Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.

Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.

Ο λόγος για τα φύκια, που αποτελούν εδώ και χιλιετίες βασικό υλικό της ιαπωνικής γαστρονομίας, όμως πλέον έχουν αρχίσει να κατακτούν και τη δυτική κουζίνα.

Η σπιρουλίνα, για παράδειγμα, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και σίδηρο, προστίθεται όχι μόνο σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε παγωτά και σκόνες πρωτεΐνης. Ενώ το λεγόμενο μαρούλι της θάλασσας έχει αρχίσει να παίρνει τη θέση του «κανονικού» μαρουλιού σε σαλάτες.

«Τα φύκια είναι αληθινές υπερτροφές», πιστεύει η διατροφολόγος Cassandra Barns. «Είναι πλούσια σε απαραίτητα στοιχεία, που ανάλογα με τον τύπο τους, μπορεί να περιλαμβάνουν ιώδιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και το αντιοξειδωτικό μαγγάνιο».

Για την Barns, η σπιρουλίνα είναι ο πρωταγωνιστής των φυκιών. Σε αποξηραμένη μορφή αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από πρωτεΐνη, αποτελώντας έτσι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Την ίδια άποψη έχει και ο διατροφολόγος James Collier, δημιουργός της σκόνης Huel (υποκατάστατο γευμάτων,  καθώς αποτελείται από βρόμη, λιναρόσπορο, πρωτεΐνη ρυζιού και άλλα θρεπτικά συστατικά). «Τα φύκια έχουν διάφορα υγιεινά οφέλη, αλλά κυρίως αποτελούν πλούσια πηγή των λιπαρών οξέων EPA and DHA, που βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις».

Όμως τα φύκια δεν ξεχωρίζουν μόνο σε θρεπτική αξία αλλά και σε γεύση. Όπως είπε ο Βρετανός σεφ Rob Howell του χορτοφαγικού εστιατορίου Root σε σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας Telegraph, «δεδομένου ότι το εστιατόριό μας βασίζεται σε φυτικές τροφές, σκεφτόμαστε διαφορετικά. Χρησιμοποιώντας φύκια πετυχαίνουμε γεύσεις πολυδιάστατες, με μεγαλύτερη ένταση και βάθος. Προσδίδουμε μια νότα ουμάμι. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πιάτο με λάχανο και σος από βούτυρο και φύκια που έχει γίνει ανάρπαστο. Μας το ζητούν όλοι».

»Τα φύκια δεν είναι καινούρια ανακάλυψη: ο άνθρωπος τα τρώει εδώ και αιώνες», προσθέτει ο Howell. Άποψη που συμμερίζεται και ο Ιάπωνας σεφ Ryosuke Kishi, ο οποίος σχολιάζει ως εξής: «Στην Ιαπωνία τρώμε πάνω από 50 είδη φυκιών, εδώ και χιλιάδες χρόνια».

empty alt

Οι διατροφικές συνήθειες και παραξενιές των δικτατόρων

Οι Βικτόρια Κλαρκ και Μελίσα Σκοτ αποφάσισαν να μελετήσουν τα αγαπημένα πιάτα και τις διατροφικές συνήθειες δικτατόρων, σε σχέση με τον φόβο που είχαν ότι θα δηλητηριαστούν, και κατέγραψαν τη μελέτη τους στο βιβλίο «Dictators’ Dinners: A Bad Taste Guide to Entertaining Tyrants».
empty alt

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα;

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
empty alt

Για να φτιάξεις ένα παγωτό με απολαυστική υφή, πρόσθεσε αυτό το μυστικό συστατικό!

Πώς μπορείς να φτιάξεις σπιτικό παγωτό με πλούσια, κρεμώδη υφή, είτε πρόκειται για παγωτό κρέμα είτε για σορμπέ ή γρανίτα, ακόμα και αν δεν έχεις παγωτομηχανή; Προσθέτοντας μια μικρή ποσότητα αλκοολούχου ποτού! Ο λόγος; Καθώς το οινόπνευμα δεν παγώνει ποτέ, θα εμποδίσει το σχηματισμό...
empty alt

Τι ακριβώς σημαίνει «καραμελώνω»

Όταν ακούς «καραμελωμένο», στο μυαλό σου έρχεται αυτομάτως η λέξη «κρεμμύδια». Όμως δεν είναι το μοναδικό υλικό που μπορεί να καραμελωθεί.
empty alt

4 συνταγές για αποτοξίνωση από το κρέας μετά τις γιορτές

Τα τελευταία χρόνια η χορτοφαγία έχει αρχίσει να κερδίζει έδαφος ακόμα και στη χώρα μας, καθώς κάποιοι αποφασίζουν να κόψουν το κρέας για λόγους ηθικής, υγείας και/ή προστασίας του περιβάλλοντος.
empty alt

Πώς θα φτιάξεις μπεσαμέλ βήμα βήμα

Είναι αρκετά λιπαρή αλλά και ασύγκριτα πλούσια σε γεύση. Όχι τυχαία, η μπεσαμέλ διατηρεί εδώ και δεκαετίες κεντρικό ρόλο στην κουζίνα μας.
empty alt

Χριστουγεννιάτικα Δέντρα Brownies

Όσον αφορά τα γιορτινά επιδόρπια, συνήθως είναι υπερβολικά και απαιτούν πολλή προετοιμασία. Αυτά τα αξιολάτρευτα Brownies Χριστουγεννιάτικα Δέντρα είναι για όταν δεν έχετε πολύ χρόνο, αλλά θέλετε να φτιάξετε κάτι χαριτωμένο και εορταστικό.
empty alt

Στήθος γαλοπούλας με δεντρολίβανο

Καρυκεύστε τη γαλοπούλα με ένα μείγμα από δεντρολίβανο, σκόρδο και πάπρικα. Αν τρίψετε το μισό μείγμα απευθείας στο κρέας κάτω από το δέρμα, μπορείτε να αφαιρέσετε την πέτσα πριν το σερβίρετε και να μη χάσετε καθόλου τη γεύση.
Back To Top