Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη.

Μην κατηγορείτε τις τροφές που καταναλώνετε για τις ημικρανίες σας. Στο στόμα βρίσκεται η ρίζα του «κακού» και συγκεκριμένα στα βακτήριά του που έχουν την ικανότητα να μετατρέπουν σε νιτρικό οξείδιο μία ομάδα χημικών ουσιών που λέγονται νιτρώδη. Το νιτρικό οξείδιο είναι ένα χημικό που παίζει σημαντικό ρόλο στις κεφαλαλγίες. Αυτό υποστηρίζει μελέτη του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση mSystems, και αναφέρει ότι οι πάσχοντες από ημικρανία φέρουν στο στόμα τους αυξημένα επίπεδα ορισμένων βακτηρίων.

Πλούσια σε νιτρώδη είναι ορισμένα από τα τρόφιμα που είναι συνήθεις ύποπτοι για την εκδήλωση ημικρανίας, δηλαδή τα επεξεργασμένα κρεατικά και τα σκουροπράσινα, φυλλώδη λαχανικά.

Όπως εξηγείται στη μελέτη, είναι καλά τεκμηριωμένο ότι τα νιτρώδη προκαλούν κεφαλαλγία, διότι αυτό παρατηρείται πολύ συχνά στους πάσχοντες από καρδιολογικά προβλήματα που τα παίρνουν ως φάρμακα.

Στην πραγματικότητα, το 80% των ασθενών εκδηλώνουν σοβαρή κεφαλαλγία όταν τα παίρνουν, ενώ το 10% διακόπτουν την λήψη της διότι ο πονοκέφαλος είναι ανυπόφορος.

«Οι οφειλόμενοι στα νιτρώδη πονοκέφαλοι εκδηλώνονται τυπικά με δύο τρόπους: είτε άμεσα (μέσα σε μία ώρα από τη λήψη των φαρμάκων) με ήπια έως μέτρια βαρύτητα, είτε όψιμα (μέσα σε 3 έως 6 ώρες από τη λήψη) με πολύ πιο σοβαρά συμπτώματα που μοιάζουν με ημικρανικές κρίσεις» αναφέρεται.

Με βάση αυτό το δεδομένο και το γεγονός ότι στους εκλυτικούς παράγοντες ημικρανίας συμπεριλαμβάνονται τρόφιμα πλούσια σε νιτρώδη, οι ερευνητές θέλησαν να εξετάσουν εάν στο όλο πρόβλημα εμπλέκονται τα βακτήρια του στόματος.

Έτσι, εξέτασαν δείγματα από τη στοματική κοιλότητα δεκάδων εθελοντών, ορισμένοι εκ των οποίων έπασχαν από ημικρανίες, καθώς και δείγματα κοπράνων από σχεδόν 2.000 υγιείς εθελοντές.

Οι ερευνητές ανέλυσαν το μικροβίωμα στα δείγματα αυτά, διαπιστώνοντας ότι σε όσα προέρχονταν από τη στοματική κοιλότητα των ασθενών υπήρχε αφθονία νιτρωδών και νιτρικού οξειδίου, σε σύγκριση με τα αντίστοιχα επίπεδα των χημικών στο στόμα των υγιών εθελοντών.

Διαφορά παρατηρήθηκε και στο μικροβίωμα των κοπράνων (επομένως του εντέρου), αλλά ήταν μικρότερη.

Τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν ότι «τα βακτήρια της στοματικής κοιλότητας μπορεί να συμβάλλουν στην ανάπτυξη επιπέδων νιτρικού οξειδίου τα οποία προκαλούν ημικρανικές κρίσεις», τονίζουν οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια στο Σαν Ντιέγκο (UCSD).

Επόμενο βήμα της έρευνάς τους είναι να εξετάσουν το μικροβίωμα πασχόντων από διάφορους τύπους ημικρανίας, για να δουν αν υπάρχουν διαφορές μεταξύ τους και, βεβαίως, να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους.

empty alt

Πόση καφεΐνη έχει ο ντεκαφεϊνέ σου;

Ακούγεται παράδοξο, αντιφατικό και πιθανόν νομίζεις ότι κάνουμε κάποιου είδους πλάκα. Παραδέξου το, ο τίτλος σε κάνει να κοιτάς με άλλο μάτι τον decaf που παρήγγειλες μόλις πριν και κρατάς τώρα στα χέρια σου.
empty alt

6 τρόφιμα που δεν πρέπει να τρως μετά την ημερομηνία λήξης

Είπαμε να κάνεις οικονομία αλλά όχι κι έτσι βρε παιδί μου! Σίγουρα οι ειδικοί συμφωνούν ότι δεν σημαίνει ότι επειδή κάτι έχει λήξει πρέπει να το πετάξεις κατευθείαν.
empty alt

Μήπως κάνεις κι εσύ αυτό το λάθος στη μαγειρική;

Αν δεν ζεσταίνεις ποτέ τις κατσαρόλες σου στο μάτι της κουζίνας προτού τις γεμίσεις με τα υλικά, η χαμηλή θερμοκρασία τους κατά το μαγείρεμα μπορεί να έχει ως συνέπεια: -Να μην τσιγαρίζεται αρκετά το κρέας, με αποτέλεσμα να χάνονται οι σύνθετες γεύσεις και τα αρώματα που αναπτύσσονται κατά […]
empty alt

7 διαφορετικοί τρόποι να μαγειρέψεις με αυγό

Πώς θα αξιοποιήσεις τα πασχαλινά αυγά που θα σου περισσέψουν; Ή εκείνα που τελικά δεν θα βάψεις; Υπάρχουν δεκάδες διαφορετικοί τρόποι στη μαγειρική αλλά και τη ζαχαροπλαστική.
empty alt

Στην κουζίνα… με την Eva Longoria

Ώρα να δοκιμάσεις τη συνταγή της για τη «Σούπα Tortilla»
empty alt

6 tips για σούπερ τραγανές τηγανιτές πατάτες

1. Όσο πιο σφιχτές, τόσο το καλύτερο. Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η σωστή διαλογή τους από τον πάγκο του μανάβικου.
empty alt

Κουνουπίδι με παρμεζάνα – απλώς εθιστικό

Αν σου αρέσει η παρμεζάνα ξέρεις ότι είναι απολύτως απίστευτη, και ότι μπορεί να απογειώσει κάθε υγιεινό συστατικό με το οποίο συνδυάζεται χωρίς να του αποδώσει πολλές επιπλέον θερμίδες.
empty alt

Απολαυστική σούπα με κοτόπουλο και ρύζι

Υγιεινή και ζεστή, ό,τι πρέπει για να ανεβάσεις τη θερμοκρασία
Back To Top