Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Ξέρεις, φαντάζομαι, ήδη ότι γενικά το τηγάνισμα και η κατανάλωση τηγανητών φαγητών δεν είναι και ό,τι καλύτερο.

Επειδή, όμως, κάποιες φορές είναι δύσκολο να αντισταθείς σε ένα τηγανητό αυγό ή στις τηγανητές πατάτες, πρέπει να ξέρεις ποιο είναι το καλύτερο λάδι που μπορείς να χρησιμοποιείς, ώστε τουλάχιστον να ελαχιστοποιήσεις το «κακό».

Έρευνα του 2015 έδειξε ότι τα φυτικά έλαια, όπως το ηλιέλαιο και το καλαμποκέλαιο, δεν είναι κατάλληλα για τηγάνισμα, αφού λόγω των υψηλών θερμοκρασιών σχηματίζονται τοξικές ουσίες που λέγονται αλδεΰδες, οι οποίες θεωρείται ότι συμβάλλουν σε πολλές ασθένειες, όπως ο διαβήτης και η καρδιοπάθεια.

Από την άλλη, το ελαιόλαδο, αν και ανήκει στα φυτικά έλαια, έχει παρατηρηθεί ότι σε υψηλές θερμοκρασίες παράγει πολύ λιγότερες αλδεΰδες.

Εξάλλου, το ελαιόλαδο και ειδικά το έξτρα παρθένο, που έχει κεντρική θέση στη μεσογειακή διατροφή, έχει αποδειχθεί ότι προστατεύει από τεράστιο αριθμό παθήσεων και από πρόωρο θάνατο, ειδικά όταν καταναλώνεται ωμό.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Χώρας των Βάσκων έκαναν μία συγκριτική μελέτη για τρία φυτικά έλαια: το ελαιόλαδο, το ηλιέλαιο και το λινέλαιο, δηλαδή το λάδι του λιναρόσπορου.

Θέλοντας να διαπιστώσουν την περιεκτικότητα σε αλδεΰδες όταν αυτά θερμαίνονταν σε θερμοκρασίες 190℃, διαπίστωσαν ότι το ηλιέλαιο και το λινέλαιο δημιουργούσαν πολύ περισσότερες και μάλιστα σε πολύ λιγότερο χρόνο σε σχέση με το ελαιόλαδο, λόγω ενδεχομένως των δομικών διαφορών που έχουν τα λάδια μεταξύ τους.

Αν και δεν είναι σαφές σε ποια ποσότητα προκαλούν βλάβες οι αλδεΰδες στον ανθρώπινο οργανισμό, θεωρείται σχεδόν σίγουρο ότι το περιστασιακό τηγάνισμα σε ελαιόλαδο δεν επιβαρύνει σημαντικά την υγεία.

Οι ειδικοί μάλιστα επισημαίνουν ότι όσο καλύτερη είναι η ποιότητα του ελαιολάδου, δηλαδή αντί για απλό να είναι έξτρα παρθένο, τόσο πιο ασφαλές είναι για να το βάλεις στο τηγάνι σου, αφού είναι πολύ πιο ανθεκτικό στις υψηλές θερμοκρασίες.

*onmed.gr

 

empty alt

Βρώμη κατά της χοληστερίνης

Η βρώμη είναι ένα από τα φυσικά συστατικά που βοηθάνε όσους παρουσιάζουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης λόγω των β’ γλυκανών που περιέχει.
empty alt

Δεν είχες φανταστεί ότι θα μπορούσες να ξεφλουδίσεις έτσι ένα βραστό αυγό

Το τσόφλι ενός αυγού που έχει βράσει μέχρι να γίνει σφιχτό αρνείται πεισματικά να αφαιρεθεί και τα πράγματα γίνονται πιο δύσκολα από το γεγονός ότι στην προσπάθειά σου να το πιάσεις, ζεστό ακόμα από την κατσαρόλα ή το μπρίκι, καις τα δάχτυλά σου.
empty alt

Νιώθετε κουρασμένοι; Φάτε μύδια!

Από το αβοκάντο έως το κέιλ και τα μούρα μέχρι το γκότζι μπέρι, η λίστα με τις υπερτροφές ολοένα και μεγαλώνει.
empty alt

Οδηγός: Πώς θα επιλέξεις το ιδανικό κρασί για να συνοδεύσεις ένα πιάτο

Ας είμαστε ειλικρινείς: Οι περισσότεροι από εμάς τα χάνουμε όταν μπαίνουμε στην κάβα με σκοπό να διαλέξουμε ένα κρασί που θα ταιριάζει π.
empty alt

Μία αποκάλυψη που θα σε κάνει να δεις την μπριζόλα με άλλο μάτι

Η πιο συνηθισμένη ερώτηση όταν τρως έξω μπριζόλα, και γενικά κρέας, είναι αν τη θέλεις ελαφρώς ψημένη, μέτρια ή πολύ ψημένη.
empty alt

Εσύ έχεις δοκιμάσει κρασί με γεύση σοκολάτα;

Αν συνηθίζεις να συνοδεύεις τη σοκολάτα σου με ένα ποτήρι κρασί (ή το κρασί σου με σοκολάτα), τώρα μπορείς να απολαύσεις και τα δύο μαζί σε ένα προϊόν.
empty alt

Tis the season to be jolly-cocktail

Μια συνταγή που θα σε βάλει σε εορταστικό spirit
empty alt

Τηγανητές μπάμιες, μια απολαυστική και gourmet εκδοχή

Οι τηγανητές μπάμιες είναι ο καλύτερος τρόπος για να απολαύσετε το παρεξηγημένο για πολλούς λαχανικό. Βυθίζοντάς τες σε βουτυρόγαλα και καλαμποκάλευρο και στη συνέχεια τηγάνισμα σε μικρή ποσότητα λαδιού επιτυγχάνεται αυτή η επιπλέον τραγανή και χρυσαφένια κρούστα.
Back To Top