Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό.

Με τις πρώτες δροσερές ημέρες του φθινοπώρου επιστρέφει συνήθως και η επιθυμία μας να ανανεώσουμε το σπίτι μας, να το κάνουμε πιο όμορφο και λειτουργικό. Και αυτό αφορά κυρίως το δωμάτιο που φιλοξενεί τις πιο απαιτητικές δραστηριότητές του: την κουζίνα μας.

Ακολουθώντας λοιπόν τις συμβουλές του παρακάτω οδηγού, μπορείς να την κάνεις… φθινοπωρινή μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο, αξιοποιώντας όσο μπορείς τις τελευταίες σου καλοκαιρινές προμήθειες, πετώντας ό,τι είναι μπαγιάτικο και κάνοντας χώρο για τους γαστρονομικούς θησαυρούς του φθινοπώρου και του χειμώνα, που δεν είναι και λίγοι.

1. Τσέκαρε τι υπάρχει στα ντουλάπια σου και ξεκαθάρισε τι χρειάζεσαι και τι όχι. Άδειασε, καταρχήν, τα ντουλάπια της κουζίνας σου από το περιεχόμενό τους. Με αυτό τον τρόπο μπορεί, για παράδειγμα, να ανακαλύψεις ότι έχεις τρεις γεμάτες συσκευασίες με αλεύρι ή δύο σχεδόν άδεια βάζα με φακές, τα οποία καταλαμβάνουν άδικα χώρο. Πέταξε ό,τι είναι μπαγιάτικο και σχεδίασε το μενού της εβδομάδας έτσι ώστε να αξιοποιήσεις ό,τι είναι… οριακά εντός της ημερομηνίας λήξης του.

2. Προτού ξαναγεμίσεις τα ντουλάπια σου, καθάρισέ τα. Ακόμα και αν είσαι σχολαστικός με την καθαριότητα, όλο και κάποιους «αδέσποτους» κόκκους ρυζιού θα ανακαλύψεις να κρύβονται στις γωνίες τους. Για να είναι το αποτέλεσμα πιο καθαρό και τακτοποιημένο, άδειασε τα σακουλάκια με τα μπαχαρικά και τα ζυμαρικά και μετάφερε το περιεχόμενό τους σε βαζάκια. Προτού τοποθετήσεις τα τρόφιμα ξανά στα ντουλάπια, μπορείς να στρώσεις στο εσωτερικό των ντουλαπιών μια ταπετσαρία ή μια πετσέτα που θα απορροφά την υγρασία και τη σκόνη. Σκέψου, επίσης, μήπως θα ήταν πιο πρακτικό κάποια τρόφιμα που χρησιμοποιείς συχνά αλλά διατηρείς στα ντουλάπια να τα μεταφέρεις σε ένα σημείο με ευκολότερη πρόσβαση, π.χ. στους πάγκους της κουζίνας.

cabinets

3. Φτιάξε μια λίστα με χειμερινές προμήθειες-πασπαρτού. Κάποιες τροφές που διατηρούνται για πολύ καιρό και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές, διαφορετικές συνταγές θα σου λύσουν τα χέρια όταν δεν θα ξέρεις τι να μαγειρέψεις ή τις μέρες που θα κάνει υπερβολικό κρύο για να βγεις από το σπίτι για ψώνια. Φτιάξε λοιπόν μια λίστα με όλες αυτές (π.χ. ζυμαρικά, λαχανικά και τόνος σε κονσέρβες, όσπρια, τυποποιημένες σάλτσες, αποξηραμένα μπαχαρικά), άφησε χώρο στο ντουλάπι της κουζίνας για να τις αποθηκεύσεις και πήγαινε στο σουπερμάρκετ να τις προμηθευτείς από τώρα.

legumes
4. Καθάρισε το ψυγείο. Την ίδια διαδικασία με τα ντουλάπια (άδειασμα, ξεκαθάρισμα, γέμισμα) ακολούθησε και για το ψυγείο σου. Σκέψου πώς μπορείς να αξιοποιήσεις κάποια τρόφιμα που έχουν γίνει πλέον… μόνιμοι κάτοικοί του, όπως μαρμελάδες και ντρέσινγκ. Για να εκμεταλλευτείς μια μαρμελάδα που έχεις στο ψυγείο εδώ και αιώνες, για παράδειγμα, μπορείς να τη χρησιμοποιήσεις σε ένα σπιτικό κέικ. Για να μην πάει χαμένο το ντρέσινγκ που κοντεύει να χαλάσει, αξιοποίησέ το σε μια μεγάλη και πλούσια σαλάτα, με την οποία μάλιστα μπορείς να αντικαταστήσεις το κυρίως γεύμα μιας μέρας. Το ξεκαθάρισμα του ψυγείου περιλαμβάνει και… βρόμικες υποθέσεις: Τώρα δεν έχεις άλλη επιλογή παρά να ανοίξεις εκείνο το τάπερ με το φαγητό που υποψιάζεσαι ότι έχει γίνει αποικία μυκήτων ή να τσεκάρεις αν έχει χαλάσει το γάλα που με κάποιον τρόπο βρέθηκε στο πίσω μέρος του ραφιού. Προτού ξαναγεμίσεις το ψυγείο σου, καθάρισέ το καλά.

5. Οργάνωσε ένα σύστημα σχεδιασμού των εβδομαδιαίων γευμάτων. Μια έξτρα εργασία, η οποία όμως θα σου φανεί χρήσιμη τις πολυάσχολες μέρες του χειμώνα. Γιατί το καλοκαίρι μπορεί να βολεύεσαι με ένα γρήγορο σνακ με το άλλοθι «ποιος μπορεί να κλειστεί στην κουζίνα στους 40 βαθμούς Κελσίου;», όμως το χειμώνα τη χρειάζεσαι τη θρεπτική σούπα σου. Μπορείς, για παράδειγμα, να κρεμάσεις στην κουζίνα έναν πίνακα με φελλό ή ένα μαυροπίνακα όπου κάθε Σαββατοκύριακο θα γράφεις το μενού της εβδομάδας και στη συνέχεια, σύμφωνα με αυτό, θα φτιάχνεις τη λίστα του σουπερμάρκετ.

meal_planner
6. Καθάρισε το φούρνο και τις εστίες της κουζίνας. Προετοίμασέ τα για τη νέα σεζόν τρίβοντάς τα σχολαστικά, μέσα έξω, με ένα ειδικό καθαριστικό για φούρνους και εστίες κουζίνας. Μπορείς επίσης να εξοπλιστείς με ένα θερμόμετρο φούρνου, που θα σε βοηθήσει να μαγειρεύεις με μεγαλύτερη ακρίβεια.

7. Ξεκαθάρισε τον εξοπλισμό της κουζίνας. Άδειασε τα ντουλάπια με τα σκεύη, τα εργαλεία μαγειρικής και τις μικροσυσκευές και ξεκαθάρισε τι χρειάζεσαι και τι ήρθε η ώρα να αποχωριστείς. Αναρωτήσου: Μήπως δεν χρειάζεσαι πλέον εκείνο το τάπερ που έχει μείνει «ορφανό» από το καπάκι του; Μήπως να το πάρεις απόφαση ότι δεν θα χρησιμοποιήσεις ποτέ αυτό τον αποφλοιωτή λαχανικών που σου έκαναν κάποτε δώρο; Δεν χρειάζεται να πετάξεις ό,τι δεν χρειάζεσαι. Μπορείς να το δώσεις σε φίλους που ξέρεις ότι θα το αξιοποιήσουν ή να το χαρίσεις σε κάποιο μαγαζί με είδη από δεύτερο χέρι, όπως αυτό που ανήκει στο Ελληνικό Καραβάνι Αλληλεγγύης.

mugs
8. Καθάρισε τον εξοπλισμό της κουζίνας. Προτού ξαναβάλεις τα σκεύη, τα εργαλεία και τις μικροσυσκευές στα ντουλάπια, τώρα έχεις μια σπάνια ευκαιρία να τα καθαρίσεις σχολαστικά. Μπορεί να εκπλαγείς από το πόση σκόνη έχει πιάσει το μίξερ που περιμένει υπομονετικά εδώ και μήνες να χρησιμοποιηθεί ή η συλλογή με τα φλιτζάνια σου που προορίζεις για μεγάλες συγκεντρώσεις φίλων στο σπίτι.

9. Κάνε μια λίστα με ό,τι πρέπει να αγοράσεις. Σημείωσε τα σκεύη, τα εργαλεία και τις μικροσυσκευές που θα χρειαστεί να αγοράσεις, είτε για να αντικαταστήσεις τα παλιά και φθαρμένα είτε για να διευκολύνεις και να αναβαθμίσεις τη μαγειρική σου. Ακόμα και κάτι τόσο απλό και οικονομικό όσο ένας πολτοποιητής σκόρδου θα σου λύσει τα χέρια!

soup

10. Κάνε μια λίστα επιθυμιών με τις συνταγές του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ίσως στεναχωριέσαι που σε λίγο καιρό δεν θα έχεις πλέον φρέσκια ντομάτα για να φτιάχνεις επικές μακαρονάδες με κόκκινη σάλτσα. Σκέψου όμως τις γαστρονομικές χαρές που φέρνει η νέα σεζόν –τις σούπες, τις μηλόπιτες, τα γλυκά με κάστανο – και συγκέντρωσε σε μια λίστα επιθυμιών όλες τις συνταγές γλυκών και φαγητών που θέλεις να φτιάξεις φέτος.

 

empty alt

Ποιο είναι το καλύτερο λάδι για το τηγάνισμα;

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.
empty alt

Βραδινή λιγούρα; Δες τι μπορείς να τρως!

Το ακούς συνέχεια: δεν πρέπει να τρως πριν τον ύπνο, δεν κάνει να κοιμάσαι με γεμάτο στομάχι, δεν θα προλάβεις να κάψεις τις θερμίδες και άλλα τέτοια.
empty alt

Έχει η Μύκονος παραδοσιακά προϊόντα;

Είναι περισσότερο γνωστή για το nightlife, τα άπειρα bar, club και καταστήματα κορυφαίων στον κόσμο brands που στριμώχνονται στα δρομάκια, για τις πανέμορφες παραλίες της, τους εγχώριους και διεθνείς celebrities που την επιλέγουν για τις διακοπές τους όλο το χρόνο, για τα φοιτητικά πάρτι όπου το...
empty alt

Για πόσο χρόνο διατηρείται φρέσκο το κρασί μετά το άνοιγμα της φιάλης;

Σίγουρα θα σου έχει τύχει να περισσέψει κρασί από ένα δείπνο, να το δοκιμάσεις μερικές ημέρες αργότερα και να απογοητευτείς τόσο, ώστε να αναρωτηθείς αν είναι το ίδιο με εκείνο που είχες πιει το πρώτο βράδυ.
empty alt

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

Αν τυλίγεις το τυρί σε πλαστική μεμβράνη πριν το βάλεις στο ψυγείο για να το διατηρήσεις καλύτερα, τότε κάνεις ένα μεγάλο λάθος! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πλέον οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute (GHI), που επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις το τυρί σου για να μην...
empty alt

Γιατί αξίζει να φτιάξεις σπιτικά μείγματα μπαχαρικών (και πώς θα το κάνεις)

Έχεις σκεφτεί ποτέ να φτιάξεις στο σπίτι μείγματα μπαχαρικών π.χ. για κοτόπουλο ή χοιρινό; Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι να το κάνεις: 1.
empty alt

Ροδόνερο: ποιες είναι οι χρήσεις του στη ζαχαροπλαστική;

Το ροδόνερο, το απόσταγμα του άνθους του τριανταφύλλου, χρησιμοποιείται κυρίως σε γλυκές συνταγές εξ Ανατολής, όπως στο λουκούμι και στον μπακλαβά, αλλά μπορεί άνετα να προστεθεί και σε κέικ, κουλουράκια, πουτίγκες ρυζιού και στο παγωτό.
empty alt

Γράφουμε τον μεθυστικό επίλογο του καλοκαιριού

Το καλοκαίρι είναι ακόμα εδώ κι εσύ μπορείς να συνεχίζεις να το απολαμβάνεις πίνοντας φανταχτερά κοκτέιλ μαρτίνι, ειδικά για όσο υπάρχει φρέσκο καρπούζι.
Back To Top