Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Επειδή, όμως, κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ένα τηγανητό αυγό ή στις τηγανητές πατάτες, πρέπει να ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι που μπορείς να χρησιμοποιείς, ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσεις το «κακό».

Έρευνα του 2015 έδειξε ότι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σχηματίζονται τοξικές ουσίες που λέγονται αλδεΰδες, οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Από την άλλη, το ελαιόλαδο, αν και ανήκει στα φυτικά έλαια, έχει παρατηρηθεί ότι σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει πολύ λιγότερες αλδεΰδες.

Εξάλλου, το ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο, που έχει κεντρική θέση στη μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τεράστιο αριθμό παθήσεων και από πρόωρο θάνατο, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων έκαναν μία συγκριτική μελέτη για τρία φυτικά έλαια: το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λινέλαιο, δηλαδή το λάδι του λιναρόσπορου.

Θέλοντας να διαπιστώσουν την περιεκτικότητα σε αλδεΰδες όταν αυτά θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες 190℃, διαπίστωσαν ότι το ηλιέλαιο και το λινέλαιο δημιουργούσαν πολύ περισσότερες και μάλιστα σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με το ελαιόλαδο, λόγω ενδεχομένως των δομικών διαφορών που έχουν τα λάδια μεταξύ τους.

Αν και δεν είναι σαφές σε ποια ποσότητα προκαλούν βλάβες οι αλδεΰδες στον ανθρώπινο οργανισμό, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το περιστασιακό τηγάνισμα σε ελαιόλαδο δεν επιβαρύνει σημαντικά την υγεία.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ελαιολάδου, δηλαδή αντί για απλό να είναι έξτρα παρθένο, τόσο πιο ασφαλές είναι για να το βάλεις στο τηγάνι σου, αφού είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

*onmed.gr

 

empty alt

Τα δώρα του ροδιού

Το ρόδι είναι πλούσιο σε μικροθρεπτικά συστατικά με αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και συχνά χαρακτηρίζεται εφάμιλλο με το κόκκινο κρασί και το πράσινο τσάι ως προς τα οφέλη που παρέχει στην υγεία.
empty alt

Βγήκε η λίστα με τα «βρώμικα» φρούτα και λαχανικά του 2017

Εκεί που πας να κάνεις την ανατροπή και να βάλεις στη ζωή σου τα φρούτα και τα λαχανικά, στα οποία βασίζεται εξάλλου η μεσογειακή διατροφή αλλά και το μυστικό της υγείας, βγαίνει μια λίστα και το μετανιώνεις στη στιγμή.
empty alt

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: το μυστικό να τα διατηρήσεις φρέσκα

Δύο ημέρες αφού τα έχεις φέρει από το μανάβικο, τα μαρούλια σου και τα άλλα πράσινα φυλλώδη λαχανικά μαραίνονται.
empty alt

Μπορεί να μεταδοθεί ο κορονοϊός μέσω των τροφίμων;

Με την κατάσταση που επικρατεί γύρω από το COVID-19 να αλλάζει γρήγορα κάθε μέρα, οι άνθρωποι έχουν πολλές ερωτήσεις.
empty alt

Όταν η ζωή σου δίνει λεμόνια τα κάνεις υπέροχα δροσιστικά επιδόρπια

Αν λατρεύεις τη δροσιά και την οξύτητα του λεμονιού, τότε σίγουρα θα απολαύσεις τη φωτεινή γεύση αυτού του κρεμώδους, δροσιστικού επιδόρπιου.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα οργανώσεις το τέλειο γεύμα με μπουφέ (+ 5 ιδέες πιάτων)

Αν πιστεύεις ότι όσο περισσότεροι τόσο το καλύτερο σε ένα σπιτικό τραπέζι, τότε μάλλον η λύση του μπουφέ σου ταιριάζει περισσότερο από ένα καθιστό γεύμα.
empty alt

Το πικνίκ πάει παραλία και καλά κάνει

Από παιδί έχεις καταλάβει ότι η θάλασσα ανοίγει την όρεξη. Από την άλλη, με την πανδημία να μη μας έχει αφήσει ακόμα ήσυχους, συνεχίζεις να αναζητάς την απομόνωση και την ασφάλεια αλλά ταυτόχρονα με τη χαλάρωση και τη διασκέδαση.
empty alt

Σαλάτα Caprese με κοτόπουλο κι αβοκάντο

Χορταστική σαλάτα με άρωμα καλοκαιρινών διακοπών
Back To Top