διακοσμητικό αντικείμενο του Halloween, έχουν και ένα… παράπλευρο όφελος: Όταν τις φτιάχνουμε μόνοι μας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τους κολοκυθόσπορους που κρύβονται στο εσωτερικό τους για να φτιάξουμε πασατέμπο.
empty alt

3 tips για τέλεια σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Είναι εύκολο να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια και δύσκολο το αποτέλεσμα να πλησιάζει την τελειότητα στην υφή και τη γεύση.
empty alt

Τα χειρότερα λάθη που κάνουμε στην κουζίνα σύμφωνα με τους σεφ

Βρετανοί σεφ επέλεξαν, για λογαριασμό της Independent, τα σημαντικότερα λάθη που διαπράττουμε, κατά τη γνώμη τους, κατά την προετοιμασία ενός γεύματος.
empty alt

Κηπουρική στην κουζίνα – για δυνατό άρωμα και έξτρα γεύση!

Μια χούφτα φρέσκα ψιλοκομμένα ή θρυμματισμένα βότανα μπορεί να αναδείξει κάθε σπιτικό γεύμα από καλό σε τέλειο.
empty alt

Σπιτικές μπάρες granola

Ποιος δεν λατρεύει τις μπάρες granola; Και τώρα είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξεις στο σπίτι, γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να ελέγξεις όλα τους τα συστατικά! Μπορείς να τροποποιήσεις αυτήν τη συνταγή βάζοντας τους αγαπημένους σου ξηρούς καρπούς ή τα αποξηραμένα φρούτα που προτιμάς.
empty alt

Πώς να φτιάξεις σπιτικό χαλβά

Ο χαλβάς είναι μια μεσο-Ανατολική λιχουδιά από ταχίνι που μοιάζει με το φοντάν, αλλά πολύ καλύτερος και πιο υγιεινός! Ο χαλβάς, που έχει την τιμητική του τις μέρες της νηστείας και ειδικά τη Σαρακοστή, μπορεί να έχει ως βάση του το αλεύρι ή το ταχίνι και η […]
empty alt

Λαχταριστή κι εύκολη ροδακινόπιτα χωρίς ψήσιμο

Κρατήστε τη γεύση του καλοκαιριού σε μια απολαυστική γλυκιά πίτα
Back To Top