Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό.

Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό. Και αυτό αφορά κυρίως το δωμάτιο που φιλοξενεί τις πιο απαιτητικές δραστηριότητές του: την κουζίνα μας.

Ακολουθώντας λοιπόν τις συμβουλές του παρακάτω οδηγού, μπορείς να την κάνεις… φθινοπωρινή μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αξιοποιώντας όσο μπορείς τις τελευταίες σου καλοκαιρινές προμήθειες, πετώντας ό,τι είναι μπαγιάτικο και κάνοντας χώρο για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του φθινοπώρου και του χειμώνα, που δεν είναι και λίγοι.

1. Τσέκαρε τι υπάρχει στα ντουλάπια σου και ξεκαθάρισε τι χρειάζεσαι και τι όχι. Άδειασε, καταρχήν, τα ντουλάπια της κουζίνας σου από το περιεχόμενό τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί, για παράδειγμα, να ανακαλύψεις ότι έχεις τρεις γεμάτες συσκευασίες με αλεύρι ή δύο σχεδόν άδεια βάζα με φακές, τα οποία καταλαμβάνουν άδικα χώρο. Πέταξε ό,τι είναι μπαγιάτικο και σχεδίασε το μενού της εβδομάδας έτσι ώστε να αξιοποιήσεις ό,τι είναι… οριακά εντός της ημερομηνίας λήξης του.

2. Προτού ξαναγεμίσεις τα ντουλάπια σου, καθάρισέ τα. Ακόμα και αν είσαι σχολαστικός με την καθαριότητα, όλο και κάποιους «αδέσποτους» κόκκους ρυζιού θα ανακαλύψεις να κρύβονται στις γωνίες τους. Για να είναι το αποτέλεσμα πιο καθαρό και τακτοποιημένο, άδειασε τα σακουλάκια με τα μπαχαρικά και τα ζυμαρικά και μετάφερε το περιεχόμενό τους σε βαζάκια. Προτού τοποθετήσεις τα τρόφιμα ξανά στα ντουλάπια, μπορείς να στρώσεις στο εσωτερικό των ντουλαπιών μια ταπετσαρία ή μια πετσέτα που θα απορροφά την υγρασία και τη σκόνη. Σκέψου, επίσης, μήπως θα ήταν πιο πρακτικό κάποια τρόφιμα που χρησιμοποιείς συχνά αλλά διατηρείς στα ντουλάπια να τα μεταφέρεις σε ένα σημείο με ευκολότερη πρόσβαση, π.χ. στους πάγκους της κουζίνας.

cabinets

3. Φτιάξε μια λίστα με χειμερινές προμήθειες-πασπαρτού. Κάποιες τροφές που διατηρούνται για πολύ καιρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές, διαφορετικές συνταγές θα σου λύσουν τα χέρια όταν δεν θα ξέρεις τι να μαγειρέψεις ή τις μέρες που θα κάνει υπερβολικό κρύο για να βγεις από το σπίτι για ψώνια. Φτιάξε λοιπόν μια λίστα με όλες αυτές (π.χ. ζυμαρικά, λαχανικά και τόνος σε κονσέρβες, όσπρια, τυποποιημένες σάλτσες, αποξηραμένα μπαχαρικά), άφησε χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας για να τις αποθηκεύσεις και πήγαινε στο σουπερμάρκετ να τις προμηθευτείς από τώρα.

legumes
4. Καθάρισε το ψυγείο. Την ίδια διαδικασία με τα ντουλάπια (άδειασμα, ξεκαθάρισμα, γέμισμα) ακολούθησε και για το ψυγείο σου. Σκέψου πώς μπορείς να αξιοποιήσεις κάποια τρόφιμα που έχουν γίνει πλέον… μόνιμοι κάτοικοί του, όπως μαρμελάδες και ντρέσινγκ. Για να εκμεταλλευτείς μια μαρμελάδα που έχεις στο ψυγείο εδώ και αιώνες, για παράδειγμα, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε ένα σπιτικό κέικ. Για να μην πάει χαμένο το ντρέσινγκ που κοντεύει να χαλάσει, αξιοποίησέ το σε μια μεγάλη και πλούσια σαλάτα, με την οποία μάλιστα μπορείς να αντικαταστήσεις το κυρίως γεύμα μιας μέρας. Το ξεκαθάρισμα του ψυγείου περιλαμβάνει και… βρόμικες υποθέσεις: Τώρα δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να ανοίξεις εκείνο το τάπερ με το φαγητό που υποψιάζεσαι ότι έχει γίνει αποικία μυκήτων ή να τσεκάρεις αν έχει χαλάσει το γάλα που με κάποιον τρόπο βρέθηκε στο πίσω μέρος του ραφιού. Προτού ξαναγεμίσεις το ψυγείο σου, καθάρισέ το καλά.

5. Οργάνωσε ένα σύστημα σχεδιασμού των εβδομαδιαίων γευμάτων. Μια έξτρα εργασία, η οποία όμως θα σου φανεί χρήσιμη τις πολυάσχολες μέρες του χειμώνα. Γιατί το καλοκαίρι μπορεί να βολεύεσαι με ένα γρήγορο σνακ με το άλλοθι «ποιος μπορεί να κλειστεί στην κουζίνα στους 40 βαθμούς Κελσίου;», όμως το χειμώνα τη χρειάζεσαι τη θρεπτική σούπα σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να κρεμάσεις στην κουζίνα έναν πίνακα με φελλό ή ένα μαυροπίνακα όπου κάθε Σαββατοκύριακο θα γράφεις το μενού της εβδομάδας και στη συνέχεια, σύμφωνα με αυτό, θα φτιάχνεις τη λίστα του σουπερμάρκετ.

meal_planner
6. Καθάρισε το φούρνο και τις εστίες της κουζίνας. Προετοίμασέ τα για τη νέα σεζόν τρίβοντάς τα σχολαστικά, μέσα έξω, με ένα ειδικό καθαριστικό για φούρνους και εστίες κουζίνας. Μπορείς επίσης να εξοπλιστείς με ένα θερμόμετρο φούρνου, που θα σε βοηθήσει να μαγειρεύεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

7. Ξεκαθάρισε τον εξοπλισμό της κουζίνας. Άδειασε τα ντουλάπια με τα σκεύη, τα εργαλεία μαγειρικής και τις μικροσυσκευές και ξεκαθάρισε τι χρειάζεσαι και τι ήρθε η ώρα να αποχωριστείς. Αναρωτήσου: Μήπως δεν χρειάζεσαι πλέον εκείνο το τάπερ που έχει μείνει «ορφανό» από το καπάκι του; Μήπως να το πάρεις απόφαση ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ αυτό τον αποφλοιωτή λαχανικών που σου έκαναν κάποτε δώρο; Δεν χρειάζεται να πετάξεις ό,τι δεν χρειάζεσαι. Μπορείς να το δώσεις σε φίλους που ξέρεις ότι θα το αξιοποιήσουν ή να το χαρίσεις σε κάποιο μαγαζί με είδη από δεύτερο χέρι, όπως αυτό που ανήκει στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης.

mugs
8. Καθάρισε τον εξοπλισμό της κουζίνας. Προτού ξαναβάλεις τα σκεύη, τα εργαλεία και τις μικροσυσκευές στα ντουλάπια, τώρα έχεις μια σπάνια ευκαιρία να τα καθαρίσεις σχολαστικά. Μπορεί να εκπλαγείς από το πόση σκόνη έχει πιάσει το μίξερ που περιμένει υπομονετικά εδώ και μήνες να χρησιμοποιηθεί ή η συλλογή με τα φλιτζάνια σου που προορίζεις για μεγάλες συγκεντρώσεις φίλων στο σπίτι.

9. Κάνε μια λίστα με ό,τι πρέπει να αγοράσεις. Σημείωσε τα σκεύη, τα εργαλεία και τις μικροσυσκευές που θα χρειαστεί να αγοράσεις, είτε για να αντικαταστήσεις τα παλιά και φθαρμένα είτε για να διευκολύνεις και να αναβαθμίσεις τη μαγειρική σου. Ακόμα και κάτι τόσο απλό και οικονομικό όσο ένας πολτοποιητής σκόρδου θα σου λύσει τα χέρια!

soup

10. Κάνε μια λίστα επιθυμιών με τις συνταγές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ίσως στεναχωριέσαι που σε λίγο καιρό δεν θα έχεις πλέον φρέσκια ντομάτα για να φτιάχνεις επικές μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα. Σκέψου όμως τις γαστρονομικές χαρές που φέρνει η νέα σεζόν –τις σούπες, τις μηλόπιτες, τα γλυκά με κάστανο – και συγκέντρωσε σε μια λίστα επιθυμιών όλες τις συνταγές γλυκών και φαγητών που θέλεις να φτιάξεις φέτος.

 

empty alt

12 φρούτα και λαχανικά που δεν χρειάζονται ψυγείο

Σε έναν ιδανικό κόσμο δεν θα είχαμε ανάγκη τα ψυγεία. Επιστρέφοντας από την αγορά θα μαγειρεύαμε όσα προϊόντα είχαμε μόλις προμηθευτεί, προτού αυτά αρχίσουν να χάνουν τη φρεσκάδα και τη νοστιμιά τους.
empty alt

Το tip που θα κάνει το ψάρι σου εκπληκτικά γευστικό και τρυφερό

Για να εκτοξεύσεις τη γεύση ενός ψαριού και να το κάνεις πολύ τρυφερό, άφησέ το να μαριναριστεί πριν από το μαγείρεμα, για περίπου 30 λεπτά.
empty alt

Ο απόλυτος οδηγός για να βράσεις ένα αυγό

Μπορεί η φράση «δεν ξέρει να βράζει ένα αυγό» να χρησιμοποιείται για να περιγράψει κάποιον ανίδεο στη μαγειρική, στην πραγματικότητα όμως ακόμα και το βράσιμο του αυγού έχει τα μυστικά του.
empty alt

Πρωτοχρονιάτικο δείπνο: η αντίστροφη μέτρηση αρχίζει μία εβδομάδα πριν!

Όποιο μενού κι αν σχεδιάσεις για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς, υπάρχουν κάποιοι γενικοί κανόνες που θα σου ανοίξουν το δρόμο για την επιτυχία του πάρτι.
empty alt

Τα είδη των κρεμμυδιών και πού θα χρησιμοποιήσεις το καθένα

Μήπως κάθε φορά που ψωνίζεις κρεμμύδια, τα αγοράζεις σε όποιο χρώμα βρεις διαθέσιμο στον πάγκο; Κι όμως, τα λευκά, τα κίτρινα και τα κόκκινα κρεμμύδια δεν διαφέρουν μεταξύ τους μόνο στην εμφάνιση, αλλά και στη γεύση.
empty alt

Μπορώ να ψήσω ξηρούς καρπούς στο φούρνο μικροκυμάτων;

Αν μέχρι τώρα έψηνες τους ξηρούς καρπούς σου με τον παραδοσιακό τρόπο, δηλαδή απλώνοντάς τους σε ένα ταψάκι και βάζοντάς τους για λίγο στο φούρνο, ήρθε η στιγμή να εξετάσεις και μια εναλλακτική λύση.
empty alt

Η απόλυτη σαλάτα του καλοκαιριού λέγεται Panzanella

Η παντσανέλλα, που ονομάζεται επίσης πανσανέλα ή πανμόλε ή πανμόλο ή «ψωμί ενετζούπο», είναι ένα τυπικό πιάτο της κεντρικής Ιταλίας.
empty alt

Εδώ, η Bonduelle νοιάζεται φυσικά!

Η Bonduelle νοιάζεται για τους ανθρώπους, την ευημερία τους και την υγεία του πλανήτη. Νοιάζεται για τη διατροφή τους και το αποδεικνύει συμβάλλοντας στην ανάπτυξη της βιολογικής γεωργίας, εμπνέοντας παράλληλα ένα υγιεινό μοντέλο φυτικής διατροφής για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων...
Back To Top