Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ήταν, όμως, μία κίνησή του το 1962 που έμελλε να του χαρίσει την αθανασία αλλά και να ανάψει τη «σπίθα» για ένα debate που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ποια κίνηση ήταν αυτή;

Να βάλει ανανά από κονσέρβα πάνω σε μία κλασική πίτσα. Και εγένετο η Hawaiian pizza!

«Απλά τον βάλαμε για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ήμασταν νέοι στο χώρο της εστίασης και κάναμε πολλά πειράματα», είχε πει ο Σαμ Πανόπουλος  στο BBC, νωρίτερα φέτος.

Ο Σαμ και τα αδέλφια του βρήκαν πολύ ιδιαίτερη την αντίθεση ανάμεσα στον ανανά και το ζαμπόν και έδωσαν την πίτσα σε μερικούς πελάτες για να τη δοκιμάσουν. «Μερικούς μήνες μετά, οι πελάτες είχαν ξετρελαθεί, οπότε την βάλαμε στο μενού», ενώ ονομάστηκε Hawaiian από τη μάρκα της κονσέρβας ανανά που χρησιμοποίησαν.

Ξεκινώντας από το εστιατόριο του Σαμ Πανόπουλου, η Hawaiian κατέκτησε τον κόσμο ενώ σχεδόν αμέσως προκάλεσε διαμάχες ανάμεσα σε αυτούς που την λατρεύουν και σε όσους την απεχθάνονται.

Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την ιδέα του ανανά πάνω σε πίτσα και αντιπρότεινε τα θαλασσινά.

Στην κουβέντα μπήκε μέχρι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο οποίος στο Twitter δήλωσε λάτρης της συγκεκριμένης πίτσας και μέλος της #teampineapple!

Τη δική του απάντηση έδωσε και ο ίδιος ο Πανόπουλος που είπε για τον Ισλανδό πρόεδρο «ο τύπος είναι τρελός. Δεν έχει πολλούς ανανάδες εκεί πάνω. Έχει όμως ψάρια για αυτό λέει να βάζουμε ψάρια στην πίτσα».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Σαμ Πανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας κληρονομιά σε όλο τον κόσμο την Hawaiian pizza αλλά και το διαρκές ερώτημα: τελικά ταιριάζει ο ανανάς με την πίτσα;

empty alt

Μήπως τόσο καιρό αποθηκεύεις λάθος το τυρί;

Αν τυλίγεις το τυρί σε πλαστική μεμβράνη πριν το βάλεις στο ψυγείο για να το διατηρήσεις καλύτερα, τότε κάνεις ένα μεγάλο λάθος! Αυτό τουλάχιστον ισχυρίζονται πλέον οι ειδικοί του Good Housekeeping Institute (GHI), που επισημαίνουν ότι ο καλύτερος τρόπος να αποθηκεύεις το τυρί σου για να μην...
empty alt

ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ

Όλα ξεκίνησαν όταν μια ιδέα της Εύης Τζήμου, ενός ανθρώπου που υπηρετεί την Περιφέρεια της Δράμας με μεράκι και επαγγελματισμό, πήρε “σάρκα και οστά” το 2014 οπότε και πραγματοποιήθηκε η πρώτη Δραμοινογνωσία.
empty alt

Πώς θα οργανώσεις ένα σπιτικό brunch

Είναι χορταστικά, σχετικά οικονομικά, ευέλικτα στο μενού και φέρνουν πιο κοντά οικογένειες, συγγενείς και φίλους την καλύτερη ώρα της Κυριακής, όταν δηλαδή έχει ανοίξει για τα καλά το μάτι από το πρωινό ξύπνημα αλλά προτού «χτυπήσει» η απογευματινή μελαγχολία.
empty alt

Η σος που θα απογειώσει τη μαγειρική και τη ζαχαροπλαστική σου!

Το γλάσο βαλσαμικού είναι ένα νόστιμο και ευπαρουσίαστο συνοδευτικό για σαλάτες, ορεκτικά, κρέατα, ακόμα και για επιδόρπια! Το μόνο που θα χρειαστείς για να το φτιάξεις είναι ένα μπουκάλι βαλσαμικό ξίδι και δέκα λεπτά.
empty alt

Καλώς ήρθες, μελιτζάνα!

Οι μελιτζάνες δεν γίνονται μόνο μπριάμ ή τηγανιτές ή ψητές. Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι να τις απολαύσεις, αναδεικνύοντας τη νοστιμιά και το άρωμά τους.
empty alt

Όλα όσα θες να ξέρεις για το μπορς και πώς να το φτιάξεις

Το Μπορς (Borscht, borsch ή borshch) όπως διαβάζουμε στη Wikipedia.org είναι σούπα λαχανικών, στην οποία περιλαμβάνονται συνήθως παντζάρια, τα οποία και της προσδίδουν έντονα κόκκινο χρώμα. Σε άλλες ποικιλίες της συνταγής, τα παντζάρια αντικαθίστανται από τοματοπολτό που της προσδίδουν...
empty alt

Pasta Alla Gricia: μια μπουκιά και βρίσκεσαι στη Ρώμη

Εύκολη συνταγή για λαχταριστά ζυμαρικά με ιταλική σφραγίδα
empty alt

Yummy! Τραγανές cheesy πατάτες με παρμεζάνα

Όταν θες ένα τραγανό comfort food, ο συνδυασμός πατάτες+παρμεζάνα είναι ο ιδανικός  
Back To Top