Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα.

Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα. Αυτό υποστηρίζει μία νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αυτού του είδους των κοκτέιλ προκαλεί στον εγκέφαλό τους αλλαγές παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στους χρήστες του ναρκωτικού – και οι αλλαγές μπορεί να διατηρηθούν και μετά την ενηλικίωση.

Το πρόβλημα τελικά οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχουν τα ενεργειακά ροφήματα. Αναλόγως με το ρόφημα, η περιεκτικότητά της κυμαίνεται από 6 έως 250 mg ανά μερίδα, με τις μέγιστες ποσότητες να είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές που περιέχονται στα αναψυκτικά.

«Ως φαίνεται, όταν το αλκοόλ αναμιγνύεται με υψηλές δόσεις καφεΐνης ασκεί επιδράσεις που αλλάζουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου και οι οποίες δεν παρατηρούνται όταν οι δύο ουσίες καταναλώνονται μεμονωμένα», ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Βαν Ριν, επίκουρος καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας & Μοριακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.

Ο δρ Βαν Ριν και οι συνεργάτες του έκαναν την έρευνά τους σε ποντίκια, στα οποία αρχικά έδιναν τις δύο ουσίες μεμονωμένες και αργότερα σε συνδυασμό.

Όπως εξηγούν οι εεπιστήμονες δεν θα ήταν δυνατό να κάνουν τη μελέτη σε εφήβους, αλλά τα ευρήματα ισχύουν και γι’ αυτούς διότι προγενέστερες έρευνες για την κατάχρηση ουσιών έχουν δείξει πως η λήψη ουσιών προκαλεί παραπλήσιες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ποντικιών και ανθρώπων.

Οπως υποστηρίζουν στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS όταν οι επιστήμονες χορήγησαν σε έφηβα ποντίκια αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τ εκδήλωσαν σωματικές και νευροχημικές αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν τους χορηγούν κοκαΐνη.

Με την  χορήγηση του κοκτέιλ, τα ζώα γίνονταν ολοένα πιο διεγερτικά, ακριβώς όπως συμβαίνει με την κοκαΐνη, ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης (λέγεται ΔFosB) η οποία είναι δείκτης μακροχρόνιας αλλαγής της νευροχημείας του εγκεφάλου.

Προγενέστερες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η ΔFosB αυξάνεται στους χρήστες κοκαΐνης ή μορφίνης.

«Οι παρατεταμένες αλλαγές στην νευροχημεία του εγκεφάλου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών δυσκολεύονται τόσο πολύ να απαλλαγούν από αυτά», εξήγησε ο δρ Βαν Ριν. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μετά την ενηλικίωσή τους τα ζώα που έπιναν συχνά αλκοόλ με καφεΐνη είχαν μειωμένη ευαισθησία στην κοκαΐνη και δεν αποκόμιζαν εύκολα ευχαρίστηση από αυτήν.

 

empty alt

Ο ευκολότερος τρόπος να ετοιμάσεις ένα υγιεινό πρωινό

Κάθε τόσο βάζεις στόχο να πίνεις για πρωινό ένα πλούσιο, θρεπτικό και χορταστικό σμούθι, αλλά καταλήγεις να ξυπνάς τελευταία στιγμή και να τρέχεις στο γραφείο μόνο με έναν καφέ και ένα κουλουράκι; Υπάρχει τρόπος να ετοιμάσεις από πριν τα σμούθι όχι μόνο της επόμενης μέρας, αλλά ολόκληρης […]
empty alt

Μην πετάξεις το κακάο που έχει λήξει

Αν ανακαλύψεις στα ντουλάπια σου μια συσκευασία κακάο σε σκόνη που έχει λήξει προ πολλού, μην την πετάξεις χωρίς δεύτερη σκέψη.
empty alt

Βούτυρο: θέλει ψυγείο ή όχι;

Όταν το διατηρείς στο ψυγείο και το βγάζεις για να το χρησιμοποιήσεις στη μαγειρική σου ή σε ένα σάντουιτς, είναι παγωμένο και σκληρό σαν πέτρα και χρειάζεται να περάσει κάποια ώρα σε θερμοκρασία δωματίου για να μαλακώσει.
empty alt

Happy Beaujolais Nouveau Day

Το κρασί που αυτή την εποχή έχει την τιμητική του έχει και τη δική του ξεχωριστή μέρα είναι το Beaujolais Nouveau! Αυτός ο τρύγος με το κόκκινο σταφύλι και το κόκκινο χρώμα που σερβίρεται καλύτερα σε θερμοκρασία δωματίου – δεν είναι σαφώς για τους λάτρεις του κρασιού.
empty alt

Αλάτι: ποια τα είδη του και ποιες οι διαφορές του

Το αλάτι είναι ένα από τα πιο βασικά καρυκεύματα που έχει εκτιμηθεί σε όλη τη μαγειρική ιστορία.
empty alt

Πώς ο κορωνοϊός εμπνέει την παγκόσμια…ζαχαροπλαστική!

Το χιούμορ κι η φαντασία είναι πάντα τρόποι να αντεπεξέρχεται κανείς στις δύσκολες καταστάσεις. Έτσι και τώρα ζαχαροπλάστες απ’ όλο τον κόσμο επιστράτευσαν τη φαντασία και το χιούμορ τους για να αντιμετωπίσουν με τα δικά τους όπλα την πανδημία του κορωνοϊού.
empty alt

Shakshuka ή αλλιώς αυγά σε πικάντικη κοκκινιστή σάλτσα

Μια συνταγή με αρώματα της Μεσογείου, που θυμίζει και τα ελληνικά αυγά μάτια με ντομάτα, μόνο που εδώ είναι σχετικά πιο καυτερά απ’ όσο τα συνηθίζουμε.
empty alt

Milkshake: Παγωμένη απόλαυση σε ό,τι γεύση θες

Τώρα που ζεσταίνει ο καιρός ψάχνεις όλο και πιο πολύ παγωμένες λαχταριστές απολαύσεις. Εκτός από παγωτό υπάρχουν κι άλλες ιδέες που μπορούν να ικανοποιήσουν αυτή την επιθυμία για κάτι cool.

Back To Top