Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα.

Εξίσου επικίνδυνη για τους εφήβους με τη λήψη κοκαΐνης, είναι και η ανάμιξη οινοπνευματωδών ποτών με ενεργειακά ροφήματα. Αυτό υποστηρίζει μία νέα μελέτη σύμφωνα με την οποία η επαναλαμβανόμενη κατανάλωση αυτού του είδους των κοκτέιλ προκαλεί στον εγκέφαλό τους αλλαγές παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται στους χρήστες του ναρκωτικού – και οι αλλαγές μπορεί να διατηρηθούν και μετά την ενηλικίωση.

Το πρόβλημα τελικά οφείλεται στην καφεΐνη που περιέχουν τα ενεργειακά ροφήματα. Αναλόγως με το ρόφημα, η περιεκτικότητά της κυμαίνεται από 6 έως 250 mg ανά μερίδα, με τις μέγιστες ποσότητες να είναι σχεδόν δεκαπλάσιες από αυτές που περιέχονται στα αναψυκτικά.

«Ως φαίνεται, όταν το αλκοόλ αναμιγνύεται με υψηλές δόσεις καφεΐνης ασκεί επιδράσεις που αλλάζουν τη νευροχημεία του εγκεφάλου και οι οποίες δεν παρατηρούνται όταν οι δύο ουσίες καταναλώνονται μεμονωμένα», ο επικεφαλής ερευνητής δρ Ρίτσαρντ Βαν Ριν, επίκουρος καθηγητή Φαρμακευτικής Χημείας & Μοριακής Φαρμακολογίας στο Πανεπιστήμιο Purdue, στην Ιντιάνα.

Ο δρ Βαν Ριν και οι συνεργάτες του έκαναν την έρευνά τους σε ποντίκια, στα οποία αρχικά έδιναν τις δύο ουσίες μεμονωμένες και αργότερα σε συνδυασμό.

Όπως εξηγούν οι εεπιστήμονες δεν θα ήταν δυνατό να κάνουν τη μελέτη σε εφήβους, αλλά τα ευρήματα ισχύουν και γι’ αυτούς διότι προγενέστερες έρευνες για την κατάχρηση ουσιών έχουν δείξει πως η λήψη ουσιών προκαλεί παραπλήσιες αλλοιώσεις στον εγκέφαλο ποντικιών και ανθρώπων.

Οπως υποστηρίζουν στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση PLoS όταν οι επιστήμονες χορήγησαν σε έφηβα ποντίκια αλκοολούχα ποτά με υψηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, τ εκδήλωσαν σωματικές και νευροχημικές αντιδράσεις παρόμοιες με εκείνες που παρατηρούνται όταν τους χορηγούν κοκαΐνη.

Με την  χορήγηση του κοκτέιλ, τα ζώα γίνονταν ολοένα πιο διεγερτικά, ακριβώς όπως συμβαίνει με την κοκαΐνη, ενώ αυξήθηκαν τα επίπεδα μίας πρωτεΐνης (λέγεται ΔFosB) η οποία είναι δείκτης μακροχρόνιας αλλαγής της νευροχημείας του εγκεφάλου.

Προγενέστερες μελέτες σε ανθρώπους έχουν δείξει ότι η ΔFosB αυξάνεται στους χρήστες κοκαΐνης ή μορφίνης.

«Οι παρατεταμένες αλλαγές στην νευροχημεία του εγκεφάλου είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους οι χρήστες ναρκωτικών δυσκολεύονται τόσο πολύ να απαλλαγούν από αυτά», εξήγησε ο δρ Βαν Ριν. Η μελέτη έδειξε επίσης ότι μετά την ενηλικίωσή τους τα ζώα που έπιναν συχνά αλκοόλ με καφεΐνη είχαν μειωμένη ευαισθησία στην κοκαΐνη και δεν αποκόμιζαν εύκολα ευχαρίστηση από αυτήν.

 

empty alt

10 τρόφιμα που μπορεί να εξαφανιστούν για πάντα σε μερικά χρόνια

  Σου έχω μερικά όχι-και-τόσο-καλά νέα. Κάποια από τα πιο αγαπημένα σου φαγητά μπορεί να εξαφανιστούν στα επόμενα χρόνια.
empty alt

Γευσιγνώστες, μια μικρογραφία της κοινωνίας μας.

Χθες το βράδυ ήρθε στο εστιατόριο κάποιος να φάει. Και με έκανε να σκεφτώ πως κι οι γευσιγνώστες ως ομάδα είναι μια μικρογραφία της κοινωνίας μας.
empty alt

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στο φρέσκο και το ωριμασμένο τυρί;

Σε γενικές γραμμές, η παρασκευή τυριού συνίσταται στο διαχωρισμό του τυροπήγματος από το τυρόγαλα και στη συνέχεια στην επεξεργασία του τυροπήγματος.
empty alt

4 tips για να πετύχουν τα γεμιστά σου

Όσο υπάρχουν ακόμα καλοκαιρινά λαχανικά, προλαβαίνεις να απολαύσεις αυτό το κατεξοχήν σπιτικό και μαμαδίστικο φαγητό. Δεν είναι τόσο δύσκολο να το φτιάξεις όσο ίσως νομίζεις.
empty alt

Πώς θα μαλακώσει το χταπόδι στο μαγείρεμα;

Ένα από τα μεγαλύτερα στοιχήματα στο σαρακοστιανό τραπέζι είναι να καταφέρεις να μαγειρέψεις το χταπόδι έτσι ώστε να είναι ζουμερό, μαλακό και ταυτόχρονα πλούσιο σε γεύση.
empty alt

Φτιάξε βήμα βήμα ένα νόστιμο ντρέσινγκ για τη σαλάτα σου

Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.
empty alt

Μμμ μύρισε μαρμελάδα με μήλο και κανέλα

Όταν  η ζωή σου δίνει πολλά μήλα και δεν ξέρεις τι να κάνεις με αυτά και εάν η σπιτική μηλόπιτα δεν σου ταιριάζει με τη στιγμή, αυτή η μαρμελάδα είναι ακριβώς η τέλεια λύση.
empty alt

Το πιο καλοκαιρινό μπέργκερ αντί για ψωμάκι έχει ντομάτα!

Στη συνταγή που ακολουθεί το θέμα δεν είναι η γέμιση… Αλλά το απέξω ή το γύρω γύρω.
Back To Top