1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια.

1. Αχλάδια. Είναι από τα πιο ευέλικτα φρούτα: μπορείς να τα ψήσεις στο φούρνο με μια σος κόκκινου κρασιού ή να φτιάξεις κραμπλ με αχλάδια και βανίλια. Μπορείς να τα συνδυάσεις με καρότα (ναι, καρότα!) σε μια σαλάτα ή με σοκολάτα σε ένα πεντανόστιμο επιδόρπιο. Απλά φρόντισε τα αχλάδια που αγοράζεις να είναι ώριμα αλλά με όσο το δυνατόν λιγότερες δυσχρωμίες στη φλούδα και χωρίς χτυπήματα.

2. Κίτρινη κολοκύθα. Κερδίζει ολοένα έδαφος στη γαστρονομική μας παράδοση και μπορεί να γίνει η πρώτη ύλη για πεντανόστιμες σούπες, μαγειρευτά αλλά και γλυκές κολοκυθόπιτες. Όταν διατηρείται σε δροσερό και ξηρό μέρος, μπορεί να κρατήσει μέχρι και έξι μήνες!

3. Μάραθος: Αυτό το αρωματικό φυτό, συγγενής του μαϊντανού και του κόλιανδρου, ταιριάζει σε σαλάτες, ιδιαίτερα όταν απολαμβάνει την παρέα του πορτοκαλιού, αλλά και σε σούπες. Η βολβώδης ρίζα του πρέπει να είναι λευκή, συμπαγής και χωρίς λεκέδες, αλλά μπορείς να χρησιμοποιήσεις και τα φύλλα του.

4. Ρίζες. Παστινάκη, παντζάρια, καρότα… Τώρα είναι η εποχή να τα απολαύσεις στα καλύτερά τους, σε σούπες, μαγειρευτά, ή σε σαλάτες, μαγειρεμένα και συνοδευόμενα από λάδι, ξίδι και λίγο αλατάκι. Στην αγορά τους έλεγξε τα φύλλα τους: πρέπει να είναι πράσινα και φρέσκα, γιατί αν έχουν αρχίσει να κιτρινίζουν τότε και η ρίζα θα έχει αρχίσει να αφυδατώνεται. Όταν αγοράζεις σκέτη τη ρίζα, τσέκαρε αν είναι σκληρή.

5. Ρόκα. Αυτό το πράσινο φυλλώδες λαχανικό, πικάντικο και πικρό μαζί, είναι μοναδικό στο είδος του. Χρησιμοποίησέ το σε μικρές ποσότητες στη σαλάτα σου (η έντονη γεύση του μπορεί να επισκιάσει τις υπόλοιπες) ή φτιάξε μια πέστο που θα συνοδεύσει ζυμαρικά και σάντουιτς. Καθώς αλλοιώνεται γρήγορα, αγόρασε μικρές ποσότητες ρόκας και διατήρησε όση περισσέψει στο ψυγείο, τοποθετημένη κάθετα σε ένα δοχείο, με την άκρη της βυθισμένη σε λίγα δάχτυλα νερό.

6. Ρόδι. Το φρούτο που σύμφωνα με την παράδοση φέρνει καλή τύχη, έχει το ίδιο αποτέλεσμα και στην κουζίνα σου! Χρησιμοποίησε τους σπόρους του για να δώσεις χρώμα και γεύση σε μια σαλάτα με κοτόπουλο ή γαρίδες ή πρόσθεσε το χυμό του σε μια λεμονάδα. Στα συν και η αντοχή του: στο ψυγείο μπορεί να διατηρηθεί ακόμα και για δύο μήνες!

empty alt

Τρώτε ψάρια βλέπετε καλύτερα

Καταναλώστε ψάρια για να προστατεύσετε την όρασή σας, λένε οι επιστήμονες. Δύο μερίδες λιπαρά ψάρια την εβδομάδα μπορεί να είναι αρκετές για να προστατευθούν οι ασθενείς με διαβήτη από τις βλάβες που προκαλεί η νόσος στα μάτια τους, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
empty alt

Γιατί αλάτι και πιπέρι πάνε πακέτο στο τραπέζι;

Χρησιμοποιούμε αλάτι και πιπέρι καθημερινά, σχεδόν σε όλα τα φαγώσιμα, για να ενισχύσουμε τη γεύση τους. Ίσως όμως δεν έχετε αναρωτηθεί, γιατί τα έχουμε «παντρέψει» αυτά τα δυο, γιατί τα έχουμε συνδυάσει μαζί; Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει το κανάλι του YouTube, «It’s Okay To Be Smart», […]
empty alt

Σε ποιες συνταγές είναι απαραίτητος ο ζωμός

Μερικά λίτρα ζωμού κρέατος ή λαχανικών, κατά προτίμηση σπιτικού, θα σου λύσουν τα χέρια όποτε δεν έχεις πολύ χρόνο για μαγείρεμα, καθώς προσθέτουν γεύση στη στιγμή.
empty alt

Αφιέρωμα αβοκάντο: ποια λάθη να αποφύγεις και πώς θα επισπεύσεις την ωρίμανσή του

Αν η σημερινή γενιά έπρεπε να επιλέξει ένα σύμβολο της διατροφής της, αυτό θα ήταν πιθανότατα το αβοκάντο.
empty alt

Τα μήλα βοηθούν τα άλλα φρούτα να ωριμάσουν

Σύμβολο της ομορφιάς αλλά και της αμαρτίας ανά τους αιώνες, το μήλο είναι ένα από τα φρούτα που απολαμβάνουμε από αρχαιοτάτων χρόνων.
empty alt

Ξέχνα το δίλημμα «λευκό ή κόκκινο» – το πορτοκαλί κρασί αλλάζει τα δεδομένα

Ήδη διάσημο στην Ιταλία, τη Νότια Αφρική, την Ελλάδα, την Ισπανία και την Ανατολική Ευρώπη, το πορτοκαλί κρασί είναι το τελευταίο hit παγκοσμίως, με τις αναζητήσεις για την τη ζήτησή του να αυξάνεται κατά περισσότερο από 400% από πέρυσι.
empty alt

Γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών με σπανάκι και τυρί

Στο φθινόπωρο ταιριάζει το άρωμα από το μοσχοκάρυδο. Κι η μαγεία από λίγο φρεσκοτριμμένο μοσχοκάρυδο είναι πιο έντονη στα γαλακτοκομικά, κάνοντας τα γεμιστά κοχύλια ζυμαρικών μια τέλεια ευκαιρία για να χρησιμοποιήσετε αυτό το υπέροχο μπαχαρικό που δεν μπαίνει πολύ εύκολα στις συνταγές.
empty alt

Το νέο gourmet hot spot της Αθήνας είναι το ολοκαίνουργιο Mayan

Αν σου αρέσουν οι λατινοαμερικάνικες γεύσεις τότε θα ενθουσιαστείς με τη νέα άφιξη στον γαστρονομικό χάρτη της Αθήνας.
Back To Top