Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα χημικό που παίζει σημαντικό ρόλο στις κεφαλαλγίες. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση mSystems, και αναφέρει ότι οι πάσχοντες από ημικρανία φέρουν στο στόμα τους αυξημένα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων.

Πλούσια σε νιτρώδη είναι ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι συνήθεις ύποπτοι για την εκδήλωση ημικρανίας, δηλαδή τα επεξεργασμένα κρεατικά και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Όπως εξηγείται στη μελέτη, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα νιτρώδη προκαλούν κεφαλαλγία, διότι αυτό παρατηρείται πολύ συχνά στους πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα που τα παίρνουν ως φάρμακα.

Στην πραγματικότητα, το 80% των ασθενών εκδηλώνουν σοβαρή κεφαλαλγία όταν τα παίρνουν, ενώ το 10% διακόπτουν την λήψη της διότι ο πονοκέφαλος είναι ανυπόφορος.

«Οι οφειλόμενοι στα νιτρώδη πονοκέφαλοι εκδηλώνονται τυπικά με δύο τρόπους: είτε άμεσα (μέσα σε μία ώρα από τη λήψη των φαρμάκων) με ήπια έως μέτρια βαρύτητα, είτε όψιμα (μέσα σε 3 έως 6 ώρες από τη λήψη) με πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με ημικρανικές κρίσεις» αναφέρεται.

Με βάση αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι στους εκλυτικούς παράγοντες ημικρανίας συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε νιτρώδη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν στο όλο πρόβλημα εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος.

Έτσι, εξέτασαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα δεκάδων εθελοντών, ορισμένοι εκ των οποίων έπασχαν από ημικρανίες, καθώς και δείγματα κοπράνων από σχεδόν 2.000 υγιείς εθελοντές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα στα δείγματα αυτά, διαπιστώνοντας ότι σε όσα προέρχονταν από τη στοματική κοιλότητα των ασθενών υπήρχε αφθονία νιτρωδών και νιτρικού οξειδίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα των χημικών στο στόμα των υγιών εθελοντών.

Διαφορά παρατηρήθηκε και στο μικροβίωμα των κοπράνων (επομένως του εντέρου), αλλά ήταν μικρότερη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιπέδων νιτρικού οξειδίου τα οποία προκαλούν ημικρανικές κρίσεις», τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Επόμενο βήμα της έρευνάς τους είναι να εξετάσουν το μικροβίωμα πασχόντων από διάφορους τύπους ημικρανίας, για να δουν αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και, βεβαίως, να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

empty alt

Στην Κροατία θα ζήσεις την εμπειρία της επίσκεψης σε ένα υποβρύχιο οινοποιείο

Η Κροατία έχει ούτως ή άλλως πολλά να προσφέρει στους επισκέπτες της – όχι τυχαία, άλλωστε, το επιβλητικό κάστρο του Dubrovnik χρησιμοποιείται ως σκηνικό για το King’s Landing του Game of Thrones.
empty alt

Τελικά πόση σοκολάτα είναι καλή σοκολάτα;

Αυξάνονται το τελευταίο διάστημα οι μελέτες που αποφαίνονται ότι η κατανάλωση σοκολάτας, που παλαιότερα ήταν στο πυρ το εξώτερον, μπορεί να κάνει καλό στην υγεία σου.
empty alt

3 tips για τέλεια σάλτσα ντομάτας για ζυμαρικά

Είναι εύκολο να φτιάξεις σάλτσα ντομάτας για μακαρόνια και δύσκολο το αποτέλεσμα να πλησιάζει την τελειότητα στην υφή και τη γεύση.
empty alt

Το τέλειο τηγανιτό αυγό σε 5 βήματα!

Γυρίζεις μια μέρα κουρασμένος από τη δουλειά και αποφασίζεις να τηγανίσεις δύο αυγά. Τι πιο εύκολο, σκέφτεσαι; Στην πραγματικότητα όμως δεν είναι τόσο εύκολο.
empty alt

7 tips για να μειώσεις τον όγκο των άπλυτων πιάτων

Αν σιχαίνεσαι το πλύσιμο των πιάτων, ακόμα και αν αυτό σημαίνει ότι απλώς τα ξεπλένεις και τα βάζεις στο πλυντήριο, υπάρχουν τρόποι να περιορίσεις σημαντικά τον όγκο τους χωρίς να κάνεις… συμβιβασμούς στη μαγειρική σου, να καταφύγεις στο delivery ή στα σερβίτσια μίας χρήσης! Όπως είναι οι […]
empty alt

Το υλικό που θα απογειώσει τα λαχανικά που ψήνεις στο φούρνο

Τις Δευτέρες που προσπαθείς να κάνεις οικονομία για να εξιλεωθείς για τα έξοδα του Σαββατοκύριακου και ταυτόχρονα να φας υγιεινά για να εξιλεωθείς για τις κραιπάλες του Σαββατοκύριακου, όπως και οποιαδήποτε άλλη μέρα της εβδομάδας, η τέλεια λύση είναι τα ψητά λαχανικά στο φούρνο, αρκεί να...
empty alt

Γιατί το φαγητό που τηγάνισες δεν βγήκε τραγανό;

Το τηγάνισμα μπορεί να είναι ένας από τους πιο γρήγορους τρόπους μαγειρέματος, αλλά σίγουρα δεν είναι τόσο εύκολο όσο ίσως νομίζουμε.
empty alt

Πώς θα μαγειρέψεις τα μεγάλα σπαράγγια

Τα λεπτά σπαράγγια καθαρίζονται πιο εύκολα, όμως εκείνα που έχουν μεγαλύτερο πάχος, αν και πιο «μπελαλίδικα» στην προετοιμασία, έχουν περισσότερη σάρκα και είναι πιο ανθεκτικά στο μαγείρεμα, με αποτέλεσμα να μη λιώνουν εύκολα αλλά να γίνονται τραγανά και πλούσια.
Back To Top