Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει […]

Θεωρητικά είναι εύκολο να φτιάξεις ένα ζωμό, που θα χρησιμοποιήσεις σε σούπες αλλά και μαγειρευτά. Απλά «πετάς» στην κατσαρόλα όποια υλικά έχεις και τα αφήνεις να σιγοβράσουν μαζί με μπαχαρικά, σωστά; Στην πράξη όμως, αν θέλεις να φτιάξεις έναν αληθινά νόστιμο ζωμό και με απολαυστική υφή, πρέπει προηγουμένως να γνωρίζεις τα παρακάτω πράγματα.

1. Πρόσθεσε κόκαλα. Ένα τουλάχιστον κομμάτι κρέας με κόκαλο θα δώσει ζελατίνη στο μείγμα. Όσο περισσότερη ζελατίνη έχει ένας ζωμός, τόσο ωραιότερη, πηχτή υφή αποκτά.

2. Αν θέλεις να φτιάξεις λευκό ζωμό, που είναι ιδανική βάση για βελουτέ σούπες, ζεματίζεις αρχικά το κόκαλο, το στραγγίζεις, το ξεπλένεις και μετά το βάζεις να σιγοβράσει με τα υπόλοιπα υλικά. Αν θέλεις να φτιάξεις σκούρο ζωμό, αρχικά ψήνεις για λίγο το κόκαλο και μετά το αφήνεις να σιγοβράσει, συνήθως με ντομάτα.

3. Χρησιμοποίησε κρύο νερό στο ζωμό. Κι αυτό γιατί συγκεκριμένες πρωτεΐνες απελευθερώνονται μόνο στο κρύο νερό.

4. Δώσε βάση στις αναλογίες των λαχανικών. Ενδεικτικά, ένας ζωμός mirepoix αποτελείται από 50% κρεμμύδι, 25% καρότο και 25% σέλερι.

5. Πρόσθεσε όξινα υλικά. Βοηθούν στη διάσπαση των χόνδρων και των άλλων συνδετικών ιστών στα κόκαλα, επιταχύνοντας το σχηματισμό ζελατίνης. Αυτά τα όξινα υλικά μπορεί να είναι ντομάτα ή λευκό κρασί (π.χ. στην κοτόσουπα ή την ψαρόσουπα).

6. Μην ξεχνάς τα μυρωδικά. Μπορείς να τα προσθέσεις είτε σε τουλπάνι (αρωματικό σκουλάκι) είτε δεμένα με σπάγκο (μπουκέ γκαρνί), αφαιρώντας τα στο τέλος του μαγειρέματος.

7. Αλάτισέ τον μετά το μαγείρεμα. Καθώς ο ζωμός γίνεται όλο και πιο συμπυκνωμένος κατά το μαγείρεμα, πρόσθεσε αλάτι στο τέλος, διαφορετικά δεν θα είσαι σε θέση να υπολογίσεις την ακριβή ποσότητα και ίσως σού βγει υπερβολικά αλμυρός.

empty alt

7 πράγματα που μπορείς να κάνεις για να διευκολύνεις τη ζωή σου, όταν τακτοποιείς τα ψώνια στο ψυγείο

Το μόνο που θέλεις την ώρα που τοποθετείς τα ψώνια στο ψυγείο και τα ντουλάπια της κουζίνας είναι, πιθανότατα, να τελειώνεις όσο γίνεται πιο γρήγορα, για να έχεις περισσότερο χρόνο, για παράδειγμα, να ετοιμάσεις το δείπνο σου.
empty alt

Πώς θα έχεις καθημερινά σπιτικό φαγητό για την οικογένειά σου και θα κάνεις οικονομία

Η Αμερικανίδα food editor Anna Francese Gass είναι μητέρα τριών παιδιών και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το πρώτο της βιβλίο μαγειρικής.
empty alt

Να γιατί να βάλετε το λεμόνι στα… μικροκύματα!

Το λεμόνι δεν λείπει από κανένα ψυγείο, καμία κουζίνα και είναι ένα σημαντικό συστατικό τόσο της μαγειρικής όσο και της ζαχαροπλαστικής.
empty alt

Ψήνεσαι να δεις την μπάμια αλλιώς

Ένα από τα πιο παρεξηγημένα φαγητά του ελληνικού καλοκαιριού επιστρέφει ανανεωμένο και προσπαθεί να σε πείσει για τις gourmet χάρες του – επιπλέον, διαθέτει ένα σούπερ ωφέλιμο διατροφικό προφίλ.
empty alt

Πένες Αλφρέντο στον φούρνο με κοτόπουλο

Πένες με κρεμώδη σάλτσα αλφρέντο, κοτόπουλο και (πολύ) μοτσαρέλα — χρειάζεται να πούμε περισσότερα; ΥΛΙΚΑ: 6 ΜΕΡΙΔΕΣ ΧΡΟΝΟΣ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑΣ: 15 ΛΕΠΤΑ ΣΥΝΟΛΙΚΟΣ ΧΡΟΝΟΣ: 1 ΩΡΑ 10 ΛΕΠΤΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ 1 κιλό πένες 4 κ.
empty alt

Μοσχαράκι marsala

Όταν σκεφτόμαστε συνταγές σχετικές με τη marsala, το πιο κλασικό πιάτο που έρχεται στο μυαλό μας είναι συνήθως με κοτόπουλο.
empty alt

Απολαυστικό smoothie με ροδάκινο

Ψάχνετε τρόπο να δροσιστείτε αυτές τις αποπνικτικές μέρες του καλοκαιριού; Τότε θα θελήσετε να ετοιμάσετε ένα από τα smoothies με χαμηλούς υδατάνθρακες! Με μόνο πέντε υλικά και πέντε λεπτά προετοιμασίας που απαιτούνται, μπορείτε να χαλαρώσετε με αυτή τη δροσιστική καλοκαιρινή γουλιά σε χρόνο...
empty alt

Λευκό Χριστουγεννιάτικο Μοχίτο

Tis the season to be jolly με ένα εορταστικό κοκτέιλ
Back To Top