Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.

Αυτό το δημοφιλές λαχανικό διατίθεται σε διάφορα χρώματα, όπως πράσινο, λευκό και μοβ. Χρησιμοποιείται σε πιάτα σε όλο τον κόσμο, όπως φριτάτες, ζυμαρικά και πατάτες.

Το σπαράγγι είναι επίσης χαμηλό σε θερμίδες και είναι γεμάτο με βασικές βιταμίνες, μέταλλα και αντιοξειδωτικά.

Έχει πολλά θρεπτικά συστατικά αλλά λίγες θερμίδες

Το σπαράγγι έχει χαμηλές θερμίδες αλλά διαθέτει εντυπωσιακό θρεπτικό προφίλ.

Μόλις μισό φλιτζάνι (90 γραμμάρια) μαγειρεμένου σπαραγγιού περιέχει:

Θερμίδες: 20

Πρωτεΐνη: 2,2 γραμμάρια

Λίπος: 0,2 γραμμάρια

Ίνες: 1,8 γραμμάρια

Βιταμίνη C: 12% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Α: 18% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Κ: 57% της ΣΗΠ

Φολικό: 34% της ΣΗΠ

Κάλιο: 6% της ΣΗΠ

Φωσφόρος: 5% της ΣΗΠ

Βιταμίνη Ε: 7% της ΣΗΠ

Το σπαράγγι διαθέτει επίσης μικρές ποσότητες άλλων μικροθρεπτικών συστατικών, όπως σίδηρο, ψευδάργυρο και ριβοφλαβίνη.

Είναι μια εξαιρετική πηγή βιταμίνης Κ, ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που εμπλέκεται στην πήξη του αίματος και την υγεία των οστών.

Επιπλέον, το σπαράγγι έχει υψηλή περιεκτικότητα σε φυλλικό οξύ, ένα θρεπτικό συστατικό που είναι ζωτικής σημασίας για μια υγιή εγκυμοσύνη και πολλές σημαντικές διαδικασίες στο σώμα, συμπεριλαμβανομένης της ανάπτυξης των κυττάρων και του σχηματισμού DNA.

Είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών

Τα αντιοξειδωτικά είναι ενώσεις που βοηθούν στην προστασία των σας από τις βλαβερές συνέπειες των ελεύθερων ριζών και του οξειδωτικού στρες. Το οξειδωτικό στρες συμβάλλει στη γήρανση, τη χρόνια φλεγμονή και πολλές ασθένειες, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου. Το σπαράγγι, όπως και άλλα πράσινα λαχανικά, έχει υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά. Αυτές περιλαμβάνουν βιταμίνη Ε, βιταμίνη C και γλουταθειόνη, καθώς και διάφορα φλαβονοειδή και πολυφαινόλες. Το σπαράγγι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε φερβονοειδή κερσετίνη, ισοραμνετίνη και καεμπερόλη. Επιπλέον, το πορφυρό σπαράγγι περιέχει ισχυρές χρωστικές ουσίες που ονομάζονται ανθοκυανίνες, οι οποίες δίνουν στο λαχανικό το έντονο χρώμα του και έχουν αντιοξειδωτικές επιδράσεις στο σώμα (14).

Μπορεί να βελτιώσει την πεπτική υγεία

Οι διαιτητικές ίνες είναι απαραίτητες για την καλή πεπτική υγεία. Μόνο μισό φλιτζάνι σπαράγγι περιέχει 1,8 γραμμάρια φυτικών ινών, που είναι το 7% των ημερήσιων αναγκών. Μελέτες δείχνουν ότι μια δίαιτα πλούσια σε φυτικές ίνες φρούτα και λαχανικά μπορεί να συμβάλει στη μείωση του κινδύνου υψηλής αρτηριακής πίεσης, καρδιακών παθήσεων και διαβήτη. Το σπαράγγι έχει ιδιαίτερα υψηλή περιεκτικότητα σε αδιάλυτες ίνες, που υποστηρίζει τακτικές κινήσεις του εντέρου.

Βοηθά στην υποστήριξη μιας υγιούς εγκυμοσύνης

Το σπαράγγι είναι μια εξαιρετική πηγή φυλλικού οξέος, επίσης γνωστή ως βιταμίνη Β9. Μόνο μισό φλιτζάνι σπαράγγι παρέχει στους ενήλικες το 34% των ημερήσιων αναγκών σε φυλλικό οξύ και σε γυναίκες με εγκυμοσύνη με το 22% των ημερήσιων αναγκών τους (1). Το φυλλικό οξύ είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βοηθά στη δημιουργία ερυθρών αιμοσφαιρίων και στην παραγωγή DNA για υγιή ανάπτυξη και ανάπτυξη. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό κατά τα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης προκειμένου να διασφαλιστεί η υγιής ανάπτυξη του μωρού.

Βοηθά στη μείωση της αρτηριακής πίεσης

Η υψηλή αρτηριακή πίεση επηρεάζει περισσότερους από 1,3 δισεκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για καρδιακές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια. Η έρευνα δείχνει ότι η αύξηση της πρόσληψης καλίου, με την παράλληλη μείωση της πρόσληψης αλατιού είναι αποτελεσματική για τη μείωση της υψηλής αρτηριακής πίεσης. Το κάλιο μειώνει την αρτηριακή πίεση με δύο τρόπους: χαλαρώνοντας τα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων και εκκρίνοντας περίσσεια αλατιού μέσω των ούρων. Το σπαράγγι είναι μια καλή πηγή καλίου, παρέχοντας το 6% των ημερήσιων αναγκών σε μερίδα μισού φλιτζανιού.

Μπορεί να σε βοηθήσει να χάσεις βάρος

Πρώτον, είναι πολύ χαμηλές σε θερμίδες, με μόνο 20 θερμίδες σε μισό φλιτζάνι. Αυτό σημαίνει ότι μπορείτε να φάτε πολλά σπαράγγια χωρίς να πάρετε πολλές θερμίδες. Επιπλέον, είναι περίπου 94% νερό. Η έρευνα δείχνει ότι η κατανάλωση τροφών χαμηλών θερμίδων και πλούσιων σε νερό σχετίζεται με την απώλεια βάρους (34).

Μαγειρεύεται εύκολα

Εκτός από το ότι είναι θρεπτικό, το σπαράγγι είναι νόστιμο και εύκολο να ενσωματωθεί στη διατροφή σας. Μπορεί να μαγειρευτεί με διάφορους τρόπους, όπως βραστό, ψητό, ατμό, ψήσιμο και σοτάρισμα. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε κονσερβοποιημένα σπαράγγια, τα οποία είναι προμαγειρεμένα και έτοιμα για κατανάλωση.

sparagia

Ψητά σπαράγγια

Καλούμε όλους τους λάτρεις των σπαραγγιών! Με μόλις τέσσερα υλικά και 10 λεπτά χρόνο προετοιμασίας, αυτή η πλευρά χαμηλών υδατανθράκων είναι το βασικό πιάτο με σπαράγγια! Το ψήσιμο αναδεικνύει πραγματικά τη γεύση αυτού του λαχανικού.

Συστατικά

Ώρα προετοιμασίας:

10 λεπτά

1 κιλό φρέσκα σπαράγγια

1 κουταλάκι του γλυκού ελαιόλαδο

Ελάχιστο αλάτι

Ξύσμα από 1/2 μικρό λεμόνι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Απόδοση παραγωγής:

4 μερίδες

Μέγεθος σερβιρίσματος:

Το 1/4 της συνταγής

Προθερμάνετε τον φούρνο. Κόψτε τις σκληρές άκρες από τα σπαράγγια, στη συνέχεια ξεπλύνετε και στραγγίστε καλά τα σπαράγγια. Τοποθετήστε τα σπαράγγια σε μια σακούλα με φερμουάρ και περιχύστε ομοιόμορφα με λάδι. Κλείστε τη σακούλα σφιχτά και ανακινήστε απαλά για να επικαλυφθούν τα σπαράγγια με λάδι.

Τοποθετήστε τα σπαράγγια σε μία στρώση σε ένα ταψί. Μετά από 2 λεπτά, τραβήξτε το ταψί έξω και κουνήστε το ή αναποδογυρίστε τα σπαράγγια. Επιστρέψτε στο φούρνο και ψήστε 2-3 λεπτά ακόμα, ή μέχρι να μαλακώσουν. Παρακολουθήστε προσεκτικά και αφαιρέστε εάν τα σπαράγγια αρχίσουν να μαυρίζουν.

Πασπαλίζετε ελαφρά με αλάτι και ξύσμα λεμονιού και μετά χωρίζετε σε 4 ίσες μερίδες.

Διατροφικές Πληροφορίες:

Θερμίδες: 21 θερμίδες, Υδατάνθρακες: 2 g, Πρωτεΐνες: 1 g, Λιπαρά: 1 g, Κορεσμένα λιπαρά: <1 g, Νάτριο: 40 mg, Φυτικές ίνες: 1 g

Ανταλλαγές ανά μερίδα: 1 λαχανικό.

Η δύναμη στο πιάτο σου: Γιατί να βάλεις τα σπαράγγια στη διατροφή σου – Γλυκούλι (glykouli.gr)

empty alt

Πώς θα ενθαρρύνετε τα παιδιά σας να συμμετέχουν στη μαγειρική και να την αγαπήσουν

Λίγο οι τηλεοπτικές εκπομπές μαγειρικής, λίγο η τάση να επιστρέφουμε στο σπιτικό φαγητό (ή τουλάχιστον να το προσπαθούμε), λίγο το ότι το στερεότυπο «τα αγόρια δεν μαγειρεύουν» ολοένα χάνει έδαφος (ελπίζω δηλαδή), κάποιοι γονείς επιχειρούμε να μετατρέψουμε το καθημερινό μαγείρεμα σε οικογενειακή...
empty alt

Αν δεν ξέρεις τι είναι οι Hasselback potatoes ήρθε η ώρα να μάθεις

Για τους λάτρεις των ψητών πατατών και των τσιπς, η πατάτα Hasselback θα προσφέρει μια γεύση από παράδεισο.
empty alt

Υπέροχες ιδέες για σπασμένα αβγά

Όλοι θέλουν να τσουγκρίσουν αβγά. Ορισμένοι μάλιστα θέλουν να τσουγκρίσουν παραπάνω από ένα ή να συναγωνιστούν με όλους μέχρι να βγουν νικητές.
empty alt

Ψωμί… στη σακούλα

Το να φτιάξετε το δικό σας ψωμί ποτέ δεν ήταν τόσο εύκολο όσο η παρακάτω εκδοχή. Χρησιμοποιώντας μια σακούλα τροφίμων με ζιπ κλείσιμο (τύπου φερμουάρ) δεν λερώνεστε ούτε εσείς ούτε ο χώρος σας.
empty alt

Σαλάτα με κοτόπουλο και αβοκάντο

Αγαπάμε αυτή τη σαλάτα που σερβίρεται πάνω από χόρτα ή λαχανικά όσο την αγαπάμε ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί προζύμι.
empty alt

Απολαυστικό fondue με πουρέ πατάτας

Αν ψάχνεις μια συνταγή που θα απογειώσει τον πουρέ σου, βρίσκεσαι στο σωστό μέρος! Αν έχετε ονειρευτεί ποτέ ένα fondue τυριού συνδυασμένο με πουρέ πατάτας, εδώ θα μάθετε πώς θα το φτιάξετε.
empty alt

Η Kaiser μετατρέπει και φέτος την Τσικνοπέμπτη στην απόλυτη BBQ εμπειρία!

Kaiser και Τσικνοπέμπτη πάνε μαζί, έτσι και φέτος, η αγαπημένη Pilsner μπύρα σας καλεί να συμμετέχετε στον διαγωνισμό που απογειώνει την τέχνη του BBQ! Από τη Δευτέρα 30 Ιανουαρίου έως και την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, απολαύστε την αγαπημένη σας Kaiser, βρείτε τον 9ψήφιο κωδικό LOT στις συσκευασίες φιάλης […]
empty alt

Pasta Alla Gricia: μια μπουκιά και βρίσκεσαι στη Ρώμη

Εύκολη συνταγή για λαχταριστά ζυμαρικά με ιταλική σφραγίδα
Back To Top