Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ο Σαμ Πανόπουλος μετανάστευσε στον Καναδά το 1954 σε ηλικία μόλις 20 ετών και μαζί με τα δύο αδέλφια του απέκτησε πολλά εστιατόρια που έγιναν επιτυχημένα.

Ήταν, όμως, μία κίνησή του το 1962 που έμελλε να του χαρίσει την αθανασία αλλά και να ανάψει τη «σπίθα» για ένα debate που διαρκεί μέχρι σήμερα. Ποια κίνηση ήταν αυτή;

Να βάλει ανανά από κονσέρβα πάνω σε μία κλασική πίτσα. Και εγένετο η Hawaiian pizza!

«Απλά τον βάλαμε για πλάκα, για να δούμε τι γεύση θα έχει. Ήμασταν νέοι στο χώρο της εστίασης και κάναμε πολλά πειράματα», είχε πει ο Σαμ Πανόπουλος  στο BBC, νωρίτερα φέτος.

Ο Σαμ και τα αδέλφια του βρήκαν πολύ ιδιαίτερη την αντίθεση ανάμεσα στον ανανά και το ζαμπόν και έδωσαν την πίτσα σε μερικούς πελάτες για να τη δοκιμάσουν. «Μερικούς μήνες μετά, οι πελάτες είχαν ξετρελαθεί, οπότε την βάλαμε στο μενού», ενώ ονομάστηκε Hawaiian από τη μάρκα της κονσέρβας ανανά που χρησιμοποίησαν.

Ξεκινώντας από το εστιατόριο του Σαμ Πανόπουλου, η Hawaiian κατέκτησε τον κόσμο ενώ σχεδόν αμέσως προκάλεσε διαμάχες ανάμεσα σε αυτούς που την λατρεύουν και σε όσους την απεχθάνονται.

Μάλιστα, πρόσφατα βρέθηκε και πάλι στο προσκήνιο, όταν ο πρόεδρος της Ισλανδίας δήλωσε ότι είναι κάθετα αντίθετος με την ιδέα του ανανά πάνω σε πίτσα και αντιπρότεινε τα θαλασσινά.

Στην κουβέντα μπήκε μέχρι και ο πρωθυπουργός του Καναδά Justin Trudeau, ο οποίος στο Twitter δήλωσε λάτρης της συγκεκριμένης πίτσας και μέλος της #teampineapple!

Τη δική του απάντηση έδωσε και ο ίδιος ο Πανόπουλος που είπε για τον Ισλανδό πρόεδρο «ο τύπος είναι τρελός. Δεν έχει πολλούς ανανάδες εκεί πάνω. Έχει όμως ψάρια για αυτό λέει να βάζουμε ψάρια στην πίτσα».

Την περασμένη Πέμπτη, ο Σαμ Πανόπουλος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 83 ετών αφήνοντας κληρονομιά σε όλο τον κόσμο την Hawaiian pizza αλλά και το διαρκές ερώτημα: τελικά ταιριάζει ο ανανάς με την πίτσα;

empty alt

Γαρίδες ποπ κορν… τραγανή κι απολαυστική πρόκληση

Μερικές απολαύσεις δεν είναι τόσο δύσκολο να τις γευτείς στην άνεση του σπιτιού σου. Μια συνταγή για γαρίδες ποπ κορν πρέπει να είναι δύο πράγματα: Εύκολη στην παρασκευή και εύκολη στην κατανάλωση.
empty alt

Πώς να φτιάξεις την πιο τέλεια κολοκυθόσουπα

Η κολοκυθόσουπα το φθινόπωρο είναι κάτι δίνει γεύση κι άρωμα εξοχής. Είναι μια υγιεινή επιλογή, εξαιρετικά κρεμώδης και σας κρατά ζεστό.
empty alt

Τηγανίτες με λεμόνι και Ricotta

Τέλεια επίγευση ξινού με έναν υπαινιγμό γλυκύτητας, αυτές είναι οι απόλυτα πιο καλοκαιρινές τηγανίτες ρικότας λεμονιού. Σε σύγκριση με τις παραδοσιακές τηγανίτες βουτύρου, έχουν πιο αφράτη υφή.
empty alt

Πώς να φτιάξεις εύκολα σπιτικά και λαχταριστά νιόκι

Το Gnocchi ανήκει σε μια πολυποίκιλη οικογένεια ζυμαρικών στην ιταλική κουζίνα. Είναι φτιαγμένα από μικρά κομμάτια ζύμης που αποτελούνται από σιμιγδάλι, συνηθισμένο αλεύρι σίτου, αυγό, τυρί, πατάτα, ψίχουλα ψωμιού, καλαμποκάλευρο ή παρόμοια συστατικά, και πιθανώς συμπεριλαμβανομένων βοτάνων,...
empty alt

Απολαυστικά μάφιν βρώμης με μήλο-κανέλα

Αυτά τα εύκολα μάφιν-κεκάκια είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να ξεκινήσετε τη μέρα σας. Εάν βιάζεστε, βάλτε ένα σε ένα δοχείο αποθήκευσης τροφίμων για να το απολαύσετε μόλις φτάσετε στη δουλειά ή το σχολείο.
empty alt

Η πιο εύκολη «μηλόπιτα» που θα φτιάξεις ποτέ

Θα μπορούσες να την πεις και γλυκιά «πίτσα» μήλου…
empty alt

Say cheers με δύο xmas cocktails

Επειδή δεν αναμένεται να ανοίξουν σύντομα τα μπαρ γίνε ο δικός σου bartender και απόλαυσε εξαιρετικά χριστουγεννιάτικα κοκτέιλ που θα σου φτιάξουν τη διάθεση και θα βάλουν χρώμα, άρωμα και μεθυστική γεύση στις στιγμές σου.
empty alt

Λαχταριστά νιόκι με λαχανικά

Λίγο ακόμα καλοκαίρι στο πιάτο σου
Back To Top