Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του.

Θέλεις να ανοίξεις ζύμη, αλλά σου φαίνεται πιο εύκολο να τρέξεις στο μαραθώνιο; Ο παρακάτω οδηγός, από το Popsugar.com, είναι τόσο απλός που ακόμα και ο εντελώς αρχάριος στη μαγειρική μπορεί να ακολουθήσει τα βήματά του. Πάμε, λοιπόν!

1. Μέτρησε με ακρίβεια τις ποσότητες των υλικών. Ιδανικά, χρησιμοποίησε μια ζυγαριά κουζίνας.

2. Ανακάτεψε τα στεγνά υλικά. Ανάμειξε σε ένα μπολ το αλεύρι, τη ζάχαρη και το αλάτι.

3. Κομμάτιασε το βούτυρο. Κόψε το σε κύβους. Αν αρχίσει να λιώνει κατά το κομμάτιασμα, μπορείς να ξαναβάλεις τους κύβους στο ψυγείο να σφίξουν λίγο.

4. Πρόσθεσε το βούτυρο στο μείγμα με το αλεύρι. Χτύπησέ το με ένα μίξερ χειρός ή τρίψε μαζί με τα υπόλοιπα υλικά χρησιμοποιώντας τα δάχτυλά σου.

5. Συνέχισε να ανακατεύεις μέχρι να σβολιάσει ελαφρώς. Δούλεψε το βούτυρο στο μείγμα μέχρι τα μεγαλύτερα κομμάτια βουτύρου να πάρουν διαστάσεις ενός μικρού νομίσματος.

6. Πρόσθεσε το νερό και ανακάτεψε. Χρησιμοποίησε μια ξύλινη κουτάλα ή μια σπάτουλα από καουτσούκ μέχρι να αρχίσουν να σχηματίζονται μεγαλύτεροι σβόλοι.

7. Ζύμωσε τη ζύμη. Ζύμωσέ τη μερικές φορές (ιδανικά λιγότερες από δέκα), μέχρι να σχηματιστεί μια ομοιόμορφη μάζα. Σχημάτισε μια μπάλα.

8. Βάλε τη στο ψυγείο. Κόψε τη ζύμη στη μέση και πίεσε τα δύο κομμάτια πάνω σε μια σκληρή επιφάνεια μέχρι να γίνουν επίπεδα. Τύλιξε κάθε δίσκο με πλαστική μεμβράνη και διατήρησέ τους στο ψυγείο, από μία ώρα μέχρι τρεις μέρες. (Αν δεν σκοπεύεις να φτιάξεις την πίτα μέσα σε τρεις μέρες, μπορείς να αποθηκεύσεις τη ζύμη σε σακουλάκια zip-lock και να τη διατηρήσεις στην κατάψυξη.)

9. Αλεύρωσε μια καθαρή επιφάνεια. Πασπάλισε αλεύρι σε μια καθαρή επιφάνεια (είτε τον πάγκο της κουζίνας είτε μια επιφάνεια κοπής). Τοποθέτησε τη ζύμη και συνέχισε να αλευρώνεις και από τις δύο πλευρές. Αλεύρωσε και τον πλάστη.

10. Άπλωσε τη ζύμη. Πέρασε τη ζύμη με τον πλάστη, περιστασιακά γυρίζοντάς την από την άλλη πλευρά και προσθέτοντας επιπλέον αλεύρι αν χρειαστεί, μέχρι να γίνει πολύ λεπτή και σχεδόν στρογγυλή.

11. Μετάφερε τη ζύμη στο ταψί. Αφού την τυλίξεις ελαφρά γύρω από τον πλάστη για να μη χάσει το σχήμα της.

Photo: rawpixel / Unsplash

empty alt

Τα «υπνωτικά» σνακ που βάζουν τέλος στην αϋπνία

Έχετε μετρήσει άπειρα… πρόβατα, έχετε στριφογυρίσει μισό εκατομμύριο φορές στο κρεβάτι σας, έχετε πιει ροφήματα και αφεψήματα και γενικά έχετε κάνει ουκ ολίγα για να κλείσετε επιτέλους τα μάτια σας και να παραδοθείτε στην αγκαλιά του περιβόητου Μορφέα.
empty alt

Μόλις που προλαβαίνεις να απολαύσεις τις ώριμες ντομάτες με αυτό τον τρόπο

Έχεις πολλές επιλογές για να απολαύσεις μια ώριμη ντομάτα – σε χωριάτικη σαλάτα, σε ντάκο, σε ένα σάντουιτς με γαλοπούλα και μαγιονέζα και φυσικά σε μια ωραία μακαρονάδα.
empty alt

Πώς θα κάνεις το βούτυρο να μαλακώσει γρήγορα

Ίσως θέλεις να φτιάξεις ένα κέικ, αλλά ξέχασες να το βγάλεις εγκαίρως εκτός ψυγείου για να πάρει θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Έτσι θα διατηρήσεις τους ξηρούς καρπούς σου φρέσκους για πολύ καιρό

Αν σου αρέσουν οι ξηροί καρποί και τους χρησιμοποιείς πολύ στη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου, υπάρχει τρόπος να συνεχίσεις να τους απολαμβάνεις χωρίς να επιβαρύνεις το budget σου (γιατί κάποιοι από αυτούς είναι σχετικά ακριβοί): να τους αγοράζεις σε μεγαλύτερη ποσότητα όταν είναι σε προσφορά και να […]
empty alt

Το αναπάντεχο υλικό που θα απογειώσει τα αυγά σκραμπλ

Κάποιοι προσθέτουν γάλα στα αυγά σκραμπλ, άλλοι κρέμα γάλακτος και άλλοι φέτες μπέικον. Και εκεί που νόμιζες ότι τα έχεις δει όλα, σίγουρα δεν θα μπορούσες να φανταστείς να προσθέσεις γούστερ σος (Worcestershire), τη βρετανική σάλτσα που συνδυάζει αντζούγιες, σκόρδο, ξίδι, μελάσα, αλάτι, κρεμμύδι, πιπεριές τσίλι...
empty alt

Summer wine… ή πώς να φτιάξεις την πιο απολαυστική παγωμένη σανγκρία

  Η σανγκρία είναι από μόνη της ένα είδος κρασιού με χαρακτηριστική γλυκιά επίγευση. Δεν υπάρχει ωστόσο τίποτα χειρότερο από μια υπερβολικά γλυκιά σανγκρία.
empty alt

Ζεστό κακάο με Rumchata

Το RumChata είναι ένα λικέρ κρέμας που παρασκευάζεται στο Ουισκόνσιν. Η συνταγή περιλαμβάνει ρούμι, κρέμα γάλακτος, κανέλα, βανίλια, ζάχαρη και άλλα αρώματα.
empty alt

Pasta Primavera – τα ζυμαρικά της άνοιξης

Αυτά τα τρυφερά, νόστιμα ζυμαρικά είναι η επιτομή της άνοιξης, συνδυάζοντας μερικά από τα υπέροχα γλυκά και λαχταριστά τρόφιμα που διατίθενται από τον Μάρτιο έως τον Ιούνιο.
Back To Top