1. Όσο πιο σφιχτές, τόσο το καλύτερο. Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η σωστή διαλογή τους από τον πάγκο του μανάβικου.

1. Όσο πιο σφιχτές, τόσο το καλύτερο. Το πρώτο βήμα για την επιτυχία είναι η σωστή διαλογή τους από τον πάγκο του μανάβικου. Σημασία έχει επίσης η προέλευση: δύο καλές επιλογές είναι οι πατάτες Νάξου και Κύπρου.

2. Κόψε τις σε ισομεγέθεις φέτες/λωρίδες. Έτσι, θα τηγανιστούν ομοιόμορφα. Ιδανικά, να μην είναι ούτε υπερβολικά λεπτές ούτε πολύ χοντροκομμένες. Ένα καλό πάχος είναι τουλάχιστον 3 χιλιοστά, αν τις θέλεις τραγανές και ταυτόχρονα με σάρκα.

3. Δοκίμασε το προβράσιμο, αν έχεις χρόνο. Μπορεί να σου ακούγεται παράξενο, αλλά με αυτό τον τρόπο φουσκώνει το άμυλο στο εσωτερικό τους ώστε, όταν τις ρίξεις αργότερα σε καυτό λάδι, να εκραγεί και να μεταμορφωθεί σε ένα τραγανό περίβλημα. Μην τις αφήσεις όμως να βράσουν μέχρι να λιώσουν: θέλεις να γίνουν αρκετά μαλακές για να μπορείς να τις τρυπήσεις με ένα πιρούνι αλλά ταυτόχρονα να παραμείνουν σκληρές σαν μια φέτα αγγουριού.

4. Στράγγισέ τις καλά. Μετά το προβράσιμο, άφησέ τις να αποβάλουν την υγρασία τους απλωμένες πάνω σε χαρτί κουζίνας. Έστω και ελάχιστο νερό στις πατάτες αρκεί για να γίνουν όχι τηγανιτές αλλά… στον ατμό.

5. Ρίξε τις σε καυτό τηγάνι. Ή, ακόμα καλύτερα, σε βαθιά κατσαρόλα ή ηλεκτρική φριτέζα, ώστε να τηγανιστούν γρήγορα, ομοιόμορφα και με το ελάχιστο ανακάτεμα (μία φορά αρκεί).

6. Επένδυσε στο διπλό τηγάνισμα. Αντί να τις προβράσεις, μπορείς να τις τηγανίσεις σε δύο φάσεις, σε διαφορετικές θερμοκρασίες. Στο πρώτο στάδιο τις τηγανίζεις σε μέτρια φωτιά (γύρω στους 150 βαθμούς Κελσίου), προτού δηλαδή το λάδι αρχίσει να κοχλάζει, για να ψηθούν καλά στο εσωτερικό αλλά όχι να ροδίσουν. Αμέσως μετά, ή μερικές ώρες αργότερα (αφού τις στραγγίσεις σε χαρτί κουζίνας) τις τηγανίζεις σε δυνατή φωτιά, δηλαδή σε λάδι που κοχλάζει, για 2-3 λεπτά ή μέχρι να ροδίσουν.

Tip: Το ελαιόλαδο αντέχει σε υψηλές θερμοκρασίες τηγανίσματος και είναι η πιο υγιεινή επιλογή.

Και τι γίνεται με το μούλιασμα; Αν έχεις το χρόνο, βύθισε τις πατάτες (κομμένες και ωμές) για τουλάχιστον μισή ώρα σε κρύο, αλατισμένο νερό, για να αποβάλουν μια ποσότητα του αμύλου τους.

empty alt

Μπορεί η μαγειρική να μας κάνει ευτυχισμένους;

Ο χρόνος που ξοδεύουμε για το μαγείρεμα έχει σχεδόν μειωθεί κατά το ήμισυ ήδη από το 1993, σύμφωνα με την εταιρεία ανάλυσης καταναλωτών Kantar Worldpanel.
empty alt

Φτιάξε λικέρ καφέ στο σπίτι σου

Αν απολαμβάνεις το λικέρ καφέ, σου έχουμε καλά νέα: μπορείς να το φτιάξεις πανεύκολα στο σπίτι σου.
empty alt

5 πρωτότυπα καρυκεύματα για το ψητό καλαμπόκι

Το ξέρεις ότι πέρα από χοντρό αλάτι, υπάρχουν πολλά ακόμα υλικά που μπορείς να προσθέσεις στο ψητό καλαμπόκι για να το κάνεις πιο νόστιμο; Ακολουθούν μερικές μόνο ιδέες: -Πέστο βασιλικού και φρεσκοτριμμένη παρμεζάνα -Γιαούρτι και φρέσκα βότανα όπως βασιλικό και ρίγανη -Λιωμένο βούτυρο και...
empty alt

Τι είναι η ζελατίνη (και πώς θα τη χρησιμοποιήσεις);

Αν έχεις κάποιον φίλο που ακολουθεί vegan διατροφή, ίσως σού έχει πει σε κάποια φάση ότι δεν μπορεί να καταναλώσει την τάδε ή τη δείνα τροφή γιατί περιέχει ζελατίνη, ένα ζωικό υποπροϊόν.
empty alt

10 μυστικά ειδικών για να ανεβάσεις top φωτογραφίες φαγητού στο Instagram

Μα πώς τα καταφέρνει ένας food stylist να κάνει ακόμη και τη φωτογραφία ενός «ταπεινού» λαδερού να μοιάζει με έργο τέχνης, ενώ το αποτέλεσμα που πετυχαίνεις εσύ να θυμίζει περισσότερο… λάσπη παρά λαχταριστό έδεσμα; Ο καλός εξοπλισμός σίγουρα βοηθάει, όμως δεν είναι το παν.
empty alt

Cupcakes γλυκιάς κολοκύθας με βρώμη

Αυτά τα muffins ή ατομικά Cupcakes κολοκύθας χωρίς γλουτένη είναι γεμάτα με βρώμη και τσιπς σοκολάτας. Επιπλέον, αυτά τα μίνι μάφιν κολοκύθας γίνονται εξ ολοκλήρου στο μπλέντερ, κάνοντας το καθάρισμα παιχνιδάκι.
empty alt

Σολομός γεμιστός με φέτα, σπανάκι & ντομάτα

Ο απόλυτος καλοκαιρινός συνδυασμός
empty alt

Απολαυστική συνταγή Massaman Curry

Γευστικό ταξίδι στην ταϊλανδέζικη, ινδική και μαλαισιανή κουζίνα
Back To Top