Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα.

Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα. Αυτό υποστηρίζει μία νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αυτού του είδους των κοκτέιλ προκαλεί στον εγκέφαλό τους αλλαγές παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στους χρήστες του ναρκωτικού – και οι αλλαγές μπορεί να διατηρηθούν και μετά την ενηλικίωση.

Το πρόβλημα τελικά οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχουν τα ενεργειακά ροφήματα. Αναλόγως με το ρόφημα, η περιεκτικότητά της κυμαίνεται από 6 έως 250 mg ανά μερίδα, με τις μέγιστες ποσότητες να είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές που περιέχονται στα αναψυκτικά.

«Ως φαίνεται, όταν το αλκοόλ αναμιγνύεται με υψηλές δόσεις καφεΐνης ασκεί επιδράσεις που αλλάζουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου και οι οποίες δεν παρατηρούνται όταν οι δύο ουσίες καταναλώνονται μεμονωμένα», ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Βαν Ριν, επίκουρος καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας & Μοριακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.

Ο δρ Βαν Ριν και οι συνεργάτες του έκαναν την έρευνά τους σε ποντίκια, στα οποία αρχικά έδιναν τις δύο ουσίες μεμονωμένες και αργότερα σε συνδυασμό.

Όπως εξηγούν οι εεπιστήμονες δεν θα ήταν δυνατό να κάνουν τη μελέτη σε εφήβους, αλλά τα ευρήματα ισχύουν και γι’ αυτούς διότι προγενέστερες έρευνες για την κατάχρηση ουσιών έχουν δείξει πως η λήψη ουσιών προκαλεί παραπλήσιες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ποντικιών και ανθρώπων.

Οπως υποστηρίζουν στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS όταν οι επιστήμονες χορήγησαν σε έφηβα ποντίκια αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τ εκδήλωσαν σωματικές και νευροχημικές αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν τους χορηγούν κοκαΐνη.

Με την  χορήγηση του κοκτέιλ, τα ζώα γίνονταν ολοένα πιο διεγερτικά, ακριβώς όπως συμβαίνει με την κοκαΐνη, ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης (λέγεται ΔFosB) η οποία είναι δείκτης μακροχρόνιας αλλαγής της νευροχημείας του εγκεφάλου.

Προγενέστερες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η ΔFosB αυξάνεται στους χρήστες κοκαΐνης ή μορφίνης.

«Οι παρατεταμένες αλλαγές στην νευροχημεία του εγκεφάλου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών δυσκολεύονται τόσο πολύ να απαλλαγούν από αυτά», εξήγησε ο δρ Βαν Ριν. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μετά την ενηλικίωσή τους τα ζώα που έπιναν συχνά αλκοόλ με καφεΐνη είχαν μειωμένη ευαισθησία στην κοκαΐνη και δεν αποκόμιζαν εύκολα ευχαρίστηση από αυτήν.

 

empty alt

6 τρόποι να μαγειρέψεις τα κατεψυγμένα λαχανικά

Το χειμώνα οι επιλογές μας σε λαχανικά μειώνονται – αν εξαιρέσουμε σταυρανθή όπως το κουνουπίδι και το μπρόκολο.
empty alt

Φτιάξε σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα

Το σπιτικό συμπυκνωμένο ζαχαρούχο γάλα είναι πιο υγιεινό από το αντίστοιχο τυποποιημένο και σου δίνει την ευελιξία να πειραματιστείς προσθέτοντας επιπλέον συστατικά, όπως κόκκους βανίλιας, ξυλάκια κανέλας ή ολόκληρους σπόρους μπαχαρικών.
empty alt

To dress code στα εστιατόρια αλλάζει;

Όταν είσαι καλεσμένος το βράδυ για φαγητό, φοράς αυτό που συνηθίζουμε να λέμε «τα καλά σου». Ένα όμορφο φόρεμα και τακούνια οι γυναίκες, το κοστούμι τους οι άντρες.
empty alt

Ένα ντοκιμαντέρ για τη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες

Ο βραβευμένος με Πούλιτζερ ρεστοκριτικός Jonathan Gold μας προσκαλεί σε μια ξενάγηση στη γαστρονομική κουλτούρα του Λος Άντζελες, μέσα από το ντοκιμαντέρ «City of Gold» (2015) σε σκηνοθεσία της Laura Gabbert.
empty alt

Ετοιμάζεις ταξίδι; Πάρε μαζί σου αυτό το σπιτικό σνακ!

Τα μεγάλα ταξίδια μας δίνουν το ιδανικό άλλοθι να ενδώσουμε σε σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, τα οποία διαφορετικά μπορεί και να αποφεύγαμε.
empty alt

Έτσι θα δώσεις πιο πλούσια γεύση στις ελαφρώς άγουρες ντομάτες

Η ώριμη ντομάτα είναι το καλύτερο υλικό για ένα μαγειρευτό φαγητό. Η άγουρη, ο μεγαλύτερος σαμποτέρ. Τι κάνεις, όμως, αν όλες οι ντομάτες που έχεις στο σπίτι σου είναι ελαφρώς πράσινες, δηλαδή δεν έχουν «γίνει» ακόμα; Για να επισπεύσεις τη διαδικασία ωρίμανσής τους δοκίμασε να τους προσθέσεις […]
empty alt

Mac & cheese με κουνουπίδι

Το κουνουπίδι είναι μια υγιεινή επιλογή για να καλύψουμε όλες τις ανάγκες μας σε χαμηλούς υδατάνθρακες, σε αυτή την εκδοχή η υγεία συναντά και την απόλαυση! Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να το φτιάξετε όσο πιο απολαυστικό γίνετε.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
Back To Top