Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Επειδή, όμως, κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ένα τηγανητό αυγό ή στις τηγανητές πατάτες, πρέπει να ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι που μπορείς να χρησιμοποιείς, ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσεις το «κακό».

Έρευνα του 2015 έδειξε ότι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σχηματίζονται τοξικές ουσίες που λέγονται αλδεΰδες, οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Από την άλλη, το ελαιόλαδο, αν και ανήκει στα φυτικά έλαια, έχει παρατηρηθεί ότι σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει πολύ λιγότερες αλδεΰδες.

Εξάλλου, το ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο, που έχει κεντρική θέση στη μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τεράστιο αριθμό παθήσεων και από πρόωρο θάνατο, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων έκαναν μία συγκριτική μελέτη για τρία φυτικά έλαια: το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λινέλαιο, δηλαδή το λάδι του λιναρόσπορου.

Θέλοντας να διαπιστώσουν την περιεκτικότητα σε αλδεΰδες όταν αυτά θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες 190℃, διαπίστωσαν ότι το ηλιέλαιο και το λινέλαιο δημιουργούσαν πολύ περισσότερες και μάλιστα σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με το ελαιόλαδο, λόγω ενδεχομένως των δομικών διαφορών που έχουν τα λάδια μεταξύ τους.

Αν και δεν είναι σαφές σε ποια ποσότητα προκαλούν βλάβες οι αλδεΰδες στον ανθρώπινο οργανισμό, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το περιστασιακό τηγάνισμα σε ελαιόλαδο δεν επιβαρύνει σημαντικά την υγεία.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ελαιολάδου, δηλαδή αντί για απλό να είναι έξτρα παρθένο, τόσο πιο ασφαλές είναι για να το βάλεις στο τηγάνι σου, αφού είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

*onmed.gr

 

empty alt

Πώς να κόβετε το κρεμμύδι χωρίς να ρίχνετε ούτε ένα δάκρυ!

Έχετε κουραστεί να καθαρίζετε κρεμμύδια και να μη σταματάτε τα δάκρυα; Θα θέλατε φυσικά να απαλλαγείτε από τα δυσάρεστα δάκρυα που προκαλεί αυτό το λαχανικό: όταν κόβουμε ένα κρεμμύδι, «σπάνε» κάποια κύτταρα και απελευθερώνεται ένα ένζυμο που μας κάνει να δακρύζουμε.
empty alt

Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να τρως κάθε μέρα γιαούρτι

Σκέτο ή με δημητριακά, φρούτα, μέλι και ό,τι άλλο προτιμάς, το γιαούρτι είναι μία από τις καλύτερες επιλογές που έχεις για ένα υγιεινό και θρεπτικό σνακ, όποια ώρα της ημέρας και αν το θελήσεις.
empty alt

Οι 8 νέες δυνατές τάσεις στη διατροφή

Η διαρκής ανάγκη για πειραματισμό και αναζήτηση νέων γαστρονομικών συγκινήσεων, η παγκοσμιοποίηση, αλλά και η οικονομική λιτότητα, η επιθυμία για προστασία του περιβάλλοντος και της υγείας μας και το sharing  στα social media είναι μερικοί από τους βασικούς παράγοντες που διαμορφώνουν το τοπίο της...
empty alt

Τι είναι η απομίμηση καβουριού;

Ίσως σού έχει τύχει να διαβάσεις στο μενού ενός εστιατορίου ότι το τάδε πιάτο περιέχει «απομίμηση καβουριού».
empty alt

Κοκκινιστή ρεβιθάδα ή ρεβιθοστιφάδο…γευστικό καλωσόρισμα στον χειμώνα

Εμπνευσμένο από τη μεσογειακή παράδοση αυτή η συνταγή παντρεύει τη νόστιμη ντομάτα και το baby σπανάκι με ρεβίθια κι είναι ένα πιάτο που έχει την καταγωγή του στη Σεβίλλη της Ισπανίας, αυτό το ρεβίθι-στιφάδο είναι ταπεινό, εγκάρδιο και υπέροχο στην απλότητά του.
empty alt

Φθινοπωρινή carbonara με γλυκιά κολοκύθα

Η κλασική carbonara συναντά την γλυκιά φθινοπωρινή κολοκύθα για ένα κρεμώδες και μεταξένιο πιάτο ζυμαρικών που θα σας ενθουσιάσει – ειδικά αν λατρεύεις το Halloween.
empty alt

Farro salad: Μεσογειακή σαλάτα με πλιγούρι

Υπάρχουν πολλές υπέροχες σαλάτες με πλιγούρι εκεί έξω, αλλά να σας πούμε γιατί είναι αυτή η εκδοχή είναι η καλύτερη: Το Dressing Λίγα πράγματα είναι πιο νόστιμα από τα τηγανητά κρεμμύδια.
empty alt

Λεμονάτη μακαρονάδα με κοτόπουλο και σπανάκι

Γνωρίστε τον νέο σας αγαπημένο συνδυασμό ζυμαρικών. Με πικάντικα εσπεριδοειδή και άφθονο βούτυρο, αυτό το πιάτο θα γίνει γρήγορα ένα από τα πιάτα της εβδομάδας.
Back To Top