Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία».

Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία». Υπάρχουν ακόμα και μάγειρες που πιστεύουν πως γαστρονομία είναι μόνο οι σφαιροποιήσεις του νερού της ντομάτας ή του μπλε τυριού από γάλα θηλυκού λάμα που ωρίμασε στις νότιες πλαγιές των Άνδεων… ενώ την ίδια στιγμή απαξιώνουν μια ντομάτα ή ένα καρπούζι από παλιούς σπόρους, που ο παραγωγός τους κοπίασε για να τα μεγαλώσει, με φυσικό τρόπο… ώστε όταν πασπαλίσεις αυτή, τη μοσχοβολιστή ντομάτα, με θαλασσινό αλάτι ή, όταν κόψεις το γλυκό καρπούζι, που δρόσισες στη γούρνα του κήπου σου, η γεύση τους να «κουμπώνει» με την ιδανική εικόνα της ντομάτας και του καρπουζιού που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σου, όταν υπήρχαν ακόμα αληθινές ντομάτες κι αληθινά καρπούζια. Λένε πως οφείλουμε τις λέξεις γαστρονομία και γαστρονόμος στους ποιητές της ελληνικής και της ρωμαϊκής αρχαιότητας, που πρώτοι ασχολήθηκαν με τους νόμους που διέπουν όλα όσα περιστρέφονται γύρω από το φαγητό, αλλά κι όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τις σκέψεις μας και την επιθυμία μας για το φαγητό, αφού για να γεννηθεί η επιθυμία πρέπει να προϋπάρξει ένα ερέθισμα που θα φτάσει μέχρι το μυαλό μας. Έλα μου όμως που το μυαλό μας, τελευταία, άρχισε να μας παίζει παιχνίδια, μπερδεύοντας τις προσωπικές μας επιθυμίες με τις επιθυμίες των άλλων και τα θέλω μας με τα θέλω που μας επιβάλουν οι μόδες. Και ρωτάω πως είναι δυνατόν να προσπεράσεις το άρωμα μιας αληθινής ντομάτας και να μας λες πως ενθουσιάστηκες με τα «αρώματα» ενός ψαριού τριών και βάλε ημερών, που κάποιος άσχετος τ’ έπνιξε στο λάιμ, το τρέλανε στον κόλιανδρο και στα τσίλι και στο πάσαρε για φρέσκο; Για πες, είναι αυτό γαστρονομία?

 

Έκτορας Μποτρίνι

empty alt

«Δεν βράζεις ένα αυγό καλύτερα;»

«Δεν έχει ιδέα από μαγείρεμα. Ούτε ένα αυγό δεν ξέρει να φτιάξει μόνος του!» Σίγουρα την έχεις ξεστομίσει ουκ ολίγες φορές αυτή τη φράση για κάποιον φίλο σου, ή για τον σύντροφό σου.
empty alt

Λούπινα: η νέα τάση στη διατροφή

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.
empty alt

Το μυστικό για να ψηθεί ομοιόμορφα το κρέας σου

Αν θέλεις η μπριζόλα σου, ή οποιοδήποτε άλλο κομμάτι κρέας, να ψηθεί ομοιόμορφα, ιδιαίτερα αν αυτό το κομμάτι έχει μεγάλο πάχος, φρόντισε να το βγάλεις νωρίτερα από το ψυγείο, ώστε μέχρι την ώρα του μαγειρέματος να έχει έρθει σε θερμοκρασία δωματίου.
empty alt

Ποια διαφορά έχει η σαμπάνια από τον αφρώδη οίνο;

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι κάποια κρασιά αποκαλούνται αφρώδεις οίνοι και άλλα σαμπάνιες. Στην πραγματικότητα και τα δύο είναι ανθρακούχο κρασί, που περιέχει φυσαλίδες από διοξείδιο του άνθρακα.
empty alt

10 τροφές που δεν ήξερες ότι μπορείς να διατηρήσεις στην κατάψυξη

Το γνώριζες ότι μπορείς να διατηρήσεις σχεδόν τα πάντα στην κατάψυξη, μαγειρεμένα ή μη, ώστε να έχεις πάντα αποθέματα στην κουζίνα σου και να ελαχιστοποιήσεις τη σπατάλη τροφίμων που δεν προλαβαίνεις να καταναλώσεις εγκαίρως; Ακολουθεί μια λίστα με δέκα μόνο από τις τροφές που αντέχουν σε πολύ […]
empty alt

«Γιατί απολαμβάνω να τρώω με τα χέρια»

Κάποιοι μπορεί να με πουν κακομαθημένη, αλλά εγώ απαντάω ότι μέσα από το φαγητό ζω μια εμπειρία που απευθύνεται σε όλες τις αισθήσεις.
empty alt

Παγωμένες φρουτώδεις απολαύσεις!

  Η ιδέα είναι απλή: χρησιμοποιήστε τα φρούτα σε γλυκούς συνδυασμούς που παγώνουν εύκολα και δημιουργούν απολαύσεις που θα ενθουσιάσουν μικρούς και μεγάλους.
empty alt

Κοτόπουλο με ανανά και μοτσαρέλα

Αυτό το εύκολο βραδινό δείπνο ή μεσημεριανό γεύμα με κοτόπουλο αποπνέει καλοκαιρινή ατμόσφαιρα της Χαβάης (θυμίζει λίγο και την ομώνυμη πίτσα – μείον το ζαμπόν).
Back To Top