Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.

Επιστρέφει πανηγυρικά η εποχή της σαλάτας, βλέπε καλοκαίρι. Και παρόλο που μια σαλάτα καλό είναι να υπάρχει όλο το χρόνο στο μενού σου, καθώς ανεβαίνει η θερμοκρασία κερδίζει όλο και πιο συχνά τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο τραπέζι σου.

Για να είναι όμως μια σαλάτα σου όχι μόνο θρεπτική αλλά και πιο γευστική και χορταστική, το ντρέσινγκ πρέπει να αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Το οποίο, ιδανικά, είναι σπιτικό – που σημαίνει κατά κανόνα πιο υγιεινό, πιο οικονομικό και απόλυτα προσαρμοσμένο στα δικά σου γούστα. Η γεύση είναι εγγυημένη και με τα τυποποιημένα ντρέσινγκ, αλλά κάποια από αυτά περιέχουν υψηλές ποσότητες αλατιού, ζάχαρης και άλλων πρόσθετων, υπονομεύοντας έτσι την υγεία σου.

Πώς θα εξασφαλίσεις όμως την επιτυχία κάθε σπιτικού ντρέσινγκ σου;

-Μη φοβηθείς να χρησιμοποιήσεις αλάτι και κάποια γλυκαντική ουσία. Να είσαι σίγουρος ότι η περιεκτικότητα του σπιτικού σου ντρέσινγκ στα συγκεκριμένα συστατικά θα είναι μικρότερη από ό,τι σε ένα τυποποιημένο προϊόν. Εξάλλου, σε ένα σπιτικό ντρέσινγκ μπορείς αντί για ζάχαρη να χρησιμοποιήσεις κάποιο άλλο γλυκαντικό, όπως μέλι, πετιμέζι, βαλσαμικό ξίδι, βαλσαμική κρέμα ή σιρόπι σφενδάμου, που εκτός από γλύκα θα χαρίσουν στο μείγμα σου και την επιθυμητή πυκνότητα.

-Πράγματι, η πυκνότητα είναι ένα από τα βασικά κριτήρια επιτυχίας του ντρέσινγκ. Μπορείς να την πετύχεις προσθέτοντας σιγά σιγά ελαιόλαδο σε ξίδι ή χυμό λεμονιού που έχεις προηγουμένως αναμείξει με το ωμό ασπράδι ενός αυγού και χτυπώντας το μείγμα διαρκώς. Ή μπορείς, πολύ απλά, να προσθέτεις ένα συστατικό που θα αυξήσει αμέσως την πυκνότητα του ντρέσινγκ σου, όπως είναι η μαγιονέζα, η μουστάρδα, το στραγγιστό γιαούρτι, το ταχίνι και/ή κάποια από τις προαναφερόμενες γλυκαντικές ουσίες. Σε κάθε περίπτωση, ανακάτεψε καλά τα υλικά σου ή, ακόμα καλύτερα, ανακίνησέ τα σε μια γυάλα με καπάκι, σαν να φτιάχνεις κοκτέιλ, για να ενωθούν και να απλωθούν, αμέσως μετά, ομοιόμορφα στη σαλάτα σου.

dressing
-Ανακάλυψε την «εξίσωση» του καλού ντρέσινγκ. Ώρα για λίγα απλά μαθηματικά. Ο David Bez στο βιβλίο μαγειρικής Supper Love προτείνει σε κάθε σπιτικό ντρέσινγκ σαλάτας να εφαρμόζεις τον παρακάτω κανόνα: 3 μέρη ελαιόλαδο + 1 μέρος όξινο υλικό (ξίδι, σόγια σος, χυμό λεμονιού) + 1 μέρος κρεμώδες υλικό (ταχίνι, γιαούρτι, φιστικοβούτυρο) +1 μέρος γλυκό υλικό (μέλι, σιρόπι σφενδάμου, νέκταρ αγαύης) + 1 μέρος βότανα ή μπαχαρικά. Στα μπαχαρικά, ωστόσο, για να μην «πνίξει» η μία γεύση την άλλη, καλό είναι να χρησιμοποιήσεις το πολύ μέχρι δύο διαφορετικά, π.χ. πιπέρι και ρίγανη ή κάρι και τζίντζερ σε μια ασιατική σαλάτα, για να μη χάσεις το μέτρο.

-Μη διστάσεις να παντρέψεις ετερόκλητα υλικά, συμβουλεύει ο Bez. Όπως σιρόπι σφενδάμου με αλατισμένο βούτυρο αμυγδάλου ή με γιαούρτι και σκόρδο. Πιθανότατα η τόλμη σου θα ανταμειφθεί, ιδιαίτερα αν η σαλάτα σου αποτελεί μια σχετικά ουδέτερη βάση (π.χ. αποτελείται κυρίως από μαρούλι και αγγουράκι).

-Μη βιαστείς να προσθέσεις το ντρέσινγκ αμέσως στη σαλάτα σου. Ρίξε το ακριβώς τη στιγμή της κατανάλωσης, διαφορετικά θα κάνει τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά σου να μαραθούν. Αν ετοιμάζεις μια σαλάτα π.χ. για το γραφείο, μετάφερε το ντρέσινγκ σε ξεχωριστό δοχείο.

empty alt

Πώς θα καταλάβω ότι το κοτόπουλο έχει γίνει;

Υπάρχουν δύο τουλάχιστον σοβαροί λόγοι για τους οποίους δεν τρώμε ποτέ μισοψημένο το κοτόπουλο: ο ένας, γιατί σε κανέναν δεν αρέσει η γεύση και η λαστιχένια υφή του και ο δεύτερος, και σημαντικότερος, επειδή μπορεί να περιέχει παθογόνους μικροοργανισμούς όπως η σαλμονέλα, υπεύθυνη για σοβαρές...
empty alt

Βράσε ρύζι: 5+1 tips για να το κάνεις πεντανόστιμο

Το μαγείρεμα του ρυζιού δεν είναι δύσκολο, αρκεί να ξέρεις ποια λάθη πρέπει να αποφύγεις. Γιατί οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να σαμποτάρει τη γεύση και την υφή του.
empty alt

Διεθνής Μέρα Μήλου – μπες στον (υγιεινό) πειρασμό του

Το πιο διάσημο και πιο σκανδαλώδες φρούτο από καταβολής κόσμου στις 21/10 έχει την τιμητική του. Κάθε χρόνο το Ηνωμένο Βασίλειο ετοιμάζει στις 21/10 έναν εορτασμό της πιο νόστιμης συγκομιδής μήλων του έτους και διοργανώνει πολλές εκδηλώσεις και δραστηριότητες για να τιμήσει αυτή την ξεχωριστή μέρα.
empty alt

Ανανάς: ένα εξωτικό και πολύ ωφέλιμο φρούτο

  Σε αντίθεση με άλλους χυμούς φρούτων, ο χυμός ανανά είναι τόσο γλυκός μόνος του που συχνά δεν χρειάζεται να προστεθεί ζάχαρη.
empty alt

Dirt Cake – ένα νόστιμο κι εύκολο-Oreo κέικ

Το Dirt Cake μπορεί να μην ακούγεται ορεκτικό, αλλά στην πραγματικότητα είναι το πιο εύκολο και νόστιμο επιδόρπιο.
empty alt

Λεμονάτη μακαρονάδα με κοτόπουλο και σπανάκι

Γνωρίστε τον νέο σας αγαπημένο συνδυασμό ζυμαρικών. Με πικάντικα εσπεριδοειδή και άφθονο βούτυρο, αυτό το πιάτο θα γίνει γρήγορα ένα από τα πιάτα της εβδομάδας.
empty alt

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά χρησιμοποιώντας υλικά που έχετε ήδη στο σπίτι

Πώς να βάψετε τα πασχαλινά αυγά με παντζάρια, κουρκουμά, λάχανο και πολλά άλλα.
empty alt

Ζυμαρικά Alfredo με γαρίδες και μπέικον

 Μια συνταγή που θα ενθουσιάσει τους pasta lovers
Back To Top