Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.

Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.

Ο λόγος για τα φύκια, που αποτελούν εδώ και χιλιετίες βασικό υλικό της ιαπωνικής γαστρονομίας, όμως πλέον έχουν αρχίσει να κατακτούν και τη δυτική κουζίνα.

Η σπιρουλίνα, για παράδειγμα, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και σίδηρο, προστίθεται όχι μόνο σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε παγωτά και σκόνες πρωτεΐνης. Ενώ το λεγόμενο μαρούλι της θάλασσας έχει αρχίσει να παίρνει τη θέση του «κανονικού» μαρουλιού σε σαλάτες.

«Τα φύκια είναι αληθινές υπερτροφές», πιστεύει η διατροφολόγος Cassandra Barns. «Είναι πλούσια σε απαραίτητα στοιχεία, που ανάλογα με τον τύπο τους, μπορεί να περιλαμβάνουν ιώδιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και το αντιοξειδωτικό μαγγάνιο».

Για την Barns, η σπιρουλίνα είναι ο πρωταγωνιστής των φυκιών. Σε αποξηραμένη μορφή αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από πρωτεΐνη, αποτελώντας έτσι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Την ίδια άποψη έχει και ο διατροφολόγος James Collier, δημιουργός της σκόνης Huel (υποκατάστατο γευμάτων,  καθώς αποτελείται από βρόμη, λιναρόσπορο, πρωτεΐνη ρυζιού και άλλα θρεπτικά συστατικά). «Τα φύκια έχουν διάφορα υγιεινά οφέλη, αλλά κυρίως αποτελούν πλούσια πηγή των λιπαρών οξέων EPA and DHA, που βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις».

Όμως τα φύκια δεν ξεχωρίζουν μόνο σε θρεπτική αξία αλλά και σε γεύση. Όπως είπε ο Βρετανός σεφ Rob Howell του χορτοφαγικού εστιατορίου Root σε σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας Telegraph, «δεδομένου ότι το εστιατόριό μας βασίζεται σε φυτικές τροφές, σκεφτόμαστε διαφορετικά. Χρησιμοποιώντας φύκια πετυχαίνουμε γεύσεις πολυδιάστατες, με μεγαλύτερη ένταση και βάθος. Προσδίδουμε μια νότα ουμάμι. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πιάτο με λάχανο και σος από βούτυρο και φύκια που έχει γίνει ανάρπαστο. Μας το ζητούν όλοι».

»Τα φύκια δεν είναι καινούρια ανακάλυψη: ο άνθρωπος τα τρώει εδώ και αιώνες», προσθέτει ο Howell. Άποψη που συμμερίζεται και ο Ιάπωνας σεφ Ryosuke Kishi, ο οποίος σχολιάζει ως εξής: «Στην Ιαπωνία τρώμε πάνω από 50 είδη φυκιών, εδώ και χιλιάδες χρόνια».

empty alt

Οι ποπ σταρ είναι …ανθυγιεινοί

Δύο δισεκατομμύρια δολάρια για διαφημίσεις που στοχεύουν στους ανηλίκους και τους νεαρούς ενήλικες διαθέτει η βιομηχανία τροφίμων και ποτών κάθε χρόνο.
empty alt

Το μυστικό της σοκολάτας

Βάλτε λίγη σοκολάτα στη ζωή σας αν θέλετε να αποδίδει ο εγκέφαλός σας στο μέγιστο των δυνατοτήτων του, λέει νέα, διεθνής μελέτη που επιβεβαιώνει ότι πολλές εγκεφαλικές λειτουργίες βελτιώνονται με την συστηματική κατανάλωση σοκολάτας – άσχετα με την ηλικία και άλλες παραμέτρους του τρόπους ζωής και την […]
empty alt

Τι σχέση έχει το πιάτο ενός Γερμανού, ενός Έλληνα κι ενός Ιταλού με το εισόδημα ενός Φιλιππινέζου;

Το ψάρι που έχω στο πιάτο μου μπορεί να καθορίσει το μέλλον ενός ανθρώπου στις Φιλιππίνες; Μπορούμε μέσα από την καταναλωτική μας συμπεριφορά να φέρουμε την αλλαγή στην κοινωνία και τη φύση; Σύμφωνα με τη νέα μελέτη του WWF με τίτλο: «Βιώσιμος τόνος από τις Φιλιππίνες για την Ευρώπη», που […]
empty alt

Πώς ο κορωνοϊός εμπνέει την παγκόσμια…ζαχαροπλαστική!

Το χιούμορ κι η φαντασία είναι πάντα τρόποι να αντεπεξέρχεται κανείς στις δύσκολες καταστάσεις. Έτσι και τώρα ζαχαροπλάστες απ’ όλο τον κόσμο επιστράτευσαν τη φαντασία και το χιούμορ τους για να αντιμετωπίσουν με τα δικά τους όπλα την πανδημία του κορωνοϊού.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα φακές σπυρωτές σαν… ρύζι!

Αν ξέρεις πώς να μαγειρεύεις ρύζι, τότε βασικά γνωρίζεις και πώς να μαγειρεύεις φακές. Και αν δεν καταλαβαίνεις για τι πράγμα μιλάμε, κανένα πρόβλημα, θα καταλάβεις σε λιγάκι! Το μαγείρεμα του συγκεκριμένου όσπριου μπορεί να γίνει πανεύκολο αρκεί να θυμάσαι 1: 2.
empty alt

Πατατοσαλάτα, κλασική, αγαπημένη και άκρως καλοκαιρινή

Ένα συστατικό που σπάνια λείπει από την κουζίνα σου, οι πατάτες μαγειρεύονται με πολλούς τρόπους και ικανοποιούν από τα πιο εύκολα και παιδικά γούστα μέχρι τις πιο gourmet απαιτήσεις της υψηλής γαστρονομίας.
empty alt

Ψήνεσαι να μάθεις να φτιάχνεις την τέλεια barbeque sauce

Το μπάρμεκιου είναι τέχνη. Είτε γίνεται στα κάρβουνα είτε σε ηλεκτρικό barbeque. Ό,τι και να σου αρέσει να απολαμβάνεις ψητό, από κρέας έως λαχανικά, μέχρι φρούτα, η κατάλληλη συνοδευτική σάλτσα είναι αυτό το έξτρα που θα απογειώσει τη γεύση.
empty alt

Απογειώνουμε την απόλαυση με ένα Aviation Cocktail

Σχεδιασμένο πριν από περισσότερα από 100 χρόνια από τον Hugo Ensslin, επικεφαλής μπάρμαν στο πλέον ξεπερασμένο Hotel Wallick στη Νέα Υόρκη, το Aviation είχε ξεπέσει μέσα και έξω από το στυλ με τα χρόνια.

Back To Top