Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία».

Η πιο παρεξηγημένη λέξη σε αυτή τη χώρα, τουλάχιστον όσον αφορά στα θέματα της γεύσης, είναι η «γαστρονομία». Υπάρχουν ακόμα και μάγειρες που πιστεύουν πως γαστρονομία είναι μόνο οι σφαιροποιήσεις του νερού της ντομάτας ή του μπλε τυριού από γάλα θηλυκού λάμα που ωρίμασε στις νότιες πλαγιές των Άνδεων… ενώ την ίδια στιγμή απαξιώνουν μια ντομάτα ή ένα καρπούζι από παλιούς σπόρους, που ο παραγωγός τους κοπίασε για να τα μεγαλώσει, με φυσικό τρόπο… ώστε όταν πασπαλίσεις αυτή, τη μοσχοβολιστή ντομάτα, με θαλασσινό αλάτι ή, όταν κόψεις το γλυκό καρπούζι, που δρόσισες στη γούρνα του κήπου σου, η γεύση τους να «κουμπώνει» με την ιδανική εικόνα της ντομάτας και του καρπουζιού που έχει αποτυπωθεί στη μνήμη σου, όταν υπήρχαν ακόμα αληθινές ντομάτες κι αληθινά καρπούζια. Λένε πως οφείλουμε τις λέξεις γαστρονομία και γαστρονόμος στους ποιητές της ελληνικής και της ρωμαϊκής αρχαιότητας, που πρώτοι ασχολήθηκαν με τους νόμους που διέπουν όλα όσα περιστρέφονται γύρω από το φαγητό, αλλά κι όλα αυτά που έχουν να κάνουν με τις σκέψεις μας και την επιθυμία μας για το φαγητό, αφού για να γεννηθεί η επιθυμία πρέπει να προϋπάρξει ένα ερέθισμα που θα φτάσει μέχρι το μυαλό μας. Έλα μου όμως που το μυαλό μας, τελευταία, άρχισε να μας παίζει παιχνίδια, μπερδεύοντας τις προσωπικές μας επιθυμίες με τις επιθυμίες των άλλων και τα θέλω μας με τα θέλω που μας επιβάλουν οι μόδες. Και ρωτάω πως είναι δυνατόν να προσπεράσεις το άρωμα μιας αληθινής ντομάτας και να μας λες πως ενθουσιάστηκες με τα «αρώματα» ενός ψαριού τριών και βάλε ημερών, που κάποιος άσχετος τ’ έπνιξε στο λάιμ, το τρέλανε στον κόλιανδρο και στα τσίλι και στο πάσαρε για φρέσκο; Για πες, είναι αυτό γαστρονομία?

 

Έκτορας Μποτρίνι

empty alt

Το «καθόλου» αλάτι βλάπτει

Η λίγη ποσότητα αλατιού στο φαγητό επιβαρύνει τον οργανισμό περισσότερο από την μέτρια. Αυτό υποστηρίζουν καναδοί ερευνητές, αντικρούοντας τα μέχρι σήμερα δεδομένα και προκαλώντας αντιδράσεις.
empty alt

Γιαούρτι κατά της γυναικείας υπέρτασης

Ένα τουλάχιστον γιαούρτι τη μέρα μπορεί να είναι η απάντηση στον κίνδυνο ανάπτυξης υπέρτασης στις γυναίκες, υποστηρίζει μελέτη του Χάρβαρντ και του Πανεπιστημίου της Βοστώνης.
empty alt

Σταματήστε το υπερβολικό τηγάνισμα στις πατάτες και το καρβουνιασμένο τοστ!

Σας αρέσουν οι υπερβολικές ψητές πατάτες; Το… καμένο τοστ; Σύμφωνα με έρευνα,  μάλλον πρέπει να αφήσετε πίσω αυτές τις συνήθειες… Κι αυτό γιατί οι φέτες του τοστ ή οι πατάτες αποτελούν δυνητικό κίνδυνο για καρκίνο, αν έχουν ψηθεί ή τηγανιστεί πολύ και έχουν χάσει πια το χρυσοκίτρινό […]
empty alt

Τι είναι το αστέρι Michelin και πώς απονέμεται

Πρόκειται για τη «βίβλο» της γαστρονομίας. Ο οδηγός Michelin είναι μια σειρά ετήσιων οδηγών που εκδίδονται από την ομώνυμη γαλλική εταιρεία, για πάνω από έναν αιώνα.
empty alt

6 γεύματα που μπορείς να μαγειρέψεις στο φούρνο μικροκυμάτων

Ο φούρνος μικροκυμάτων όχι μόνο ξαναζεσταίνει, αλλά σε κάποιες περιπτώσεις μαγειρεύει κιόλας, μικρά, γρήγορα και εύκολα γεύματα.
empty alt

Λούπινα: η νέα τάση στη διατροφή

Ελεύθερα γλουτένης, χαμηλά σε υδατάνθρακες, φυτικής προέλευσης, πλούσια σε απαραίτητα αμινοξέα και πρεβιοτικά (ουσίες που θρέφουν τα ωφέλιμα βακτήρια του εντέρου): τα λούπινα φαίνεται να συνδυάζουν όλες τις νέες τάσεις στη διατροφή.
empty alt

3 τρόποι να στραγγίσεις τα φύλλα μαρουλιού

Θέλεις να στραγγίσεις τα φύλλα του μαρουλιού που θα χρησιμοποιήσεις στη σαλάτα σου εύκολα, γρήγορα και χωρίς κόπο; Σου προτείνουμε τρεις διαφορετικούς τρόπους να το πετύχεις: 1.
empty alt

Η διατροφή που διατηρεί τον Κριστιάνο Ρονάλντο σε άριστη φυσική κατάσταση

Κι ενώ σε ηλικία 35 ετών ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα έμπαινε λογικά στα λυκόφως της καριέρας του, η άριστη φυσική του κατάσταση μέσα και έξω από το γήπεδο τον βοηθά να συνεχίζει τις μεγάλες επιτυχίες με τη Γιουβέντους, με την οποία ήδη διανύει την τρίτη σεζόν.
Back To Top