Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία».

Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία». Υπάρχουν ακόμα και μάγειρες που πιστεύουν πως γαστρονομία είναι μόνο οι σφαιροποιήσεις του νερού της ντομάτας ή του μπλε τυριού από γάλα θηλυκού λάμα που ωρίμασε στις νότιες πλαγιές των Άνδεων… ενώ την ίδια στιγμή απαξιώνουν μια ντομάτα ή ένα καρπούζι από παλιούς σπόρους, που ο παραγωγός τους κοπίασε για να τα μεγαλώσει, με φυσικό τρόπο… ώστε όταν πασπαλίσεις αυτή, τη μοσχοβολιστή ντομάτα, με θαλασσινό αλάτι ή, όταν κόψεις το γλυκό καρπούζι, που δρόσισες στη γούρνα του κήπου σου, η γεύση τους να «κουμπώνει» με την ιδανική εικόνα της ντομάτας και του καρπουζιού που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σου, όταν υπήρχαν ακόμα αληθινές ντομάτες κι αληθινά καρπούζια. Λένε πως οφείλουμε τις λέξεις γαστρονομία και γαστρονόμος στους ποιητές της ελληνικής και της ρωμαϊκής αρχαιότητας, που πρώτοι ασχολήθηκαν με τους νόμους που διέπουν όλα όσα περιστρέφονται γύρω από το φαγητό, αλλά κι όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τις σκέψεις μας και την επιθυμία μας για το φαγητό, αφού για να γεννηθεί η επιθυμία πρέπει να προϋπάρξει ένα ερέθισμα που θα φτάσει μέχρι το μυαλό μας. Έλα μου όμως που το μυαλό μας, τελευταία, άρχισε να μας παίζει παιχνίδια, μπερδεύοντας τις προσωπικές μας επιθυμίες με τις επιθυμίες των άλλων και τα θέλω μας με τα θέλω που μας επιβάλουν οι μόδες. Και ρωτάω πως είναι δυνατόν να προσπεράσεις το άρωμα μιας αληθινής ντομάτας και να μας λες πως ενθουσιάστηκες με τα «αρώματα» ενός ψαριού τριών και βάλε ημερών, που κάποιος άσχετος τ’ έπνιξε στο λάιμ, το τρέλανε στον κόλιανδρο και στα τσίλι και στο πάσαρε για φρέσκο; Για πες, είναι αυτό γαστρονομία?

 

Έκτορας Μποτρίνι

empty alt

5 tips για να διαλέγεις πάντα το σωστό καρπούζι

Καρπούζι και καλοκαίρι είναι δύο πράγματα απόλυτα συνδεδεμένα! Θα συμφωνήσεις όμως ότι είναι δύσκολο να διαλέξεις το σωστό.
empty alt

Πρέπει να βάζουμε τα λαχανικά στο ψυγείο;

Φανταστείτε το εξής σκηνικό: Έχετε μόλις επιστρέψει από το σούπερ μάρκετ ή το μανάβικο της γειτονιάς με ένα σωρό σακούλες γεμάτες λαχανικά και φρούτα.
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Σούπα με μπρόκολο και τσένταρ

Λατρεύεις το εφέ του λιωμένου τσένταρ αλλά θες και να το συνδυάσεις με κάτι… πράσινο και υγιεινό; Κανένα άλλο τυρί δεν λιώνει τόσο βελούδινα και δεν δένει τόσο απολαυστικά σε σούπες με λαχανικά προσφέροντας τόσο ζεστό και βελούδινο αποτέλεσμα.
empty alt

Celery time – ή τι λες για έναν χυμό σέλερι;

Πλούσιος σε θρεπτικά συστατικά που έχουν πολλά οφέλη για την υγεία σου
empty alt

Καλοκαιρινές μπάρες λεμονιού

Αν ψάχνεις κάτι γλυκό, απολαυστικό, υγιεινό, δροσερό, καλοκαιρινό και με λίγες θερμίδες – έχουμε αυτό που ζητάς! Αυτές οι μπάρες λεμονιού είναι το τέλειο επιδόρπιο.
empty alt

Σπιτικά ντόνατς με γλάσο – εύκολα κι απολαυστικά

Μοιάζει μπελάς αλλά είναι πιο εύκολο απ’ όσο νομίζεις. Και το σίγουρο είναι ότι το γευστικό και απολαυστικό αποτέλεσμα θα σε ανταμείψει όπως και το χαμόγελο ευχαρίστησης στα χείλη όσων τα μοιραστείς μαζί τους.
empty alt

French Bread Pizza – μια εύκολη συνταγή που θα σας ταξιδέψει σε γαλλικό μπιστρό

Ξέρουμε όλοι αυτό το συναίσθημα: Λαχταράτε τη σπιτική πίτσα, αλλά τη θέλετε γρήγορα—δεν έχετε χρόνο να ασχοληθείτε με την λεπτή ζύμη πίτσας. Η λύση; Πάρτε ένα καρβέλι γαλλικό ψωμί και ετοιμαστείτε για την απολαυστικότερη εμπειρία πίτσας. Αντί να ασχολείστε με τη ζύμη, χρησιμοποιήστε μια μπαγκέτα...
Back To Top