Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.

Προστίθενται σε συμπληρώματα διατροφής, τυποποιημένες τροφές, αλλά και σε πιάτα καλών εστιατορίων, για τα υγιεινά οφέλη και την ουμάμι γεύση τους.

Ο λόγος για τα φύκια, που αποτελούν εδώ και χιλιετίες βασικό υλικό της ιαπωνικής γαστρονομίας, όμως πλέον έχουν αρχίσει να κατακτούν και τη δυτική κουζίνα.

Η σπιρουλίνα, για παράδειγμα, πλούσια σε πρωτεΐνες, βιταμίνες Β και σίδηρο, προστίθεται όχι μόνο σε συμπληρώματα διατροφής αλλά και σε παγωτά και σκόνες πρωτεΐνης. Ενώ το λεγόμενο μαρούλι της θάλασσας έχει αρχίσει να παίρνει τη θέση του «κανονικού» μαρουλιού σε σαλάτες.

«Τα φύκια είναι αληθινές υπερτροφές», πιστεύει η διατροφολόγος Cassandra Barns. «Είναι πλούσια σε απαραίτητα στοιχεία, που ανάλογα με τον τύπο τους, μπορεί να περιλαμβάνουν ιώδιο, ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και το αντιοξειδωτικό μαγγάνιο».

Για την Barns, η σπιρουλίνα είναι ο πρωταγωνιστής των φυκιών. Σε αποξηραμένη μορφή αποτελείται κατά τα δύο τρίτα από πρωτεΐνη, αποτελώντας έτσι μια εξαιρετική πηγή πρωτεΐνης για όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή.

Την ίδια άποψη έχει και ο διατροφολόγος James Collier, δημιουργός της σκόνης Huel (υποκατάστατο γευμάτων,  καθώς αποτελείται από βρόμη, λιναρόσπορο, πρωτεΐνη ρυζιού και άλλα θρεπτικά συστατικά). «Τα φύκια έχουν διάφορα υγιεινά οφέλη, αλλά κυρίως αποτελούν πλούσια πηγή των λιπαρών οξέων EPA and DHA, που βοηθούν στην προστασία από καρδιαγγειακές παθήσεις».

Όμως τα φύκια δεν ξεχωρίζουν μόνο σε θρεπτική αξία αλλά και σε γεύση. Όπως είπε ο Βρετανός σεφ Rob Howell του χορτοφαγικού εστιατορίου Root σε σχετικό αφιέρωμα της εφημερίδας Telegraph, «δεδομένου ότι το εστιατόριό μας βασίζεται σε φυτικές τροφές, σκεφτόμαστε διαφορετικά. Χρησιμοποιώντας φύκια πετυχαίνουμε γεύσεις πολυδιάστατες, με μεγαλύτερη ένταση και βάθος. Προσδίδουμε μια νότα ουμάμι. Αυτή τη στιγμή έχουμε ένα πιάτο με λάχανο και σος από βούτυρο και φύκια που έχει γίνει ανάρπαστο. Μας το ζητούν όλοι».

»Τα φύκια δεν είναι καινούρια ανακάλυψη: ο άνθρωπος τα τρώει εδώ και αιώνες», προσθέτει ο Howell. Άποψη που συμμερίζεται και ο Ιάπωνας σεφ Ryosuke Kishi, ο οποίος σχολιάζει ως εξής: «Στην Ιαπωνία τρώμε πάνω από 50 είδη φυκιών, εδώ και χιλιάδες χρόνια».

empty alt

Θες να χάσεις βάρος; Πάρε μικρότερο πιάτο

Μία νέα βρετανική έρευνα ήρθε να αποδείξει ότι το μέγεθος του πιάτου σου και άρα η μερίδα που βάζεις μπροστά σου όταν κάτσεις να φας, επηρεάζουν την ποσότητα που καταναλώνεις.
empty alt

Η αγρότισσα που νοικιάζει… σαλιγκάρια για ταινίες και διαφημιστικά σποτ!

Για την πλειοψηφία των ανθρώπων, τα σαλιγκάρια απλά βγαίνουν μετά τη βροχή, αφήνουν ίχνη στο διάβα τους και συνδέονται με τη γαλλική κουζίνα.
empty alt

Δύο διαφορετικοί τρόποι να φτιάξεις ένα μελάτο αυγό

Προτιμάς το αυγό μελάτο; Τότε πρέπει να προσέξεις ιδιαίτερα το χρόνο βρασμού. Πώς θα τον υπολογίσεις λοιπόν με ακρίβεια και ποια άλλα βήματα πρέπει να ακολουθήσεις για να παραμείνει ρευστός ο κρόκος και να πήξει το ασπράδι; 1η τεχνική 1.
empty alt

3 υλικά + 3 λεπτά είναι όλα όσα χρειάζεσαι για μια σπιτική ζεστή σοκολάτα!

Υπάρχουν άπειρες συνταγές ζεστής σοκολάτας, π.χ. με μπαχαρικά, κονιάκ και λικέρ, όμως μια πολύ απλή και εγγυημένα επιτυχημένη βασίζεται στην εξής απλή λογική: ανακατεύεις γάλα με την μπάρα σοκολάτας της επιλογής σου και προσθέτεις μαρσμέλοου.
empty alt

Πρωινό στο Παρίσι με αυθεντικό Croque Monsieur

Κάποια πρωινά του σαββατοκύριακου ή φορές που δεν χρειάζεται να φύγεις βιαστικά από το σπίτι, φτιάξε κάτι λαχταριστό και χαλάρωσε απολαμβάνοντάς το.
empty alt

Ένας εικονικός περίπατος για τα παιδιά που παλεύουν

  Η 29η Απριλίου είναι η ημερομηνία που έχει σηματοδοτήσει παγκοσμίως την ελπίδα. Την ελπίδα για ζωή και όνειρα, για χιλιάδες παιδιά που αντιμετωπίζουν μια πολύ σοβαρή ασθένεια και παλεύουν να γίνουν καλά.
empty alt

Panettone: Χριστούγεννα με γεύση ιταλική

Αν θέλεις να δώσεις στις διακοπές των Χριστουγέννων λίγο αέρα ιταλικής γιορτινής ατμόσφαιρας, αυτή η κλασική ιταλική συνταγή Panettone είναι η τέλεια ελαφριά, αφράτη νόστιμη συνταγή για το καταφέρεις! Τι είναι το Pannetone Αυτή είναι μια κλασική ιταλική συνταγή από το Μιλάνο της Ιταλίας και...
empty alt

Υπέροχο ratatouille στον φούρνο

Μια εύκολη συνταγή με άρωμα Γαλλίας, εδώ σε μια ψητή εκδοχή
Back To Top