Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του.

Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του. Πάμε, λοιπόν!

1. Μέτρησε με ακρίβεια τις ποσότητες των υλικών. Ιδανικά, χρησιμοποίησε μια ζυγαριά κουζίνας.

2. Ανακάτεψε τα στεγνά υλικά. Ανάμειξε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.

3. Κομμάτιασε το βούτυρο. Κόψε το σε κύβους. Αν αρχίσει να λιώνει κατά το κομμάτιασμα, μπορείς να ξαναβάλεις τους κύβους στο ψυγείο να σφίξουν λίγο.

4. Πρόσθεσε το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι. Χτύπησέ το με ένα μίξερ χειρός ή τρίψε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου.

5. Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να σβολιάσει ελαφρώς. Δούλεψε το βούτυρο στο μείγμα μέχρι τα μεγαλύτερα κομμάτια βουτύρου να πάρουν διαστάσεις ενός μικρού νομίσματος.

6. Πρόσθεσε το νερό και ανακάτεψε. Χρησιμοποίησε μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα από καουτσούκ μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται μεγαλύτεροι σβόλοι.

7. Ζύμωσε τη ζύμη. Ζύμωσέ τη μερικές φορές (ιδανικά λιγότερες από δέκα), μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μάζα. Σχημάτισε μια μπάλα.

8. Βάλε τη στο ψυγείο. Κόψε τη ζύμη στη μέση και πίεσε τα δύο κομμάτια πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια μέχρι να γίνουν επίπεδα. Τύλιξε κάθε δίσκο με πλαστική μεμβράνη και διατήρησέ τους στο ψυγείο, από μία ώρα μέχρι τρεις μέρες. (Αν δεν σκοπεύεις να φτιάξεις την πίτα μέσα σε τρεις μέρες, μπορείς να αποθηκεύσεις τη ζύμη σε σακουλάκια zip-lock και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.)

9. Αλεύρωσε μια καθαρή επιφάνεια. Πασπάλισε αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια (είτε τον πάγκο της κουζίνας είτε μια επιφάνεια κοπής). Τοποθέτησε τη ζύμη και συνέχισε να αλευρώνεις και από τις δύο πλευρές. Αλεύρωσε και τον πλάστη.

10. Άπλωσε τη ζύμη. Πέρασε τη ζύμη με τον πλάστη, περιστασιακά γυρίζοντάς την από την άλλη πλευρά και προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι αν χρειαστεί, μέχρι να γίνει πολύ λεπτή και σχεδόν στρογγυλή.

11. Μετάφερε τη ζύμη στο ταψί. Αφού την τυλίξεις ελαφρά γύρω από τον πλάστη για να μη χάσει το σχήμα της.

Photo: rawpixel / Unsplash

empty alt

Πώς θα κάνεις το βούτυρο να μαλακώσει γρήγορα

Ίσως θέλεις να φτιάξεις ένα κέικ, αλλά ξέχασες να το βγάλεις εγκαίρως εκτός ψυγείου για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Πώς θα διατηρήσεις φρέσκιες τις ντομάτες

Όπως είπαμε και εδώ, ο Ιούνιος, και όλο το καλοκαίρι είναι η καλύτερη εποχή για να φας ντομάτα.
empty alt

Μήλα: 4 βήματα για να παρατείνεις τη φρεσκάδα τους

Αν ένα χελιδόνι φέρνει την άνοιξη, το φθινόπωρο έρχεται μαζί με τα πρώτα μήλα. Και ποιος δεν αγαπάει αυτά τα φρούτα, που συμβολίζουν ακόμα και τον απαγορευμένο καρπό του παραδείσου; Ευτυχώς είναι αρκετά ανθεκτικά στη συντήρησή τους, οπότε μπορούμε να τα αγοράζουμε σε μεγάλες ποσότητες.
empty alt

8 λόγοι που προτιμάμε τα μπουτάκια κοτόπουλου

Κάποιοι τα θεωρούν πιο ευτελή από το στήθος κοτόπουλου. Ωστόσο έχεις τουλάχιστον 8 λόγους να βάλεις στη διατροφή σου τα μπουτάκια κοτόπουλου.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις σωστά το σκόρδο

Υπάρχουν δύο σωστοί τρόποι να χρησιμοποιήσουμε το σκόρδο στην κουζίνα μας: κοπανημένο στο γουδοχέρι και/ή τσιγαρισμένο. Αυτό τονίζει η Samin Nosrat, συντάκτρια των New York Times με σπουδές μαγειρικής.
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Κάνε τα γυάλινα βάζα της κουζίνας σου να λάμπουν με ένα γκρέιπφρουτ!

Αν έχεις συνδέσει το γκρέιπφρουτ μόνο με τον πικρόξινο χυμό του, που πίνουμε όταν κάνουμε δίαιτα, ήρθε η στιγμή να αναθεωρήσεις.
empty alt

9 tips για να στύψεις ένα λεμόνι μέχρι την τελευταία σταγόνα

Ετοιμάζεσαι να κάνεις λεμονάδα; Ακολουθώντας τις παρακάτω συμβουλές, δεν θα σου ξεφύγει ούτε σταγόνα από το χυμό τους! 1.
Back To Top